Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Lubimyczytać.pl to:
społeczność 432 tys. zakochanych w książkach
ponad 805 tys. recenzji
ponad 235 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 450
patimaka | 2014-10-21
O książce: Quo Vadis
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

"Quo vadis" to jedna z najlepszych książek jakie miałam okazję przeczytać. Wspaniały Henryk Sienkiewicz, który jest jednym z najlepszych polskich pisarzy absolutnie mnie oczarował. Niezręcznie czuję się oceniając tak wielkiego człowieka, z którym nie mogę się równać, ale jednocześnie nie mogę oprzeć się napisaniu kilku słów o nim.
Tak naprawdę to pierwsza książka Sienkiewicza, którą przeczytałam, ale na pewno na tej nie skończę. "Quo vadis" to powieść o niezwykle wyrazistym klimacie. Autor idealnie przedstawił Rzym i życie jego mieszkańców, w tym pierwszych chrześcijan. Wszystkie wątki są wspaniałe! Miłość Winicjusza i Ligii, życie na Palatynie, Neron i jego sprzymierzeńcy (na pewno nie można nazwać ich przyjaciółmi), prześladowanie i okropne męki wyznawców Jezusa. Wszystko tak świetnie łączy się ze sobą tworząc niezwykłą opowieść. Wszyscy bohaterowie są jakby to ująć, autentyczni? Chyba to najlepsze określenie. Sienkiewicz idealnie oddał charakter postaci (tych h...

książek: 9
SomebodyToLove | 2014-10-21
O książce: Charlie
Dodana: wczoraj

Czy mogę ocenić tą książkę?
Czy mam do tego prawo?
Niby tak. Ale nie mogę. Ta książka to cała prawda. Wszystko wypowiedziane przez młodego chłopaka, który nie wie kim jest, co robi na tym popranym świecie.
Ale czy ktokolwiek wie?
Prawda.
Prawda.
Walka.
Trudy.
Śmierć.
Życie.
Oto ta książka. I nie obchodzi mnie zdanie innych. To cała prawda.
Masz odwagę ją zgłębić?
Jeśli nie, nie tykaj jej.
And in that moment, I swear we were infinite.

książek: 241
gimme_my_Bimmer | 2014-10-21
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Rewelacja. Wykonanie super, pomysł zdaje się nie być nowatorski ale bardzo dobrze poprowadzony.

książek: 629
An-Nah | 2014-10-21
O książce: Frost Burned
Dodana: wczoraj

W Tri-Cities bez zmian. Moje odczucia co do cyklu nie zmieniają się, choć doceniam sporo elementów: niezależną bohaterkę, stabilny, zdrowy związek w jaki weszła, sensacyjno-kryminalne intrygi. Ale muszę też zaznaczyć, że gdyby nie fae, zwłaszcza Zee, pewnie bym przestała czytać. Tu niestety mało fae i mało Zee, zaś wampiry pani Briggs nudzą mnie śmiertelnie. Wilkołaki są lepsze.

Obawiam się, że moje opinie o kolejnych tomach będą równie monotonne... chyba, że w którymś cała ta złożona faeintryga rozgrywająca się w tle wybuchnie Mercy w twarz. Bo to, co teraz się dzieje wygląda jak preludium do czegoś większego.

książek: 78
Natalia | 2014-10-21
O książce: W blasku księżyca
Na półkach: Ebooki, Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo lekka książka na jeden wieczór. Nie zachwyciła mnie, szybko się ją czyta. Przy tej książce nie towarzyszyło mi, to uczucie ciekawości, nie zastanawiałam się jakoś "co będzie dalej?" być może przez, to, że za mało się w niej działo.

książek: 29
bambi18 | 2014-10-21
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

zaczęłam ją czytać po 50 twarzy Greya i dalszych częściach i miałam wrażenie, że to jest c.d Kristiana Greya tylko inna bohaterka, cienko

książek: 631
mag | 2014-10-21
O książce: Dziennik 1944-1949
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Rodzina ks. Józefa Tischnera długo zastanawiała się nad wydaniem jego szkolnych zapisków. We wstępie do dzienników Marian Tischner wyjaśnia, że traktowaliśmy te zapiski jako osobiste zwierzenia, których nie wypadało podglądać. Jednak po siedemdziesięciu latach kartki zaczęły blaknąć, a chęć ocalenia zapisków zmusiła Mariana Tischnera do ich przepisania. Zaczął się zatem wgłębiać w życie chłopięce swego brata i uświadomił sobie, że należy je udostępnić szerszej publiczności. Przy redakcji dzienników pomógł Wojciech Bonowicz, wybitny znawca i autor biografii ks. Tischnera.

Zapiski obejmują lata 1944-1949 i rozpoczyna je krótki życiorys trzynastoletniego wówczas Józia. Chłopiec w lapidarnych, nieco pokracznych zdaniach opisuje swoje pierwsze miłości, szkolne perypetie, opowiada o mieszkaniu w bursie, wspomina swoich kolegów i koleżanki z klasy oraz nauczycieli i wychowawców. Ważne i ciekawe jest to, że poznajemy słynnego filozofa niejako in flagranti, ponieważ notatki nie mają charakteru...

książek: 410
Piotrek | 2014-10-21
O książce: Wyrok
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Dawno nie czytałem tak dobrego polskiego kryminału. Dawno też nie widziałem, żeby fabuła była tak dobrze zgłębiona, skonstruowana i podana czytelnikowi w przystępnej formie. Jeszcze nie widziałem żeby jakiś polski pisarz tak zręcznie operował wieloma watkami, które mają sens i nie trącają banałem. A wszytko to dzieje się na naszym "polskim poletku".

Smaku książce dodają wątki autobiograficzne autora oraz wydarzenia w Polsce z ostatnich 10-15 lat. A ja wiadomo w dziennikarstwie śledczym jest zawsze jakieś ziarno prawdy. Szkoda tylko ze w Polsce te ziarno ma rozmiary arbuza.

Na nic zmiany nazwisk, nazw firm i sploty wydarzeń - Zielke opisał malwersacje finansowe, które królowały w mediach jakiś czas temu. Począwszy od drobnych cwaniaków aż po ekipę rządową.

Nie wiem co lepsze - czy moje zażenowanie opisaną historią czy akcją galopującą z kartki na kartkę, która nie daje się odczepić od książki.

Takich właśnie książek potrzebuje polski rynek wydawniczy (i czytelnicy) - kon...

książek: 84
matkas | 2014-10-21
Dodana: wczoraj

Jedno jest pewne, nie lubię pani detektyw i w związku z tą niechęcią nie planuję więcej się z nią spotykać. Historia też mnie nie porwała, wiało nudą, śledztwo ślimaczyło się i dopiero w końcówce nabrało tempa. Jednak najbardziej zaskakujący był finał, który kilku zdaniach wyjaśniał wszystko co działo się po drodze, nie pozostawiając nic czytelnikowi. Po przeczytaniu miałam uczucie jak po sprawdzeniu kuponu lotto, na początku wielkie nadzieje, a na koniec i tak nie ma tam nic co wzbudziło by moje emocje.

książek: 230
Kasia | 2014-10-21
O książce: Słowik
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Dodana: wczoraj

Już dawno nie zdarzyło mi się czytać książki z takim zaciekawieniem, z zapartym tchem! Książka zabiera czytelnika w podróż do Iraku, ukazując z jakimi trudami życia codziennego muszą zmagać się osoby tam mieszkające. Więcej szczegółów nie będę jednak zdradzała, po prostu polecam tą książkę każdemu - bo naprawdę WARTO!

książek: 418
Kasiek | 2014-10-21
O książce: Zatańcz ze mną
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka bardzo przesłodzona i przewidywalna. Fabuła dość banalna, całość przeplatana licznymi retrospekcjami. Niczym mnie nie zaskoczyła, trochę szkoda na nią czasu.

książek: 9
SomebodyToLove | 2014-10-21
O książce: Finale
Dodana: wczoraj

Wszystkie tajemnice odkryte.
Żadnych sekretów, ani kłamstw.
Tylko czy to lepiej?
Czeka ich wojna.
Czeka ich walka.
Czy podołają?
Czy nie zawiodą?
Czy będą razem?
Czy przeżyją?
Tak właśnie kończy się wspaniała seria ,,Szeptem'' gdzie poznaliśmy Patcha i Nore. Odkrywaliśmy ich sekrety, uczucia. Może kiedyś znowu wrócę do tego świata aniołów, nefilów, kłamstw, miłości i spraw, o których nie powinniśmy wiedzieć.
Czy to, aby na pewno koniec?
Jeszcze tylko trochę. Jeszcze tylko kilka kłamstw.

książek: 14
Mariola | 2014-10-21
O książce: Larista
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Godna polecenia. Nie mogłam się doczekać kiedy przeczytam więcej.

książek: 3
Dawid | 2014-10-21
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Czy jest coś lepszego od wkroczenia przez tajemniczą szafę do baśniowej krainy? Odkrywanie własnego ja i walczenie ze złem? Takie właśnie elementy znajduję się w owo przedstawianej książce. Jest to pierwsza część cyklu o Narnii-baśniowej krainie zdominowanej przez Białą Wiedźmę mianującą się królową. W końcu Piotr, Zuzanna, Edmund i Łucja poznają Aslana i ich życie bardzo się odmienia. Po powrocie do prawdziwego świata spotyka ich nie lada niespodzianka! Książka jest niezwykle ciekawa. Jednak jedyne co mnie razi, to zbyt prosta proza jak na takiego pisarza jak Lewis a poza tym jest super :)

książek: 3
Dawid | 2014-10-21
O książce: Mały Lord
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jeżeli nie przeczytasz tej książki a jesteś wiernym czytelnikiem literatury to wiedz, że bez tego jeszcze nim nie będziesz. Książka wspaniała! Opisuje losy chłopca imieniem Cedryk. On-wnuk swojego dziadka-zgorzkniałego arystokraty musi wstrzyknąć do jego serca pokorę. Zawsze nie lubiący jego mamy dziadek nie pozwala mu z nią mieszkać. Jednak mały Cedryk wpaja w serce dziadka ciepło. Więcej nie będę pisał bo opiszę całą książkę, a mam was zachęcić do je przeczytania. Bez tej książki nie możesz mianować się wiernym czytelnikiem!!

książek: 265
ppBasia | 2014-10-21
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Książkę polecił mi miły pan w księgarni. Po namowach zdecydowałam się ją kupić.
Postać Hanki głównej bohaterki choć ciekawa czasem mnie wkurzała. Rozumiałam ją, była po przejściach. Mimo to coś w niej mnie denerwowało. Miałam ochotę nią czasem wstrząsnąć.
Mikołaj zdolny architekt, prowadzący własną firmę. Po uszy zakochany w Hance.
Najbardziej podobała mi się postać Dominiki. Kobieta wie jak korzystać z życia. Pełna energii i wigoru.
Dzięki niej Hanka wciąż widzi uroki życia.

Choć pomysł na książkę fajny. Opowiadający historię, która mogła przydarzyć się każdej z nas.
Czegoś jednak mi w niej brakowało.
Mimo to godna polecenia i kobiecej uwagi.

książek: 3
Dawid | 2014-10-21
O książce: Karolcia
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

"Karolcia" Marii Kruger to bez wątpienia jedna z najwspanialszych lektur. Zachwyca każdego. Jest bardzo ciekawa. Bardzo lubię taką formę prozy, jaką jest pisana ta książka i ty na pewno też to polubisz. Książka jest po prostu wspaniała. Przygody Karolci i jej przyjaciela Piotra z magicznym koralikiem są po prostu wspaniałe! Nie będę pisał więcej bo opiszę całą książkę a uwierzcie, takich książek się nie zapomina.

książek: 430
Kiwi_Agnik | 2014-10-21
O książce: Altana
Dodana: wczoraj

Barwnie opisana powieść o miłości, o rozstaniach i powrotach, sekretach i ich konsekwencjach.
Historia ukazuje trudną i długą drogę do szczęścia, ale całość jest bardzo przewidywalna.

Jedna z bardzo niewielu książek o wojnie, która nie za specjalnie przypadła mi do gustu.
Mimo wszystko czas poświęcony tej pozycji, nie był czasem straconym.

książek: 252
Smiejka | 2014-10-21
O książce: Droga
Na półkach: 2014, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bezimienni bohaterowie, bezimienny kraj, bezimienny kataklizm, który spustoszył ziemię. Nie ma sensu nazywać miejsc czy ludzi, kiedy ziemia jaką znamy już nie istnieje. Nie ma zwierząt, nikt nie pamięta jak wygląda kwiat czy drzewo, resztki ludzkie błąkające się po tym spalonym świecie to dobro na skraju przetrwania lub zło, zjadające właśnie to dobro. Ale póki idą, ojciec z synem, niosą ogień, który przynosi nadzieję.
To piękna książka, przejmująca ale nie sentymentalna. Piękna i okrutna zarazem. Pełna miłości i śmierci. Napisana po mistrzowsku, zostawiająca na długo ślad w głowie i sercu.

książek: 9
SomebodyToLove | 2014-10-21
O książce: Cisza
Dodana: wczoraj

Czy dawne uczucie powróci?
Czy oni są bezpieczni?
Kto za tym wszystkim stoi?
Czy ktoś zna prawdę?
Czy można jeszcze komuś ufać?
Może tak, może nie. Nora nie jest pewna. Czy ty jesteś pewien? Komu ufasz? Czy ufasz odpowiedniej osobie?
Kolejna część serii ,,Szeptem'', w której nie zabraknie dreszczyku emocji i zagadek, które nie są tak proste, jak mogłoby się wydawać.
Prawda jest straszna, ale niewiedza jeszcze gorsza


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd