Cydr. Jak zrobić cydr domowym sposobem
Produkcja cydru ma tysiącletnią tradycję, a w ostatnich latach przeżywa prawdziwy renesans. Stephen Wood wraz z ekipą Farnum Hill Ciders podpowiadają w tej książce, jak robić go domowym sposobem. Przekonasz się, że to całkiem proste. Wystarczy zaledwie kilka składników i parę sprzętów. Cała tajemnica tkwi bowiem w jabłkach.
W tej książce znajdziesz:
- szczegółowe instrukcje, krok po kroku, jak przygotować pierwszą partię domowego cydru
- rady, jak profesjonalnie smakować cydr
- wskazówki, jak zapobiegać wadom cydru i w jaki sposób je korygować
- zaawansowane techniki produkcji w domu cydru musującego, cydru metodą szampańską, cidre w stylu francuskim i cydru lodowego
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 8
- 5
- 3
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Przygotowanie dobrego domowego cydru to sztuka, która może nie ma w Polsce jakiejś specjalnie długoletniej tradycji ale w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna. Jeśli szukacie więc prostych, sprawdzonych domowych przepisów na jego produkcję proponuję zajrzeć do lektury „Cydr. Jak zrobić cydr domowym sposobem”, która w drobiazgowy sposób przybliża czytelnikowi przygotowanie tegoż właśnie specjału.
Po krótkim i ciekawym wstępie wyjaśniającym czym tak właściwie jest cydr, przybliżającym rodzaje, historię i metody jego produkcji, które są bardzo ważne gdy zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie cydru, przechodzimy do sposobu jego domowej produkcji. A czym właściwie jest cydr? To oczywiście napój alkoholowy przygotowany z soku z jabłek poddanego fermentacji. Ważne jest to, że do produkcji podstawowego cydru nie używa się w ogóle cukru. Nie jest to też mocny trunek, zawiera od 1,2 - 8,5 % alkoholu. Gotowy cydr ma orzeźwiający smak i doskonale gasi pragnienie w upalne dni.
Autorzy podpowiadają jakich jabłek użyć i jak ich różnorodne gatunki wpływają na smak cydru. Podpowiadają jaki sprzęt będzie nam potrzebny i jak postępować na kolejnych etapach produkcji, jak prawidłowo degustować cydr sprawdzając czy smak jest właściwy. Na kartach poradnika znajdziemy też informacje co zrobić aby korygować jego smak i ewentualne wady. Gdy opanujemy produkcję zwykłego cydru autorzy proponują aby pokusić się o produkcję bardziej wyrafinowanych rodzajów cydru jak cydr szampański, lodowy, półsłodki, słodki czy smakowy. Okazuje się bowiem, że cydr możemy przyrządzić na różne sposoby uzyskując najróżniejsze smaki i aromaty.
Myślę, że każdy znajdzie w książce przepis adekwatny do własnych potrzeb, możliwości i upodobań smakowych. Wybór jest zdecydowanie satysfakcjonujący. Instrukcja wykonania trunku jest natomiast na tyle przystępna, że z przyrządzeniem wybranego rodzaju cydru nikt nie powinien mieć większych problemów. Warto również w tym miejscu wspomnieć o solidnym wydaniu. Interesująca jest grafika, pomocne są kolorowe fotografie najróżniejszych etapów pracy, wszystko jest uporządkowane i przejrzyste.
Jestem pewna, że książka ta znajdzie wielu entuzjastów, tym bardziej, że podobnych publikacji na rynku jest naprawdę niewiele a prezentowany egzemplarz w sposób kompleksowy i przystępny wprowadza nas w tajniki domowej produkcji cydru. Liczba osób, które natomiast podobnie jak ja pragną samodzielnie przyrządzić aromatyczny domowy cydr zdecydowanie rośnie. Na pewno wypróbuję kilka receptur a wszystkich zainteresowanych tematem zachęcam do sięgnięcia po prezentowaną publikację ;)
Przygotowanie dobrego domowego cydru to sztuka, która może nie ma w Polsce jakiejś specjalnie długoletniej tradycji ale w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularna. Jeśli szukacie więc prostych, sprawdzonych domowych przepisów na jego produkcję proponuję zajrzeć do lektury „Cydr. Jak zrobić cydr domowym sposobem”, która w drobiazgowy sposób przybliża czytelnikowi...
więcej Pokaż mimo toN
N
Pokaż mimo to