Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 522 tys. zakochanych w książkach
ponad 974 tys. recenzji
ponad 256 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 1642
Jantarka | 2015-05-26
O książce: Księga tajemnic
Na półkach: Przeczytane, E-booki
Dodana: wczoraj

Książka ciekawa, zachęca do szperania w sieci w poszukiwaniu Mistrza kart do gry :)

książek: 22
Superktoś | 2015-05-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Hilarystyczna w momencie, kiedy mamy ze sobą wydanie z komentarzami i wyjaśnieniami. Plaut faktycznie jako pionier komedii dał kierunek twórcom jak tworzyć ten gatunek. Absolutny majstersztyk.

książek: 677
almos | 2015-05-26
Dodana: wczoraj

Mistrz powieści szpiegowskiej znowu w dużej formie! W tej książce dziejącej się po zamachach z 11 września, Le Carre stawia ważne pytania: czy możemy zawiesić podstawowe prawa jednostki w walce z terroryzmem? która z metod walki z terroryzmem jest lepsza, amerykańska czy europejska? Przy okazji dostajemy realistyczny opis pracy służb specjalnych. Audiobook jest b.dobrze czytany przez Wiktora Zborowskiego.

Najnowsza książka króla powieści sensacyjno-szpiegowskiej tak naprawdę nie jest książką szpiegowską czy sensacyjną. To raczej moralitet zadający poważne pytania w świecie po 11 września. O to czy podstawowe prawa jednostki wciąż obowiązują. O zakres prawa do prywatności, do ochrony prawnej, do uczciwego procesu. A także o granice suwerenności państwa: czy można zezwolić na jej gwałcenie przez obce państwo. To pytania bardzo na czasie: wystarczy wspomnieć, wśród wielu innych, sprawę Snowdena czy sprawę tajnego więzienia CIA na Mazurach.

Amerykańska odpowiedź na powyższe...

książek: 22
Superktoś | 2015-05-26
O książce: Dr NO
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Mimo mojej miłości do Agenta 007, książkę "Dr No" na początku czyta się bardzo ciężko i rozkręca się ona dopiero w połowie. Fleming oddał wspaniale obraz Jamajki lat 60', James Bond wykreowany jest na inteligentnego twardziela (nie dziwi mnie że pierwszym wyborem reżysera był Sean Connery), a sama finałowa potyczka bardzo różni się od tej filmowej. Ciekawa i zwięzła, lecz brakowało jej filmowego klimatu.

książek: 28
Dominika | 2015-05-26
O książce: Druga szansa
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przeczytane "na raz". Lekka, dobra na nudę. Główny bohater całkiem interesujący.

książek: 410
Angie | 2015-05-26
Dodana: wczoraj

Tahereh Mafi napisała jeden z moich ulubionych cyklów młodzieżowych. Wszystkie trzy książki składające się na trylogię jej autorstwa bardzo mi się spodobały, kiedy więc dowiedziałam się, że światło dzienne ujrzy też zbiór opowiadań zatytułowany Julia. Trzy tajemnice, naprawdę się ucieszyłam. Byłam podekscytowana faktem, że w końcu będę mogła przeczytać cokolwiek z punktu widzenia Aarona, który jest moim pierwszym poważnym book crushem, do czego z racji wieku chyba nie powinnam się przyznawać.

Zanim przejdę do meritum sprawy i opiszę moje wrażenia po lekturze Trzech tajemnic, chciałabym podzielić się z Wami pewnym wnioskiem. Otóż, odkąd w Polsce zaczęły się pojawiać pierwsze nowelki, byłam zdecydowana posiadać je wszystkie w papierze i szczerze się oburzyłam, gdy np. Sine Qua Non wydało Countdown Miry Grant wyłącznie w formie elektronicznej. Teraz uważam jednak, że nie wszystko musi koniecznie być drukowane, przy czym nowelki Tahereh Mafi to jedna z takich właśnie rzeczy. Szkoda...

książek: 189
anezee | 2015-05-26
O książce: Latarnik
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka napisana według schematu tak dobrze znanego z poprzednich części serii, że aż nie warto o tym pisać. Sprawia wrażenie naprędce skleconego scenariusza opery mydlanej.
Niestety psuje opinię "Księżniczce z lodu", która tak mi się podobała.

Bardzo długa i baaardzo nudna książka…
Ale polecam tym, którzy lubią sceny, co urywają się w momencie, gdy policjant odczytuje ważną wiadomość i marszczy nad nią czoło. W końcu opery mydlane też dostarczają rozrywki, jeśli pogodzić się z konwencją gatunku.

książek: 1174
Sammy | 2015-05-26
Dodana: wczoraj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

"Kiedy patrzymy na śmierć albo na ciemność, lękamy się tylko nieznanego, niczego więcej."

W poprzedniej części zginął Syriusz, a w tej Dumbledore, co przyjęłam z ogromnym bólem serca... i z zapuchniętymi od płaczu oczami.
Jak każda część - piękna, genialna, trzymająca w napięciu, momentami zabawna, a momentami doprowadzająca do łez. J. K. Rowling po raz kolejny mnie nie zawiodła. Moja bezkonkurencyjna mistrzyni, bezsprzecznie najlepsza autorka fantastyki.
Jestem absolutnie zakochana w świecie występującym w serii o Harry'm Potterze, we wspaniałych bohaterach, w Hogwarcie i magii towarzyszącej czytelnikowi na każdym kroku.
Przede mną siódma, ostatnia już część... Mam nadzieję, że okaże się równie genialna co jej poprzedniczki.

książek: 22
Superktoś | 2015-05-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jedna z najlepszych książek o Barcelonie. Wspaniała relacja wyspiarskiego fanatyka Barçy, wiele "smaczków" i ciekawych historii, których przeciętny kibic raczej nie zna. Mnie najbardziej zafascynowały rozdziały o Pique i Puyolu, lecz z pewnością każdy fan Blaugrany znajdzie coś dla siebie. Z pewnością ta książka pomoże części młodszych kibiców zrozumieć jakie są różnice między Zarządem Laporty, a Zarządem Rosella & Bartomeu i czemu duża część socios pragnie obalić obecnie panujących. Graham Hunter to wieloletni dziennikarz ESPN który w cotygodniowych felietonach raczy nas swoimi spostrzeżeniami związanymi z Barçą, w formie książkowej jest równie dobry.

książek: 1132
Katarina | 2015-05-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Z serią "Poza czasem" miałam już spotkanie. Konkretnie przy "Królestwie łabędzi",które bardzo mi się spodobało. Nie mogę za bardzo powiedzieć tego samego o "Między teraz a wiecznością".
Książkę kupiłam przez opis,który naprawdę mnie zaintrygował. Niestety fabuła już się taka nie okazała. Autorka za bardzo to wszystko pogmatwała,pomieszała,a z głównej bohaterki zrobiła nic nie myślącą oraz niezdecydowaną w uczuciach kretynkę. Większości rzeczy zdążyłam się domyśleć,gdzie główna bohaterka miała ciągłe wrażenie,że coś jej świta z tyłu głowy :/ No i główna sprawa nie do końca została rozwiązana. Miałam wrażenie,że autorce nie chciało się dłużej ciągnąć tej książki,więc książka skończyła się jak skończyła.
Sama nie wiem czy Wam polecić czy nie. Ogólnie pomysł na książkę świetny,ale wykonanie nie za specjalne.

książek: 204
mirabelka01 | 2015-05-26
O książce: Miasto cieni
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Gdy tylko usłyszałam o tej pełnej tajemnic historii, rozgrywającej się w Dublinie i Gdańsku lat 30-tych XX wieku, wiedziałam, że muszę ją poznać. Kryminalne zagadki i zakazane uczucie tylko podsycały moją ciekawość. Zapowiadało się świetnie i wydawało mi się, że połączenie tego wszystkiego nie może się nie udać. A jak było? Zaraz wam opowiem ;)

Młody, samotnie wychowujący syna policjant prowadzi śledztwo w sprawie lekarza wykonującego nielegalne aborcje. Jego ścieżki krzyżują się z poszukującą swej zaginionej przyjaciółki Żydówką Hannah Rosen. Co wspólnego z ich śledztwem mają odnalezione w górach zwłoki oraz katolicki ksiądz? Czy Hannah i Stefan będą w stanie uniknąć czyhającego nad nimi niebezpieczeństwa?

Michael Russell snuje swą kryminalną opowieść na tle historycznych wydarzeń lat 30-tych XX wieku. Budzący się nazizm przypomina pomruk niebezpiecznego potwora, który z dnia na dzień staje się coraz głośniejszy. Autorowi udało się świetnie odtworzyć atmosferę dublińskich ulic,...

książek: 514
dominque | 2015-05-26
Dodana: wczoraj

Całkiem ciekawa książka o osobach z problemem zespołu stresu pourazowego. Dość szybko staje się przewidywalna, ale na szczęście nie jest dołująca i pojawia się w niej sporo elementów humorystycznych. Określiłabym ją, jako powieść obyczajową z wątkiem romansowym dla dorosłych i prawie dorosłych. :)

książek: 22
Superktoś | 2015-05-26
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo się zawiodłem na tej książce. Niby śmieszna, niby lekko napisana, niby Górski, ale brakowało w niej najważniejszego - kontentu. Górski przysypał kilkoma żartami, pojawiły się stare dobre monologi np. Królikowskiego, jednak sama książka nic nie wnosi dla czytelnika, samej treści było niewiele, a ta została rozciągnięta na 200(?) stron. Niewarta swojej ceny, szczególnie że czyta się ją jak tani tygodniowy magazyn.

książek: 692
Anna | 2015-05-26
O książce: Czuły punkt
Dodana: wczoraj

Zadecydowały sekundy – w jednej chwili Weronika podążała ulicą, niesiona myślami o ukochanym, w drugiej zaś szamotała się w ucisku silnych rąk, które wciągnęły ją do samochodu. Pobita, zgwałcona i pozbawiona przytomności, obudziła się w mieszkaniu należącym do nieznanego mężczyzny. Otrzymała jedzenie, miejsce do spania oraz możliwość korzystania z łazienki. Po kilku dniach nie potrafiła zapanować nad mimowolnym uczuciem wdzięczności i sympatii do oprawcy, spotęgowanych przez fakt, że nie rozpoznała w nim żadnego z wcześniejszych porywaczy. Miotając się pomiędzy chęcią bliskości a wolą życia, próbuje za wszelką cenę znaleźć wyjście z trudnego położenia...

Czytając powyższy opis, pewnie niejednej osobie przemknęła przez głowę definicja syndromu sztokholmskiego. Relację między Weroniką i Luckiem trudno jednak zaszufladkować pod jedynym pojęciem, gdyż śledząc poszczególne wydarzenia i odkrywając kolejne elementy układanek ludzkich losów, czytelnik zaczyna mieć coraz większe...

książek: 1197
dzazzminka | 2015-05-26
Dodana: wczoraj

Są książki, które chcesz przeczytać od kiedy dowiadujesz się, że w ogóle istnieją. W końcu dostajesz je w swoje ręce i ... odkładasz wciąż na później. A gdy w końcu decydujesz się je przeczytać, masz wrażenie, że jesteś zbyt dorosły, zbyt dojrzały, a może zwyczajnie za stary, żeby zagłębiać się w nieznany świat Narnii. Pokonujesz jednak niechęć, a może czasem wstyd i ... przepadasz na dłuższy czas, aż nie poznasz rozwiązania całej historii.
Pierwsza część Opowieści z Narnii w zupełnie innym świetle stawia stare meble. Wierzysz w to, że wchodząc do szafy można przeżyć wspaniałą przygodę? Nie? To uwierz! Wejdź do szafy i przeżyj to, co przeżyli Piotr, Edmund, Łucja i Zuzanna. Poznaj dobro i zło, zobacz, jak kolejny raz walczą ze sobą i jak kolejny raz dobro zwycięża.
Zanurz się w magicznym świecie Narnii i daj się porwać! Naprawdę warto!

książek: 762
Blackheart009 | 2015-05-26
O książce: Następczyni
Dodana: wczoraj

Cudownie było wrócić do tego świata,bardziej polubiłam Americę niż jej córkę ale i tak z niecierpliwością czekam na kontynuację

książek: 126
Mikołaj | 2015-05-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Zawiodłem się strasznie i żałuję, że nie przeczytałem komentarzy na temat tej książki. Uwielbiam serie o Wallanderze ale ta książka jest już chyba tylko i wyłącznie dla fanatyków. 200 stron ze wszystkich 300 opisów postaci, miejsc ze wszystkich serii. Na co to komu? Opowiadania zapowiadało się ciekawie ale trochę krótkie i szybkie rozwiązanie, jeden dzień jazdy do pracy i z powrotem i już koniec...

książek: 530
Dorota | 2015-05-26
O książce: Wybór
Na półkach: 2015, Przeczytane, Ulubione
Dodana: wczoraj

Wszystkie powieści Sparksa są genialne. Ale ta jest jedną z moich ulubionych. Piękna opowieść o miłości, o parze bezgranicznie szczęśliwych ludzi, których spotyka ogromne nieszczęście, a główny bohater musi zdecydować, czy sprzeciwić się woli swojej żony czy zaakceptować jej wolę i stracić ukochaną na zawsze... Wybór jest niezwykle trudny i nawet nie chcę się zastanawiać co zrobiłabym w takiej sytuacji, mam nadzieję, że nigdy w takiej nie będę... Powieść niezwykle wzruszająca, chwytająca za serce, ale także dająca dużo radości. Po przeczytaniu w moim sercu i w umyśle zapanował spokój i radość :)

książek: 22
Superktoś | 2015-05-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Jeśli jesteś osobą, która wciąż szuka siebie, pragnie odkryć swój światopogląd i mieć swoje zdanie, to rozpocznij tę podróż wraz z tą książką. Pan Leszek był najwybitniejszym polskim filozofem i myślicielem, a sposób w jaki się wypowiadał i pisał, to absolutnie mistrzostwo świata. Nie spotkałem jeszcze nikogo, kto o tak trudnych rzeczach pisze równie prosto.

książek: 409
Papierowa | 2015-05-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Francine Rivers to jedna z najpopularniejszych pisarek amerykańskich, która za powieść "Ostatni zjadacz grzechu" otrzymała złoty medal Amerykańskiego Stowarzyszenia Wydawców Chrześcijańskicj ECPA.
I nic w tym dziwnego... Czytając tę książkę zatapiamy się w niezwykłym świecie małej bohaterki Cadi Forbes, a poznając jej przygody, nie raz u czytelnika pojawia się niepokój o dalsze jej losy. Bowiem Cadi to nieposkromiona dziewczynka, która szuka prawdy i przebaczenia chodząc zawsze swoimi ścieżkami.

Cadi poznajemy w niezwykle trudnym dla niej momencie. Mimo bardzo młodego wieku nosi ona w sobie wiele smutku i żalu. Czuje się odtrącona i niekochana a stan ten nasila się jeszcze bardziej po śmierci jej ukochanej babci.

Główna bohaterka szukając przebaczenia i zrozumienia decyduje się na podjęcie poszukiwań tytułowego zjadacza grzechu, który zgodnie z wierzeniami miejscowej ludności może przejąć na siebie złe uczynki grzesznika. Rozpoczynając te pełne determinacji poszukiwania, Cadi...


Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd