A jak nie mięso, to co? 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa

Okładka książki A jak nie mięso, to co? 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa Dorota Jaworska
Okładka książki A jak nie mięso, to co? 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa
Dorota Jaworska Wydawnictwo: Pascal kulinaria, przepisy kulinarne
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Pascal
Data wydania:
2020-01-27
Data 1. wyd. pol.:
2020-01-27
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
9788381035613
Tagi:
Książki kucharskie kulinaria Książki kucharskie potrawy wegetariańskie
Średnia ocen

6,1 6,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki In & out: (do siebie i od siebie) Dorota Jaworska, Małgorzata Żurecka
Ocena 10,0
In & out: (do ... Dorota Jaworska, Ma...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,1 / 10
10 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
525
184

Na półkach: , , ,

Merytorycznie (nomen omen) wypas. Mam ją od 2 miesięcy a wymiętolone to już, a zużyte... Bardzo przyda się tym, którzy w swoim domu sami będąc weganami, wykarmić muszą też mięsożerców, tak żeby ci nie płakali tęsknie za schabowym, tylko zechcieli podjąć próbę jedzenia inaczej. Dzięki tej książce to naprawdę możliwe.

Merytorycznie (nomen omen) wypas. Mam ją od 2 miesięcy a wymiętolone to już, a zużyte... Bardzo przyda się tym, którzy w swoim domu sami będąc weganami, wykarmić muszą też mięsożerców, tak żeby ci nie płakali tęsknie za schabowym, tylko zechcieli podjąć próbę jedzenia inaczej. Dzięki tej książce to naprawdę możliwe.

Pokaż mimo to

avatar
238
238

Na półkach: , , ,

Książka dla wprawionych w boju wegan. Można poznać ciekawe przepisy z niecodziennymi składnikami takimi jak: tofu, tempeh, seitan, chlebowiec, yuba, natto. Myślę, że książka jest świetnym uzupełnieniem dla fanów kuchni roślinnej, którzy chcą odkrywać nowe smaki i struktury jedzenia.

Książka dla wprawionych w boju wegan. Można poznać ciekawe przepisy z niecodziennymi składnikami takimi jak: tofu, tempeh, seitan, chlebowiec, yuba, natto. Myślę, że książka jest świetnym uzupełnieniem dla fanów kuchni roślinnej, którzy chcą odkrywać nowe smaki i struktury jedzenia.

Pokaż mimo to

avatar
1741
747

Na półkach: , ,

W dobie wszechobecnych hamburgerów, wędlin i mięs po zawrotnych marketowych promocjach i tak przez Polaków ukochanych karkówkach i daniach z grilla - zapominamy o zdrowiu😱🍖🍗🍔 Mięso, owszem posiada cenne wartości odżywcze, budulec, białko, żelazo, które są nam przecież potrzebne.

Fajnie by jednak było, gdybyśmy do każdego posiłku włączyli warzywa, a na deser wybrali owoce zamiast karmelowego batonika🍩🍪 Zgrzeszyć z pączkiem, czy wielkim kotletem schabowym czasem można, jednak pamiętajmy o umiarze🤗

"A jak nie mięso, to co?" to ciekawy tytuł, który będzie doskonałą propozycją dla wszystkich wegan i wegetarian🥑🍓🍉🥦🌽 Znajdziemy tutaj przepisy na śniadanie, obiad i kolację, które są okraszone ładnymi zdjęciami. Autorka chce pokazać, że kuchnia roślinna też może być smaczna i ciekawa.

Ja ostatnio odrzuciłam wieprzowinę, jem tylko drób, kocham ryby, owoce morza, a czasem skuszę się też na rolady śląskie czy steka🥩🍔 Weganką chyba bym nie mogła być🥗😉 Jednak nie krytykuje kogoś, kto ma taki styl i czuje się z tym ok. Oby i on mnie nie krytykował, gdy sięgnę po grillowane skrzydełka ;)

W dobie wszechobecnych hamburgerów, wędlin i mięs po zawrotnych marketowych promocjach i tak przez Polaków ukochanych karkówkach i daniach z grilla - zapominamy o zdrowiu😱🍖🍗🍔 Mięso, owszem posiada cenne wartości odżywcze, budulec, białko, żelazo, które są nam przecież potrzebne.

Fajnie by jednak było, gdybyśmy do każdego posiłku włączyli warzywa, a na deser wybrali owoce...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1508
1204

Na półkach: , , ,

W obecnych czasach coraz głośniej mówi się o szkodliwym wpływie na środowisko przemysłu mięsnego. To samo tyczy się jego spożywania. Coraz więcej ludzi ogranicza ten produkt w swojej diecie, zastanawiając się jak wegetarianie i weganie radzą sobie ze zbilansowaną dietą, w której nie brak białka, tak istotnego dla rozwoju organizmu. Czy właściwie da się czerwone mięso zastąpić, czymś innym, a jeśli tak, to czym i, jak to przygotować, by było nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

Naprzeciw temu zapotrzebowaniu wyszła Dorota Jaworska, proponując chętnym porzucenia produktów mięsnych alternatywy. Jak się okazuje – bardzo smaczne zamienniki. Choć polemizowałabym ze spożyciem czystego glutenu (seitanu),który pojawia się na kartach publikacji, jako pożywny zamiennik mięsa. Wszak to białko roślinne odpowiedzialne jest za nietolerancje, celiakię oraz upośledzanie funkcji jelit.

Niemniej pomijając ten „rozdział” oraz oczywiste substytuty mięsa takie jak tofu, czy warzywa strączkowe, autorka prezentuje raczej egzotyczne zamienniki z kuchni dalekowschodnich, jak wspomniany już seitan, owoce chlebowca, natto, yuba oraz tempeh. Właściwie przyznać się mogę, że te nazwy widziałam pierwszy raz w życiu – poza chlebowcem – a jeszcze bardziej zaskakujące było to, co się pod nimi kryło. Fermentowane nasiona soi, suszone kożuchy z mleka sojowego – nie brzmi to jakoś specjalnie apetycznie. Jednak, jak się okazuje, spełniają wszelkie kryteria, które sprawiają, że mogą zastępować mięso i wypełniać zapotrzebowanie na białko.

W każdym z rozdziałów autorka omawia poszczególne zamienniki, jak powstają, jakie mają właściwości odżywcze i „jak smakują”, tzn. jaki rodzaj mięsa mogą imitować w konsystencji oraz smaku. Do tego każda potrawa przypisana do każdego mięsnego substytutu opatrzona jest kilkoma zdaniami od samej autorki, niekiedy z wyjaśnieniem skąd pochodzi danie i skąd zostało zaczerpnięte oraz co kryje się pod daną nazwą w języku, z którego zostało ono zaczerpnięte.

Przepisy są przejrzyste. Dorota Jaworska rozpisała je tak, że próby przygotowania tego, czy tamtego dania to przysłowiowa bułka z masłem. Lista produktów oraz „instrukcja”, jak krok po kroku przyrządzić wyśmienite bezmięsne dania to kucharska czysta poezja – jeśli wydawało Wam się, że gotowanie takich produktów, to wyższa szkoła jazdy, cóż, szybko przekonacie się, że jest zupełnie odwrotnie. Niekiedy miałam wrażenie, że to dania mięsne są bardziej skomplikowane niż propozycje autorki.

Całość opatrzona jest tak smakowitymi zdjęciami, od samego patrzenia cieknie ślinka. I od razu ma się ochotę popędzić do kuchni, rozstawić garnki, wyciągnąć potrzebne składniki i oddać się kucharzeniu. A macie w czym wybierać, wewnątrz bowiem skrywa się aż 120 przepisów, w tym receptury na zupy, przystawki, dania główne, a nawet desery!

Tak więc, jeśli rozglądacie się za książką kucharską bogatą w potrawy bezmięsne (w dodatku bez laktozy i większości bez glutenu),by sprawdzić, z czym się je kuchnię wegańską – to śmiało sięgajcie po ten tytuł. Odkryjecie nowe smaki i przekonacie się, że bez mięsa może być równie smacznie, jeśli nie smaczniej... A A jak nie mięso, to co? stanie się częstym gościem w Waszej kuchni.

W obecnych czasach coraz głośniej mówi się o szkodliwym wpływie na środowisko przemysłu mięsnego. To samo tyczy się jego spożywania. Coraz więcej ludzi ogranicza ten produkt w swojej diecie, zastanawiając się jak wegetarianie i weganie radzą sobie ze zbilansowaną dietą, w której nie brak białka, tak istotnego dla rozwoju organizmu. Czy właściwie da się czerwone mięso...

więcej Pokaż mimo to

avatar
708
344

Na półkach:

RECENZJA
17\2020
„A jak nie mięso, to co?” – Dorota Jaworska
Wydawnictwo: PASCAL
Liczba stron: 320
Premiera: 27.01.2020 r.

Od jakiegoś czasu próbuje ograniczać w rodzinnej diecie mięso, jednak boję się niedoborów wartości odżywczych w posiłkach. Kiedy pojawiała się zapowiedziach książka "A jak nie mięso, to co?", zostałam nią szczególnie zaintrygowana. Byłam ciekawa, jakie składniki z szerokiej gamy produktów dostępnych na całym świecie, mogą zastąpić mięso, zachowując przy tym niezbędne składniki odżywcze. Część z domowników (zwłaszcza ten najmłodszy),nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, dlatego postanowiłam sprawdzić, czy uda mi się ją smakowo „oszukać”. W pierwszej kolejności przygotowałam kotleciki z ciecierzycy – mające zastąpić mielone, klopsy, czy pulpety. Czy się udało?

W tym poradniku kulinarnym znajdziemy potrawy zawierające produkty zastępujące mięso. Umami, to smak często określany jako pełny, albo bezmięsny, zapamiętany przez nasze receptory smakowe, wzbogacający smak potraw i mający oszukać nasze podniebienie. Co jest w książce?
41 przestawki
22 zupy
50 dań głównych
7 deserów
Wszystkie proponowane dania są roślinne i bezlaktozowe, a 60% przepisów to dania bezglutenowe. W pierwszej kolejności, autorka zaznajamia nas z ośmioma przyprawami wzbogacającymi smak potraw bezmięsnych. Kolejne karty podzielone są na tematyczne działy: tofu, tempeh, seitan, chlebowiec, yuba, natto, teksturowane białko sojowe oraz rośliny strączkowe. Na początku każdego z nich wyjaśnione zostaje, czym jest tytułowy składnik, jaka jest jego ojczyzna, jakie ma wartości odżywcze, minerały oraz jak wykorzystać go w kuchni. Przy każdym przepisie z kolei mamy oznaczenie rodzaju dania, diety, ilości porcji, czasu przygotowania i stopnia trudności. Myślę, że te informacje dla wielu osób są niezwykle przydane podczas planowania posiłków. Produkty, które są składnikami proponowanych dań, są dostępne w sklepach, stąd nie powinniśmy mieć trudności w ich zaopatrzenie się.
Klopsiki z ciecierzycy nie zdały mięsnego egzaminu – córka zorientowała się, że danie nie zawiera ulubionego przez nią składnika. Kolejna próbą były kiełbaski z fasoli i spaghetti, w obu przypadkach zastąpienie smaku mięsa nie spełniło oczekiwań. Niemniej jednak, wszystkie wykonane do tej pory potrawy były smaczne i chwalone przez nas, jednak brak aromatu mięsa był mocno wyczuwalny. Będę jeszcze przygotowywać inne dania, być może któraś z propozycji zdoła oszukać młode podniebienie.
„A jak nie mięso, to co?” z pewnością powinna znaleźć się w domu każdego wegetarianina i weganina oraz osób zdrowo odżywiających się. Polecam!

RECENZJA
17\2020
„A jak nie mięso, to co?” – Dorota Jaworska
Wydawnictwo: PASCAL
Liczba stron: 320
Premiera: 27.01.2020 r.

Od jakiegoś czasu próbuje ograniczać w rodzinnej diecie mięso, jednak boję się niedoborów wartości odżywczych w posiłkach. Kiedy pojawiała się zapowiedziach książka "A jak nie mięso, to co?", zostałam nią szczególnie zaintrygowana. Byłam ciekawa,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
59
43

Na półkach:

Pomysłowa książka, pełna alternatywnych rozwiązań dla osób które nie jedzą mięsa. proste przepisy, smaczne dania. powinna znaleźć się na półce każdego wegetariana. POLECAM! :)

Pomysłowa książka, pełna alternatywnych rozwiązań dla osób które nie jedzą mięsa. proste przepisy, smaczne dania. powinna znaleźć się na półce każdego wegetariana. POLECAM! :)

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    25
  • Przeczytane
    11
  • Posiadam
    5
  • Chcę w prezencie
    3
  • 2020
    2
  • Kulinarne
    2
  • Leśna przy garach
    1
  • Ze smakiem
    1
  • Żywność, diety i przepisy
    1
  • OLD
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki A jak nie mięso, to co? 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa


Podobne książki

Przeczytaj także