Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 130
Lena | 2016-02-10
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przereklamowana. Książka toczy się za szybko, tam gdzie można by ją fajnie rozwinąć i wlecze się, w tych mniej ciekawych momentach. Pomysł świetny, ale wykonanie bardzo przeciętne.

książek: 24
Olanzapine | 2016-02-10
O książce: My cz.2
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ciekawe wywiady, lektura przyjemna mimo iż niektórych ludzi kompletnie nie znam.

książek: 502
neuromance | 2016-02-10
O książce: New romantic
Dodana: wczoraj

Zaskakująco trafnie oddana sytuacja Polski obecnej, mimo że książka powstała 10 lat temu. Gorzka satyra na państwo prawicowe i jednocześnie lekka kpina z lewicy. Trzecie opowiadanie było zdecydowanie najciekawsze. Ogólnie, zacna propozycja.

książek: 219

Sir Arthura Conana Doyle'a kojarzyłem przede wszystkim z postacią Sherlocka Holmesa i szczerze mówiąc nie miałem pojęcia, że pisał on fantastykę. Gdy znalazłem na strychu "Głębinę Maracot i inne opowiadania" stwierdziłem, że może to być coś ciekawego i w przerwie pomiędzy "Doskonałą próżnią" i "Wielkością urojoną" Mistrza Lema sięgnąłem po ten zbiór.

"Głębina Maracot"

Najdłuższe opowiadanie ze zbioru i zdecydowanie najlepsze, (co nie znaczy, że dobre). Poznajemy losy grupy badaczy, która w wyniku nieprzemyślanych działań odkrywa zatopione miasto ludu Antlantydów. Trzech bohaterów asymiluje się z podwodnym ludem, zwiedza miasto, poznaje autochtonów, ucieka przed dzikimi zwierzętami, pokonuje Baala. Wszystko jest zamknięte w niecałych 150 stronach druku i tworzy logiczną całość. W zasadzie to wszystko co można powiedzieć o tym opowiadaniu.
Niby czytało się płynnie, ale wszystko było tak niemożebnie miałkie i naiwne, że strach. Wiadomo, zatopiony lud na dnie głębiny, cała ich...

książek: 166
Czas | 2016-02-10
O książce: Malowany ptak
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ciekawa, kontrowersyjna historia. A po przeczytaniu Czarnego Ptasiora, nabierająca zupełnie innego wymiaru. Ale po kolei:
W malowanym ptaku autor opisuje wojenny, tułaczy los kilkuletniego chłopca. Ukazuje polskiego chłopa – zabobonnego, okrutnego, wynaturzonego i nietolerancyjnego. Ukazuje chłopca doświadczającego przemocy niemal w każdej zagrodzie, w której się pojawił. Poznajemy chłopca, którego dotyka odrzucenie, poczucie odmienności i samotności.
W jednych wywiadach Kosiński informował, że treść książki powstała na bazie jego doświadczeń życiowych, w innych zaprzeczał, że to książka autobiograficzna. Nieco więcej informacji nt. można uzyskać z książki Czarny Ptasior .....

książek: 24
Olanzapine | 2016-02-10
O książce: Dziennik
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Uwielbiam pamiętniki. Są takie prawdziwe, nie pisane pod publkę z zamiarem sprzedaży. Opisy 14-letniej dziewczynki, która nagle straciła wszystko, nie rozumiejąc do końca dlaczego. Jedna z moich nielicznych ulubionych książek, choć sytuacja Anny tragiczna, tym bardziej dodaje jej nuty tajemniczości.

książek: 1115
Wojciech | 2016-02-10
O książce: Tata
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

TYPOWE CZYTADŁO!
Danielle Steel (ur. 1947), autorka ponad 100 książek, czwarta na "List of best-selling fiction authors", z 800 mln egzemplarzy, za Szekspirem (2 mld), Agatą Christie (2 mld) i Babarą Cartland (1 mld). Steel ma dodatkowy atut w rywalizacji: w przeciwieństwie do pozostałych żyje i pisze. Jest tak popularna, że rekomendacji nie potrzebuje, więc mam miejsce i czas, by zaprotestować przeciw określaniu jej twórczości jako "literatury dla kobiet". (Tak napisano np w Wikipedii), Drogie Panie! Przecież takie określenie jest wobec Was obraźliwe i dyskryminujące.. Protestujcie! Nie ma "literatury dla kobiet"; jest tylko literatura dobra i zła.
Oczywiście, kryteria dobra i zła są różne. Np mimo ponad 100 tytułów Pani Steel nie dostała żadnej prestiżowej nagrody literackiej. Ale ile nagród zebrały chały, knoty i ramoty. Tak więc nawet dobrze, że odpada ...

książek: 20
Berenika | 2016-02-10
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

No i o Orbitowskim znowu zrobiło się głośno : ) Nie żeby niezasłużenie, absolutnie. Inna dusza doskonała, wciągająca i… dojrzała. No właśnie – tego najbardziej obawiałam się sięgając po ,,Wigilijne psy”. Te opowiadania to pierwsze teksty, jakie wyszły spod pióra nieznanego wtedy szeroko Orbitowskiego. Spodziewałam się kiepskich wprawek, pomysłów i naiwności młodości, a dostałam naprawdę ciekawą dawkę opowieści, które pięknie obrazują świat dobrze mi znany, osiedlowy, PKPowski, niezbyt ciekawy, który dopiero jak się go ubarwi, wykręci, odskoczy staje się fascynujący. Tak jak te opowiadania. Polecam.

książek: 268

Książka, którą każdy świadomy człowiek powinien przeczytać.

książek: 189
Jarosław | 2016-02-10
O książce: Tiger bez cenzury
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Dobra, szczera męska rozmowa. Właśnie w takim klimacie jest ta książka. Czytając ma się wrażenie, że uczestniczy się w takiej "posiadówce" z Darkiem, trochę się przechwalał, trochę bajerował ale w sumie mówił otwarcie, bez zbędnych ceregieli. Widać było, że niektóre pytania trochę mu nie "leżały" to odpowiadał powierzchownie. Wszystko spisane lekkim, reporterskim piórem, dzięki czemu książkę połyka się w jeden dłuższy wieczór. Jeżeli czegoś mi brakowało to może trochę mało było w tej rozmowie boksu. Polecam wszystkim, którzy chcą dowiedzieć się czegoś o Tygrysie. Dla mnie mimo, że to co o sobie "naopowiadał" może wydawać się kontrowersyjne, nadal zostaje wielkim mistrzem boksu.

książek: 24
Olanzapine | 2016-02-10
O książce: Kobiety dyktatorów
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Kupując tą książkę chciałam po swojemu przeanalizować charaktery i osobowości opisanych w niej kobiet i ich historii - dowiedzieć się, dlaczego podejmowały takie a nie inne decyzje, jak znalazły się u boku tak egoistycznych i próżnych mężczyzn, co kierowało ich miłością do nich i oddaniem. W wielu przypadkach niestety zostały opisane jako kobiety, którymi się manipuluje, samemu modeluje jak chce, ma nad nimi władzę. Często poddawały się i płynęły z nurtem, nie wnosiły nic wielkiego do swoich związków, niewiele osiągały. Takie czasy, może opisy nie fałszują ich osobowości?
W kązdym razie polecam, ciekawie napisana.

książek: 269
Iza | 2016-02-10
O książce: Kolor magii
Na półkach: 2016, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Postanowiłam zabrać się do "Świata Dysku" od pierwszej części. Nie powiem, żeby pierwszy tom mnie jakoś szczególnie porwał, ale też mnie nie zniechęcił, zwłaszcza, że od dawna nosiłam się z zamiarem przeczytania.
Sam świat, w kształcie dysku, spoczywa na na grzbietach czterech słoni, a te stoją na skorupie wielkiego żółwia A'Tuina, który przemierza wszechświat. Przez całą książkę próbowałam sobie wyobrazić jak też taki świat może wyglądać.
Rincewind i Dwukwiat to bohaterowie tego tomu. Rincewind to dosyć nieudolny mag, znający tylko jedno zaklęcie, i to jedno z Wielkich Zaklęć. Dwukwiat jest turystą z innego kraju, który przybywa zwiedzić Ankh-Morpork. Towarzyszy mu Bagaż, do którego można zmieścić wszystko i który wszędzie idzie (dosłownie) za swoim właścicielem. Rincewind zostaje jego przewodnikiem i razem przeżywają trochę ciekawych przygód. Trafiają między innymi do Zmokbergu, uciekają śmierci praktycznie za każdym razem. Dwukwiat, nawet w chwilach bardzo niebezpiecznych jest...

książek: 3
Samika26 | 2016-02-10
O książce: Zakon Mimów
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Nigdy nie przypuszczałam, że spodoba mi się książka o jasnowidzach, a jednak książka ta przypadłą mi do gustu. Ba... jest moją top 1 na półce. Takich emocji, jakie miałam podczas czytania tej książki nigdy nie miałam. Kocham panią Shannon za napisanie tak pięknego cyklu, który wciąga niesamowicie. Nie mogę odczekać się kontynuacji, która mam nadzieje ukaże się już jesienią.
#ilovetheboneseason

książek: 160
Megan | 2016-02-10
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jeśli jesteście fanami skoków narciarskich, to nazwisko Morgenstern z pewnością nie jest Wam obce. Trzykrotny mistrz olimpijski, ośmiokrotny mistrz świata. dwukrotny mistrz świata w lotach i trzykrotny mistrz świata juniorów. Dwukrotny zdobywca Pucharu Świata i zwycięzca 59. Turnieju Czterech Skoczni. Ulubieniec komentatorów i dziennikarzy sportowych, pieszczotliwie nazywany "Morgim". Przez kilka pięknych sezonów, zachwycał swoich fanów znakomitymi wynikami, zawsze chętnie udzielał wywiadów i spędzał czas z kibicami. Lecz we wrześniu 2014, postanowił zakończyć swoją karierę, gdyż jego wyniki zaczęły drastycznie spadać a kondycja, po wielu miesiącach rehabilitacji, nadal nie była taka, jak dawniej. Powodem, dla którego "Morgi" zdecydował się na zakończenie kariery była nie tylko nie wystarczająca forma, ale i troska o własne zdrowie. Po kilku bardzo groźnych wypadkach, które wyryły się w pamięci fanów skoków narciarskich, Thomas powiedział: "stop".

Ta książka opowiada...

książek: 179
DonSzabla | 2016-02-10
O książce: Pierwszy śnieg
Na półkach: 2016, Posiadam, Przeczytane, Ulubione
Dodana: wczoraj

Po książki Jo Nesbø sięgam z czystą przyjemnością bo wiem, że otrzymam kryminał na najwyższym światowym poziomie. Cykl z Harrym Hole jest moim ulubionym i zawsze czytam kolejne części z zapartym tchem. Tym razem było podobnie. Nie mogłem oderwać się od lektury aż do ostatniej strony. Muszę przyznać, że zdemaskowałem mordercę mniej więcej po skończeniu połowy książki i uważam to za mały sukces. Nie znaczy to jednak, że zakończenie i cała historia mnie nie usatysfakcjonowała.

Pierwsze płatki śniegu w Oslo nie zwiastują pięknej zimy, a bałwan w ogrodzie nie jest pomnikiem dobrej zabawy. Wszystko zaczyna się od listu, jaki otrzymuje komisarz Harry Hole. Jest on tak samo tajemniczy, jak podpis nadawcy, który brzmi „Bałwan”. Ta wiadomość, jak się okazuje, jest zwiastunem serii morderstw. Wraz z pojawieniem się pierwszego śniegu, giną zamężne kobiety. Na miejscach zbrodni zawsze pojawia się ulepiony bałwan. Zaczyna się walka z czasem.

„Pierwszy śnieg” ma idealnie skonstruowaną oś...

książek: 24
Olanzapine | 2016-02-10
O książce: Dziewczyny wojenne
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Inspirujący cykl prawdziwych historii, niektóre romantyczne inne wzruszające. Po przeczytaniu kilku historii zapragnęłam być jak one. Coś pokazać, udowodnić. Podziwiam te kobiety, są dla mnie inspiracją, autorytetem. Od każdej można podpatrzyć coś pięknego i cennego. Marzeniem moim jest by całe życie trafiać na takie książki, bo właśnie one zostają w pamięci.

książek: 128
jadzinka_11 | 2016-02-10
Na półkach: 52 w 2016, Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Książka, po której przeczytaniu zostaje się z mnóstwem myśli i pytaniem "Jak żyć??".

Książka opowiadająca o II wojnie światowej, lecz w taki sposób, z takiej perspektywy, że nie można się od niej oderwać. Poznajemy losy niewidomej Marie-Laurie z Paryża/Saint-Malo i Wernera Pfenniga z Zollverein w Niemczech. Choć mają tak odmienne życiorysy, oboje walczą o przetrwanie w niełatwych czasach i ich losy w końcu się łączą. Książka, która pokazuje jak pewne wydarzenia wpływają na człowieka, kształtują go i zmieniają postrzeganie świata. Marie-Laurie, która nie widzi, przeżywa wojnę, choć nie powinna sobie poradzić, a silny Werner umiera.
Czytając tą powieść doświadczymy wiele różnorodnych emocji, wczujemy się w role wojennych "bohaterów" i razem z nimi przeżyjemy jeszcze jeden dzień, jeszcze jedną noc, aż do wolności...

książek: 686
Małgosia | 2016-02-10
O książce: Jedwabnik
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Czytam i czytam opinie, że wieje nudą...No cóż. Może świat pisarzy, ich gierki nie jest tak porywający, jak świat showbiznesu i mody z pierwszej części. Może, albo po prostu zależy kto co lubi ;)

Dla mnie książka naprawdę dobra. Lżejsza niż książki Nesbo, mimo, ze "flaków" nie brakuje. Autorka ma duży potencjał jako nowicjuszka pisarstwa detektywistycznego. Trzymam kciuki.

książek: 3
Samika26 | 2016-02-10
O książce: Czas Żniw
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Kocham sposób w jaki pisze pani Shannon. Czas żniw to najlepsza książka jaką przeczytałam w styczniu. Świat stworzony przez autorkę, moim zdanie jest lepszy od świata wykreowanego przez panią J.K.Rowling.
Jasnowidze i inny Londyn bo z 2059r.
Polecam każdemu, nawet tym osobą, które nie lubią fantastyki.
Musicie po nią sięgnąć!

książek: 529
Lily76 | 2016-02-10
O książce: Jamnik z Kluskami
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka, przy której pękałam ze śmiechu, choć pora na to nie była dobra, bo czytam głównie wieczorami i nocami. Treść nie jest aż tak istotna jak styl - nie przypuszczam, aby każdemu przypadł do gustu, lecz mnie bardzo. Autorka ma ponadto bardzo bogate słownictwo, wynikające niewątpliwie z jej wykształcenia, oraz hojnie okrasza powieść łacińskimi zwrotami. Ale nie trzeba się tym przejmować - jeśli nie wszystko będzie zrozumiałe, to da się czytać bez tego, a w razie czego można sięgnąć po słownik.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd