Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 73
Tomasz Kamiński | 2017-03-26
O książce: Dezerterka
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Bardzo fajna książka - jak i pierwsza część! ... czekam no koleje polskie wydania... a jest ich już 14 w oryginale...

książek: 42
Zdecydowana | 2017-03-26
O książce: Córka Stalina
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Pozwolę się odwołać do zarzutów, że nie można się dzięki tej książce dowiedzieć "obiektywnych faktów". Zacznę od tego, że nie znam absolutnie żadnej w pełni obiektywnej książki o jakichkolwiek wydarzeniach historycznych, gdyż typowa książka to nie raport wywiadowczy czy analiza cybernetyczna. Wszystkie książki (w tym powieści) są napisane z czyjegoś punktu widzenia!
Błędem jest jednocześnie myślenie, że w książkach autobiograficznych, wyznaniach i wywiadach nie da się wyciągnąć żadnej prawdy. Zależy wszystko od pytania, które zadamy źródłu historycznemu i czego od niego oczekujemy.

Dzięki córce Stalina możemy bowiem dowiedzieć się jaki stosunek do ojca Pani Aliłujewa miała, co w jej życiu stanowiło punkt orientacji, jak wyglądało życie dzieci członków wierchuszki...

Ja otrzymałam to, czego się spodziewałam. Opisu z punktu siedzenia, ale wnikliwego, interesującego i nieco niezrównoważonego. Sądzę, że książka warta przeczytania. Niekoniecznie nadmiernie wybitna, ale każdy...

książek: 82
Sevik | 2017-03-26
O książce: Przebudzenie
Na półkach: Rok 2017, Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Fizyka - przedmiot tak bardzo przez mnie znienawidzony - gra w tej książce główną rolę. Urzeka swoją tajemniczością, którą dopiero teraz zaczęłam dostrzegać. To, jaką moc posiada elektryczność, jest po prostu nie do ogarnięcia. Jednak czy z jej pomocą jesteśmy w stanie dowiedzieć się WSZYSTKIEGO o świecie? Nie tylko tym, który nas otacza, ale także tym innym, nieznanym?

Pastor Jackobs, w którym zakochałam się od pierwszych stron, został pokrzywdzony przez los. To właśnie sprawiło, że dąży do... no cóż, nie będę spojlerować ;) W każdym razie jest on świetnym przykładem osoby wytrwałej i nieustającej w drodze do swoich celów, bez względu na skutki uboczne.

Jamie Morton, postać zupełnie inna niż Charles Jackobs, jeszcze bardziej przypadł mi do gustu. Do końca książki widziałam w nim nastolatka z gitarą - a chłopak z gitarą byłby dla mnie parą :)

Przyjemna lektura, jeśli nie ma się nic przeciwko wątkom fantastycznym połączonym z religią.

książek: 172
justin45 | 2017-03-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Przeczytałam tyle skrajnych opinii na temat drugiej części, że właściwie siadałam do historii Hardina i Tessy z bardzo mieszanymi odczuciami. Cóż, właściwie książka jest dobra, jest w niej oczywiście wiele dłużyzn, z których można by zrobić 400 stron, a nie 755, jednakże czyta się ją bardzo płynnie. Tessa, po ogromnym upokorzeniu, jakiego doznała ze strony Hardina, stara się usilnie o nim zapomnieć, jednakże z bardzo marnym skutkiem. Sam Hardin oczywiście nie odpuszcza, walcząc o Tessę, jak lew. Zasadniczo, czytając tę serię należy nastawić się do niej, bez tego ani rusz. Po pierwsze mamy tu do czynienia z dwojgiem nastolatków, którzy zaczynają swoje życie, po drugie, seria została napisana przez autorkę, niewiele od nich starszą. Jako dojrzała osoba, czytam pewne rzeczy i mnie strasznie wkurzają, jednakże gdybym była nastolatką, miałabym wypieki na twarzy. Ten rollecoster, który sobie fundują, jest nie do opanowania. Hardin ze swoim popapranym życiem, Tessa, ze swoją dokładnością...

książek: 329
Nastka369 | 2017-03-26
Dodana: dzisiaj

Ta książka leżała u mnie na półce od miesiąca i nie mogłam się zmusić do jej przeczytania. Gdy w końcu się za nią zabrałam, wciągnęła mnie głęboko pod wodę i nie chciała puścić. Jedna poświęcona noc, jedna powieść, a pokazała mi, z jakimi problemami mogą się zmagać młodzi ludzie. Serdecznie polecam dojrzałej młodzieży, a także fanów "Hopeless" i "Morze spokoju".

książek: 3
orr | 2017-03-26
O książce: Psychologia tłumu
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Warto się zaznajomić. Uniwersalne i ponadczasowe przemyślenia.

książek: 523
Fantasmagoria | 2017-03-26
O książce: Gra
Na półkach: 2017, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Kontrowersyjna. Frustrująca. Cholernie dobrze napisana. Czytając, chyba czułam trochę za dużo emocji. Mimo wszystko zakończenie było pouczające. Ciężko uwierzyć, że to prawdziwa historia.

książek: 684
Elizabeth | 2017-03-26
O książce: Chata
Dodana: dzisiaj

Przed przeczytaniem tej książki, tak jak tradycyjnie robie czytam opinię o książce, którą chcę przeczytać. Czytając opinie o "Chacie", które w większości były pozytywne bez wahania postanowiłam ją wypożyczyć z biblioteki( i dobrze!!) i przeczytać. Książka bardzo, ale to bardzo mi się ciągnęła... nie wciągała mnie i dosłownie czasami przy niej zasypiałam... ale powiedziałam sobie muszę przeczytać ją do końca... i wiecie co ? Nic nadzwyczajnego... taka fantastyka, wyobrażenie autora o tym jak wygląda Bóg itd...Po prostu nie przypadła mi ta książka do gustu, wolę inne.
Nie chce nikogo obrażać komu się bardzo podoba ta książka, ja po prostu wolę inne. Obejrzę oczywiście film.
6/10.
PS. Dobrze, że tylko ją wypożyczyłam, a nie kupiłam bo pewnie trochę bym żałowała bo mogłabym za tą kasę kupić inną bardziej dla mnie ciekawszą:D

książek: 121
blurppp | 2017-03-26
O książce: Pora na śmierć
Dodana: dzisiaj

Choć z małymi wyjątkami włoska literatura kryminalno-sensacyjna na naszym rynku nie istnieje, chlubnym wyjątkiem jest tutaj cykl Antonio Manziniego, to Italia jest częstym teatrem akcji powieści pisanych przez Anglosasów. Nie można się temu dziwić, wszak włoskie krajobrazy, w połączeniu z całym historycznym dziedzictwem i sąsiedztwem Watykanu rozbudzają wyobraźnie. Z tych elementów skorzystał również Brytyjczyk David Hewson w powieści „Pora na śmierć”.
Co się stanie, gdy młody, a do tego wyglądający na jeszcze młodszego, rzymski policjant wsadzi swój nos w sprawy Watykanu? Oczywiście mogą z tego wyjść tylko kłopoty. Przecież Państwo Kościelne to państwo jak każde inne, czyli prócz ludzi przyzwoitych mieszkają tam też karierowicze, przekręty i mordercy. Jedynym co różni ich od kryminalistów w innych miejscach, to noszone koloratki.
Skoro są przestępcy to musza być i morderstwa. Do jednego z nich dochodzi co prawda poza Watykanem, ale tak ofiara jak i domniemany sprawca są ze...

książek: 101
Sophia Salvatore | 2017-03-26
O książce: Cela 7
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Bardzo cieszę się, że taka książka powstała. Jestem bardzo zadowolona z tego, iż mogłam ją przeczytać przedpremierowo. Naprawdę zachęcam do sięgnięcia po nią gdyż nie jest to zwyczajna młodzieżówka. "Cela 7" nie powiela żadnych schematów jakie dotąd obserwowaliśmy w powieściach z tego gatunku.

G.W.

Zapraszam na bloga : http://recenzje-sophie.blogspot.com/2017/03/recenzja-cela-7.html

książek: 84
Iza | 2017-03-26
O książce: Zabić drozda
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Tak sobie myślę, że strasznie trudno być drozdem wśród niezliczonych sępów tego świata.
A "drozdy nic nam nie czynią poza tym, że radują nas swoim śpiewem. Nie niszczą ogródków, nie gnieżdżą się w szopach na kukurydzę, nie robią żadnej szkody, tylko śpiewają dla nas z głębi swoich ptasich serduszek."

Harper Lee osadza akcję utworu w Maycomb, gdzie rozgrywa sie dramat Toma Robinsona.
Maycomb może tu mieć znaczenie symboliczne, jako jedno z wielu miejsc, w których doszło i dochodzi wciąż do agresji, linczów i ataków spowodowanych nienawiścią do przedstawicieli innych ras,wyznań czy poglądów.
Z powodu braku tolerancji najbardziej cierpią zazwyczaj niewinni ludzie.

Harper Lee odwołuje się w swojej książce do ludzkich sumień, naświetla problematykę wiecznie żywą, demaskuje ludzką obłudę.

książek: 295
Orodin | 2017-03-26
O książce: Mitosis
Dodana: dzisiaj

Wiele osób wybierając swoją pierwszą książkę po angielsku, decyduje się na Harrego Pottera. Ja postanowiłem przeczytać Mitosis Brandona Sandersona. Zdaję sobie sprawę, że ciężko nazwać książką tą krótką nowelkę, ale cieszę się, że w końcu spróbowałem zrobić ten pierwszy krok. W trakcie czytania drugiego tomu Mścicieli, byłem ciekaw co wydarzyło się w Newcago zaraz po pokonaniu Stalowego Serca. Pojedynku z epikiem o ksywie Mitosis. Nie znam angielskiego tak dobrze jakbym chciał, więc nie obeszło się bez korzystania z wbudowanego w Kindle słownika. Mimo to, znajomość świata i postaci sprawiła, że czerpałem prawie taką samą frajdę jakbym czytał po polsku. Z radością stwierdzam, że David, Abraham, Tia, Profesor, to ci sami bohaterowie, których zdążyłem polubić wcześniej, o tym samym charakterze i poczuciu humoru. Zwłaszcza Abraham! David natomiast nie byłby sobą gdyby nie rzucił jakiejś dziwnej, nietypowej metafory...

książek: 155
Aleksandra S | 2017-03-26
O książce: Margo
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Pożaracz to dom Margo w Bone. Mieszka tam z matką prostytutką i narkomanką. Całe Bone to skupisko ludzi tzw. bez przyszłości. Margo to wrażliwa dziewczyna, która musi radzić sobie ze swoim życiem w pojedynkę. Jest bystra i inteligentna. Na ulicy poznaje i nawiązuje więź z Judah,chłopakiem poruszającym się na wózku inwalidzkim. Wytwarza się między nimi szczególna więź. Pogmatwane życie Margo komplikuje się jeszcze bardziej na skutek śmierci matki, prawdy o ojcu, zaginięciu znajomej dziewczynki, odkryciu przemocy wobec niemowlaka. Powoduje to szereg zdarzeń, które na zawsze zmienią życie Margo i ją samą. Pierwsza część książki jest strasznie depresyjna. Opisy beznadziejności, patologii były tak dominujące, że wręcz dołujące. Akcja nabiera tempa od momentu śmierci matki dziewczyny. Przemiana jaką przechodzi Margo jest przerażająca. Rozprawia się z ludzką krzywdą i patologią w konkretny sposób. Staje się zdeterminowana do działania. Czy we właściwy sposób? Oceńcie sami.

książek: 332
Bayard | 2017-03-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Ta książka nie wniosła kompletnie niczego nowego w moje życie. Autorka ma bardzo optymistyczne podejście do nawyków, i bardzo fanie, ale z kolei za dużo pisze o sobie, co męczy. Czy zdarzały się fragmenty po których stwierdzałam: "tak zrobię!"? Nie, raczej nie. W jej strategiach nie ma niczego odkrywczego, trudno to nawet nazwać strategiami, bo brakuje konkretów. PO chwili nie pamiętam o czym czytałam. Czytelnik więcej dowiaduje się o życiu autorki niż o formowaniu nawyków. Podsumowując: niczego nie zyskałam, ale nic też nie straciłam.

książek: 1287

Jest to książka, która znajduje się w mojej biblioteczce od parunastu lat, gdyż dostałam ją w prezencie od rodziców. Czytałam ją wiele razy i ostatnio wróciłam do niej kolejny raz. Powieść skierowana jest do młodzieży w wieku 10-12 lat i opowiada o magicznych zdarzeniach, które przytrafiły się uczniom pewnej klasy po lekcji chemii. Pamiętam, ze jako dziecko, do końca nie wiedziałam jak rozwikła się cała historia. Nakierowanie uwagi na czarną magię, sprawia, że powieść od razu wydaje się ciekawsza. Dodatkowo, ilustracje zdarzeń, które zajmują tak naprawdę połowę objętości lektury pomagają uruchomić wyobraźnię. Z perspektywy czasu, myślę, że jest to ciekawa pozycja dla dziecka, i musi mieć w sobie to "coś", skoro sięgnęłam po nią jako dorosła osoba, chociaż pamiętałam całą historię, co też nie zawsze się zdarza. Polecam.

książek: 1025
Volchitsa | 2017-03-26
O książce: Studnia wstąpienia
Dodana: dzisiaj

Końcowe rozdziały wbijają w fotel. Przez cały tom skupienia, analiz i rozważań nad całością nie zdajemy sobie sprawy jak przywiązujemy się do postaci. Problem jest na tyle zajmujący i pokazany z wielu perspektyw, że sami staramy się znaleźć rozwiązania oraz naśladować ścieżki myślowe bohaterów. I na sam finał tak niesamowite obroty akcji!
Coś takiego wymyślić mógł wyłącznie Sanderson.

książek: 299
krolewna | 2017-03-26
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

To moje drugie spotkanie z autorką i wiem już na pewno, że nie ostatnie. Oates ma niesamowity talent do tematów trudnych, niewygodnych, często tabu... Opisuje je bardzo dosadnie, bezpośrednio, bez żadnego upiększania czy woalowania trudnych faktów. Ona po prostu serwuje nam prosto w twarz okrutną prawdę, której często gęsto widzieć w rzeczywistości nie chcemy. Nie pozostawia żadnych złudzeń.

Miałabym ogromną ochotę ograniczyć tytuł książki do pierwszego tylko wyrazu. Zestawienie słów "gwałt" i "miłość" w jednym tytule brzmi dość przewrotnie, zapewne intryguje ale może też zmylić potencjalnego czytelnika. Ta książka bowiem w sposob wstrząsający i prawdziwy traktuje nie tyle o samym gwałcie co o jego konsekwencjach, o jego rozliczeniu, o reakcji społeczeństwa, sądów, policji na to się stało. A stało się źle: 35-letnia atrakcyjna kobieta zostaje wieczorem brutalnie zgwałcona i pobita przez bardzo dużą grupę mężczyzn a dzieje się to na oczach jej dwunastoletniej córki. I choć jest...

książek: 172
justin45 | 2017-03-26
O książce: Jeremy Poldark
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jestem bezgranicznie zakochana w sadze o Poldarkach. Niezmienność Rosa w jego prawości i Demelzy w jej mądrości, wzruszają mnie i zdumiewają nieustająco. Tym razem Ross musi stanąć przed sądem za rzekomą napaść, pobicie i zagrabienie mienia. Biorąc pod uwagę działanie ówczesnych sądów, a także zawiść jego odwiecznego wroga Georga, można wierzyć, iż Ross już nigdy nie ujrzy swojej Demelzy. I właśnie tu, jego prawość, pewność siebie, niezawisłość bierze górę nad wszystkim. Demelza, która jest najmądrzejszą kobietą samą z siebie, umiejętnie i małymi kroczkami przeciera drogę do wolności Rossa. Jak zwykle książkę czyta się bajecznie, nie ma niepotrzebnych dłużyzn i akcja rozwija się tak, iż z niecierpliwością czekam na kolejną część.

książek: 1287
Zaintrygowana | 2017-03-26
O książce: Świat Apocalypto
Dodana: dzisiaj

Świetnie podana wiedza historyczna. Relacja ojca Diego de Landy ubrana w komentarz Cezarego Tarachy przybliża świat wymarłych ludów Mezoameryki. Książka zafascynuje każdego pasjonata historii, gdyż jest podana w dość lekkiej formie popularnonaukowej, chociaż zawiera w sobie dużo wiedzy i różnego rodzaju ciekawostek. Uważam, że nadanie tytułu odnoszącego się do filmu Mela Gibsona było dobrym rozwiązaniem, gdyż na pewno zaciekawiło wielu odbiorców, którzy inaczej nie zajrzeliby do owej pozycji. Warto ją przeczytać, choć oczywiście jasne jest, że mnogość szczegółów dotyczących kalendarza czy wierzeń Majów jest nie do zapamiętania, ale forma podania informacji jest na tyle jasna, że książkę można traktować jako pewne źródło wiedzy. Wbrew pozorom, książkę czyta się bardzo szybko. Polecam.

książek: 14
Pokulturzona | 2017-03-26
O książce: Myszy i ludzie
Dodana: dzisiaj

George – silny i stanowczy mężczyzna oraz Lennie – nie do końca sprawny umysłowo gigant, zabierają nas na podróż w poszukiwaniu swojego miejsca i społecznej akceptacji. Z racji swojej objętości, książka tylko dotyka kilku naprawdę ważnych tematów jak tolerancja, przyjaźń, przywiązanie czy siła marzeń i ból ich niespełnienia. Bardzo wartościowa lektura, a ponieważ jest niezwykle krótka, tym bardziej zachęcam wszystkich do sięgnięcia.

Więcej: http://pokulturzony.blogspot.com/2017/03/przeczytane-w-styczniu-i-lutym-2017.html


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd