Skąd my to mamy?
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo WNT
- Data wydania:
- 1997-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 1975-01-01
- Liczba stron:
- 245
- Czas czytania
- 4 godz. 5 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8320420350
"...Długo, bo aż 200 lat, torowały sobie ziemniaki drogę na stoły. Różne przy tym miały przygody. Na przykład we Francji trafiły na dwór królewski jako roślina ozdobna. Maria Antonina otrzymawszy wieść, że pommes de terre czyli "jabłka ziemne", uprawiane przez jakiegoś dziwaka, aptekarza Parmentiera, mają kwiaty niepospolitej piękności, wezwała hodowcę - amatora na dwór. Zjawił się przed jej królewskim majestatem, trzymając w ręku pęk kwitnących ziemniaczanych łodyg. Królowa wpięła sobie kwiaty we włosy. Kwitnące ziemniaki stał się najmodniejszą ozdobą, a ich zapach zaćmił perfumy. Ziemniaki sadzono w ogrodach obok róż i lilii, malowano je na obrazach, haftowano na królewskich szatach. Wreszcie zaczęta jeść z namaszczeniem ich korzenie, które z miodem smakowały znakomicie...".
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 10
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Ze wszystkich książek o pochodzeniu przedmiotów, historii rzeczy codziennego użytku i dziejach jedzenia, ta chyba jest najlepsza. Przede wszystkim koncentruje się na samym przedmiocie, na jego historii przed tym, zanim został "odkryty", "wynaleziony" i "udoskonalony dla szerszej publiczności". Wiadomości o tym, jakie eksperymenty doprowadziły do powstania urządzeń technicznych albo jakie prawa fizyki odpowiadają za ulepszenie wynalazków "starych jak świat" nie dominują nad treścią, a anegdotki o twórcach nie zaciemniają obrazu.
Fakt, że autorka korzystała głównie z polskich źródeł, kronik, wspomnień i zapisków, ale w niczym nie umniejsza to jakości książki, a powiedziałbym - czasem przynosi też akcent humorystyczny bez konieczności silenia się na wymuszony żart.
"Skąd my to mamy" rozpoczynają obszerne rozdziały o jedzeniu, potrawach oraz sprzętach stołowych i kuchennych. Od nich prosta droga wiedzie do łazienki i salonu (dawnego i współczesnego), a stamtąd - do gotowalni alias garderoby. "Skąd my to mamy" to bodaj jedyna książka o pochodzeniu przedmiotów, w której znaleźć można rozdziały o pochodzeniu tkanin a także częściach stroju małych i dużych - od kaloszy i chustki przez guzik i agrafkę aż do parasola i okularów.
Oczywiście nie brak też opowiastek o żelaznych punktach każdego takiego popularnonaukowego wyliczenia: pieniądze, pomiary czasu i temperatury, pismo, druk i poczta, koło, oczywiście komputer. Nietypowo, autorka znalazła też miejsce dla instrumentów muzycznych, zabawek i sportów, tematów zwykle pomijanych.
Gdyby tylko nie koszmarny układ typograficzny i nieporęczny format, lektura byłaby czystą przyjemnością.
Ze wszystkich książek o pochodzeniu przedmiotów, historii rzeczy codziennego użytku i dziejach jedzenia, ta chyba jest najlepsza. Przede wszystkim koncentruje się na samym przedmiocie, na jego historii przed tym, zanim został "odkryty", "wynaleziony" i "udoskonalony dla szerszej publiczności". Wiadomości o tym, jakie eksperymenty doprowadziły do powstania urządzeń...
więcej Pokaż mimo to