Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 457
MałaPisareczka | 2016-05-28
Dodana: dzisiaj

O mojej miłości do twórczości Charlotte Bronte nieraz już wspominałam. Moim niekwestionowanym numerem jeden jest niezmiennie Jane Eyre. Autobiografia, jednakże cenię sobie także Shirley, Vilette, czy takie historie jak Profesor oraz Sekret. Nie mogłam też sobie odmówić Niedokończonych opowieści, a nawet tejże dokończonej historii zebranej w Chcę wszystko. Krótko mówiąc: mam na swojej półce już wszystkie (chyba że o czymś nie wiem...) książki napisane przez najstarszą siostrę Bronte. To może tak czas najwyższy poznać ją nieco lepiej?

Życie Charlotte Bronte od chwili, gdy tylko ukazało się drukiem, w świadomości czytelników funkcjonowało na prawach ostatniej powieści sióstr Bronte, opowiadającej ich własną, niezwykłą i tragiczną historię. Tak też czyta się książkę i dziś. Wprawdzie powieściopisarski talent Gaskell sprawił, iż literatura faktu niebezpiecznie splotła się tu z literaturą piękną, jednak jej nadzwyczajny zmysł obserwacji pozwolił wydobyć Charlotte Bronte z cienia czasu i...

książek: 62
trele_morele | 2016-05-28
O książce: Sprawa Niny Frank
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Świetne, Hubert dołacza do moich ulubionych profilerów!

książek: 457
MałaPisareczka | 2016-05-28
O książce: Gotenhafen
Dodana: dzisiaj

Wiecie, co znaczy słowo: "Gotenhafen"? To nazwa Gdyni wprowadzona przez niemieckich okupantów. W wolnym tłumaczeniu niemieckim oznacza po prostu: port (jest) gotów. Ale na co? Na co powinnam być przygotowana przed przystąpieniem do lektury? Odpowiedzi na te pytania odnalazłam podczas kolejnego - ostatniego już - spotkania z komisarzem Franzem Thiedtke. Choć chronologicznie powinna powiedzieć: drugiego.

Jest jesień 1943 roku. Emerytowany, zasłużony komisarz Franz Thiedtke budzi się w pokoju hotelowym w towarzystwie nieznanego sobie trupa. Sytuacja jest na tyle niebezpieczna, iż dodatkowo na ulicach Gdyni w najlepsze stacjonują hitlerowskie okręty wojenne, z miasta wysiedlono Polaków, a gdyńską stocznię zamieniono w oddział niemieckiej stoczni w Kilonii. Lecz najgorsza świadomość dopiero przez niemieckim policjantem: nie pamięta on, w jaki sposób znalazł się w pokoju hotelowym, w jaki sposób znalazł się obok niego zimny trup, ani tego, jak Gdynia stała się Gotenhafen...

Pierwszy do...

książek: 62
trele_morele | 2016-05-28
O książce: Nielubiana
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jakoś nie mogłem zabrać się dotąd za ten cykl. Niedawno dostałem w prezencie i rozpocząłem swoją przygodę z Pią i Oliverem. Jeśli to jest pierwsza część, to jest jak u Hitchcocka - bo słyszałem już tyle pozytywnych opinii o autorce, że na długo zagoszczę w Taunusie!

książek: 694
Joi | 2016-05-28
O książce: Szeptucha
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Wahałam się między oceną "słaba" a "może być".
Pozwoliła mi się odmóżdżyć totalnie, ale jednocześnie płytkość i głupota głównej bohaterki, jej "dwie lewe ręce" (w mangach i anime są takie postacie: urocze ciamajdy, które swoją nieporadnością zjednują sobie sympatię widza) były tak irytujące i źle napisane, że nic jej nie ratowało.
Jestem zawiedziona, ponieważ seria o "Potępionej" była całkiem zgrabnie napisana. Widać, że autorce trudno wymyślić w miarę ciekawe postacie, nie samyme dekoracje (wierzenia, legendy, bóstwa) tworzą dobrą powieść.

książek: 575

Pierwsze opowiadanie jest zdecydowanie najlepsze, wszystkie pozostałe bardzo przy nim tracą. Gdyby kolejność tekstów w tomie była inna, pewnie lepiej by to razem wybrzmiało.

książek: 28
DanutaM | 2016-05-28
O książce: Koneser
Na półkach: 2016, Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Przeraża mnie wulgarny język, który może i ma coś powiedzieć, a we mnie budzi odrazę.Nie polecam.

książek: 1593
Janusz | 2016-05-28
Na półkach: 2016.05, 2016, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Apollinaire zaskoczył całkowicie. Gdyby ktoś się uparł, mógłby nazwać tę niewielkich rozmiarów książkę pornograficzną. Niektóre fragmenty są po prostu niesmaczne i trzeba silnej woli, żeby nie rzucić książką w kąt. Ale... twórca określenia surrealizm nie zamierzał chyba wywołać jedynie tanią sensację. Podobno "Jedenaście tysięcy pałek" Apollinaire napisał z potrzeby zarobkowej, powieść ukazała się jedynie z inicjałami. G.A. jako jej autora, wydał ją więc - i to w drugim obiegu - anonimowo. Skandal i tak wywołał, jednak uważny czytelnik nie może nie zwrócić uwagi na ewidentną przesadę w opisach zawartych w książce, co można wziąć za oznakę parodii. Apollinaire tworzy raczej nierzeczywisty świat seksu, przemocy, dewiacji i zbrodni. W 1907 roku taka mieszanka była na pewno szokująca i przez długie lata była we Francji zakazana. Jednak dotyk surrealizmu jest w niej wyraźnie dostrzegalny. Bohater chłoszcze brzuch pielęgniarki, co powoduje mobilizację armii Japońskiej, dzięki czemu...

książek: 68
Roksana | 2016-05-28
Na półkach: PDF, Erotyk, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Taka książka na jeden wieczór, śmieszna popłakałam się przy niej :p najlepszy moment -Ryan dlaczego twoja przyszła żona całuje się z twoim bratem?
Końcówka dla mnie dziwna, nie wyobrażam sobie takiego życia ale domyśliłam się że tak to się skończy.

książek: 3439
My_books | 2016-05-28
Na półkach: Maj 2016, Przeczytane, E-book, ***10
Dodana: dzisiaj

Dla mnie jest to najlepsza część, podczas gdy - o ironio! - dla wszystkich jest ona najgorsza, niepotrzebne przeciąganie serii. A ja mam swoje zdanie. I mi się ona podoba ;) Polecam :D

książek: 80
Aleksandra | 2016-05-28
O książce: Szeptucha
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Właśnie skończyłam czytać. Nie mogłam się oderwać od lektury i jestem smutna, że tak szybko się skończyło. Krótko mówiąc... Książka była świetna!

książek: 3439
My_books | 2016-05-28
Na półkach: Maj 2016, Przeczytane, E-book, ***9
Dodana: dzisiaj

Według mnie najsłabsza ze wszystkich trzech, ale i tak świetna.
Naprawdę cała ta trylogia niezmiernie mi się podoba i jeżeli macie obawy przed sięgnięciem po nią, nie wahajcie się. Nie może być tak źle ;)

książek: 180
szysza07 | 2016-05-28
O książce: Czas pogardy
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Kolejna rewelacyjna część, z dużą ilością wartkiej akcji, mnóstwem szczegółów, nowych postaci, przygód i historii opisanych znakomicie. Sapkowski wie, jak zachęcić czytelnika do przewracania kolejnej kartki, nie ma grama nudy, losy Ciri są tak ciekawe, a zarazem niebezpieczne, że z miłą chęcią sięgnę po kolejną część.

książek: 503
Katarzyna Kunowska | 2016-05-28
O książce: Charlie Chaplin
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Tak powinno pisać się biografie. Jest ciekawie, obiektywnie i kompletnie. Biografia pokazuje wszystkie etapy życia i cały dorobek tego wielkiego artysty.
Autor opisuje trudne dzieciństwo Chaplina, które było jednym wielkim ubóstwem (nie biedą, ubóstwem), ciągłym tułaniem się i niepewnością w związku z chorobą psychiczną matki. Charlie Chaplin był niezwykle ambitnym i zdolnym chłopcem - chyba tylko to sprawiło, że stał się najsławniejszym człowiekiem na świecie, "sławniejszym nawet od Jezusa". Czytamy o tym jak podbił Hollywood, o tym jak trudnym, wręcz despotycznym był człowiekiem, o jego licznych romansach, w których niekoniecznie dobrze traktował swoje partnerki. Czytamy też o jego flircie z komunizmem, który ostatecznie doprowadził do "wygnania" go z USA, o jego życiu w Szwajcarii, o powrotach do biednej części Londynu, w której dorastał...
Widzimy też jak nieszczęśliwym i samotnym był człowiekiem. Jego wielkie smutne, niebieskie oczy chyba najlepiej oddają to jaki naprawdę...

książek: 3439
My_books | 2016-05-28
O książce: Potop Tom I
Dodana: dzisiaj

Muszę przyznać, że Sienkiewicz i ja nie zawsze się dogadujemy. "W pustyni i w puszczy" zupełnie nie przypadło mi go gustu, natomiast "Krzyżacy" bardzo mi się podobali. Cieszę się, że mogę powiedzieć, że "Potop" również jest ciekawą lekturą. Wprawdzie przeczytałam dopiero pierwszą część, ale mam nadzieję, że książka obierze tendencję wzrostową!

książek: 3811

Susan, to samotna matka wychowująca samotnie córkę Lily, zachodzi ona w ciążę mając siedemnaście lat, matka jest zaskoczona tą wiadomością córki, że tak młodo urodzi dziecko, a sama jest jeszcze dzieckiem.
Zachodzą w ciąże inne nastolatki, matki reagują bardzo źle na to.
Trudne relacje matki z córką, burza hormonów, emocje i kłopoty nastoletnie.
Poruszająca, mądra i wspaniała książka przeczytałam z przyjemnością bardzo mnie się podobała przyjemnie się czytało!!!!

książek: 3439
My_books | 2016-05-28
O książce: Korona
Na półkach: Maj 2016, Przeczytane, E-book, ***5
Dodana: dzisiaj

To jakaś totalna porażka. Jak Kiera mogła tak beznadziejnie zakończyć tę serię?!!!
Patrząc z perspektywy wszystkich części, wolałabym, żeby Selekcja była trylogią, jak to miało być na początku. Wolałabym, żeby nie było Następczyni, która ogromnie mi się podobała, niż żeby była z tak okropnym zakończeniem, jakim jest Korona.
3*** ze względu na sentyment i okładkę.

książek: 2131
Dona | 2016-05-28
O książce: Rodzinne sekrety
Dodana: dzisiaj

Pierwsza część sagi „Jabłoniowy sad” pozostawiła wiele pytań bez odpowiedzi. Miałam to szczęście przeczytać „z biegu” drugą część i śledzić dalsze losy rodziny Zagórskich.

Tytułowy jabłoniowy sad ucierpiał podczas potężnej burzy, zniszczone zostały owoce, część drzewostanu oraz warzywniak. Do tej pory sad, księgarnia i dom stanowiła bezpieczną przystań dla całej rodziny w której można było znaleźć pocieszenie . Potrafili pielęgnować swoje uczucia i radość życia. Sytuacja się zmienia, po wielu latach względnej stabilności, następują nieprzewidziane zwroty akcji. A wszystko zaczyna się, kiedy brat Alfred upomniał się o swoją część majątku. Jan postawił uporządkować i posprzątać historie stawiając na odwagę i prawdę.

„O rodzinę zawsze warto zawalczyć.”

Pierwszym posunięciem Jana jest pojednanie z Leszkiem , dawnym przyjacielem. Sprawa ciągnęła się latami i nic nie zapowiadało rychłego końca, bez pojednania z Leszkiem smak sukcesu i szczęścia nie jest ten sam. Podczas rozmowy...

książek: 384
Chris_Carrion | 2016-05-28
O książce: Imperatyw Thanosa
Dodana: dzisiaj

Przyzwoity superbohaterski komiks (choć bardziej w stylu typowego SF). Kilka ciekawych zwrotów akcji. Idealnie nie jest ale czyta się dobrze.

książek: 23594

Bardzo dobra młodzieżówka. Nie spodziewałam się tego, że tak mnie zaciekawi i nie będę mogła się od niej oderwać. Znajdziemy tu mafię, porachunki gangsterskie, będzie naprawdę strasznie. Oprócz tego książka opowiada o zwykłych problemach: pierwsza miłość, nieśmiałość, fascynacja dużo starszym mężczyzną, problemy w domu, bicie.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd