Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Przyprawy

Wydawnictwo: Pascal
10 (2 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
0
8
0
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788376427621
liczba stron
240
język
polski
dodał
youstyna

Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach! Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi „nie”, zmysły krzyczą „tak, tak, tak!”. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak...

Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach!

Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi „nie”, zmysły krzyczą „tak, tak, tak!”. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze.

Poznaj bliżej przyprawy:

rozgrzewające (ziele angielskie, imbir, gorczyca, goździki),
korzenne (tymianek, kurkuma, kmin),
orzechowe (czarnuszka, kozieradka, rozmaryn),
orzeźwiające (kardamon, jałowiec, mięta),
słone (sos sojowy, umami),
słodkie (szafran, lukrecja, wanilia).


Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Finalistka programu Top Chef. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce szefowych kuchni, nominowana do nagrody Kobieta Szef przez Gault&Millau. Urodziła się i wychowała w Algierii. Jej imię – Malika – znaczy „królowa”, a ona sama zapracowała na miano królowej smaku. Fascynuje ją kuchnia ognia, uwielbia wyraziste smaki, kocha kuchnię północnej Afryki i Francji z domieszką najlepszych polskich tradycji.

Afrykańskie dzieciństwo i słowiańska krew – o tajemnej sile przypraw Malika wie wszystko!
Maciej Nowak

Ta książka pachnie przyprawami i kusi potrawami. Warto udać się z Maliką w podróż pełną smaków po najpyszniejszych rejonach świata. Ja się wybieram!
Grzegorz Łapanowski

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (32)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 120
A_anna11 | 2017-01-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 01 grudnia 2016
książek: 80
Aga eS | 2016-09-21
Na półkach: Przeczytane
książek: 283
marzena | 2017-11-13
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 305
Annabelle | 2017-10-15
Na półkach: Teraz czytam, Posiadam
książek: 108
Andrzej Chocianowski | 2017-08-16
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 400
Azetka | 2017-08-08
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 58
Szesana | 2017-07-24
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 1398
książek: 4133
JoannaNerć | 2017-07-03
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 80
meren-re | 2017-06-07
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 22 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd