Dieta szczęścia
- Kategoria:
- poradniki
- Wydawnictwo:
- Zwierciadło
- Data wydania:
- 2017-09-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-09-27
- Liczba stron:
- 272
- Czas czytania
- 4 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365456892
- Tagi:
- dieta odchudzanie dopamina szczęście kulinaria
Czym jest dopamina? To kluczowa substancja chemiczna, towarzysząca sygnałom nerwowym w ośrodku przyjemności naszego mózgu. Kiedy doświadczamy przyjemności, czy to z powodu jedzenia, śmiechu, seksu, alkoholu czy hazardu, w mózgu wytwarza się dopamina. Istnieją badania, które wskazują, że niski poziom dopaminy prowadzi do obniżenia motywacji, letargu i apatii, a nawet depresji.
Dieta dopaminowa oparta jest o produkty, które wspomagają wydzielanie hormonu przyjemności. Odchudzanie staje się po prostu... przyjemne. Jej twórca Tom Keridge od wielu lat zmagał się ze zbędnymi kilogramami, ale kiedy wskazówka wagi przed 40. urodzinami pokazała 190 kg, autor postanowił rozprawić się z nadwagą. Jednocześnie wiedział, że osiągnie cel tylko wówczas, gdy uda się mu wprowadzić trwałe zmiany i jeśli zachowa to co, w jedzeniu ceni najbardziej: smak i poczucie szczęścia, jakie ono daje.
Tak narodziła się dieta dopaminowa. Efektem jego autorskiej diety jest książka Dieta szczęścia, autorski program dla telewizji BBC Tom Kerridge: Lose Weight For Good oraz nowa sylwetka - Tom Kerridge stracił ponad 70 kg.
Tom Kerridge – znany i niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii mistrz kulinarny. Pracował w wielu restauracjach, a w 2005 roku otworzył pub Hand & Flowers, i ciągu roku zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin. W roku 2012 do pierwszej gwiazdki dołączyła druga. Gwiazda wielu programów kulinarnych – w tym formatów autorskich. Autor popularnych w Wielkiej Brytanii książek.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 20
- 4
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Przeczytawszy streszczenie zamieszczone na stronie jednej z księgarni internetowych, spodziewałam się dużo więcej po tej książce. Zamówiłam, zaczęłam czytać i rozczarowałam się. Tytuł i streszczenie sugerują, że sposób odżywiania świetnego kucharza (zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin),to rewolucja w odchudzaniu, tym czasem jego "dieta szczęścia" to kolejna dieta niskowęglowodanowa, połączenie "filozofii" Dukana i Atkinsa, mówiąc szczerze nic nowego. Zamieszczone w książce przepisy nie tyle są skomplikowane, co na polskim gruncie trudno będzie je zastosować, ale znalazłam tu dania warte posmakowania i spędzenia w kuchni trochę czasu. Autor zamieścił przepisy na zupy, sałatki, dania obiadowe i na lekkie kolacje, z których niektóre wydały mi się naprawdę ciekawe. Jeśli ktoś lubi próbować nowych połączeń smakowych lub jest fanem kuchni brytyjskiej, w tej książce znajdzie coś dla siebie.
Przeczytawszy streszczenie zamieszczone na stronie jednej z księgarni internetowych, spodziewałam się dużo więcej po tej książce. Zamówiłam, zaczęłam czytać i rozczarowałam się. Tytuł i streszczenie sugerują, że sposób odżywiania świetnego kucharza (zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin),to rewolucja w odchudzaniu, tym czasem jego "dieta szczęścia" to kolejna dieta...
więcej Pokaż mimo toZdobywca dwóch gwiazdek Michelina celowo rezygnuje w swojej diecie z jedzenia niektórych produktów? Każdy kto jest w stanie choćby wyobrazić sobie pracę szefa kuchni prestiżowej restauracji, domyśla się jak ciężkie to zadanie. No tak, ale 190 kilogramów na karku to chyba jeszcze większy ciężar do udźwignięcia. I jak przekonuje Tom Kerridge koniec końców wcale tak trudno zmienić nawyki nie jest.
Więcej -> http://www.dziennikwschodni.pl/co-gdzie-kiedy/recenzje-ksiazek/tom-kerridge-dieta-szczescia,n,1000206866.html
Zdobywca dwóch gwiazdek Michelina celowo rezygnuje w swojej diecie z jedzenia niektórych produktów? Każdy kto jest w stanie choćby wyobrazić sobie pracę szefa kuchni prestiżowej restauracji, domyśla się jak ciężkie to zadanie. No tak, ale 190 kilogramów na karku to chyba jeszcze większy ciężar do udźwignięcia. I jak przekonuje Tom Kerridge koniec końców wcale tak trudno...
więcej Pokaż mimo to