Skąd my to mamy?

Okładka książki Skąd my to mamy? autora Maria Ziółkowska, 8320420350
Okładka książki Skąd my to mamy?
Maria Ziółkowska Wydawnictwo: Wydawnictwo WNT popularnonaukowa
popularnonaukowa
1997-01-01
1975-01-01
8320420350

Kup Skąd my to mamy? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Skąd my to mamy?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skąd my to mamy?

Ze wszystkich książek o pochodzeniu przedmiotów, historii rzeczy codziennego użytku i dziejach jedzenia, ta chyba jest najlepsza. Przede wszystkim koncentruje się na samym przedmiocie, na jego historii przed tym, zanim został "odkryty", "wynaleziony" i "udoskonalony dla szerszej publiczności". Wiadomości o tym, jakie eksperymenty doprowadziły do powstania urządzeń technicznych albo jakie prawa fizyki odpowiadają za ulepszenie wynalazków "starych jak świat" nie dominują nad treścią, a anegdotki o twórcach nie zaciemniają obrazu.
Fakt, że autorka korzystała głównie z polskich źródeł, kronik, wspomnień i zapisków, ale w niczym nie umniejsza to jakości książki, a powiedziałbym - czasem przynosi też akcent humorystyczny bez konieczności silenia się na wymuszony żart.
"Skąd my to mamy" rozpoczynają obszerne rozdziały o jedzeniu, potrawach oraz sprzętach stołowych i kuchennych. Od nich prosta droga wiedzie do łazienki i salonu (dawnego i współczesnego),a stamtąd - do gotowalni alias garderoby. "Skąd my to mamy" to bodaj jedyna książka o pochodzeniu przedmiotów, w której znaleźć można rozdziały o pochodzeniu tkanin a także częściach stroju małych i dużych - od kaloszy i chustki przez guzik i agrafkę aż do parasola i okularów.
Oczywiście nie brak też opowiastek o żelaznych punktach każdego takiego popularnonaukowego wyliczenia: pieniądze, pomiary czasu i temperatury, pismo, druk i poczta, koło, oczywiście komputer. Nietypowo, autorka znalazła też miejsce dla instrumentów muzycznych, zabawek i sportów, tematów zwykle pomijanych.

Gdyby tylko nie koszmarny układ typograficzny i nieporęczny format, lektura byłaby czystą przyjemnością.

33 użytkowników ma tytuł Skąd my to mamy? na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Skąd my to mamy? na półkach dodatkowych

Maria Ziółkowska
Maria Ziółkowska
Maria Ziółkowska (ur. 22 lutego 1924 w Gościeńczycach) – polska pisarka, autorka utworów dla młodzieży oraz podręczników do nauki języka esperanto. Studiowała historię na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Warszawskiego. Debiutowała jako prozaik w 1946 roku pod nazwiskiem Niemirow. Była działaczką Polskiego Związku Esperentystów. W 1970 roku otrzymała nagrodę Instytutu Wydawniczego Centralnej Rady Związków Zawodowych za powieść Szukaj wiatru w polu.

Papierowy bandyta. Książka kramarska i brukowa w Polsce. Janusz Dunin
Papierowy bandyta. Książka kramarska i brukowa w Polsce.
Janusz Dunin
Książka traktuje o literaturze „tandetnej”, obecnej na ziemiach polskich przed II wojną światową. „Tandetnej”, czyli nastawionej na dostarczanie rozrywki niewyedukowanym masom oraz przynoszenie zysku wydawcom. Publikacje tego typu powstawały najniższym możliwym kosztem, często w chałupniczych wydawnictwach. Z czasem, głównie w miastach, poważniejsze oficyny zaczęły tworzyć osobne serie poświęcone tej kategorii książek. Autor datuje początek zjawiska na pierwszą połowę XIX wieku, a jego koniec — na okres tuż po wojnie. Jako kolekcjoner takich druków z dawnych lat, Dunin omawia w kolejnych rozdziałach różne ich formy: ulotki i broszury kramarskie rozpowszechnione na wsiach, zawierające głównie pieśni i modlitwy, czasem nowinki czy treści okazjonalne; rycerskie romanse i hagiograficzne nowele pełne cudowności i cnotliwych bohaterów; pozycje ezoteryczne z horoskopami, wróżbami i przepowiedniami; zeszytowe powieści – kryminalne, sensacyjne, romansowe; a także pierwsze komiksowe eksperymenty z okresu międzywojnia. „Papierowi bandyci” napisani są swobodnym, gawędziarskim językiem — dalekim od naukowego tonu i obiektywizmu. Żałuję, że autor nie poruszył tematu ówczesnych pozycji erotycznych, bo bardzo ciekawiło mnie, jakie formy przybierała ta literatura w przeszłości – co pobudzało wyobraźnię naszych pradziadków i prababek. Przeczytałem książkę z zainteresowaniem. Ciekawa jest obserwacja, że ludzie od zawsze lgnęli do podobnych historii: pełnych sensacji, wielkich namiętności i krwawych zbrodni. Zmienia się medium, ale fascynacja prostymi, pełnymi akcji opowieściami pozostaje niezmienna. Podobnie jak głosy krytyków, którzy niezmiennie wieszczą upadek moralności i ogłupienie społeczeństwa.
Grobsol - awatar Grobsol
Społeczeństwo polskie od X do XX wieku Benedykt Zientara
Społeczeństwo polskie od X do XX wieku
Benedykt Zientara Antoni Mączak Janusz Żarnowski Ireneusz Ihnatowicz
Pozycja z pewnością wartościowa, napisana przez wybitnych znawców przedmiotu. Zawiera bardzo wiele ciekawych informacji, obserwacji, analiz. Wszystko to podane przystępnym, potoczystym językiem, dalekim od ściśle naukowego żargonu. Przekrojowy obraz rozwoju i przemian społeczeństwa polskiego od czasów przedpaństwowych po upadek PRL-u (1989 r.). Objętość tomu podzielono przy tym w miarę „sprawiedliwie”, bez zwykłego w takich sytuacjach faworyzowania epok najnowszych. Można też jednak wskazać sporo minusów. Przede wszystkim, pozycja ma już swoje lata, została napisana pod koniec lat 70-ych XX w., a dodatki i retusze przed kolejnymi wydaniami nie zdołały zatrzeć tego faktu. Widać to w wielu miejscach. I tak, prof. B. Zientara (średniowiecze) odwołuje się raz po raz do teorii historiograficznych dawno już zarzuconych (autochtoniczna teoria pochodzenia Słowian, rodzima teoria początków miast na ziemiach Europy Środkowej – to można zrozumieć, takie było wówczas nastawienie historiografii polskiej w ogniu dyskusji z historiografią niemiecką, po co jednak nawiązywał do starej i od dawna nieaktualnej hipotezy "koalicji czterech książąt” jako planowanego sposobu zjednoczenia państwa polskiego na przełomie wieków XIII i XIV?). Prof. A. Mączak (czasy nowożytne) wyraźnie „na siłę” szuka śladów podziałów oraz walki klasowej w stylu marksowskim, obecnych jakoby w Rzeczpospolitej Szlacheckiej. Poświęca temu zagadnieniu osobny rozdział (najkrótszy w całej monografii, bodajże trzy strony),z którego wynika ostatecznie, podana nieco ukradkiem konstatacja, iż czegoś takiego wówczas w Polsce nie było (rozumiem, że rozdział ten – niczym przysłowiowy kwiatek przy kożuchu - musiał znaleźć się w wydaniu pierwszym z 1979 r., ale dlaczego tkwi nadal niczym „ciało obce” w wydaniach po roku 1990?). Do części trzeciej (epoka rozbiorów, autorstwa prof. I. Ihnatowicza) zastrzeżeń nie mam. Natomiast pojawiają się w stosunku do części czwartej (XX w., autorstwa prof. J. Żarnowskiego). Pierwszy to kompozycja tego fragmentu monografii. Autor kilkakrotnie pisze o tym samym, powtarzając podane już wcześniej informacje (np. o wewnętrznym rozwarstwieniu ludności wiejskiej w II Rzeczpospolitej, ale również o innych kwestiach). Opis sytuacji społeczeństwa w latach II wojny światowej oraz okupacji jest zadziwiająco krótki i powierzchowny. W dodatku, ukazuje głównie politykę i okrucieństwach okupanta niemieckiego, kwestia poczynań ZSRR wobec ludności polskiej wspomniana została zaledwie w kilku przypadkowych niemal zdaniach, sprawiających wrażenie, iż zostały dodane na chybcika przy okazji przygotowywania kolejnych wydań monografii – podczas gdy ten akurat rozdział należało gruntownie przepracować. Zadziwiająco ciekawie wypada opis społeczeństwa PRL-owskiego, z wieloma trafnymi obserwacjami Autora. Niestety, kończy się on właściwie na latach 70-ych XX w. (tzn. epoce współczesnej pierwszemu wydaniu monografii),Pomimo deklarowanego doprowadzenia narracji do upadku rządów komunistycznych w 1989 r., lata 80-te oraz sam upadek PRL oraz jego społeczne przyczyny omówiono „po łebkach” i powierzchownie. Zawiniło zapewne pospieszne opracowanie tematu przed kolejnymi wznowieniami. A tutaj również aż prosiłoby się o odrębny rozdział, z obserwacjami równie trafnymi, jak w odniesieniu do poprzednich dekad. Podsumowując, monografia warta jest czasu poświęconego na lekturę i może znacząco poszerzyć wiedzę Czytelnika na temat dziejów naszego narodu oraz społeczeństwa. Okazuje się już jednak wyraźnie przestarzała i należy ją czytać ze stosowną dozą krytycyzmu. Ponadto, od z górą 30 lat żyjemy w kolejnej, zupełnie nowej epoce tychże dziejów. Epoce, w której gruntowne i zasadnicze przemiany społeczne zachodzą w tempie iście błyskawicznym. Sytuacja ta (oraz podniesione wyżej braki omawianej monografii) wskazują na potrzebę nowego opracowania tematu, zamiast kolejnych wznowień książki niekoniecznie już aktualnej. Oczywiście, w wielu fragmentach mogłaby ona posłużyć za podstawę takiego nowego opracowania.
Nefer - awatar Nefer

Cytaty z książki Skąd my to mamy?

Dodaj cytat z książki Skąd my to mamy?

Ciekawostki historyczne