Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 315
LookBook | 2015-07-02
O książce: Zieleń Szmaragdu
Dodana: wczoraj

Cóż mogę napisać. Trylogia mnie nie zachwyciła. I tyle.

książek: 8
dobrerecenzje | 2015-07-02
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

„Przetrwaliśmy…. Na jak długo?”

Czy wyobrażaliście sobie istnienie świata bez ludzkości?

Jeśli nie to ta właśnie książka pokazuje jak życie szybko przelatuje przez palce, a wy nie możecie nic zrobić. Jedynie na świecie zostaje tylko garstka człowieczeństwa pozostawiona przez Boga do wypełnienia tylko Jemu znanej misji. Wszystko zaczyna się w czasach po Upadku Lucyfera z Nieba. Szesnastoletni chłopiec mieszkający u podnóża gór wyrusza na polowanie, ażeby pokazać całej swojej rodzinie, że jest gotowy wejść w dorosłość. Podczas długiej tułaczki przez głęboki śnieg wreszcie natrafia na zdobycz. Jest to duża i bardzo niebezpieczna samica szczura broniąca swojego ukrytego miotu. Kacper zabiją ją i na dodatek wykrada małe szczury z nory.Niestety powrót do domu jest jeszcze cięższy i uciążliwy. Niedługo po tym chłopiec zostaje znaleziony przez psa i ojca, z pomocą jego i reszty łowców wraca do domu. Tymczasem do wioski drwale na saniach przywożą ojca narzeczonej Kacpra. Okazuję, się że...

książek: 877
IzaReads | 2015-07-02
O książce: Obsydian
Dodana: wczoraj

"Obsydian" to książka, o której było i jest nadal głośno. Mimo, że jest kierowana do młodszych czytelników, zwróciła moją uwagę tym, że niektórzy mówili, że jest podobna do sagi Zmierzch Stephanie Meyer.
Zawsze zarzekałam się, że nigdy! nie przeczytam tych "wypocin" ("Zmierzchu"), aż do czasu, kiedy to moja ukochana siostra, przeczytała i powiedziała, że ja też muszę. Więc w jakimś stopniu zaintrygowana (jak jej się podoba, to mnie też musi) pożyczyłam od niej pierwszą część. Pochłonęłam ją bardzo szybko i później pożyczałam kolejne. Seria niesamowicie mnie wciągnęła, była dla mnie przypływem świeżości, ponieważ dotąd nie czytałam tego typu literatury.
Jak to w moim przypadku bywa, było to wiele lat później po euforii, jaką wzbudzały jej książki.
Sagę Zmierzch nadal lubię i nawet kupiłam sobie "Przed świtem", na jakiejś dużej książkowej promocji. Więc przez to podobieństwo zakupiłam "Obsydian" i zabrałam się za czytanie.

"Obsydianu" to powieść o nastolatkach w której,...

książek: 39

Książka "Duff.Ta brzydka i gruba" wydaje się zwyczajną lekturą dla młodzieży. Kiedy ją wypożyczyłam,nie oczekiwałam po niej nic wielkiego. I miałam rację...chwilowo. Czytając kilka początkowych rozdziałów, akcja nie była jakoś szczególnie wciągająca a bohaterzy nijacy. Mimo wszystko od razu przypadł mi do gustu Wesley i Bianca.
Dziewczyna dopiero kiedy poznała chłopaka zaczęła przejmować się tym jak wygląda. Wesley próbuje ją przekonać że jest Duff'em czyli tłem jej przyjaciółek.
Dopiero po kilku rozdziałach akcja się rozkręca.Bianca zaczyna spotykać się z Wesley'em i dochodzi do 'zbliżeń'.Odsuwa się ona także od swoich przyjaciółek,która są zdziwione i zranione jej zachowaniem.
Kiedy zostało mi około 50 stron do końca książki,zamknęłam ją z hukiem. Chciałam ją skończyć a jednocześnie nie chciałam. :D Do ostatniej kartki i do ostatniego słowa czytałam z zapartym tchem.
Polecam nie tylko 'małolatom' ale także starszym:)

książek: 107
Anna | 2015-07-02
O książce: Dziewczyny wyklęte
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Wojna się skończyła, jednak zdecydowanej większości polskich żołnierzy
nie podoba się nowa komunistyczna rzeczywistość. Koczują w lasach
z dala od rodziny, tęsknią ale walczą dalej z całych sił o WOLNĄ Polskę.
Wśród nich są również bardzo młode kobiety i dziewczęta, one także
postanowiły poświęcić się tej z góry przegranej walce. Najczęściej
występują w roli sanitariuszek czy łączniczek, jednak zdarza się
że chwytają za broń i walczą na równi z mężczyznami.
Książka zawiera 16 prawdziwych historii polskich partyzantek,
które postanowiły poświęcić swoje życie Polsce, opisy przesłuchań, tortur
i brawurowych akcji skierowanych przeciwko UB powodują że skóra cierpnie.
Jedynym minusem moim zdaniem, jest próba sfabularyzowania bardzo dobrego
reportażu przy pomocy niezbyt udanych opisów przyrody czy próby oddania
stanów ducha bohaterek. Zostawmy to literatom i poetom.

książek: 1082
Madi | 2015-07-02
O książce: Bądź przy mnie
Na półkach: 2015, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ledwo zdążyłam przyzwyczaić się do formy pamiętników z poprzedniej części ,a już mamy zmianę.
Tym razem poznajemy dalsze losy Joachima i Zuzanny z opowieści Joachima i więcej jest tu o samym Joachimie niż Zuzannie,ale czyta się równie przyjemnie.
Czwarta część pięknej lecz smutnej i nieszczęśliwej miłości już za mną i już się cieszyłam,że ta część stała się dopełnieniem i zakończeniem "Różan...",a tu ktoś napisał,że będzie jeszcze kolejna.
Bardzo jestem jej ciekawa.,bo moim zdaniem już wszystko zostało wyjaśnione.

książek: 1039
Ania | 2015-07-02
O książce: Matka ryżu
Na półkach: 2015, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przepadłam na kilka chwil zaczytując się w tej przepełnionej smutkiem sadze rodzinnej. "Matkę ryżu" przeczytałam w krótkim odstępie czasu po "Japońskiej parasolce" i chwilami odnajdywałam w losach bohaterów pewną wtórność. Tłem historycznym ponownie jest japońska okupacja Malajów, dlatego trochę zabrakło elementu zaskoczenia i tajemniczości. Daję jednak 8 gwiazdek, bo to naprawdę rewelacyjna opowieść i postaram się nie rzucać tak łapczywie na kolejną książkę autorki.

książek: 12461
betina360 | 2015-07-02
O książce: Czerwona Dalia
Na półkach: 2015, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Nad Tamiza znaleziono bardzo zmasakrowane cialo mlodej kobiety. Sadyzm mordercy szokuje nawet policje. Ta sprawa jest podobna do innej przed lat gdy dokonano morderstwa kobiety i nazwano ja czarna dalia. Wkrotce dochodzi do kolejnej bestialskiej zbrodni. Sledztwo prowadzi dedektyw Anna Travis i nie ma podejrzanych motywu oraz zadnego sladu. A czas biegnie nieublaganie. Chetnie przeczytam inne ksiazki tej autorki bo pisze super.

książek: 9
szadas | 2015-07-02
O książce: Bankier mafii
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka trzymająca poziom. Opisuje narkotykowe z innego spojrzenia, ze strony prawnika. Aż trudno uwierzyć, że to wszystko było takie proste.
Godna polecenia jeśli kogoś interesuje ta tematyka

książek: 9

Bardzo dobre wprowadzenie do tego na czym opiera się współczesna fizyka, a przede wszystkim w jaki sposób jest opisywana. Wymaga pewnej wiedzy, zwłaszcza z zakresu analizy matematycznej. Poza tym uświadamia w jak prosty i przejrzysty sposób można zapisać prawa rządzące mechaniką. Sam zapis na początku może wydawać się nieco skomplikowany, jednak po zapoznaniu się z nim można dostrzec wiele zalet tak wprowadzonych oznaczeń. Zdecydowanie polecam :)

książek: 75
Anna | 2015-07-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Dużo więcej emocji dostarczył mi film, ale zgrzeszę, jeśli stwierdzę, że książka się nie podobała. A rozwijając temat grzechu, wiary, Boga-książka jest właśnie o nadinterpretacji słów zawartych czy to w Koranie, Biblii czy Torze. Dwa ostatnie rozdziały w przepiękny i sugestywny sposób to wyjaśniają: Bóg kocha człowieka, nie chce jego cierpienia, to ludzie nadinterpretują słowa zawarte w świętych pismach li tylko dla własnych korzyści (bo przecież obrzezana kobieta to "droższa" kobieta- ojciec ma pewność, że jego córka jest dziewicą i dostanie o kilka wielbłądów więcej).
Słowa: "Jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi (Mt 5,39)" nie oznaczają, że gdy złodziej ukradnie Ci telefon, pobiegniesz za nim, dogonisz go i powiesz "proszę poczekać! mam jeszcze mp3, portfel i kilka zaskórniaków w bocznej kieszonce torebki. Proszę, proszę się częstować". To zdanie dotyczy umiejętności wybaczenia, jest kontrargumentem do słów "oko za oko, ząb za ząb", bo to nie...

książek: 110
Sonia | 2015-07-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Piękna książka, pokazuje jak z niewinnej i nieśmiałej młodej kobiety Viana przeobraża się w odważną i waleczną osobę. Gdy w kraju dzieje się naprawdę źle Viana odkrywa w sobie odwagę by unieść miecz i walczyć z najeźdźcami. Do całej trzymającej w niepewności akcji dochodzi jeszcze niezwykła historia Uriego....

książek: 129
Angie | 2015-07-02
O książce: Proces
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka tak zaskakująco groteskowa, aż trudno w to uwierzyć.
Być może moja ocena jest za niska, ale jestem w pewnej konsternacji.

książek: 96
Eila | 2015-07-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

,,Jan! Wciśnij przycisk ,,człowiek za burtą''- krzyknął.''

Wyobraź sobie, że podczas rejsu na jedną z przepięknych australijskich wysepek twój pies wypada za burtę. Zwierzę, które kochałeś, zajmowałeś się nim, wyprowadzałeś na spacer i traktowałeś jak dziecko zniknęło- być może już na zawsze.

,,Dave wiedział, że te pierwsze sekundy mogą być decydujące, jeśli chcą uzyskać jakąkolwiek szansę, by odszukać suczkę. Walcząc z narastającą paniką, wychylił się przez reling i rozejrzał dookoła,aby sprawdzić, czy nie ma jej za burtą.- Sophie zniknęła''.

Jan i Dave, a także pozostali Griffithowie są zrozpaczeni po stracie ich ukochanej suczki. Czują wstyd, złość na samych siebie i niepewność. Co się stało z Sophie? Była takim wspaniałym, rozpieszczanym domowym pupilem. Od kiedy pojawiła się w życiu rodziny z Mackay wypełniła im pustkę po odejściu na studia do Brisbane najmłodszej córki - Bridget. Niestety, wygląda na to, że ich krótka przygoda z Sophie- Australian Cattle dog dobiegła...

książek: 264
AMilka | 2015-07-02
Na półkach: 2015, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Uwielbiam styl pisania pani Rice. Jest taki klimatyczny, niespieszny. W tej książce jest podobnie. Akcja opowiadana z perspektywy różnych ludzi których łączy Nowy Orlean oraz fascynacja Dzielnicą Ogrodów. Historia jest odkrywana powoli, stopniowo odsłaniając drobne niuanse dotyczące kobiet z rodu Mayfair. To co bardzo mnie urzeka nie tylko w tej, ale we wszystkich powieściach Anny Rice to opisy, głównie przyrody. Nadają one akcji głębi, tajemniczości oraz pomagają wczuć się w klimat nienaturalnych mocy.

Jeśli ktoś lubi akcję niespieszną, ale osnutą woalem magii oraz piękny język to gorąco polecam tę powieść!

książek: 129
Angie | 2015-07-02
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Mam pewien problem z jej oceną.
Najpierw złościła mnie przesadna dokładność autora, jeśli chodzi o opis codzienności bohaterów (albo bohatera- Toru Okady): jemy z nim śniadanie, przeżywamy niemal każdą chwilę jego dnia, kładziemy się z nim do łóżka i wnikamy w jego marzenia senne..
Potem przestało mi to przeszkadzać, bo pojawił się wątek wojny i Borysa Oprawcy.. sytuacje tam opisane na długo zostaną w mej pamięci- niestety.
Końcówka nieco z innej bajki, ale całość uznaję za wartą uwagi.

książek: 48
aneta | 2015-07-02
Na półkach: Polska, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Z przykrocią stwierdzam, że tym razem Anda Rottenberg mnie zawiodła. Może jest to opowieść dla kogoś kto jest bardzo mocno osadzony w sztuce współczesnej, może rodziny autorki, ale z pewnością nie dla "oczytanego" czytelnika. Wieje nudą: byłam tam, widziałam to, poza tym większość z historii brzmi jak przechwałki, a może tłumaczenie...

książek: 45
Dominika005 | 2015-07-02
O książce: 19 razy Katherine
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Wydaje mi się, że jeśli już przeczytałeś inne książki Johna Greena dobrze wiesz czego się spodziewać. Wszystkie są do siebie bardzo, bardzo podobne. Chłopak, dziewczyna, outsiderzy, miłość, podróż. Tutaj jest dokładnie to samo. Uwielbiam książkę "Gwiazd naszych wina", uważam że jest zdecydowanie jego najlepszą i najbardziej inną. Jest piękna. Przeczytałam też "Szukając Alaski" (dostaje ode mnie drugie miejsce) i "Papierowe miasta", które muszę przyznać mnie trochę nudziły i po ich przeczytaniu doszłam do wniosku, że mam dosyć czytania w kółko czegoś niby innego, ale tak naprawdę tego samego. Ale jako, że ciągle coś czytam, a Green jest teraz bardzo na topie, nie mogłam sobie odmówić "19 razy Katherine". Podchodziłam do tego z dużym dystansem, bo wiedziałam czego się spodziewać, ponadto moja przyjaciółka powiedziała mi, że ta książka najmniej jej się podobała, że jest kujon, który się wymądrza i zbyt dużo matematyki. Mimo złego nastawienia bardzo się cieszę, że sięgnęłam po tę...

książek: 76
marataj4 | 2015-07-02
O książce: Kolor bursztynu
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka, której fabuła nadaje się na serial lub film.

książek: 1309
Ktrzn | 2015-07-02
Na półkach: 52 w 2015, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Zapraszam do przeczytania recenzji na popmodernie :)
http://popmoderna.pl/walka-o-sztuke-czarna-ksiega-polskich-artystow/


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd