Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 1199
Natalia | 2017-04-28
O książce: Łatwopalni
Dodana: wczoraj

Ojej... Jestem pod ogromnym wrażeniem. Książkę pochłonęłam dosłownie w jeden wieczór. Jest to naprawdę fajna historia o miłości, wybaczeniu, poczuciu winy, braku zrozumienia.... To co spotkało głównego bohatera, taka tragedia naznacza na całe życie, i tylko od woli życia i charakteru zależy czy da się żyć dalej, pójść do przodu, wybaczyć sobie... Po części to smutna książka, a z drugiej strony dająca nadzieję, że można wybaczyć i znaleźć wybaczenie.

książek: 168
annaise | 2017-04-28
Na półkach: 2017, Przeczytane
Dodana: wczoraj

miło, zabawnie i chwilami zaskakująco. nie jestem oszołomiona, jednak miło spędziłam czas czytając.

książek: 26
a_Olasdottir | 2017-04-28
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Świetna rzecz. Autorzy posiedli kilka ważnych talentów: to wrażliwość na szczegóły, umiejętność taktownego oddania głosu tym, których warto wysłuchać i zdolność przeistaczania suchych faktów w poezję. Te talenty pozwoliły im stworzyć książkę niemal epicką, która buduje panoramiczny obraz ze skrawków, urywków, strzępków ludzkich losów i historii.
Podoba mi się już sam pomysł tropienia życia wśród ruiny, szukania jego śladów w głuchej pustce. Do tego potrzeba i oka, i detektywistycznej dociekliwości. Islandia – wyspa, która fascynuje swoją osobnością, swoim niejednoznacznym obliczem – jest tu sportretowana poprzez swoje kruche fragmenty, często w dodatku opuszczone. Ale to właśnie ich badanie, ich delikatny, ale skrupulatny rozbiór pozwala uchwycić to widmo, które wymyka nam się, gdy usiłujemy poznać kraj oczami turystów, zgłębić go przez urlopowe postrzeganie.
Druga bardzo mocna strona tej książki to sam styl narracji. Berenice i Piotrowi udała się rzecz bardzo trudna: przekazać...

książek: 259
haLina | 2017-04-28
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przede wszystkim - wstyd, że to zapomniana historia... Ale reportaż - doskonały! Poruszający, konkretny odwołujący się do ludzi i ich emocji. Czyta się z wielkim zainteresowaniem. I można się mnóstwo dowiedzieć, choć i tak zostaje niedosyt...

książek: 384

Dzisiaj mam dla Wam bardzo ciekawą książkę psychologiczną.
Mianowicie, najnowszą powieść Anki Mrówczyńskiej "Borderline. Autoterapia, czyli o sprawach poważnych z solidną dawką autoironii". Jeśli czytacie naszego bloga od dawna, to wiecie, że spod pióra autorki wyszła jeszcze jedna książka "Młody bóg z pętlą na szyi", którą miałam zaszczyt recenzować. Zatem gdy tylko dostałam ebooka w swoje "dłonie" zabrałam się do czytania :)
Zapraszam serdecznie do recenzji!

"Po sukcesie debiutanckiej powieści, Mrówczyńska wraca z kolejną autobiograficzną książką. Tym razem podzieliła swój dialog i życie wewnętrzne na role - przydzielone trzem głównym bohaterkom, które uczestniczą w czternastu sesjach autoterapeutycznych.
Pani Psycholog – zdrowa część osobowości Anki, mająca świadomość istoty pogranicznego zaburzenia osobowości. Prowadzi autoterapię, by pokazać Mrówczyńskiej-pacjentce, jak wiele ma problemów i jak ważne jest podjęcie przez nią leczenia.
Mrówczyńska-pacjentka – chora część...

książek: 325
Sensej | 2017-04-28
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Tytuł tej książki przywoływał mi odległe wspomnienia z przeszłości, mgliste wrażenie, że już kiedyś czytałem książkę o takim bądź podobnym tytule. I zresztą słusznie, ponieważ „Początek Wszechświata” wydany przez Copernicus Center Press jest drugim wydaniem tej książki na polskim rynku (jak możemy sprawdzić w tytulaturze – pierwsze ukazało się nakładem Wydawnictwo CIS). Copernicus wykonał nowy przekład. Czym się różnią oraz które wydanie jest bliższe oryginałowi niestety nie będę w stanie powiedzieć, ponieważ z pierwszej lektury tej książki niewiele pamiętam.

John D. Barrows postawił przed sobą cel zrekonstruowania początku istnienia Wszechświata. Cofa się 15 miliardów lat wstecz, aż do momentu, kiedy nie istniało nic; wszystko było swego rodzaju gorącą zupą promieniowania, zbyt gorącą, aby mogły powstać jakiekolwiek pierwiastki. W ciągu kilku minut po Wielkim Wybuchu ta zupa ostygła na tyle, że mogły powstać jądra pierwszych pierwiastków („na początku był Hel”). Setki tysięcy lat...

książek: 2155
Marianna | 2017-04-28
O książce: Jedyna szansa
Dodana: wczoraj

Coben jak zawsze mnie nie zawiódł. Genialna intryga, trzyma w napięciu do samego końca, a rozwiązanie zaskakuje. Polecam.

książek: 39
Anka | 2017-04-28
O książce: Franco
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Uwielbiam Franco. Po przeczytaniu poprzednich książek bardzo liczyłam na jego historię i autorka spełniła moje życzenia. Wiem, że to głównie historia miłosna, tak na marginesie bardzo dobra historia :), ale dla mnie jest to przede wszystkim książka o przyjaźni. Franco to niesamowity przyjaciel, nie tylko dla Gusa i reszty zespołu, ale też dla Gemmy. Jak nikt potrafi okazać wsparcie i bez wahania spieszy z pomocą. Pokochałam go od pierwszej książki i teraz tylko utwierdziłam się w tym uczuciu.

książek: 384
KobieceRecenzje365 | 2017-04-28
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Ostatnio zaczytuje się w coraz większej ilości kryminałów i mimo tego, że mam ich tak dużo już za sobą, to i tak nie mogę się od nich odgonić. Tak było też z książką "Między prawami. Polowanie na wilka". Od razu wiadomo, że tam gdzie występują porachunki gangsterskie, musi się dziać i dzieje się sporo.
Oczywiście nie przeczytałam opisu, tylko od razu wzięłam się do lektury, dzięki czemu, fabuła ksiązki zaskoczyła mnie jeszcze bardziej.
Zapraszam Was na recenzję "Między prawami. Polowanie na wilka." - Very Eikon.

"Komisarz Berg (pseudonim „Proca”) jest oficerem Centralnego Biura Śledczego Policji. Każdego dnia styka się z brutalnym światem przestępczości narkotykowej. Dowodzi grupą operacyjną „Szakal” i jest jednym z najlepszych w wydziale. Jednak w jego karierze pojawiła się czarna plama – dochodzenie ciągnące się miesiącami, które komisarz traktuje w wyjątkowo drażliwy sposób. Dotyczy ono bowiem narkotykowego bossa – Wilka, człowieka niezwykle niebezpiecznego, który przyczynił...

książek: 134

Walter Isaacson jak zawsze niezawodny. Po raz kolejny przekonuje się, że to właściwy pisarz na właściwym miejscu. "Innowatorzy" to rzetelna, ciekawa, wciągająca i dająca bardzo dużo do myślenia biografia cyfrowego świata. Jeśli ktoś czytał biografię Steve-a Jobs-a z zaciekawieniem, to i "Innowatorzy" przypadną mu do gustu. Przyznam jednak, że przynajmniej początkowe rozdziały wymagają przypomnienia sobie podstaw elektroniki i matematyki, by zrozumieć problemy przed jakimi stawali konstruktorzy oraz by poczuć klimat tamtych czasów.

książek: 20
gujil | 2017-04-28
O książce: Atlas Jeździectwa
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Zawiera wszystkie podstawowe informacje, które przydadzą się do egzaminu na BOJ, więc polecam książkę wszystkim, którzy mają w planach zdawać na odznakę. Jako, że umiem jeździć na zaawansowanym poziomie, to książka wydała mi się trochę nudna, bo wszystkie z rzeczy tam opisanych mam w małym paluszku, aczkolwiek moja siostra, która dopiero zaczyna przygodę z jeździectwem, jest bardzo zadowolona. Ogólnie w książce jest opisana budowa konia, maści, sprzęt, różne narowy itp., itd., więc jeśli kogoś to interesuje, to polecam kupić :)

książek: 317
DominikaH | 2017-04-28
O książce: Letters to the Lost
Dodana: wczoraj

Pierwsze strony książki zapowiadały udaną lekturę, ale myślę sobie "Dominika nie miej wygórowanych wymagań, w końcu to zwykłe czytadło dla nastolatków", ale im dłużej czytałam tym bardziej utwierdzałam się w przekonaniu, że to trafiony wybór. Nic nie poradzę na to, że Declan i Juliet mnie urzekli. Wszystko w tej historii miało sens i po prostu nie żałuję ani minuty poświęconej tej książce.

książek: 232

Pozycja literacka z piękną okładką (w bojowe kolory amerykańskie) i z wizją przeczytania bestsellera. Co dostajemy w środku? Za mało.

Książka Michaela Hastingsa, to pokłosie jego wojennej relacji dla "Rolling Stone" o amerykańskich zakulisowych 'manewrach' wojennych w Afganistanie, w latach 2008-2010. W efekcie publikacji w czasopiśmie, główny bohater - generał Stanley McChrystal - głównodowodzący wojskami sprzymierzonymi w Afganistanie, podał się do dymisji. Sam autor książki, zginał w wypadku samochodowym w wieku 33 lat. Dobre 'intro' na amerykański sukces handlowy.

Połowa narracji, to opisy wspólnych podróży Hastingsa z generałem i jego świtą po Europie i Afganistanie. Większość przytoczonych scen, to według mnie banalne sytuacje, które każdemu obdarzonemu przeciętną wyobraźnią, przyszłyby do głowy. Są przekleństwa, jak to w wojsku (po ulubionym 'zajeb...cie' chciałem podziękować za lekturę). Są opisy scen rodzajowych (prostytutka w hotelu szukająca informacji 'drogą...

książek: 39
Pawello | 2017-04-28
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Szzacunek za pracę i temat. Niestety, dość chaotycznie napisana, co obniża wartość. Szczerze mówiąc, liczyłem na nieco więcej pamiętając o marce reportażowej wyd. Czarne :)

książek: 1429

Niestety w dzieciństwie nie podróżowałam do Narnii, nie poznałam rodzeństwa Pevensie, Aslana, Tumnusa ani Białej Czarownicy. Odbyłam tę niezwykłą podróż teraz i jestem zachwycona! Jest to przepiękna opowieść o sile rodzeństwa, o oddaniu, poświęceniu i wielkiej odwadze. Myślę, że poruszy każde wrażliwe serce.
Polecam tę książkę każdemu, nie tylko dzieciom.

książek: 385
annie warhol | 2017-04-28
O książce: Wszystko
Na półkach: 2017, Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

te wiersze brzmią, jakby ktoś je napisał wczoraj. bo pis znowu u władzy he he. i ta sama dalej polska wszechpolska bieda. piękne chwile (czytałam i słucham britney spears)

książek: 455
ampH | 2017-04-28
O książce: Wybawiciel
Dodana: wczoraj

Sukcesywnie pochłaniam kolejne tomy przygód Harry'ego Hole'a - norweskiego komisarza policji, alkoholika i awanturnika, chadzającego jak kot swoimi własnymi ścieżkami. Z tomu na tom historie się rozkręcają, a postacie są coraz bardziej wyraziste i dopracowane. Jednocześnie zwiększają się moje oczekiwania w stosunku do kolejnych książek. W końcu z jakiegoś powodu Jo Nesbø jest uznawany za jednego z najwybitniejszych współczesnych pisarzy norweskich. "Wybawiciel" potwierdza w pełni tę tezę, jak również okazuje się być - w mojej skromnej opinii - najlepszym z dotychczas przeze mnie czytanych powieści tego autora.

Komisarz Harry Hole musi złapać kolejnego przestępcę. Tym razem jest to zabójca z byłej Jugosławii, który zabił człowieka w samym środku koncertu organizowanego przez Armię Zbawienia. Nie będzie to łatwe zadanie, zwłaszcza że przed policjantem staje wiele zagadek oraz konieczność bycia tuż za zabójcą. We wszystkim Harry'emu wcale nie pomaga jego przeszłość oraz słabości. Być...

książek: 1733
Olsko_Ulrich | 2017-04-28
Na półkach: 🍗 足 🍗, 2017, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Czy to nie przeznaczenie, że książkę o "siusiakach" pisze ktoś o nazwisku Hӧjer? :) Żart żałosny, ale trzyma poziom humoru zawartego w książeczce. Dlaczego od pierwszych stron teksty o obrzezaniu, kastracji i eunuchach? Dlaczego zaraz potem wywody o ciałach jamistych? Dlaczego nagłówki w stylu "Twój pies cię zdradza"? Dlaczego niemalże filozoficzne zacięcie w dowodzeniu tego jak zły jest Kościół, bo nie pozwala na podążanie za naukami Onana? :D

Wiecie co, takie książki to trzeba włożyć między bajki lub w jakieś inne ciche, ciemne, przestronne lub nie miejsce, gdzie słońce nie dochodzi, gdzie dzieci nie zajrzą, bo będą wolały zamiast tego zawracać gitarę. Lektura do pośmiania się dla starszych użytkowników organów płciowych, młodsi mieliby koszmary nocne. Ale nie chcę być zbyt wylewna ;)

Swoją drogą tłumaczenie tej książki jest dość zabawne. Jakbym była dzieciakiem to dziwiłabym się, że Szwedzi mają polskie nazwiska a szwedzkie imiona, potem dziwiłabym się że cała książka opiera...

książek: 58
marikaaa99 | 2017-04-28
O książce: Testament Odessy
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Nic dodać nic ująć. To moja kolejna przygoda z Panem Wołoszańskim. Po raz kolejny jestem zachwycona. Świetnie połączona fabuła z faktami historycznymi. Wartka akcja, tajemnice, spekulacje oraz akcja. Zawsze dowiem się czegoś nowego. Polecam!

książek: 535

To, co ta książka potrafi zrobić z człowiekiem jest nie do opisania. Wszystkie wątki się ze sobą łączą, wszystko jest spójne. Jak pojawiła się akcja, to tak mocno trzymała w napięciu, że nie mogłam spokojnie usiedzieć. Postacie są tak dobrze dopracowane i opisane, że dosłownie z każdym bohaterem czułam nić porozumienia. Styl pisania jest bardzo dobry jak na młodzieżówki. Seria Szklany Tron jest tak dobra, tak cudowna, że polecać ją można każdemu, zarówno młodemu jak i starszemu odbiorcy ;) Także polecam :D


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd