Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Florentine: The True Cuisine of Florence

Wydawnictwo: Hardie Grant Books
8 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
0
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9781743790038
liczba stron
256
język
angielski
dodał
kebby

Florentine is a collection of recipes and photographs from Tuscany’s capital. Emiko Davies draws on her lived experience of traditional Florentine cuisine to share recipes that transport readers to the piazzas of Florence. From her torta di mele – a reassuringly nonna-esque apple cake – to ravioli pera e ricotta – mouthwateringly buttery pear and ricotta ravioloni – allow yourself to be taken...

Florentine is a collection of recipes and photographs from Tuscany’s capital. Emiko Davies draws on her lived experience of traditional Florentine cuisine to share recipes that transport readers to the piazzas of Florence. From her torta di mele – a reassuringly nonna-esque apple cake – to ravioli pera e ricotta – mouthwateringly buttery pear and ricotta ravioloni – allow yourself to be taken on a culinary tour through the city. Florentine is a unique stroll through the city's streets, past pastry shops bustling with espresso-sippers, hole-in-the-wall wine bars, busy food vans and lunchtime trattorias, to reveal why the people of Florence remain proudly attached to their unchanging cuisine – a cuisine that tells the unique story of its city, dish by dish. From the morning ritual of la pasticceria (the pastry shop) and il forno (the bakery), the tantalising fresh produce of il mercato (the market) and il maccellaio (the butcher) through to the romance of la trattoria, Davies expertly guides food lovers through the Renaissance city. Be swept up in the atmosphere of Florence’s street food scene with a few bites of crunchy crostini with fig compote and prosciutto, or savour a silky gelato of hazelnut and crema.
With a nod to Florence’s rich history, Florentine offers some much-loved traditional dishes, such as schiacciata fiorentina (orange and vanilla cake), apricot jam crostata (apricot jam pie), piselli alla fiorentina (peas cooked in tomato sauce) and cinghiale con le olive (stewed wild boar with olives). Seasons and long-held food traditions play an important role in the Tuscan kitchen and this is reflected in every Florentine menu, bakery window or market stall.

Davies says that one of the things living in Tuscany has taught her is that there is no such thing as Italian cuisine; rather, Florentine is about offering readers a local's perspective on one of the country's 20 regional cuisines. In this case, the one that has won her heart.

 

źródło opisu: http://www.hardiegrant.com.au/publishing/bookfinde...(?)

źródło okładki: http://www.hardiegrant.com.au/publishing/bookfinde...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (1)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 185
kebby | 2016-07-29
Na półkach: Kuchnia
Przeczytana: 29 lipca 2016

Długo się czaiłem na tą książkę. Wahałem się z kupnem, bo wiadomo jak to jest ze współczesnymi książkami blogerów - częsty przerost formy nad treścią. W końcu udało mi się kupić okazyjnie egzemplarz "Florentine". Nie zawiodłem się (z paroma wyjątkami, ale o tym za chwilę). Pomijając piękną formę książki (z czasem dość typowymi dla Florencji fotografiami), mamy tutaj typową kulinarną Florencję. Jeśli myślisz właśnie o pizzy i makaronie to się zawiedziesz ;) Jeśli pali Cię ciekawość, poczytaj bloga Emiko nim kupisz książkę. Autorka zgłębia typowo florenckie przepisy, wspaniale opowiada o miejscowych nawykach i historiach. Nie ma tu niepotrzebnego unowocześniania, jest za to czysta historia. Poza tym Emiko nie ukrywa swojej fascynacji Pellegrino Artusim, co jest dla mnie wielkim plusem. Brakuje mi tutaj tylko przepisów na przetwory, choćby kilku, które są obecne na blogu. No i wydawca mógłby przeszczepić do książki te piękne blogowe czcionki. Mam nadzieję że któryś z polskich wydawców...

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Na półkach
pokaż wszystkie
zgłoś błąd zgłoś błąd