Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 256
Weronika | 2016-09-27
O książce: Droga do domu
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Pierwszy raz spotkałam się z takim sposobem przedstawienia historii rodziny. Każdy rozdział to dzieje przedstawicieli kolejnego pokolenia. Ogólnie bardzo ciekawa lektura. Polecam.

książek: 50
BookParadise | 2016-09-27
O książce: Ogień i woda
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Recenzja również na: http://bookparadisebynatalia.blogspot.com/

" Bo kiedy chodzi o moją rodzinę, jestem nie tylko jego córką.
Jestem silna.
Będę silna dla mojego brata."


Co byś zrobił, gdyby bliska Ci osoba umierała?
Kiedy byś wiedział, że nie ma dla niej ratunku, nikt nie jest w stanie jej pomóc.
A gdyby jednak okazało się, że jest szansa?
Czy byłbyś w stanie poświęcić wszystko, nawet swoje życie, aby ją uratować?

Nieuleczalna choroba, to zmora wielu ludzi i ich rodzin. Dopada bez względu na wiek. Jedną z tych osób jest brat Telli. Pozostało mu niewiele czasu. Czuje się coraz gorzej. Kiedy Tella znajduje w swoim pokoju niebieskie pudełeczko, otrzymuje szansę na ratunek.
Oficjalnie otrzymała zaproszenie na Wyścig Śmierci. Wygraną w nim jest lek, na wszystkie choroby.
Jednak to nie jest zwyczajny wyścig. Składa się z czterech etapów - dżungli, pustyni, oceanu i gór. Każdy uczestnik walczy o lek dla bliskiej osoby. Jednak zwycięzca może być tylko jeden. Wielu ludzi zginie...

książek: 80
asienka3 | 2016-09-27
O książce: Maybe Someday
Dodana: wczoraj

Ostatnio bardzo rzadko czytam książki romantyczne, ale czytając non stop kryminały czy horrory lubię zafundować sobie odskocznie w postaci dobrego romansu. Szczerze, to już dano nie trafiłam na tak fenomenalną książkę.

Maybe Someday była na mojej liście do przeczytania już dawno, ale zawsze ją spychała na później. Teraz zadaję sobie pytanie DLACZEGO ??? Opowieść o Syd i Riedge'u nie była opowieścią typowo cukierkową. Nie była to opowieść w stylu on spotkał ją, byli zwyczajnymi ludźmi zakochali się od pierwszego wejrzenia i potem już żyli długo i szczęśliwie. Ta powieść była zupełnie inna... pełna rozterek, widzieliśmy jak na naszych oczach kwitnie przyjaźń, miłość, porządanie i lojalność.
Spotykaliśmy się z trudnymi wyborami głównych bohaterów.
W sumie patrząc na głównych bohaterów trudno było powiedzieć, któremu z nich sie kibicuje, bo każde z nich było wyjątkowe.
Poza tym pierwszy raz miałam do czynienia z takim eksperymentem jak czytanie książki z przygotowanym do niej...

książek: 167
Eleńka | 2016-09-27
O książce: Kasacja
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardziej książka "prawnicza" niż kryminał. Wartka akcja. Batalia przed sądem i kruczki prawne są ważniejsze niż "kto zabił?", albo raczej - czy oskarżony jest winny zbrodni. Już szykuję się do lektury następnych powieści tego autora.

książek: 156
Skandynawska | 2016-09-27
O książce: Dom śmierci
Na półkach: 2016, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Nuda! Zbyt rozwlekła i przegadana. Właściwie nawet nie wiadomo o czym. To mi wygląda jak marne naśladownictwo prozy Lema z podziałem na role.

książek: 717

Siedem krótkich opowiadań, które ukazują nieznane wydarzenia bohaterów z serii "Upadli" Lauren Kate.

Genialny dodatek dla wszystkich fanów serii "Upadli"! Krótkie opowiadania pokazują interesujące wydarzenia, które nie zostały opisane we wcześniejszych książkach Lauren Kate, a są fajnym uzupełnieniem. Kilka z nich było odpowiedzią na wiele pytać, które dręczyły mnie po przeczytaniu serii "Upadli". Najbardziej podobały mi się: "Co przydarzyło się Trevorowi", "Daniel w L.A." oraz "Randka Luce i Daniela".

Szczegółowa ocena:
"Co przydarzyło się Trevorowi" - 10/10
"Jednodniowa wycieczka Arriane" - 8/10
"Daniel w L.A." - 10/10
"Miles w ciemności" - 8/10
"W biurze Francescy" - 9/10
"Cam idzie na polowanie" - 8/10
"Randka Luce i Daniela" - 10/10

książek: 218
zyjemymarzeniami | 2016-09-27
O książce: Kasacja
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo dobrze rozegrana akcja, pełna niedopowiedzeń, choć zakończenie mnie bardziej rozczarowało i zasmuciło, niż dziwiło. Dużym plusem są zabawne i błyskotliwe metafory oraz porównania używane przez autora. Całość na pewno godna polecenia.

książek: 3
Justyna | 2016-09-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo ciekawa książka, warta przeczytania.
Porusza temat dość odległy polskim odbiorcom. Uważam, że może wiele wieść do naszej świadomości. Mam nadzieję, że uwrażliwi nas na otaczający nas świat, problemy, które nie do końca funkcjonują w polskim środowisku, ale przecież nie wiadomo kiedy mogą się pojawić.
Tylko...
Ja nie lubię Petera, a autorka twierdzi, że powinnam. Ja nie czuję wobec niego litości, a autorka chce wzbudzić we mnie wyrzuty sumienia. Ja chcę, żeby poniósł maksymalny wymiar kary, ale i tak na ostatnich kartach powieści pojawia się wątek, który ponownie go usprawiedliwia.

książek: 308
Vayar | 2016-09-27
O książce: Hellsing t.1
Dodana: wczoraj

Długo się zastanawiałam na Hellsingiem. Czytałam już Driftersów tego autora, ale Hellsing jest dziełem znacznie starszym, co widać też po kresce. Ostatecznie zdecydowałam się spróbować i nie żałuję.
Kreska jest osobliwa, ale ma swój urok. Nie gryzie się z mrocznym i krwawym klimatem. Przy okazji dobra odmiana od ślicznych chłopców, chociaż Alucard w wspomnieniach Integral miał coś w sobie. ^^
Przypadło mi do gustu, zobaczymy co dalej.

książek: 2830
ejotek | 2016-09-27
Dodana: wczoraj

"Do trzech razy sztuka" to nie tylko problemy, zdrady, kłamstwa i intrygi. Obok nich - a może powinnam napisać, że równoważąc je - pojawiają się w powieści sytuacje humorystyczne dotyczące puchatej Sushi, zagipsowanego przedszkolaka czy Mnicha z charakterem. Autorka wspomina o przyjemnościach w SPA, jadłospisie diety kopenhaskiej a także stara się pokazać, że życie wywrócone w krótkim czasie "do góry nogami" można jeszcze uczynić radosnym i spełnionym. Czego mi zabrakło? Rozwinięcia sprawy sądowej, byłam ogromnie ciekawa jakie znaczenie miała felerna data a wątek został potraktowany dość pobieżnie.

Podsumowując - powieść jest prostą historią o miłości i przyjaźni okraszona zdradami oraz intrygami, nie brakuje w niej humoru i korporacyjnego szaleństwa. Książkę śmiało można polecić jako lekką lekturę, w której odnajdziecie odprężenie czytając nie tylko o sprawach serca, ciała czy zawodowych... wisienką jest wątek kryminalny.

całość recenzji:...

książek: 10
Aca | 2016-09-27
O książce: Plotkarski SMS
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Lekka książka, przy której nie trzeba za dużo myśleć, mało wymagająca :)
Podobały mi się bardzo przemyślenia głównej bohaterki, często związane ze sztuką oraz jej opinie na temat filmów i książek. Nadawało to 'głębi' bohaterce. Wadą jest jednak to, że prawie w ogóle nie poruszono tematu cyberbullyingu, a przecież to o tym miała być książka. W pewnej chwili cała fabuła zmieniła się w rozterki sercowe bohaterki i opisy jej pracy w kawiarni, ostatecznie pozostawiając temat plotek zupełnie nierozwiązany. Szkoda.

książek: 42
CzytamBoWarto | 2016-09-27
O książce: Marianna
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Rzadko czytam książki z gatunku typowo kobiecych powieści obyczajowych. Lubię, jak za lekturą kryje się coś więcej niż tylko perypetie miłosne. Ale, od czasu do czasu, coś mnie zaintryguje i sięgam też po taką prozę. Tym razem zaciekawienie wywołało osadzenie historii w XIX wieku, tuż po powstaniu listopadowym, oraz podkreślenie roli kobiety w tym przełomowym dla Polaków wydarzeniu.

Marianna jest bardzo żywą, energiczną i odważną kobietą. Nie dla niej wyszywanie, sprawunki, bale. Dla niej ważniejsza jest walka o Ojczyznę. Dlatego też, dziewczyna opuszcza klasztor, gdzie pobierała nauki, i staje się szeregowym żołnierzem podczas pierwszego zrywu Polaków przeciw zaborcy. Kiedy zostaje ranna, wraca do rodzinnego domu. Tam okazuje się, że ten odważny wyczyn może doprowadzić do zguby jej rodzinę. Rosjanie mogą zabrać im majątek, bądź wywieźć ich na Sybir. Jedynym ratunkiem dla Marianny staje się małżeństwo z mężczyzną, którego nigdy nie spotkała. Wie o nim tylko to, że tak jak ona...

książek: 167
Eleńka | 2016-09-27
O książce: Demon Luster
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Pierwszą część dylogii przeczytałam niemal jednym tchem i byłam oczarowana pomysłem na powieść. Ta trzyma poziom, ale jednak jest słabsza niż pierwsza część. Mimo to przeczytałam szybko i z uśmiechem na ustach.

książek: 1480
dzosefinn | 2016-09-27
O książce: Uratuj mnie
Dodana: wczoraj

Śmierć jest nieodzownym elementem życia i wciąż nie potrafimy się z nią pogodzić. Na wszelkie sposoby próbujemy o niej nie myśleć, odpychamy ten temat tabu w najdalszy zakątek naszego umysłu. Niestety on siedzi i czeka na odpowiedni moment, aby o sobie przypomnieć. Zawsze w najmniej spodziewanym i niewłaściwym dla nas momencie. A czy istnieje taka „odpowiednia” chwila by przyszła? Dla osoby odchodzącej na pewno, ale dla tych, którzy jeszcze „tu” zostają już niekoniecznie. Nie ma chyba osoby na świecie, która nie odczuła śmierci kogoś bliskiego, dalszego lub znanego. Niestety śmierć członka rodziny często dotyka nas najmocniej, bo jesteśmy z nim emocjonalnie związani. Odejście kochanej osoby sprawia, że nie tylko popadamy w tzw. „czarną rozpacz”, ale uderza w nas uczucie zagubienia. Zmienia się cały nasz poukładany świat, i musimy na nowo się w nim odnaleźć. Bez wyjątkowej dla nas osoby. Właśnie w takiej sytuacji znalazła się bohaterka Uratuj mnie – Maia, która po śmierci ukochanego...

książek: 167
Eleńka | 2016-09-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo nierówne opowiadania. Nudne obok całkiem niezłych. Bez rewelacji.

książek: 0
| 2016-09-27
O książce: Więzień labiryntu
Dodana: wczoraj

Pierwszy raz wciągnęłam się tak w książkę! Polecam :)

książek: 656
comboometga | 2016-09-27
O książce: Wiersze Wybrane
Dodana: wczoraj

John Donne zainteresował mnie od momentu poznania "Pchły" na lekcji polskiego. Stwierdziłam, że powinnam kiedyś sięgnąć po jego poezję. W końcu mi się udało i... nie żałuję.
To, jak ubiera w słowa czyny, gesty, spojrzenia i ogólne zachowania ludzi, jest po prostu piękne. Naprawdę ciężko jest określić to innym przymiotnikiem. No dobrze, mogę dodać, że wzruszające (z własnych doświadczeń). Chciałabym móc umieć wyrażać uczucia w tak cudowny sposób jak John Donne. Gdybym kiedykolwiek spotkała kogoś, kto pisałby mi takie wiersze, nie zostawiłabym go ani na chwilę.
Jestem całkowicie zauroczona tym, co stworzył John Donne.

książek: 479
Pistacia | 2016-09-27
Na półkach: 2016, Przeczytane
Dodana: wczoraj

krotko o nastoletniej przyjaźni zagubionej w wyniku nieszczęśliwego wypadku, po którym główna bohaterka naznaczona zostaje bliznami na ciele i duszy. mnie niezbyt poruszyła ale może nastoletni czytelnicy znajdą w tej książce coś dla siebie.

książek: 411
Mateusz Rudziński | 2016-09-27
O książce: Fryne hetera
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo dobra pozycja. Na samym początku zwraca uwagę, dbałość o szczegóły historyczne, w które wpleciona jest akcja, a także odwzorowana kultura i społeczeństwo starożytnej Grecji. Druga połowa książki już nieco słabsza, niestety, ale to nie przekreśla ogólnie tej pozycji. Jest to dobrze napisana, z ciekawym pomysłem książka. Polecam.

książek: 2830
ejotek | 2016-09-27
Dodana: wczoraj

Cherry podarowała czytelnikowi cały wachlarz bohaterów, z którymi nie sposób się nudzić. Oprócz dwójki pierwszoplanowej - Elizabeth i Tristana - jest też słodka i zabawna Emma, niezwykły pan Henson, pasjonatka ciekawego określania męskich przyrodzeń i mówiąca o wszystkim wprost Faye (przyjaciółka Elizabeth), pomocni teściowie, matka Elizabeth goniąca wciąż za tym jedynym czy nazywający się prawdziwym przyjacielem Tanner. To jeszcze oczywiście nie wszyscy, nie każdy jest też aniołem, autorka zadbała bowiem o "czarne charaktery", które dostarczą nam nie lada sensacji... Przyznaję szczerze, że o ile fakt, który odkrył (choć właściwie wyszpiegował) Tanner nie był dla mnie niespodzianką, bo przypuszczałam, że tak będzie już na początku książki to tajemnica jaką skrywał już mnie zdziwiła. To do czego był zdolny również... Serce mi o mało z piersi nie wyskoczyło kiedy dotarłam do "tych" scen... To po prostu sensacyjna końcówka z krwią, łzami i wielkim szaleństwem!

Podsumowując - Cherry...


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd