Diabelski Owoc. Kryminał kulinarny
- Kategoria:
- kryminał, sensacja, thriller
- Cykl:
- Xavier Kieffer (tom 1)
- Tytuł oryginału:
- Teufelsfrucht: Ein kulinarischer Krimi
- Wydawnictwo:
- Smak Słowa
- Data wydania:
- 2016-09-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-09-22
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364846724
- Tłumacz:
- Anna Krochmal, Robert Kędzierski
- Tagi:
- Literatura niemiecka Luksemburg kucharze restauratorzy kryminał Anna Krochmal Robert Kędzierski
Kryminał dla smakoszy!
Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem. Jednak pewnego dnia w jego lokalu umiera znany paryski krytyk kulinarny – i nagle na Kieffera pada podejrzenie o popełnienie morderstwa. Gdy później bez śladu znika jeszcze mistrz kuchni, u którego kiedyś się uczył, restaurator postanawia na własną rękę przeprowadzić śledztwo. Natrafia przy tym na tajemniczy, niezwykle smaczny owoc, na pozbawione skrupułów koncerny spożywcze i na chorobliwie egoistycznych kucharzy prowadzących programy telewizyjne. Kieffer coraz bardziej zagłębia się w świat wykwintnej kuchni, zdominowany przez bezwzględną walkę z konkurencją i presję jakości, i tym sposobem odkrywa, o co toczy się ta gra.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 212
- 140
- 56
- 5
- 5
- 4
- 4
- 4
- 4
- 4
Opinia
" – Ten owoc... dobrze smakuje.
– No dobrze, ale...
– Przepraszam, ale nie wyraziłem się dostatecznie jasno. Ten owoc, a dokładnie mówiąc wszystko, co się nim przyprawia, smakuje doskonale. Fantastycznie."
Z początku nieufnie podeszłam do określenia "kryminał kulinarny". Z drugiej strony bardzo lubię oglądać programy typu Masterchef czy Kuchenne rewolucje i podziwiać mistrzostwo w tworzeniu dzieł kulinarnych. Nie zawiodłam się na lekturze "Diabelskiego owocu" – to zdecydowanie smaczna lektura...
Głównym bohaterem kryminału Toma Hillenbranda jest Xavier Kieffer, właściciel niewielkiej restauracji w Luksemburgu. Dawniej był mistrzem kuchni haute cusine i obracał się w gronie najznamienitszych kucharzy. Drzwi do wielu ekskluzywnych restauracji stały przed nim otworem. Jednak Xavier wycofał się z tego pędu i spełnia serwując lokalne specjały stałym gościom. Pewnego dnia na jego progu staje jednak ktoś spoza kręgu codziennych bywalców. Właściciel "Deux Eglises" nie potrafi dociec, jak trafił do niego paryski krytyk kulinarny. Zanim uda mu się tego dowiedzieć, ten umiera w jego restauracji. Kieffer tym samym wplątuje się w niezwykłą, kryminalną zagadkę.
Zdecydowanym atutem "Diabelskiego owocu" są kulinarne elementy – opisy potraw, ich przygotowywania a także przybliżenie warsztatu restauratorów. Czytając nabrałam ogromnej chęci na podróż śladami bohatera i odwiedzenie zarówno ekskluzywnych lokali jak i przytulnych knajpek. Smaki, zapachy i barwy wręcz wciągały mnie pomiędzy strony. Chciałabym spróbować entrecote Bercy, Gromperekichelcher czy bouillabaisse.
Hillenbrand zdecydowanie zna się na kuszeniu czytelnika smakiem. Do swoich wybitnych kulinarnych opisów dołączył również pikantny temat walki o gwiazdki w przewodnikach kulinarnych i ukazał, nie zawsze czyste, kulisy kulinarnych show oraz bolesne i traumatyczne momentami historie z życia kucharzy z największych restauracji. Walka o klienta i dążenie do perfekcji niejednokrotnie prowadzi do upadku człowieka. Marzenie o zaszczytach i sławie okupowane jest często utratą godności i zdrowia...
Co to wszystko ma wspólnego ze zmarłym testerem i czym jest diabelski owoc – te zagadki prowadzą detektywa-amatora w niespodziewane miejsca. Kieffer wraca między innymi do swojego byłego guru i nauczyciela sztuki kulinarnej oraz kontaktuje się z piękną właścicielką redakcji przewodnika, w którym pracował krytyk kulinarny. Ciężko wybrać, kto jest sprzymierzeńcem, a kto wrogiem. Tropy prowadzą Xaviera do afery, która może zmienić cały kulinarny świat. Czy uda mu się rozwikłać zagadkę diabelskiego owocu i jego smaku, nie tracąc przy tym życia? Przekonajcie się sami sięgając po kryminał kulinarny Toma Hillenbranda. Ja uważam, że jego twórczość zajęła niezagospodarowaną do tej pory niszę we współczesnej literaturze, a styl wywodzi się od klasycznych kryminałów np. Agaty Christie. Zdecydowanie będę sięgać po jego kolejne dzieła.
" – Ten owoc... dobrze smakuje.
więcej Pokaż mimo to– No dobrze, ale...
– Przepraszam, ale nie wyraziłem się dostatecznie jasno. Ten owoc, a dokładnie mówiąc wszystko, co się nim przyprawia, smakuje doskonale. Fantastycznie."
Z początku nieufnie podeszłam do określenia "kryminał kulinarny". Z drugiej strony bardzo lubię oglądać programy typu Masterchef czy Kuchenne rewolucje i podziwiać...