Opinie użytkownika
Rewelacyjna. Pięknie wydana, z wstążeczką (dla mnie to ważne). Pełne uroku i ciepła wstępy autora, dokładnie i jasno rozpisane przepisy oraz wykonanie jak i składni (podane w objętościach i wagowo). Dużo klasyków, ale z pazurem. Powszechnie dostępne składniki, dużo nababiału, glutenu i jajek, ale też warzyw, owoców i kasz. Świetna baza przepisów na cały rok bez mięsa.
Pokaż mimo toTak dziwnej i specyficznej książki kucharskiej/ przewodnika/manifestu to chyba nigdy nie czytałam. Autor rozpoczyna wstępem w którym dziękuje za pomoc w realizacji książki, ale też wymienia tych którzy mu tej pomocy odmówili... Sama część "praktyczna" to masa przepisów zebrana z różnych książek kucharskich głównie z lat 90, ale są również starsze jak i młodsze pozycje....
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza pozycja w swojej kategorii z jaką miałam styczność. Bez przerostu formy nad treścią. Świetne tłumaczenie na język polski. Mnogość najróżniejszych ściegów, dokładne zdjęcia i opisy oraz przykłady zastosowania poszczególnych ściegów. Oprócz opisu potrzebnych narzędzi oraz ściegów, są też dodatkowe informacje np. na temat konserwacji prac, a także: zdjęcia...
więcej Pokaż mimo toMam mieszane uczucia. Z jednej strony książka naprawdę miała swój urok i klimat, z drugiej były momenty kiedy opisy matematyczne i sportowe zwyczajnie mnie nużyły i irytowały. Rozumiem, że można zakochać się w tej książce, bo pokazuje szukanie piękna w codzienności....ale już dawno nie wertowałam książki do przodu w poszukiwaniu końca opisów baseballu. W wolnej chwili...
więcej Pokaż mimo toPerfekcyjnie dopracowana, piękna, estetyczna, z pomysłem i przemyślana pod każdym względem. Pozycja tak wyjątkowa, że dawkowała ją sobie, aby jej czytanie i oglądanie zajęło jak najwięcej czasu. Książka, która przybliża postacie sławnych i mniej znanych kobiet. Każda z przedstawionych bohaterek jest silna i inspirująca. Potrawy różnorodne, jak różnorodne są przedstawione w...
więcej Pokaż mimo toPodobnie jak w przypadku poprzedniej książki tych samych autorek, jest to ambitniejsza pozycja z wypiekami. Książka jest podzielona na 4 pory roku. Oprócz dominujących słodkich wypieków i deserów, znaleźć też można kilka wytrawnych pozycji. Przepisy na bogato, pełne śmietanki, masła, czekolady i jajek. Raczej trzeba zrobić zakupy pod konkretny wypiek, bo często są tam...
więcej Pokaż mimo toPosiadam nie jedną książkę o pieczeniu chleba, zarówno polskich autorów jak i zagranicznych. W tym momencie ta pozycja jest najlepsza że wszystkich jakie posiadam. Pięknie wydana, przemyślana i estetyczna. A w środku? Fantastyczne przepisy na wypieki małego i dużego pieczywa zarówno na zakwasie jak i na drożdżach o różnym stopniu zaawansowania. W prosty sposób tułaczy...
więcej Pokaż mimo toBardzo nie podeszła mi ta książka. Chyba spodziewałam się czegoś ambitniejszego. A dostałam męczącą główną bohaterkę, akcję jak z prostej książki dla nastolatków, naiwny splot wydarzeń i humor który mnie wprawiał w zażenowanie. Plusem jest to, że szybko się czyta, a banalna fabuła pozwala na czytanie bez skupienia. Nie polecam tym, którzy mają już dużo kryminałów na koncie,...
więcej Pokaż mimo toOcena wynika prawdopodobnie z tego, że czytała ją już dorosła, świadoma kobieta. Można powiedzieć, że jest piękna, mądra i na lata w których powstała dość rewolucyjna. Jednak dla mnie to była bardzo męcząca. Ledwo dobrnęłam do końca, chyba tylko dla tego, że chciałam ją porównać potem w filmami. Moralizatorski ton niezmiennie wprowadzał mnie w stan irytacji. Może u...
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa i potrzebna książka. Choć dla mnie szokująca, w kogo i w co są wstanie uwierzyć ludzie (choć w tym przypadku chodzi głównie o kobiety). Na plus, że książka mówi nie tylko o zbiegach medycyny estetycznej, ale też o używkach, problemach z odżywianiem, konsumpcjoniźmie, wyścigu szczurów czy szkodliwych stereotypach.
Pokaż mimo toPiękna, pełna ciepła i uroku powieść o czasach, których już nie ma, o ludziach, którzy odeszli i ostatni już odchodzą. O pokoleniach, miłości, wojnie, pokoju... A tak naprawdę o przemijaniu. Skłania do refekscji i zachęca do zainteresowania się historią własnej rodziny, puki jest kogo zapytać.
Pokaż mimo toRewelacja. Już poprzednia książka tej autorki ("Miśka szczęścia") przypadła mi do gustu, ta jeszcze bardziej wpasowuje się w moje smaki. Konstrukcja książki pozostała bez zmian, co uważam za duży plus, bo jest bardzo udana tj. podział na pory roku oraz na miesiące, rozpiska na sezonowe owoce i warzywa dostępne w Polsce, indeks składników. Przepisy w ogromnej większości...
więcej Pokaż mimo toKsiążka zawiera z jednej strony proste i czasem oczywiste przepisy, z drugiej strony ciekawe i nie znane w moim regionie potrawy. Wszystkie łączy jednak prostota i łatwa dostępność składników. Wielkich zaskoczeń tu nie znajdziesz, większość potraw zrobisz ze składników takich jak oczywiście ziemniaki ale często powtarza się mąka, jajka, cebula, biały ser a jednak powstała...
więcej Pokaż mimo toSzybka w czytaniu, przyjemna w odbiorze, zbieranina luźnych przemyśleń. Miła odskocznia od treści, przy których trzeba się bardziej skupić. Jednak jestem przekonana, że za rok nie będę pamiętać o czym była ta książka. Bo tak na prawdę jest trochę o wszystkim, a trochę o niczym.
Pokaż mimo toJestem nieco rozczarowana. Nie tyle treścią, bo wiedziałam czego się spodziewać, a wydaniem. Po tym jak już nie mogłam nigdzie dostać "Gawęd o przyjęciach","Z moim ojcem o jedzeniu" i "Gawęd o jedzeniu" ucieszyłam się na pojawienie zbiorczego wydania, spodziewając się możliwe pięknego opracowania. Niestety o ile okładka jeszcze jest kusząca o tyle zdjęcia w środku są...
więcej Pokaż mimo toBardzo interesująca pozycja z wypiekami polskich autorek na naszym runku. Książka jest podzielona na działy: urodziny, spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, candy bar, Boże Narodzenie, Wielkanoc,torty z programu. Przepisy zarówno na torty, ciasta, ciastka jak i desery zawierają bardziej wyrafinowane smaki, składniki, formy, ozdoby i wykończenia niż w większości polskich...
więcej Pokaż mimo toTwórczość Pani Elizy bardzo lubię i podziwiam. Jak każda książka tej autorki jest to uczta dla ciała i duszy. W książce znajdziemy przepisy z udziałem jabłek z podziałem na rodzaj posiłku. W większości łatwe i szybkie w wykonaniu, ze składników które w obecnych czasach raczej łatwo dostać albo każdy ma je w domu. Muszę jedynie przyznać, że o ile z przepisów na śniadania i...
więcej Pokaż mimo toProste i szybkie przepisy z dużą ilością kasz oraz warzyw, mniejszością są tu przepisy na słodko z owocami. Większość są to przepisy wegetariańskie, czasem pojawia się w przepisie ryba. Ogrom pomysłów na zupy, owsianki, sałatki, surówki, zapiekane warzywa lub owoce i dania jednogarnkowe. Dla mnie ogromnym plusem tej książki jest podział jej na 4 pory roku z rozpiską na...
więcej Pokaż mimo toBardzo lekka, cienka i szybka w czytaniu książka podzielona na wygodne mini rozdziały. Książka bardzo ciepła, opiera się na spotkaniu 3 pokoleń z jakąś przeszłością, a wszystko kręci się przy udziałe japońskich słodyczy co jest dla mnie nowym tematem, podobnie jak problemy osób z trądem, który też był dla mnie obcy, tym bardziej w japońskiej kulturze.Polecam jako przyjemna...
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam takie hate and love w stosunku do tej książki. Z jednej strony znalazłam dla siebie ok. 30 przepisów do wypróbowania co jak na mnie jest nie złym wynikiem. Sporo prostych przepisów, które pokazują w jak nieskomplikowany sposób poradzić sobie z resztkami jedzenia. Pięknie wydana, duży format, piękne duże zdjęcia, twarda okładka. Chwała za to autorce. Część przepisów jest...
więcej Pokaż mimo to