Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 404 tys. zakochanych w książkach
ponad 742 tys. recenzji
ponad 228 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 60
alex44 | 2014-07-31
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Książka jest świetna, jest wiele śmiesznych tekstów i scen, ale oprócz tego jest też bardzo ciekawa. :)

książek: 340
Owca | 2014-07-31
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Książka napisana przez kobietę, która jako pierwsza przedstawicielka płci pięknej, zdobyła 14 ośmiotysięczników.
Autorka mniej koncentruje się na samym zdobywaniu szczytów, a bardziej na wątkach osobistych, które towarzyszą jej zmaganiom. Edurne bowiem nie tylko zmagała się z górami, ale i z samą sobą. Nieudane związki, brak pewności siebie, niepoukładane relacje z rodzicami - to wszystko doprowadziło zdobywczynię Korony Himalajów do depresji, a nawet próby samobójczej. Mimo załamania nerwowego, które przeszła, Edurne jako pierwsza kobieta na świecie, stanęła na wszystkich ośmiotysięcznikach.

Tytuł "Moje ośmiotysięczniki. O zmaganiach ze sobą w drodze na szczyty" świetnie oddaje charakter książki. Mnie nieco brakowało skupienia się na samym fakcie zdobywania poszczególnych gór. Mimo wszystko nie żałuję, że sięgnęłam po tę pozycję.

Polecam każdej kobiecie i wszystkim miłośnikom gór wysokich.

książek: 120
Puma | 2014-07-31
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Bardzo podoba mi się język tej książki, zawsze się uśmieję czytając losy Bridget.
Jedynym wątkiem wprowadzającym smutek jest tragiczna śmierć Marka. Ale za to zakochałam się z Billy'm i Mabel, są rozkoszni!
Przyznam szczerze, że byłam trochę zaskoczona zakończeniem. Ale już tak mniej więcej w połowie książki zaczęła u mnie świtać myśl, że Pan Wallaker i Bridget mogliby stworzyć całkiem niezłą parę. No i udało się!

książek: 1027
Książniczka | 2014-07-31
O książce: To, co zostaje
Dodana: dzisiaj

"Czasami zdarza się najgorsze. To jest więcej niż tylko ból. Najgorsze jest wtedy, kiedy ktoś zadaje ci ból. Najgorsze jest cierpieć, bo ktoś inny tak postanowił. Widzieć, że jego rozkosz rośnie proporcjonalnie do twojego cierpienia."

Chloe i Nick są zwyczajnym małżeństwem. Wprawdzie przez lata oddalili się od siebie, ale wciąż się kochają, nie zdradzają, mają plany. Kiedy zdarza się nagle coś niewyobrażalnego, zmienia się wszystko - ona już tylko wegetuje, on - ucieka, znika, niezdolny do poradzenia sobie z tym cierpieniem, które ją dotknęło.

Ciężka, mocna książka, momentami aż naturalistyczna. Pięknie napisana, ale czasem wzbudzała we mnie jakiś opór, niesmak, uczucie ohydy. I wzburzenie... Że można odejść, zostawić osobę złamaną, skrzywdzoną, przy której przysięgało się wytrwać, być na dobre i złe. Czym to tłumaczyć - słabością, egoizmem? Nick poddał się swojemu bólowi - i odciął się od cierpienia Chloe. Nie zważając na to, że tego cierpienia jeszcze jej przysporzył.

&...

książek: 324
Plichcia | 2014-07-31
O książce: Błękitna krew
Na półkach: Harlan Coben, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Linda i Jack Coldren są gwiazdami golfa, przy czym Lindzie od lat kariera rozwija się świetnie, a Jackowi ponad 20 lat temu powinęła się noga i od tamtego czasu próbuje wrócić na szczyt. I właśnie teraz jest o "parę dołków" od swojego wymarzonego tryumfu, gdy okazuje się że 16-sto letni syn sportowców został uprowadzony. Czy ktoś chce przeszkodzić Jackowi w sięgnięciu po wymarzone trofeum? Cała akcja jest nad wyraz podejrzana, bo jakby to powiedzieć mało profesjonalnie porywacze się zachowują.

Myron Bolitar zostaje poproszony przez rodzinę Wina (tak tak, Win nie jest androidem tylko człowiekiem, którego kiedyś urodziła kobieta) o pomoc w tej delikatnej sprawie. Jak to w sprawach z okupem policja ma się o niczym nie dowiedzieć. Myron liczy jak zwykle na pomoc Wina, ale ten o dziwo zupełnie odcina się od sprawy. Jak się dowiadujemy później, rzeczy z przeszłości tak bardzo odbiły się na nim, że nie był ich w stanie przetrawić i poniekąd to go jakoś skrzywiło. I cóż się okazuje...

książek: 1512

W pierwszym rozdziale tej książki poznajemy starszego Pana - Mikę oraz jego wnuczka Danny'ego. Podczas spaceru z wnuczkiem u Miki budzą się wspomnienia. Postanawia on opowiedzieć trzynastoletniemu Danny'emu historię swojego życia. I tak chłopiec poznaje dotąd skrywaną opowieść o losach swojego dziadka, o cierpieniu oraz wojnie, która zmieniła życie wielu ludzi.

Książka podzielona jest na trzy części. W pierwszej poznajemy losy Miki oraz jego rodziny. Spotykamy także inne ważne postaci. Ta część porusza temat trudów wojny i walkę Żydów o przetrwanie. Tutaj też czytelnik ma szansę przyjrzeć się historii płaszcza Miki i pacynek. Poznajemy funkcje jakie pełnił ten płaszcz podczas wojny.
Część druga dotyczy losów pewnego niemieckiego żołnierza. O ile pierwsza część poniekąd przypomina mi troszeczkę "Pianistę", o tyle część druga w dużej mierze skojarzyła mi się z filmem jaki niegdyś oglądałam "Jeniec: tak daleko jak nogi poniosą" (tym samym z książką o tym tytule).
Ni...

książek: 322
Agata | 2014-07-31
O książce: Kosogłos
Dodana: dzisiaj

Długo zbierałam się do napisania tej opinii, ponieważ dobra książka nie może mieć ani jednej źle napisanej recenzji. Wiec tak:
- akcja rozgrywa się w Panem, gdzie co roku są Głodowe Igrzyska - to wiemy
- główna bohaterka została porwana z areny - to też już wiemy
- zaczytana się wojna - tego się dowiadujemy :)
I właśnie o jej przebiegu jest "Kosogłos". Moim zdaniem zazwyczaj pierwsza część danej serii jest najciekawsza, ale tutaj jest inaczej. Wszystkie tomy są równie ciekawe i wciągające. Cieszę się, że przed obejrzeniem filmu sięgnęłam po książkę, ale muszę przyznać, że ekranizacja mnie nie zawiodła. Uważam, że nie zmarnowałam czasu czytając ją, ponieważ ta historia otwiera oczy i niejako pokazuje jak może wyglądać przyszłość ludzkiego gatunku, bo nie czarujmy się ale twardo dążymy do świata jakim jest Panem. Nie jestem pewna czy autorka właśnie to chciała pokazać w historii Katniss, ale świetnie jej wyszło. Ponadto książka jest pełna dynamiki, akcji i opowiada piękną histo...

książek: 56
Ewolucyjny | 2014-07-31
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Osoba poszukująca informacji o jakiejś jednostce miary powinna przede wszystkim zajrzeć do tej książki. Książka przedstawia jednostki współczesne i historyczne. Opisane są jednostki długości, temperatury, częstotliwości, informacji, głośności i inne. Ta książka to porządne źródło wiedzy. Solidny i rzetelny leksykon. Jedna z tych książek, którą na pewno warto mieć na półce.

książek: 301
Abee | 2014-07-31
O książce: Kaznodzieja
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Kupiłam. Przeczytałam. Mija 4 lata i co? I nic nie pamiętam. Czy jest więc nad czym się zachwycać?

książek: 7
ElizkaRose | 2014-07-31
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Bardzo pouczająca książka... Zresztą jak cała seria ;)

książek: 281
Dominika | 2014-07-31
O książce: Oślepiona
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Wstrząsająca książka, nie mogę przestać o niej myśleć. Jakim trzeba być potworem żeby zrobić drugiemu człowiekowi, kochanej kobiecie, tak ogromną krzywdę. I druga sprawa jak bardzo kobieta potrafi być zaślepiona w swej miłości i tak dać się omotać mężczyźnie żeby nie widzieć jak z nią pogrywa. I gdzie w tym wszystkim była rodzina Tiny? Wstrząsająca książka.

książek: 496
Andrew | 2014-07-31
O książce: Metro 2033
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Dodana: dzisiaj

Po zagładzie

Do debiutanckiej powieści Dmitrija Głuchowskiego podszedłem jak zwykle, czyli nie zapoznając się bliżej ani z autorem, ani z historią powstania książki. Oczywiście w tym wypadku mniej więcej wiedziałem, w jakich realiach, czasach i kanonie rzecz będzie się rozgrywać, gdyż trudno chyba, czy to wśród maniaków gier komputerowych, czy to wśród miłośników literatury, spotkać kogoś, kto o Metrze 2033 w ogóle nie słyszał, tym bardziej, iż dało ono impuls do powstania dwóch dość głośnych gier i stanowiło początek całej serii powieści piór różnych autorów, którzy fabułę swych dzieł oparli na uniwersum wykreowanym przez Głuchowskiego, który też zresztą napisał i swój własny ciąg dalszy.

Metro 2033; jak sam tytuł wskazuje, to przyszłość. Choć niezbyt już daleka – pułapka umieszczania dat w sf. Świat po wymianie ciosów, również atomowych, między wielkimi mocarstwami. Co się stało z cywilizacją, z całą ludzkością, dokładnie nie wiadomo, ale pewnie szlag ją trafił. W Moskwie niedobitk...

książek: 301
Abee | 2014-07-31
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Świetny serial, który na szczęście jest jedynie inspirowany tą książką. A książka mocno taka sobie; dość smętna. Czytadło i nawet nie wiem, czy z ambicjami.

książek: 4380
Paula | 2014-07-31
O książce: Stuletnia gospoda
Dodana: dzisiaj

http://mojswiat-szelestkart.blogspot.com/2014/07/katarzyna-majgier-stuletnia-gospoda.html

książek: 56
emilka25041 | 2014-07-31
O książce: Tak blisko...
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Urzekająca powieść o trudnych wyborach w wieku studenckim. O wielkiej miłości, zdradzie i próbie poradzenia sobie z traumą. Pozycja o dojrzewaniu, wchodzeniu w dorosłe życie, o konsekwencjach własnych działań. A także licznych zakazach, spełnianiu oczekiwań bliskich i próbie radzenia sobie z gwałtem. Nie czyta się jej z wypiekami na twarzy, ale za to jest ciepła, optymistycznie nastraja, pomimo ciężkich przeżyć bohaterów. Przyjemny romans i szybkie czytadło zapadające w pamięć. Czasami możemy nie zdawać sobie sprawy z tego, jak blisko nas jest ktoś, kto być może jest dla nas wszystkim...coś pięknego ;) Książka o niezwykłej miłości <3 Polecam.!

książek: 267
Parycja | 2014-07-31
O książce: Pułapka uczuć
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

"Śmierć. Jedyna rzecz nieunikniona w życiu.
Ludzie nie lubią mówić o śmierci, bo
ich to zasmuca.
Nie chcą sobie wyobrażać, jak życie będzie się toczyć bez nich,
wszyscy, których kochają, będą przez chwilę płakać,
ale nie przestaną oddychać.Nie chcą sobie wyobrażać, jak życie będzie się toczyć bez nich,
Ich dzieci będą rosnąć
Brać śluby
I się starzeć…
Nie chcą sobie wyobrażać, jak życie będzie się dalej toczyć bez nich,
Ich dobytek zostanie sprzedany
Dokumentacja medyczna„zamknięta”.
Ich imię stanie się wspomnieniem dla wszystkich, których znali.
Nie chcą sobie wyobrażać, jak życie będzie się toczyć bez nich, więc zamiast stawić
mu czoło,
całkowicie
unikają tematu,
mając nadzieję i modląc się o to, żeby jakimś cudem…
ich ominął.
Zapomniał o nich,
zajął się następną osobą w kolejce.Nie, nie chcieli sobie wyobrażać, jak życie będzie
toczyć się dalej…
bez nich.
Ale śmierć
nie
zapomniała.
Stawiła im czoło przebrana za TIR-a
za chmurą mgły.
Nie.
Śmierć o nich nie zapomniała.
Gdyby się c...

książek: 1542
medziks1 | 2014-07-31
Dodana: dzisiaj

Podsumowując, "Rejestr Złoczyńców" polecam miłośnikom tego konkretnego gatunku, a przede wszystkim osobom, którym powieści o średniowiecznych i nieco późniejszych złodziejach nigdy się nie nudzą. Nie wydaje mi się jednak, by poza specyficzną stylistyką książka Magdy Durdy wyróżniała się znacznie spośród wielu innych tytułów o tej tematyce. Czas spędzony z powieścią wolałabym jednak przeznaczyć na lekturę "Robin Hooda" czy innej klasycznej baśni. "Rejestr Złoczyńców" powtarza te same schematy i zagrywki, podając je w nieco innej formie, jaką jest szczypta pikanterii i duża garść nierządów wszelkiego rodzaju. Czy to jednak wystarczy?

Całość na: http://my-paper-paradise.blogspot.com/2014/07/rejestr-zoczyncow-magda-durda.html

książek: 255
Agaaa006 | 2014-07-31
O książce: Niepokorne. Eliza
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Marzenie o zostaniu lekarzem zrodziło się w Elizie bardzo wcześnie. Niestety dla kobiet uczelnie były zamknięte, przynajmniej na cenionych kierunkach, które przypisane zostały wyłącznie mężczyznom. Mimo wszystko dziewczyna upiera się, by jej dalsza nauka wiązała się z ulubioną tematyką. Decydując się na opuszczenie rodzinnego Otwocka, postanawia rozpocząć naukę w Krakowie na Uniwersytecie Jagiellońskim. Jako pierwsza kobieta zostaje przyjęta na farmację, co nie znaczy, że wykładowcy są jej przychylni, wręcz przeciwnie.Dla Elizy przyjazd do miasta tak odmiennego od rodzinnych stron zaczyna się nad wyraz pechowo.
Uciekając z rodzinnego domu, Judyta kieruje się nie tylko rozpaczą z powodu zranionej dumy oraz szarganych uczuć. Wie, że matka wraz z ojcem czym prędzej będą chcieli wydać ją za jednego z zabiegających o jej rękę mężczyzn. W dodatku jej pasją jest malowanie oraz chęć zdobycia odpowiedniego wykształcenia. Dzięki wielu splotom okoliczności trafia na ludzi podzielających jej zamił...

książek: 233
Rêves | 2014-07-31
O książce: Papierowe marzenia
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Luke, główny bohater jest młodym człowiekiem. Jego ojciec posiada dobrze prosperującą firmę, która odnosi wielkie zyski. On sam jest dumny z tego, co robi, ponieważ tak jak ojciec zajmuje się sprawami firmy. Jednak los stawia go przed wyborem - ojciec namawia go na studia z daleka od domu, tłumacząc, że nie chce go ograniczać i sprawić by czegokolwiek żałował. Luke wyjeżdża, studiuje, poznaje nowych ludzi. Nie wszystkie jego wybory są trafne, słuszne, godne podziwu i z perspektywy czasu sam przekonuje się jak wielką moc mają pieniądze, jak zmieniają człowieka i otoczenie, w którym przebywa. Otacza go drastyczna rzeczywistość ludzi walczących o każdy dzień. Po nieprzyjemnych i raniących go wydarzeniach jego życie odmienia się - czy na lepsze?

Według mojej opinii książka miałaby mniejszą ocenę gdyby nie postać ojca Luke'a. Wprawia mnie w zachwyt jego postawa, sama nie wiem czy potrafiłabym wybaczyć komuś, kto zachowuje się w ten sposób. Denerwował mnie od samego początku ten jego przyj...

książek: 56
emilka25041 | 2014-07-31
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Między teraz a wiecznością to książka, którą przeczytałam w jeden dzień. Jest tak fantastyczna i wciągająca, że nie można zostawić jej dopóki nie doczyta się do końca! Niby wszystko takie realistyczne a jednak nie. Polecam!!!


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd