Jedzenie emocjonalne i inne podjadania. Jak poprawić swoje relacje z jedzeniem
- Kategoria:
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Sensus
- Data wydania:
- 2021-09-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-09-01
- Liczba stron:
- 168
- Czas czytania
- 2 godz. 48 min.
- Język:
- polski
Jedzenie to konieczność ... bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś znacznie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować. Niestety, bywa ono także niebezpieczne ... usidleni przez marketing, ale też przez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów. Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania lub tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... staje się ono niezdrową obsesją.
To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie słusznej i skutecznej diecie. To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, często niełatwych, a także o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, nawet jeżeli wiemy, że są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, by na nowo poczuć smak życia ... harmonijnego, zrównoważonego, pełnego dobrych emocji. Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 139
- 82
- 11
- 9
- 9
- 9
- 4
- 3
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
W książce znajdziemy niby oczywiste informacje - a jednak czasem warto sobie o nich przypomnieć. Myślę, że każdy powinien ją przeczytać.
W książce znajdziemy niby oczywiste informacje - a jednak czasem warto sobie o nich przypomnieć. Myślę, że każdy powinien ją przeczytać.
Pokaż mimo toGenialne źródło wiedzy poparte solidnymi przykładami. Wystarczy wspomnieć o popularnej coli. W jednej butelce znajduje się 40 łyżeczek cukru...Ku rozwadze
Genialne źródło wiedzy poparte solidnymi przykładami. Wystarczy wspomnieć o popularnej coli. W jednej butelce znajduje się 40 łyżeczek cukru...Ku rozwadze
Pokaż mimo toUświadamianie prawd oczywistych. Dla każdego.
Uświadamianie prawd oczywistych. Dla każdego.
Pokaż mimo toTo książka o podjadaniu, a bardzo mało w niej samego podjadania i emocjonalnego jedzenia. Książka, która wrzuca delikatne rady, ale jakoś tak nieumiejętne. Dalej nie mam pojęcia jak poprawić swojej relacji z jedzeniem, ale za to dowiedziałam się jak zła jest przetworzona żywność, sól czy cukier. W dodatku niektóre informacje, cytaty były powtarzane na przestrzeni książki. Nie dla mnie.
To książka o podjadaniu, a bardzo mało w niej samego podjadania i emocjonalnego jedzenia. Książka, która wrzuca delikatne rady, ale jakoś tak nieumiejętne. Dalej nie mam pojęcia jak poprawić swojej relacji z jedzeniem, ale za to dowiedziałam się jak zła jest przetworzona żywność, sól czy cukier. W dodatku niektóre informacje, cytaty były powtarzane na przestrzeni książki....
więcej Pokaż mimo toTa książka nie ma nic wspólnego z zagadnieniem emocjonalnego jedzenia. To zbiór przydatnych informacji o jedzeniu, jakie serwuje nam przemysł spożywczy - kręci się wokół cukru, soli i tłuszczu. O niezdrowym wpływie tych substancji wiem dużo, sięgając po tę książkę chciałam zgłębić kwestie psychologiczne sięgania po jedzenie, sposoby radzenia sobie z emocjami w inny sposób niż ich zajadanie. Zwiększenie pojemności opakowania chipsów lub dodanie dużej ilości cukru w celu poprawy smaku to nie powody jakich się spodziewałam - bardzo mylący tytuł. 5 gwiazdek jedynie za zwrócenie uwagi na wpływ żywności przetworzonej na zdrowie.
Ta książka nie ma nic wspólnego z zagadnieniem emocjonalnego jedzenia. To zbiór przydatnych informacji o jedzeniu, jakie serwuje nam przemysł spożywczy - kręci się wokół cukru, soli i tłuszczu. O niezdrowym wpływie tych substancji wiem dużo, sięgając po tę książkę chciałam zgłębić kwestie psychologiczne sięgania po jedzenie, sposoby radzenia sobie z emocjami w inny sposób...
więcej Pokaż mimo toW książce jest kilka nieścisłości, ale jest to i tak dobre wyjście do zrozumienia dlaczego nasze diety nie działały.
W książce jest kilka nieścisłości, ale jest to i tak dobre wyjście do zrozumienia dlaczego nasze diety nie działały.
Pokaż mimo toKsiążka o jedzeniu emocjonalnym, właściwie nie poruszająca tego tematu. Zbiór wolnych przemyśleń autorki, bez odniesienia do badań naukowych. Brak jakiejkolwiek bibliografii, informacja, iż wg badanych to żadna informacja. Co więcej, autorka wydaje się nie znać teorii emocji, w jednym fragmencie pisze, iż „emocja zawsze powstaje po myśli”. Tymczasem droga emocji jest dwutorowa, w zależności od bodźca wywołującego. W rozdziale poświęconym wiedzy dietetycznej i jej wdrażaniu w życie brak jakiejkolwiek informacji o modelach zmian zachowań zdrowotnych. To, że sama wiedza żywieniowa nie wystarczy wiadomo od lat, mówi o tym wiele różnych modeli, które podają wiele różnych przyczyn dlaczego sama wiedza nie wystarczy. Modele te dostarczają też rozwiązań, których w tej książce zdecydowanie brakuje. Podawanie przepisu na jabłecznik i krem cytrynowy w książce, w której uczymy jak nie jeść słodyczy, w której autorka twierdzi, iż je malutko i zdrowszych słodyczy trochę przeczy idei jej powstania. Trochę zmieszane jedzenie emocjonalne i intuicyjnym, do tego wielokrotnie się pojawia określenie dietetyków, co się nie znają. Książka napisana z perspektywy osoby wszystkowiedzącej, niestety w wielu miejscach sprzeczna z aktualnymi dowodami naukowymi. Zdecydowanie NIE polecam.
Książka o jedzeniu emocjonalnym, właściwie nie poruszająca tego tematu. Zbiór wolnych przemyśleń autorki, bez odniesienia do badań naukowych. Brak jakiejkolwiek bibliografii, informacja, iż wg badanych to żadna informacja. Co więcej, autorka wydaje się nie znać teorii emocji, w jednym fragmencie pisze, iż „emocja zawsze powstaje po myśli”. Tymczasem droga emocji jest...
więcej Pokaż mimo tomyślę, że to dobra książka na pierwsze zetknięcie się z literaturą w tym temacie. Nie jest bardzo medyczna, ciężka, ani przydługa. Ot, krótko zwięźle i na temat. Jak już ktoś powiedział, bije od niej też życzliwość. Dla mnie na duży plus. Kilka uwag godnych podkreślenia i zapamiętania.
myślę, że to dobra książka na pierwsze zetknięcie się z literaturą w tym temacie. Nie jest bardzo medyczna, ciężka, ani przydługa. Ot, krótko zwięźle i na temat. Jak już ktoś powiedział, bije od niej też życzliwość. Dla mnie na duży plus. Kilka uwag godnych podkreślenia i zapamiętania.
Pokaż mimo toMam bardzo mieszane uczucia co do tej książki. Wydaje mi się jakaś taka niepełna. Z jednej strony rozumiem, że autorki chciały by książka była treściwa, konkretna, ale jednak moim zdaniem więcej przykładów z życia lepiej przedstawiło by problem. Nie podobały mi się również powtórzenia, zdanie w zdanie przepisane w innym miejscu książki, jakby autorki nie miały nic do powiedzenia. Sporo się spodziewałam po tej pozycji i może z tego powodu nie jestem usatysfakcjonowana. Jakoś niczego dla siebie tu nie znalazłam.
Mam bardzo mieszane uczucia co do tej książki. Wydaje mi się jakaś taka niepełna. Z jednej strony rozumiem, że autorki chciały by książka była treściwa, konkretna, ale jednak moim zdaniem więcej przykładów z życia lepiej przedstawiło by problem. Nie podobały mi się również powtórzenia, zdanie w zdanie przepisane w innym miejscu książki, jakby autorki nie miały nic do...
więcej Pokaż mimo toKsiążka lekka, łatwa i przyjemna, kilka ciekawych rzeczy się dowiedziałem, ale dla kogoś kto już ma jakiekolwiek pojęcie o odżywianiu nie będzie żadnych rewolucji, bardzo nie spodobał mi się rozdział w którym autorka, jako jedną z metod walki z podjadaniem, sugeruje wprost wyrzucanie napoczętego jedzenia do kosza, chyba nie tędy droga?
Książka lekka, łatwa i przyjemna, kilka ciekawych rzeczy się dowiedziałem, ale dla kogoś kto już ma jakiekolwiek pojęcie o odżywianiu nie będzie żadnych rewolucji, bardzo nie spodobał mi się rozdział w którym autorka, jako jedną z metod walki z podjadaniem, sugeruje wprost wyrzucanie napoczętego jedzenia do kosza, chyba nie tędy droga?
Pokaż mimo to