Ostatni

Okładka książki Ostatni autorstwa Andrzej Wronka
Andrzej Wronka Wydawnictwo: Ridero fantasy, science fiction
2017-04-01
2017-04-01
Zobacz przyszłość we właściwym kolorze.

W czasach, gdy technologia znaczy więcej niż człowiek, łatwo zostać samemu na placu boju. A prognozy są jeszcze gorsze…

Cztery, zupełnie odmienne opowieści, pokażą ci różne odcienie coraz bardziej odległych czasów. Zanurz się w mrocznej wizji współczesności, by wypłynąć dopiero, gdy Wszechświat stanie się zimny i obcy.

Kup Ostatni w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Ostatni

Opinie i dyskusje o książce Ostatni

Nie czytam wiele sci-fi, nie jestem też komputerowym geekiem. Moja wiedza z zakresu fizyki czy matematyki jest bardzo średnia. Miałam problem z niektórymi naukowymi pojęciami w tej książce, więc na pewno nie jest ona dla typowego "humanisty".
Styl autora jest przeciętny. Momentami miałam wrażenie, że czytam coś za bardzo okrojonego. Oczywiście były też dobrze napisane i ciekawe momenty.
Opowiadania to głównie opisy, co sprawia, że książka znajduje się po tej nudnej stronie. Pomimo małej znajomości sci-fi, większość wątków z książki jest dla mnie raczej powtarzalna i nie wnosi powiewu świeżości. A nawet jeśli autor miał dość ciekawe pomysły, to konkluzje okazywały się dość płaskie i niepowodujące zbyt wielu emocji czy przemyśleń.
Takie bezpłciowe. Było, było i się skończyło, i to na tyle. Chyba tylko "Szczury" miały w sobie o wiele więcej potencjału. Jest akcja, większe skupienie na bohaterach i ludzkich emocjach i wyborach. Gdyby autor wywalił pozostałe trzy opowiadania i dopracował właśnie "Szczury" to moja ocena byłaby na pewno wyższa.

Ogólnie daję 4/5 (8/10) nienaciągane.
Książka ma to co lubię - język i stylistyka jest taka że książka czyta się strona za stroną.
Nie chodzi o to że łatwo i prosto napisana, tylko tak nieokreślenie dobrze, że człowiek dobrze wchodzi w te światy i wczuwa się w historię.
‘Oczy’ fajnie napisane, od razu się miło czyta z takim sposobem budowania zdań (nie wiem jak to inaczej opisać),ale jednak trochę przewidywalne.
‘Szczury’ - no szacun, przeczytałem na raz. Myślałem ze nie zaskoczy mnie, ale przyznam że się udało.
‘Epitafium' - fajny sposób narracji, przez co całe opowiadanie jest ciekawe.
‘Interfejs’ - dobra forma sprawiająca że człowiek od początku zastanawia się ‘o co chodzi?'

Mam takie spostrzeżenie, że najdłuższe opowiadanie jest też najlepsze, więc powieść byłaby dobrym kierunkiem.
Licze na następną.

Ogólnie daję 4/5 (8/10) nienaciągane.

Bardzo udany debiut. Czekam z niecierpliwością na kolejne teksty!

Bardzo udany debiut. Czekam z niecierpliwością na kolejne teksty!

33 użytkowników ma tytuł Ostatni na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Ostatni na półkach dodatkowych

Andrzej Wronka
Andrzej Wronka
Z wykształcenia fizyk i inżynier oprogramowania. W literaturze szuka uniwersalnych, choć nie zawsze prostych formalnie, sposobów opowiadania o tym co znaczy być człowiekiem. Na co dzień pracuje jako programista. Zadebiutował w 2017 roku zbiorem opowiadań pt. "Ostatni". "Iluzja" (2022, NovaeRes) jest jego pierszą powieścią. FB: facebook.com/lastman87 WWW: https://crow-creations.pl

Czytelnicy Ostatni przeczytali również

Multirzeczywistość David Louis Edelman
Multirzeczywistość
David Louis Edelman
Prawdę mówiąc nic mnie tak nie irytuje w cyklach książkowych jak niemożność przeczytania w całości rozpoczętej opowieści. Nie żebym zawsze czytała cały cykl do końca, ale wybór powinien należeć do mnie. A tu masz babo placek! Kolejna historia, z której nie mogę się dowiedzieć o co "come on". Droga "Fabryko Słów", jak się powiedziało A i B, to człowiek spodziewa się C (skoro wie, że takowe istnieje). Co z Geosynchronem? Czy aż tak źle się sprzedają cyberpunkowe powieści? Chyba tak... Przy opisie "Kronik Atopii" nawet nie ma wzmianki o tym, że jest jakaś druga część. A jest: "Kroniki Dystopii". Halo, "Czwarta Strono"! Co, mogę sobie zażywać dalszej lektury w języku oryginału, jeśli tak bardzo chcę, tak? W rzeczy samej to i tak betka. Przynajmniej mogę się postarać wraz z moją kulawą angielszczyzną, poznać koleje losów postaci ze wzmiankowanych książek. Zdecydowanie gorzej jest gdy autor zarzuci całkowicie temat. Jakieś 4 lata temu poświęciłam 3 miesiące życia na zdobycie i przeczytanie wszystkich wydanych części "Pieśni lodu i ognia". Namówił mnie do tego kolega z pracy, bo "takie fajne". Zastanawiam się, czy nie powinnam przestać się do niego odzywać. Chociaż po czterech latach... Tak czy owak, nie dość, że facet pozabijał mi prawie wszystkich pozytywnych bohaterów w zamian wprowadzając kolejne wątki i nowe światy, to jeszcze stracił zainteresowanie tą historią, w efekcie czego przestał ją pisać! Minęło 4 lata, a ja dalej nie wiem co z tą kobitką od smoków, z małą Aryą, jej siostrą, z karłem (którego imienia też już nie pamiętam),co z murem , itp.,itd. Podobno powinnam podłączyć sobie telewizję, żeby się o tym przekonać. Mimo, że może nie jest to wybitna pozycja literatury sci-fi, to i tak chcę się dowiedzieć co się stanie z kodem multirzeczywistości Margaret Suriny. I dowiem się tego tak czy siak.
qcdorota - awatar qcdorota
oceniła na79 lat temu
Hel 3 Jarosław Grzędowicz
Hel 3
Jarosław Grzędowicz
Spodziewałem się, że ta historia mnie porwie — i miałem rację. Rzadko sięgam po książki od Fabryki Słów, ale te, które dotąd przeczytałem, reprezentowały fantastykę na najwyższym poziomie, do tego pięknie wydaną. Tak jest również w przypadku Hel3. Powieść rozgrywa się w niedalekiej, bardzo prawdopodobnej przyszłości — przez to nieco niepokojącej. Patrząc na to, co dzieje się dziś, można odnieść wrażenie, że Jarosław Grzędowicz trafnie przewidział kierunek, w którym podąża świat. Lubię, gdy literatura bywa odrobinę profetyczna. Mamy tu MegaNet, który zastąpił starą sieć, Omnifony — udoskonaloną wersję naszych smartfonów — oraz ideę kolonizacji kosmosu i Księżyca. Zaskakującym zbiegiem okoliczności było to, że sięgnąłem po tę książkę zaledwie kilka tygodni po tym, jak astronauci ponownie okrążyli Księżyc. Nagle Hel3 stało się boleśnie aktualne. Największym zaskoczeniem pozostaje jednak finał i umiejętność autora, by z historii o streamerze — bez krzywdzących etykiet — stworzyć opowieść, która płynnie przeistacza się w pełnoprawną wyprawę kosmiczną. Akcja przyspiesza aż do zakończenia, które mogłoby otwierać kolejną serię, choć dobrze, że to zamknięta, jednotomowa historia. Jak każda dobra fantastyka naukowa, książka Grzędowicza bawi i skłania do refleksji, stawiając pytania ważniejsze niż same odpowiedzi. Cieszy, że takie powieści wychodzą spod pióra polskich autorów. To była prawdziwa przyjemność. Serdecznie polecam.
jackspear217 - awatar jackspear217
ocenił na812 dni temu

Cytaty z książki Ostatni

Zrobił niedbały znak krzyża i położył dłoń na płycie. Pierwszy i ostatni raz. Czując coś silniejszego niż wszystko, co przeżył do tej pory, pożegnał staruszka skinieniem i szybkim krokiem ruszył w stronę cmentarnej bramy.

Andrzej Wronka Ostatni Zobacz więcej