rozwińzwiń

Cały ten cukier

Okładka książki Cały ten cukier Damon Gameau
Okładka książki Cały ten cukier
Damon Gameau Wydawnictwo: Varsovia reportaż
240 str. 4 godz. 0 min.
Kategoria:
reportaż
Tytuł oryginału:
That sugar book
Wydawnictwo:
Varsovia
Data wydania:
2016-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2016-01-01
Liczba stron:
240
Czas czytania
4 godz. 0 min.
Język:
polski
ISBN:
9788361463160
Tłumacz:
Michał Goreń
Tagi:
cały ten cukier zdrowe odżywianie kulinaria
Średnia ocen

7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
61 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
730
45

Na półkach:

Za odwagę poddania się eksperymentowi zmiany z zdrowej diety na "cukrzaną" i z powrotem i za uświadamianie tych wszystkich żyjących w "cukrzanej niewoli".

Za odwagę poddania się eksperymentowi zmiany z zdrowej diety na "cukrzaną" i z powrotem i za uświadamianie tych wszystkich żyjących w "cukrzanej niewoli".

Pokaż mimo to

avatar
225
187

Na półkach: ,

Książka "Cały ten cukier" to po prostu relacja z eksperymentu utytułowanego australijskiego aktora i filmowca. Autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam produkty. Ujawnia jak współpracuje ze sobą i jak stara się nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie. Ponadto znajdziemy tutaj mnóstwo porad, dla osób które chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Jak robić zakupy i czytać etykiety? Jak przyrządzić zdrowe potrawy wolne od cukru? Jakie produkty żywnościowe należy unikać? Na te i inne pytania znajdziemy tutaj odpowiedź.
Więcej w recenzji:
https://uwielbiamytestowanie.blogspot.com/2019/07/ta-ksiazka-zmieni-twoj-sposob-myslenia.html

Książka "Cały ten cukier" to po prostu relacja z eksperymentu utytułowanego australijskiego aktora i filmowca. Autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam produkty. Ujawnia jak współpracuje ze sobą i jak stara się nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie. Ponadto znajdziemy tutaj mnóstwo...

więcej Pokaż mimo to

avatar
157
9

Na półkach:

CO robi, jak robi jak z nim zerwać

CO robi, jak robi jak z nim zerwać

Pokaż mimo to

avatar
33
29

Na półkach:

Rewelacyjna książka.
Napisała łatwym językiem, zrozumiała dla każdego.
Polecam każdemu kto dba o siebie i swoje zdrowie!

Rewelacyjna książka.
Napisała łatwym językiem, zrozumiała dla każdego.
Polecam każdemu kto dba o siebie i swoje zdrowie!

Pokaż mimo to

avatar
1112
933

Na półkach: ,

Ciekawa książka, która nie tylko opisuje negatywne działanie cukru, ale też cala otoczkę polityczną, gospdarczą i hisoryczna, która rozgrywa się wokół cukru.
Pierwsza część to wlasciwie wędrówka od czasów, kiedy człowiek nie znał cukru i nie cierpial na próchnicę i cukrzycę, następnie przechdzimy przez czasy starożytne, średniowiecze, aż dochodzimy do epoki od której zaczęła się ekspansja cukru, czyli odkrycia geograficzne i podbój Nowego Świata, a co za tym idzie również poznanie trzciny cukrowej i rozwinięcie uprawy trzciny cukrowej. Cukier to nie tylko rozwój chorób takich jak miarzdżyca, czy cukrzyca; ale to też wojny, rozwój niewolnictwa, walka o wpływy i pieniądze.
Druga część książki to opis jak pojawiła się cukrzyca, jak ją rozpoznano i jak szukano lekarstwa na nią. Dodatkowo dowiadujemy się też ile tak naprawdę cukru zjadamy codzennie i jak Polska wypada pod wzgledem jedzenia cukru i otyłości na tle innych krajów.
Na pewno jest to pozycja warta przeczytania, żeby uświadomić sobie niektóre rzeczy. Czasami tylko jak dla mnie jest zbyt dużo dygresji historycznych.

Ciekawa książka, która nie tylko opisuje negatywne działanie cukru, ale też cala otoczkę polityczną, gospdarczą i hisoryczna, która rozgrywa się wokół cukru.
Pierwsza część to wlasciwie wędrówka od czasów, kiedy człowiek nie znał cukru i nie cierpial na próchnicę i cukrzycę, następnie przechdzimy przez czasy starożytne, średniowiecze, aż dochodzimy do epoki od której...

więcej Pokaż mimo to

avatar
88
44

Na półkach: ,

Polecam. Książka może sporo uświadomić ;)

Polecam. Książka może sporo uświadomić ;)

Pokaż mimo to

avatar
293
263

Na półkach: ,

NIE WIEM JAK KSIĄŻKA- film Warto obejrzeć. Ale produkcja bez szału jak dla mnie. Coś na wzór super sizeme.

NIE WIEM JAK KSIĄŻKA- film Warto obejrzeć. Ale produkcja bez szału jak dla mnie. Coś na wzór super sizeme.

Pokaż mimo to

avatar
147
103

Na półkach:

Trzeba przeczytać!

Trzeba przeczytać!

Pokaż mimo to

avatar
701
71

Na półkach: , ,

Gameau odkrywa brzydką prawdę, skrywaną przez branżę spożywczą, agencje PR-owskie, koncerny farmaceutyczne, większość firm profitujących z miłości człowieka do jedzenia. Głównym wrogiem Twojej talii i stałej wagi jest... CUKIER. Tłuszcz został zdetronizowany, nie zasługuje na pierwsze miejsce haniebnego piedestału.

Białe kryształki, owocowe smoothie, czekoladki czy cola - opakowanie nie ma znaczenia, jak zwykle chodzi o wnętrze. Autor przeprowadził na sobie eksperyment: przez 60 dni włączył do swojej diety równowartość cukru spożywanego przez statystycznego Australijczyka. Spożywał pokarmy "light", przeznaczone dla osób (pozornie) dbających o swoją linię. Nie zmieniał również kaloryczności swoich posiłków. Czy nowe menu mogło mieć wpływ na jego zdrowie? I owszem, fatalne.

Dzięki tej historii cukier okazał się czarnym charakterem. Udowodniono mu: stłuszczenie wątroby, przyrost masy ciała, przyrost obwodu w talii i tłuszczu trzewnego, labilność emocjonalną, zaburzenie ośrodka łaknienia, uzależnienie, wczesne objawy cukrzycy typu II, pogorszenie wyglądu cery, próchnicę oraz wiele wiele innych.

Jest jednak światełko w tunelu (lodówce) dla wszystkich łakomczuchów. Autor zamieszcza przepisy, które mają ułatwić okres detoksykacji z cukru w organizmie. Opowiada, w jaki sposób czytać zawiłe etykiety i co podjadać w chwilach słabości. Polecam dodatkowo obejrzeć film "That Sugar Film".

Gameau odkrywa brzydką prawdę, skrywaną przez branżę spożywczą, agencje PR-owskie, koncerny farmaceutyczne, większość firm profitujących z miłości człowieka do jedzenia. Głównym wrogiem Twojej talii i stałej wagi jest... CUKIER. Tłuszcz został zdetronizowany, nie zasługuje na pierwsze miejsce haniebnego piedestału.

Białe kryształki, owocowe smoothie, czekoladki czy cola -...

więcej Pokaż mimo to

avatar
378
298

Na półkach:

Fajna jest ta książka, przeczytałam z zaciekawieniem. Dodam, że nie widziałam filmu, więc nie potrafię ocenić, które treści się pokrywają. Bardzo przypadły mi do gustu przypisy redakcyjne. Ponadto, chyba każdy się zdziwi otwierając tę książkę - tyle kolorów i grafik :) duży plus za to! W czwartej części jest kilka przepisów, które mnie się całkiem podobały. Myślę, że warto przeczytać, może kogoś zainspiruje przynajmniej do ograniczenia cukrów w diecie.

Fajna jest ta książka, przeczytałam z zaciekawieniem. Dodam, że nie widziałam filmu, więc nie potrafię ocenić, które treści się pokrywają. Bardzo przypadły mi do gustu przypisy redakcyjne. Ponadto, chyba każdy się zdziwi otwierając tę książkę - tyle kolorów i grafik :) duży plus za to! W czwartej części jest kilka przepisów, które mnie się całkiem podobały. Myślę, że warto...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    116
  • Przeczytane
    78
  • Posiadam
    22
  • Chcę w prezencie
    5
  • Ulubione
    4
  • Teraz czytam
    2
  • 2016
    2
  • Zdrowie
    2
  • 2016
    2
  • ★ Posiadam
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Cały ten cukier


Podobne książki

Przeczytaj także