Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 397
Kasia | 2017-06-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Rozpocznę od tego, że książka ma piękną okładkę, co więcej okładka zachęca a książka nie rozczarowuje. Autorkę przyrównano do J. R.R. Tolkiena, porównanie trafne, ale doprecyzowałaby początek książki to narracja z Silmarillionu nie z lekkiego Hobbita. Żeby zorientować się kto jest kim, czyim ojcem lub synem, z którego pokolenia się wywodzi trzeba nieźle wytężyć umysł. Myślę sobie „nie przebrnę”, zerkam na LC i tu znajduje pocieszenie, że od 40 strony powinno być lepiej i … jest znacznie więcej niż lepiej.
Sama chętnie udałabym się na Wyspę Szczęśliwą i zamieszkałabym do czasu kiedy pojawił się Dżauri, a później wyruszyłabym z bohaterami do Larri położonego gdzieś wysoko w górach.
Fantastyczne miejsce wykreowane przez Annę Borkowską daje poczucie bezpieczeństwa i błogiego spokoju, ale wszystko to burzą chęć dominacji i władzy, chciwość, mściwość i obrzydliwe intrygi. Samozwańczy władca wprowadza nowe prawo, które ma popychać do zbrodni, zachęca do osiągania swoich celów kosztem...

książek: 572
dobrerecenzje | 2017-06-26
O książce: Dzikie serca
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Kiedy życie daje ci w kość i nie wiesz co ze sobą zrobić powoli zagłębiasz się w swoją wersję piekła na ziemi.
Stwarzasz wokół siebie mur grubości jak największej żeby nikt inny nie wyczytał twoich uczuć.
Jak to jest, kiedy twój świat, który budowałeś przez całe życie nagle staje w gruzach, a jedyne co ci pozostaje to mała namiastka poprzedniego życia.

Savvy właśnie żyje w idealnie wykreowanym przez siebie świcie, którym jest kłamstwo. Lecz to wszystko co może zaproponować ukochanemu młodszemu bratu.
Jedyny człowiek, który dalej trzyma ją przy życiu, rodzeństwo na pierwszym miejscu. Matka odeszła, ponieważ dowiedziała się, że jej jedyny syn jest chory, a ojciec natomiast zapija się co wieczór aby alkoholem wypełnić pustkę po stracie żony.
Jedyne ciepłe uczucia Savvy przelewa dla brata, który czasami jest nawet dla niej niebezpieczny, lecz dziewczyna stara się jak może aby stworzyć mu chociaż najmniejszą namiastkę domu. Sama niestety zagłębia się w osobistym piekle przechodząc...

książek: 353
kasiulak91 | 2017-06-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Historia jako całość robi wrażenie. Książka jak najbardziej w stylu Rice, ze wszystkimi plusami i minusami, które się z tym wiążą. Pierwsza część zdecydowanie ciekawsza i lepiej skonstruowana. Druga to w większości rozwleczona historia idealnego związku Michaela i Rowan, która po kilku rozdziałach najzwyczajniej w świecie nudzi. Na szczęście zakończenie rekompensuje ponad dwieście stron nudy.

książek: 931
Justyna_78 | 2017-06-26
O książce: Wędrówka dusz
Dodana: wczoraj

Dobrze przeczytać coś takiego ale odbieram tą książkę jako ciekawostkę na temat tego do czego zdolny jest ludzki mózg a nie jako relację ludzi którzy przeżyli ileś tam wcieleń.
Napewno sięgnę po tego rodzaju literaturę z czystej ciekawości a czy wierzę w wersję o wędrówce dusz autora to już inna sprawa.
Przecież wersje niektórych przypadków (jeśli nie wszystkie) są do sprawdzenia na ile mogły zdarzyć się faktycznie a autor tego nie robi tylko przedstawia swój punkt widzenia zresztą sam autor przyznaje że wszystkie opisane przez niego przykłady nie mają podstaw naukowych, mogących potwierdzić ich prawdziwość dlatego książka jest niewiarygodna.

książek: 851

Światem rządziły dotychczas dwa żywioły – ogień oraz woda. Po ostatniej wyprawie do Okna Odrzucenia Agraielowi udało się jednak obudzić nową, niezwykle potężną siłę, która może odmienić losy całego świata oraz uczynić go jednym z najpotężniejszych magów. Mężczyzna nadal nie może zapomnieć o makabrycznej rzezi dokonanej na najbliższych mu osobach przez Imperium Koralu. Przez lata planowana przez niego zemsta może w końcu się powieść dzięki nabytym przez niego nowym śmiercionośnym zdolnościom oraz zawartym sojuszom. Agraiel zbiera potężną armię, która mogłaby w końcu wyzwolić podbite lata temu Królestwo Wysokich Stepów oraz raz na zawsze ukarać okrutnych oprawców. Nad całym Imperium zbierają się burzowe chmury, które nie zwiastują niczego dobrego…

„Może dojdzie do niego prędzej, może później, ale ostatecznie widziała chaos, z którego nowy porządek wyrastał na kościach poprzedników.”

Tymczasem Oblubieniec Airy wyrusza z odległego Kontynentu Prerii by odnaleźć wspomniane w proroctwie...

książek: 737

Zaczynałem pisać tę opinię już dwa razy, za każdym razem wychodziło mi to samo, czyli mój stosunek do ich twórczości i poszczególnych płyt. A miało być o książce!

A więc: Maciej Krzywiński poradził sobie zaskakująco dobrze. Nie udało mu się co prawda przeprowadzić wywiadów z żyjącymi członkami ostatniego składu Type O, ale z tego co miał, plus ze zbioru wypowiedzi muzyków i ich bliskich lub znajomych, udało mu się wyrzeźbić naprawdę bardzo miłą w odbiorze lekturę. Do tego lubi używać zabawnych, nietypowych porównań, strzela aforyzmami jak z pepeszy, a przy tym zachowuje wysoki poziom wypowiedzi. Pełna kultura.

Nie jestem fanem tego zespołu i po przeczytaniu książki raczej się to nie zmieni. Mieli kilka zwrotów w stylistyce, ale ciążyło mi przeświadczenie, że traktowali to wyłącznie jako biznes. Najpierw chcieli przyciągnąć skandalicznym zachowaniem (dupa Petera na okładce albumu chociażby - nie, nie szukajcie tego w google grafika), a potem ten sam obrazoburca zrobił z siebie...

książek: 386
Ola3105 | 2017-06-26
Dodana: wczoraj

Mam wrażenie, że każdy kolejny tom cyklu Sofii Caspari jest gorszy. O ile "W krainie kolibrów" było naprawdę ciekawą lekturą, to w kontynuacji autorka wprowadziła tyle wątków i postaci, że nie można oprzeć się wrażeniu, że narracja jest prowadzona bardzo pobieżnie, a akcja wręcz gna do przodu. Jeśli ktoś szuka niewymagającej lektury na letni dzień,to może spodobać mu się ta pozycja. Bardziej wymagający czytelnik prawdopodobnie poczuje się rozczarowany.

książek: 353
kasiulak91 | 2017-06-26
O książce: Rio Anaconda
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Na tle innych książek Cejrowskiego wypada dość blado.

książek: 1363
joaśka | 2017-06-26
O książce: Pogrzebane życie
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Lepsza niż poprzednio czytana książka tego autora (Skradzione życie), ale też i żadna rewelacja. Ot, słodko - gorzka opowieść o tym, jak to dzielny student anglistyki wraz ze swoją kolezanką rozwiązują zagadkę morderstwa sprzed 30 lat. Fabuła ciekawa, ale brak lotności w opowiadaniu sprawił, że czytanie się dłuzyło. Szkoda.

książek: 4
Wojciech_J | 2017-06-26
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Majstersztyk autorstwa Bułhakowa! Jedna z najlepszych książek wszech-czasów!

książek: 6
Weltowa | 2017-06-26
O książce: Kompleks Boga
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Każdy z nas ma jakiś sekret, którego poza nami samymi nikt nie zna. Ocenia nas tylko sumienie. W powieści Piotra Rozmusa pt. "Kompleks Boga" oprócz sumienia jest ktoś jeszcze. Autor wprowadza czytelnika do brutalnego, krwawego, brudnego świata. Tutaj za winę ponosi się karę.
Krystian Głowacki jest świetnym biznesmenem, a poza tym uwielbia zabawę i kobiety. Znany jako pan "Dwa Razy i Na Razie Maleńka". Po swym ostatnim sukcesie w pracy zamierza to uczcić. Niestety nie dane mu się dobrze bawić. Po krótkiej wizycie w klubie budzi się w klatce. Znajduje się w mrocznej piwnicy. Widoczny stół ze stali nierdzewnej z różnymi narzędziami i zwisający z sufitu hak zmusza do myślenia o najgorszym. Później zjawiają się inni. Każdy ma coś na sumieniu. Każdy musi za to odpokutować.
385-stronowa lektura jest świetnym thrillerem z odrobiną kryminału i szczyptą horroru. To raczej nie jest książka dla osób wrażliwych. Wydarzenia tutaj następują po sobie w takim tempie, aby czytelnik mógł nadążyć....

książek: 290
Książkoholik | 2017-06-26
O książce: Nie poddawaj się
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2017
Dodana: wczoraj

http://ksiazkoholiksietlumaczy.blogspot.com/2017/06/nie-poddawaj-sie.html
,,Nie poddawaj się" to nie tylko tytuł książki autorstwa Rainbow Rowell. Jest to slogan ,który bez wątpienia powinien sobie powtarzać Simon Snow- chłopak ,którego do tej pory w Świecie Magów spotykały tylko porażki. Nie zmienia to jednak faktu ,że Simon uznawany jest przez wszystkich za najpotężniejszego czarodzieja wszech czasów.
Gdy poznajemy bohatera rozpoczyna on siódmy rok nauki w Szkole Czarodziejów w Watford( przypomina Wam to trochę serię książek o Chłopcu ,który przeżył? Cóż ,mi troszeczkę tak.)
Nie obawiajcie się jednak czytelnicy ,nie jest to gorsza wersja słynnego ,,Harrego Pottera"(Swoją drogą lepsza też nie jest). W początkowej fazie lektury nie da się nie porównywać tej książki do opowieści autorstwa J.K.Rowling.Z czasem jednak ,gdy wczytujemy się w karty powieści dostrzegamy wiele znaczących różnić pomiędzy tymi dwoma książkami.
Książka Rainbow Rowell charakteryzuję się tym szczególnym...

książek: 964
Sandra Jasona | 2017-06-26
O książce: Skrzydlata śmierć
Dodana: wczoraj

Umiera gołębiarz, potem kilka innych osób. Niestety okazuje się, że wszystkie śmierci są ze sobą powiązane, a Gotlandię opanowuje chaos, kiedy władze ogłaszają epidemię ptasiej grypy. Cóż temat inny niż dotychczasowe opisywane przez autorkę, historia opowiedziana o niebo lepiej niż w poprzednich częściach. Niestety wizja, którą przekazała pisarka nie napawa optymizmem: korupcja władzy, pierwszeństwo bogatych i tych u władzy, samozadowolenie elit, panika wśród ludzi, gdzie nikną odruchy człowieczeństwa i racjonalnego myślenia.

książek: 4100
Wkp | 2017-06-26
O książce: Alight. Rozpaleni
Na półkach: Przeczytane, Współpraca
Dodana: wczoraj

A LIGHT NOVEL

Po „Alight”, mimo nieznajomości pierwszego tomu cyklu, sięgnąłem zachęcony opisem. Opisem brzmiącym dość enigmatycznie, ale intrygująco, coś jakby na skrzyżowaniu horroru i Science Fiction bez przewagi którejś ze stron. To, że powieść przeznaczona była dla grupy wiekowej young adult nie przeszkadzało mi zupełnie, choć wiedziałem, że na zbyt mocną treść nie mogę liczyć. Co jednak z tego wszystkiego wynikło?

Na początek rzućmy okiem na treść. Grupa nastolatków obudziła się w trumnach, niczego nie wiedząc, łącznie z tym, kim są. W końcu udało im się odkryć przerażającą prawdę o sobie: że mieli być ciałami dla Starszych. Niczym więcej. Jak można łatwo się domyślić zbuntowali się, wygrali, chociaż tradycyjnie dla takich przypadków, kosztowało ich to wysoką cenę i obecnie zmierzają do miejsca, które ma im zapewnić lepszą przyszłość. Omeyocan, bo tak nazywa się ta planeta, wita ich jednak kolejnymi zagrożeniami. Sen o lepszym życiu rozwiewa się, Em i jej towarzysze muszą...

książek: 78
Veronica | 2017-06-26
O książce: Cień wiatru
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Po prostu :Nie. Ledwo doczytalam do konca, po polowie mialam serdecznie dosc.

książek: 386
Ola3105 | 2017-06-26
O książce: Zapisane w wodzie
Dodana: wczoraj

"Zapisane w wodzie" to thriller, który wciągnął mnie nawet bardziej niż "Dziewczyna z pociągu". Spodobała mi się duszna, małomiasteczkowa atmosfera, mroczna tajemnica z przeszłości oraz spora liczba bohaterów, która sprawiła, że trudno było rozwikłać zagadkę. Nie zgadzam się z opinią, że książka dłuży się i jest nudna - fakt, nie znajdziemy tu spektakularnych pościgów czy rozwlekłych opisów walki, ale napięcie wzrasta ze strony na stronę i nie opada aż do finału. Klimat troszkę przypomina serialowe Twin Peaks. Polecam!

książek: 1115

Cóż Kocham głównych bohaterów, czytało mi się fantastycznie szybko, czekam na następne i na bank kiedyś sobie odświeżę całą twórczość tej autorki :)

książek: 1115

Szybka, łatwa przyjemna, pouczająca. Napisana prostym językiem, dzięki czemu potrafimy przyswoić sobie łatwiej różne informacje (przynajmniej ja tak mam) Polecam każdemu :), może nie w każdym wieku, ale od liceum wzwyż na pewno :)

książek: 847
Justyna K | 2017-06-26
Dodana: wczoraj

Przyznam że świat arabski potrafi być fascynujący w swoim bogactwie i przepychu, a jednocześnie przerażający w innych praktykach, jak zabójstwo honorowe, czy aranżowane małżeństwa. Polka, która pisze tę książkę ma szczęście, bo ma męża bardzo w niej zakochanego i dobrze ją traktującego,ale również mającego swoje drugie, bardziej mroczne oblicze. Jednak jakie spotkała trudności na drodze, do bycia z ukochanym musicie już sami przeczytać... mnie bardzo wciągnęła i chętnie sięgnę po inne jej książki. Piękna okładka.

"Ale porażka nie oznacza końca. Należy próbować. Zawsze. Bo wtedy jest szansa na wygraną."

książek: 497
esin | 2017-06-26
O książce: Arktyczny dotyk
Na półkach: Przeczytane, 100 in 2017
Dodana: wczoraj

Myślę że jestem uzależniona. Ta seria pochłonęła mnie całkowicie. Zastanawiam się jak długo będę funkcjonować na takich obrotach, bo ostatnie dwa dni i dwie noce spędziłam w świecie Dark Elements i cóż to by za wspaniały czas. Za to właśnie kocham książki.Za tą możliwość bycia gdzieś indziej w kompletnie innym, nierealnym świecie, a ten wykreowany przez Jennifer L.Armentrout jest wyjątkowy. Aż boli, że pozostał mi tylko jeden tom do przeczytania.


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd