-
ArtykułyCzytasz książki? To na pewno…, czyli najgorsze stereotypy o czytelnikach i czytaniuEwa Cieślik243
-
ArtykułyPodróże, sekrety i refleksje – książki idealne na relaks, czyli majówka z literaturąMarcin Waincetel11
-
ArtykułyPisarze patronami nazw ulic. Polscy pisarze i poeci na początekRemigiusz Koziński42
-
ArtykułyOgromny dom pełen książek wystawiony na sprzedaż w Anglii. Trzeba za niego zapłacić fortunęAnna Sierant17
Biblioteczka
2023-11-12
2023-08-27
2022-07-24
2022-01-17
2021-08-27
Tak dziwnej i specyficznej książki kucharskiej/ przewodnika/manifestu to chyba nigdy nie czytałam. Autor rozpoczyna wstępem w którym dziękuje za pomoc w realizacji książki, ale też wymienia tych którzy mu tej pomocy odmówili... Sama część "praktyczna" to masa przepisów zebrana z różnych książek kucharskich głównie z lat 90, ale są również starsze jak i młodsze pozycje. Przepisów wszystkich osobiście, nie testował (przynajmniej tak to rozumiem) do nielicznych są zrobione zdjęcia i to bardzo miernej jakości i estetyce jak na dzisiejsze standardy. Dużo przepisów można by sobie odpuścić ( 5 przepisów na sok różniące się jednym składnikiem?). Propozycje dedykowane dzieciom zawierają masę cukru już nie wspomnę o informacji, żeby niemowlakowi 3-4 miesięcznemu podawać jabłko skrobanie łyżeczką... Serio!? Dla mnie to lekki skandal w książce z 2018r. Może warto by jednak trochę zaktualizować współczesną wiedzę o żywieniu dzieci jak już się umieszcza takie informacje, a nie brać za pewnik podane w książce z przed kilkudziesięciu lat. Na plus, że faktycznie znalazłam kilka ciekawych przepisów. Super jest też mini atlas ze zdjęciami i charakterystyką jabłek uprawianych w Polsce. Niemniej jest to bardzo specyficzna pozycja.
Tak dziwnej i specyficznej książki kucharskiej/ przewodnika/manifestu to chyba nigdy nie czytałam. Autor rozpoczyna wstępem w którym dziękuje za pomoc w realizacji książki, ale też wymienia tych którzy mu tej pomocy odmówili... Sama część "praktyczna" to masa przepisów zebrana z różnych książek kucharskich głównie z lat 90, ale są również starsze jak i młodsze pozycje....
więcej mniej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2021-05-21
Najlepsza pozycja w swojej kategorii z jaką miałam styczność. Bez przerostu formy nad treścią. Świetne tłumaczenie na język polski. Mnogość najróżniejszych ściegów, dokładne zdjęcia i opisy oraz przykłady zastosowania poszczególnych ściegów. Oprócz opisu potrzebnych narzędzi oraz ściegów, są też dodatkowe informacje np. na temat konserwacji prac, a także: zdjęcia konkretnych ściegów w twórczości historycznej, ściegi z wykorzystaniem wstążek, frędzle, pompony, metody przyszywania koralików i cekinów. Wszytko zebrane w jednym miejscu. Jeżeli mam już znaleźć jakieś wady to są trzy, ale to i tak trochę czepialstwo. Po pierwsze pozycja już jest nie dostępna na rynku, ja swoją zdobyłam z drugiej ręki, ale ogólnie jest ciężko. Po drugie, ściegi mogły by być lepiej posortowane w książce np. tematycznie albo wg zastosowania albo wykorzystanych materiałów, ale i bez tego książka jest funkcjonalna. Po trzecie, mogła by być ładniej wydana, lepsze zajęcia, większe zdjęcia gotowych prac itd. niemniej mam na uwadze, że jest to książką z 2004r. (w PL wydana w 2007r.) więc i tak wypada dobrze.
Najlepsza pozycja w swojej kategorii z jaką miałam styczność. Bez przerostu formy nad treścią. Świetne tłumaczenie na język polski. Mnogość najróżniejszych ściegów, dokładne zdjęcia i opisy oraz przykłady zastosowania poszczególnych ściegów. Oprócz opisu potrzebnych narzędzi oraz ściegów, są też dodatkowe informacje np. na temat konserwacji prac, a także: zdjęcia...
więcej mniej Pokaż mimo to2021-04-05
Perfekcyjnie dopracowana, piękna, estetyczna, z pomysłem i przemyślana pod każdym względem. Pozycja tak wyjątkowa, że dawkowała ją sobie, aby jej czytanie i oglądanie zajęło jak najwięcej czasu. Książka, która przybliża postacie sławnych i mniej znanych kobiet. Każda z przedstawionych bohaterek jest silna i inspirująca. Potrawy różnorodne, jak różnorodne są przedstawione w książce kobiety. Autorki też uchylają rąbek tajemnic z za kulis jak powstawały, kolejne portrety, czym się inspirowały, co było trudne. Wspaniała koncepcja i prawdziwa uczta dla wszelkich zmysłów.
Perfekcyjnie dopracowana, piękna, estetyczna, z pomysłem i przemyślana pod każdym względem. Pozycja tak wyjątkowa, że dawkowała ją sobie, aby jej czytanie i oglądanie zajęło jak najwięcej czasu. Książka, która przybliża postacie sławnych i mniej znanych kobiet. Każda z przedstawionych bohaterek jest silna i inspirująca. Potrawy różnorodne, jak różnorodne są przedstawione w...
więcej mniej Pokaż mimo to2021-01-04
Podobnie jak w przypadku poprzedniej książki tych samych autorek, jest to ambitniejsza pozycja z wypiekami. Książka jest podzielona na 4 pory roku. Oprócz dominujących słodkich wypieków i deserów, znaleźć też można kilka wytrawnych pozycji. Przepisy na bogato, pełne śmietanki, masła, czekolady i jajek. Raczej trzeba zrobić zakupy pod konkretny wypiek, bo często są tam składniki których na co dzień nie trzyma się w szafce kuchennej. Książka dla tych co lubią eksperymentować i bawić się w kuchni.
Podobnie jak w przypadku poprzedniej książki tych samych autorek, jest to ambitniejsza pozycja z wypiekami. Książka jest podzielona na 4 pory roku. Oprócz dominujących słodkich wypieków i deserów, znaleźć też można kilka wytrawnych pozycji. Przepisy na bogato, pełne śmietanki, masła, czekolady i jajek. Raczej trzeba zrobić zakupy pod konkretny wypiek, bo często są tam...
więcej mniej Pokaż mimo to2021-01-01
2020-12-31
2020-11-02
Posiadam nie jedną książkę o pieczeniu chleba, zarówno polskich autorów jak i zagranicznych. W tym momencie ta pozycja jest najlepsza że wszystkich jakie posiadam. Pięknie wydana, przemyślana i estetyczna. A w środku? Fantastyczne przepisy na wypieki małego i dużego pieczywa zarówno na zakwasie jak i na drożdżach o różnym stopniu zaawansowania. W prosty sposób tułaczy procesy których do tej pory nie rozumiałam do końca. Przemyca dużo ważnych i ciekawych informacji, bez przytłoczenia ich nadmiarem. Moim zdaniem w tym momencie, jest to najlepsza książka o pieczeniu chleba dostępna na polskim rynku, dla osób które chcą się tym zajmować amatorsko.
Posiadam nie jedną książkę o pieczeniu chleba, zarówno polskich autorów jak i zagranicznych. W tym momencie ta pozycja jest najlepsza że wszystkich jakie posiadam. Pięknie wydana, przemyślana i estetyczna. A w środku? Fantastyczne przepisy na wypieki małego i dużego pieczywa zarówno na zakwasie jak i na drożdżach o różnym stopniu zaawansowania. W prosty sposób tułaczy...
więcej mniej Pokaż mimo to2020-10-01
2020-10-01
Rewelacja. Już poprzednia książka tej autorki ("Miśka szczęścia") przypadła mi do gustu, ta jeszcze bardziej wpasowuje się w moje smaki. Konstrukcja książki pozostała bez zmian, co uważam za duży plus, bo jest bardzo udana tj. podział na pory roku oraz na miesiące, rozpiska na sezonowe owoce i warzywa dostępne w Polsce, indeks składników. Przepisy w ogromnej większości wegetariańskie (czasami pojawia się gdzieś ryba), proste, szybkie, zdrowe i smaczne. Książke można też potraktować jako skarbnicę pomysłów posiłków na wynos. Zapiekanki, omlety, tarty słodkie i wytrawne, owsianki, faszerowane warzywa, warzywa i owoce zapiekane pod kruszonkami... Czego tam nie ma! Mam również nadzieję, że autorka ma jeszcze wiele przepisów w zanadrzu i podtrzyma cykl książek, gdzie każda cześć jako motyw przewodni ma naczynie, w którym jest podawane lub robione danie. Zatem tym razem absolutnie wszytko jest do zrobienia w piekarniku.
Rewelacja. Już poprzednia książka tej autorki ("Miśka szczęścia") przypadła mi do gustu, ta jeszcze bardziej wpasowuje się w moje smaki. Konstrukcja książki pozostała bez zmian, co uważam za duży plus, bo jest bardzo udana tj. podział na pory roku oraz na miesiące, rozpiska na sezonowe owoce i warzywa dostępne w Polsce, indeks składników. Przepisy w ogromnej większości...
więcej mniej Pokaż mimo to
Rewelacyjna. Pięknie wydana, z wstążeczką (dla mnie to ważne). Pełne uroku i ciepła wstępy autora, dokładnie i jasno rozpisane przepisy oraz wykonanie jak i składni (podane w objętościach i wagowo). Dużo klasyków, ale z pazurem. Powszechnie dostępne składniki, dużo nababiału, glutenu i jajek, ale też warzyw, owoców i kasz. Świetna baza przepisów na cały rok bez mięsa.
Rewelacyjna. Pięknie wydana, z wstążeczką (dla mnie to ważne). Pełne uroku i ciepła wstępy autora, dokładnie i jasno rozpisane przepisy oraz wykonanie jak i składni (podane w objętościach i wagowo). Dużo klasyków, ale z pazurem. Powszechnie dostępne składniki, dużo nababiału, glutenu i jajek, ale też warzyw, owoców i kasz. Świetna baza przepisów na cały rok bez mięsa.
Pokaż mimo to