Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 513 tys. zakochanych w książkach
ponad 952 tys. recenzji
ponad 254 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 119
Halucynacja | 2015-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

I jak można nie zaprzyjaźnić się z Bridget ! :)
Uwielbiam tę dziewczynę, jej potyczki, problemy, samozaparcie, szczerość i bezgraniczną nieświadomość na wszystko co ja otacza.
I po raz pierwszy spotkałam się by film dorównał książce. Co więcej to pierwsza komedia romantyczna, którą oglądam ze względu na cudowną postać kobiecą a nie przystojnych amantów :P

książek: 400
addictedtobooks | 2015-04-24
O książce: Zatruty tron
Dodana: wczoraj

Akcja "Zatrutego tronu" osadzona jest w średniowiecznych realiach. Kogo nie fascynują tamtejsze narzędzia tortur czy zwyczaje ludzi żyjących w tamtej epoce? Książka jest debiutem literackim tej pisarki. Jednak czy udanym?

Piętnastoletnie Wynter po latach podróży wraca w swoje rodzinne strony wraz z ojcem Lorcanem. Dziewczyna przeżywa jednak ogromne zaskoczenie widząc panujące na dworze nowe zasady. Tolerancyjne dotąd spokojne królestwo zmieniło się nie do poznania. Wynter z przerażeniem odkrywa, że król Johnathan który od zawsze był zwolennikiem demokracji, zamienił się w okrutnego tyrana. Wydarzyło się coś potwornego. Coś co sprawiło, że król jest gotowy poświęcić wszystko, aby ukryć tą tajemnicę. Czy dziewczynie uda się w porę rozwikłać zagadkę? Czy Wynter jest gotowa na poświęcenie?

Główna bohaterka jest bardzo utalentowaną czeladniczką podobnie jak jej ojciec. Całe swoje dzieciństwo spędziła na dworze wraz z dwoma królewskimi synami Alberonem i Razim. Cała trójka była...

książek: 245
julka | 2015-04-24
O książce: Wezwanie
Na półkach: Ulubione, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Na początku książka średnio przypadła mi do gustu,no wiecie,niby bohaterka jest dokładnie w moim wieku,ma piętnaście lat,ale jest trochę taka ,,niepoważna''lekko mówiąc.Czasami zachowuje się jak dziecko,a wszystko co się dzieje wokół niej to film,którego jest reżyserem,ale ze strony na stronę akcja się rozkręca,kolokwialnie mówiąc.Chloe widzi duchy,jednak nie wie jak panować nad swoim zachowaniem i w końcu trafia do wariatkowa dla nieletnich.Tam pozanaje inne dzieciaki.W Lyle House dzieją się jednak dziwne rzeczy,Chloe dalej widzi duchy,wręcz napadają ją w każdym miejscu,a Derek i Simon,dwaj bracia bardzo interesują się jej schorzeniami.Wszelakie próby nawiązania kontaktu z duchami różnie się kończą,najczęściej kłopotami z pielęgniarkami.Wreszcie Derek postanawia,że Simon wraz z Chloe muszą uciekać....i taki jest plan dopóki nie dołącza się Rea-Rachel i przemiana Dereka w wilkołaka.Tak więc wszyscy uciekają i są szukani.Chloe ulega Rei i udaje się z kryjówki do ciotki,aby obejrzała...

książek: 49
winter | 2015-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Klasyczny romans paranormalny. Bardzo sympatyczna para głównych bohaterów. Oprócz romansu jest również wątek sensacyjny, który będzie się ciągnął przez wszystkie 10 (wydanych w Polsce) tomów. Dzięki temu cały cykl jest ciekawszy, niż zazwyczaj bywają tego typu książki.

książek: 12
Nie_Śmiertelna | 2015-04-24
O książce: Ostatnie życzenie
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przedstawia się jako Geralt z Rivii. Jest wiedźminem. Jednym z najlepszych. Zabija potwory. Jednak czy takie ma być jego przeznaczenie? Głos rozsądku... Co on wie?
Jedna z lepszych polskich książek. Podejrzewam że osiągneła taki wielki sukces bo oprócz dobrze nam znanych czarownic, wampirów, wilkołaków, elfów i krasnoludów pojawiają się wiedźmini. Są czymś innym, czymś czego jeszcze nie było. Dlatego tak podoba mi się ta książka. Początek trochę niemrawy, ale z tomu na tom ciekawiej. Pozdro i polecam!

książek: 111
Rhey | 2015-04-24
O książce: Ziarno prawdy
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Mam mieszane uczucia z jednej strony cała intryga przedstawiona w Ziarnie Prawdy okazuje się dość pomysłowa a to przecież dość ważne w kryminałach. Z drugiej strony bohaterowie irytują pomijanie wydawałoby się dość istotnych wątków dla śledztwa i ogólną niemocą trwającą niemal przez całe śledztwo. Na domiar złego sam Szacki jest dość mocno antypatycznym bohaterem. Co do samego stylu autora to nie mam większych zastrzeżeń. Jeśli komuś nie będą przeszkadzać wymienione przeze mnie problemy to pewnie bez problemu przeczyta Ziarno Prawdy w jakieś 3-4 dni.

książek: 551
Justyna | 2015-04-24
Na półkach: 2015r., Przeczytane
Dodana: wczoraj

Sekrety rodzinne, które dopiero w trzecim pokoleniu zostają odkryte, a wszystko to na tle historii Portugalii.

książek: 325
Hendoslaw | 2015-04-24
Dodana: wczoraj

Pierwsza książka o losach słynnego Sherlocka Holmesa i dr Watsona. Ich poznanie i pierwsza sprawa. Niby Holmes to postac fikcyjna, ale pewnie miała wpływ na losy wielu detektywów. Niecodzienne podejście do pracy, życia potrafi zaintrygować. Ukazuje coś trudnego a zarazem prostego, czym jest poprawna dedukcja i kojarzenie faktów. Ma też wiele innych cech, które sie pojawią w dalszych częściach serii.

W Londynie dochodzi do brutalnego morderstwa na cudzoziemcu z Ameryki. Scotland Yard zostaje postawiony na baczność. Jednakże ta sprawę pozytywnie jest w stanie rozwiązać tylko on. Jedyny na świecie detektyw konsultant Scherlock Holmes.

książek: 4360
Aga | 2015-04-24
O książce: Futu.re
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Wreszcie skończyłam. Podczytywałam ją fragmentami od tygodnia. Nie potrafiłam przebrnąć przez tą lekturę szybciej. Tematyka tu poruszana jest rozległa i trudna. I choć autor osadził akcję swej powieści w przyszłości odnalazłam w stworzonym przez niego świecie wiele podobieństw do nam współczesnego. Po tak wielu książkach, które powstały wcześniej niezwykle trudno jest zaskoczyć czytelnika czymś świeżym. A właśnie tego po tej powieści oczekiwałam. Czy Dmitry Glukhovsky spełnił pokładane w nim nadzieje?

W przedstawionej tu przyszłości nikt nie musi umierać. Śmierć została pokonana. Każdy Europejczyk ma prawo być nieśmiertelnym. Jednak to spowodowało wzrost liczby ludności. Nawet bardzo wysokie wieżowce prawie pękają w szwach. Woda, żywność, energia są reglamentowane. Tylko bogaci mogą sobie pozwolić na zajmowanie większych powierzchni w górnych partiach budowli, ponad chmurami. Aby kontrolować przyrost populacji powołano odpowiednią jednostkę - Nieśmiertelnych. Gdy rodzi się kolejny...

książek: 5
Mad | 2015-04-24
O książce: Ostatni Smokobójca
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Już jakiś czas temu zetknęłam się z twórczością Fforde'a, więc gdy dowiedziałam się, że wydano nową książkę jego autorstwa, z przyjemnością ruszyłam do księgarni. Bardzo zależało mi na przeczytaniu Ostatniego Smokobójcy w jak najszybszym terminie, ale czas znalazłam dopiero po kilku dniach. Czekanie jednak w pełni się opłaciło, bo Fforde ma przyjemny, lekki styl, kieszenie wypchane humorem i jest mistrzem w odgrzewaniu starych kotletów.
Polecam!
[fragment recenzji z http://polka-ze-wpomnieniami.blogspot.com/]

książek: 49
winter | 2015-04-24
O książce: Nielegalni
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Nie jestem jakąś zapaloną czytelniczką powieści szpiegowskich, ale ta naprawdę mi się podobała. Nie powala szybkością akcji, ale właśnie przez to wydarzenia sprawiają wrażenie realnych, a nie rodem z Bonda.
Z przyjemnością kupię i przeczytam kolejny tom.

książek: 54
crazygabi | 2015-04-24
O książce: Złota kula
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

To jest rewelacja! Chłopaki przyjaźnią się i robią zamieszanie!Radze przeczytać bo ta książka to czysta rewelacja!

książek: 496
gulinka | 2015-04-24
O książce: Próchno
Na półkach: 52/2015, Przeczytane, Filologia
Dodana: wczoraj

"Chcesz mi polecić książkę, powiedz, że wszystkim czyta się koszmarnie" - taka właśnie była myśl, gdy prowadzący kazał nam przeczytać "Próchno" na zajęcia. I nie pomyliłam się.

Książka jest bardzo ciężka, to prawda. I wymaga ciągłego skupienia. Jeśli uciekniesz myślą chociaż na sekundą, poprzednie dwie strony musisz przeczytać jeszcze raz. Dlatego mam poczucie, że strasznie dużo mi uciekło i na pewno jeszcze do niej kiedyś wrócę w (naprawdę) wolnej chwili.
Ale nawet jeśli nie wyłapie się, nie zrozumie wszystkie w nawale dialogów i monologów zdecydowanie można poczuć to COŚ. (Coś zupełnie ponad tekstem co zawsze wydaje mi się najważniejsze.) Dekadencki nastrój, tragizm młodopolskich artystów. Którzy pomimo swojej niemocy zawsze dla mnie będą Artystami.
Dodatkowo - forma!

książek: 64
vivavanilla | 2015-04-24
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Cyniczny multimilioner zostaje zamordowany. Jego dzieci spotykają się po latach rozłąki w rodzinnym domu w oczekiwaniu na odczytanie testamentu. Wartka akcja, zaskakująca intryga ujawniona w połowie książki, splot zdarzeń, które udaremniają sprawcy wykonanie planu. Bardzo dobry kryminał.

książek: 371
AlpenGold | 2015-04-24
Dodana: wczoraj

"Mark Helprin zaskoczył mnie właśnie tym – kreacja głównego bohatera przekracza wszelkie granice absurdu, ale zarazem pozostaje przed granicą przesady. Jak to możliwe? Magia? Czy niezwykły kunszt autora? Z magią się jeszcze nie spotkałam, za to zdarzyli się już pisarze, którzy to, co robią, doprowadzili do perfekcji, odpowiedź więc nasuwa się sama."

Cała recenzja: http://bohater-fikcyjny.blogspot.com/2015/04/nienawisc-do-kawy-pamietnik-z.html

książek: 54
crazygabi | 2015-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Dziewczyny szukają drugiej połówki (chłopaka)! To tyle mam do powiedzenia !

książek: 1164
PABLOPAN | 2015-04-24
O książce: Śmierć na Nilu
Dodana: wczoraj

Herkules Poirot wyrusza w wojaże. Nawet na zasłużonym urlopie podejmuje się rozwiązania kolejnej zagadki. Tym razem para nowożeńców jest prześladowana przez byłą sympatię pana młodego. Jakiś czas później panna młoda pada trupem... Z braku podejrzanych, sprawa pewnie rozeszłaby się po kościach, gdyby nie przenikliwy umysł i dążenie do prawdy słynnego detektywa. Historia wysmażona przez Christie wciąga od pierwszej strony i trzyma w napięciu do ostatniej. Zdecydowanie polecam.

książek: 54
crazygabi | 2015-04-24
O książce: Ucho od śledzia
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Galimatias! Michał jest chyba wariatem ale książka fajna!

książek: 484

Całą winę biorę na siebie. Winę za to, że najpewniej w skutek takiej, a nie innej konstrukcji moralnej książka częściej mnie irytowała niż porywała. Za dużo dostrzegałam niespójności. Wiem, że to opis przeżyć, emocji - one nigdy nie są spójne, ale nie mogłam pozbyć się wrażenia, że gdybym miała przyjemność porozmawiać z Panią Alicją na spotkaniu towarzyskim, to bym ewakuowała się jak najdalej pod byle pretekstem. I owszem można w tej książce znaleźć piękne słowa o honorze jako umiłowaniu Ojczyzny, ale kilka kartek dalej jest wzmianka o pewnym mężczyźnie, który postąpił honorowo, bo poślubił kobietę, która była z nim w ciąży (a potem chciał się nawet rozwieść, ale stchórzył, bo ktoś żonie doniósł - sic!)- jak ja nie cierpię dewaluowania pojęć... I za dużo tu kolorowych sukienek, płaszczyków, bucików, no i kokieteryjnego podkreślania "że jest troszkę próżna". Ale być może Pani Alicja to czarująca osoba, a autor książki tak zredagował wywiad, że mnie zmierziło to i owo, a może właśnie...

książek: 54
crazygabi | 2015-04-24
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka jest troszkę gender, jakbyśmy mogli o niej powiedzieć dzisiaj ☻ Najlepszy jest ten moment, kiedy ciocia Isia chce wykąpać Tomka w bali bo myśli, że to Tosia!!!


Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd