Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
- Kategoria:
- reportaż
- Seria:
- EKO
- Tytuł oryginału:
- Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2018-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-22
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365973665
- Tłumacz:
- Natalia Mętrak-Ruda
- Tagi:
- weganizm mięso genetyka wegetarianizm
Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan pierwszego ludzkiego genomu kosztował miliardy dolarów, dzisiaj zaś kosztuje tylko kilkaset. Przeczytajcie książkę Paula Shapiro i dowiedzcie się, jak może wyglądać przyszłość przemysłowej produkcji mięsa.
Od początków istnienia homo sapiens około dwustu pięćdziesięciu tysięcy lat temu, zwierzęta zaspokajały apetyt tego gatunku na mięso. Jednak wraz ze wzrostem globalnej populacji i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę hodowla tak ogromnych ilości zwierząt staje się poważnym wyzwaniem.
A co by było, gdybyśmy mogli mieć mięso i zjeść mięso? Poznajcie czyste mięso!
Tak jak potrzebujemy czystej energii, konkurującej z paliwami kopalnymi, tak czyste mięso jest gotowe do rywalizacji z fermami przemysłowym. Czyste mięso nie jest alternatywą dla mięsa: jest po prostu mięsem, wyhodowanym z komórek zwierzęcych.
W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wynalazców i inwestorów dążących ku komercjalizacji pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 367
- 176
- 45
- 10
- 8
- 7
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinia
Liczba ludności rośnie z roku na rok i tym samym wzrasta popyt na mięso. Jednak ziemia się nie powiększa i nie ma miejsca, żeby hodować jeszcze więcej zwierząt na mięso. Co można z tym zrobić? Są dwie opcje: pierwsza to ograniczyć spożycie mięsa (mało prawdopodobne), a druga to znaleźć alternatywne sposoby jego produkcji. I o tym właśnie jest książka. Czy można hodować mięso poza organizmem zwierzęcia? Czy można wyprodukować mleko i białko jaja całkowicie bez udziału zwierząt? Jak w przyszłości może zmienić się produkcja mięsa i jak może ona wyglądać? Książka odsłania kulisy powstawania pierwszego hamburgera, który został wyhodowany poza organizmem zwierzęcia, opisuje jak przebiega proces hodowli czystego mięsa, jakie jest zainteresowanie tym tematem i jaka jest konkurencyjność w tej dziedzinie. I co jeszcze można stworzyć, co kiedyś wydawało się niemożliwe bez użycia zwierząt? To wszystko w tej książce.
Liczba ludności rośnie z roku na rok i tym samym wzrasta popyt na mięso. Jednak ziemia się nie powiększa i nie ma miejsca, żeby hodować jeszcze więcej zwierząt na mięso. Co można z tym zrobić? Są dwie opcje: pierwsza to ograniczyć spożycie mięsa (mało prawdopodobne), a druga to znaleźć alternatywne sposoby jego produkcji. I o tym właśnie jest książka. Czy można hodować...
więcej Pokaż mimo to