Cały ten cukier
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- That sugar book
- Wydawnictwo:
- Varsovia
- Data wydania:
- 2016-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-01-01
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788361463160
- Tłumacz:
- Michał Goreń
- Tagi:
- cały ten cukier zdrowe odżywianie kulinaria
TA KSIŻKA TO DZIAŁAJCA NA WYOBRAŹNIĘ OPOWIEŚĆ O TYM, JAK NIEBEZPIECZNY JEST CUKIER. ZAWIERA PONAD 30 PRZEPISÓW NA PYSZNE I ŁATWE W PRZYGOTOWANIU POTRAWY.
Kiedy Damon Gameau poznał kobietę, dla której jego serce zabiło mocniej, chciał zrobić na niej dobre wrażenie. Zmienił swój styl życia i znacznie ograniczył spożycie cukru. Stał się szczuplejszy, sprawniejszy, spokojniejszy i szczęśliwszy. A także dociekliwy. Zastanawiało go, jak to możliwe, że usunięcie cukru z diety tak wyraźnie wpłynęło na jego zdrowie i samopoczucie. Postanowił przeprowadzić na sobie eksperyment i zarejestrować jego przebieg kamerą. Założył, że przez 60 dni będzie codziennie zjadał tyle cukru, ile mieści się w 40 łyżeczkach. Do tego cukier ten miał pochodzić wyłącznie z pokarmów uchodzących za „zdrowe”, takich jak batoniki zbożowe, płatki śniadaniowe, niskotłuszczowe jogurty, soki czy koktajle owocowe.
Rezultaty były zdumiewające. Choć Damon dostarczał organizmowi tyle samo kalorii co przed eksperymentem, w jego trakcie przytył blisko 9 kilogramów (w ciągu 60 dni). Po zaledwie kilku tygodniach stwierdzono u niego pierwsze objawy stłuszczenia wątroby. Lekarze, którzy monitorowali stan jego zdrowia w trakcie eksperymentu, ostrzegli, że jest na prostej drodze ku otyłości, cukrzycy i chorobom serca.
Cały ten cukier to relacja z eksperymentu Damona, w której autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam swoje wyroby. Ujawnia, że branża współpracuje ze sobą i jest bardzo zdeterminowana, by utrzymać status quo, czyli nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie, mimo że dolegliwości wynikające z jego nadmiernego spożycia zbierają coraz obfitsze żniwo. Ponadto udziela szeregu wyrozumiałych rad dla tych, którzy chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Wskazuje produkty żywnościowe, których warto unikać, wyjaśnia, jak robić zakupy i czytać etykiety, a także radzi, jak przyrządzać zdrowe dania wolne od cukru.
Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 117
- 79
- 22
- 5
- 4
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Za odwagę poddania się eksperymentowi zmiany z zdrowej diety na "cukrzaną" i z powrotem i za uświadamianie tych wszystkich żyjących w "cukrzanej niewoli".
Za odwagę poddania się eksperymentowi zmiany z zdrowej diety na "cukrzaną" i z powrotem i za uświadamianie tych wszystkich żyjących w "cukrzanej niewoli".
Pokaż mimo toKsiążka "Cały ten cukier" to po prostu relacja z eksperymentu utytułowanego australijskiego aktora i filmowca. Autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam produkty. Ujawnia jak współpracuje ze sobą i jak stara się nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie. Ponadto znajdziemy tutaj mnóstwo porad, dla osób które chcą zerwać ze słodkim nałogiem. Jak robić zakupy i czytać etykiety? Jak przyrządzić zdrowe potrawy wolne od cukru? Jakie produkty żywnościowe należy unikać? Na te i inne pytania znajdziemy tutaj odpowiedź.
Więcej w recenzji:
https://uwielbiamytestowanie.blogspot.com/2019/07/ta-ksiazka-zmieni-twoj-sposob-myslenia.html
Książka "Cały ten cukier" to po prostu relacja z eksperymentu utytułowanego australijskiego aktora i filmowca. Autor rzuca światło na podstępy, jakimi posługuje się przemysł spożywczy, wytwarzając, a następnie sprzedając nam produkty. Ujawnia jak współpracuje ze sobą i jak stara się nie dopuścić do zmniejszenia konsumpcji cukru na świecie. Ponadto znajdziemy tutaj mnóstwo...
więcej Pokaż mimo toCO robi, jak robi jak z nim zerwać
CO robi, jak robi jak z nim zerwać
Pokaż mimo toRewelacyjna książka.
Napisała łatwym językiem, zrozumiała dla każdego.
Polecam każdemu kto dba o siebie i swoje zdrowie!
Rewelacyjna książka.
Pokaż mimo toNapisała łatwym językiem, zrozumiała dla każdego.
Polecam każdemu kto dba o siebie i swoje zdrowie!
Ciekawa książka, która nie tylko opisuje negatywne działanie cukru, ale też cala otoczkę polityczną, gospdarczą i hisoryczna, która rozgrywa się wokół cukru.
Pierwsza część to wlasciwie wędrówka od czasów, kiedy człowiek nie znał cukru i nie cierpial na próchnicę i cukrzycę, następnie przechdzimy przez czasy starożytne, średniowiecze, aż dochodzimy do epoki od której zaczęła się ekspansja cukru, czyli odkrycia geograficzne i podbój Nowego Świata, a co za tym idzie również poznanie trzciny cukrowej i rozwinięcie uprawy trzciny cukrowej. Cukier to nie tylko rozwój chorób takich jak miarzdżyca, czy cukrzyca; ale to też wojny, rozwój niewolnictwa, walka o wpływy i pieniądze.
Druga część książki to opis jak pojawiła się cukrzyca, jak ją rozpoznano i jak szukano lekarstwa na nią. Dodatkowo dowiadujemy się też ile tak naprawdę cukru zjadamy codzennie i jak Polska wypada pod wzgledem jedzenia cukru i otyłości na tle innych krajów.
Na pewno jest to pozycja warta przeczytania, żeby uświadomić sobie niektóre rzeczy. Czasami tylko jak dla mnie jest zbyt dużo dygresji historycznych.
Ciekawa książka, która nie tylko opisuje negatywne działanie cukru, ale też cala otoczkę polityczną, gospdarczą i hisoryczna, która rozgrywa się wokół cukru.
więcej Pokaż mimo toPierwsza część to wlasciwie wędrówka od czasów, kiedy człowiek nie znał cukru i nie cierpial na próchnicę i cukrzycę, następnie przechdzimy przez czasy starożytne, średniowiecze, aż dochodzimy do epoki od której...
Polecam. Książka może sporo uświadomić ;)
Polecam. Książka może sporo uświadomić ;)
Pokaż mimo toNIE WIEM JAK KSIĄŻKA- film Warto obejrzeć. Ale produkcja bez szału jak dla mnie. Coś na wzór super sizeme.
NIE WIEM JAK KSIĄŻKA- film Warto obejrzeć. Ale produkcja bez szału jak dla mnie. Coś na wzór super sizeme.
Pokaż mimo toTrzeba przeczytać!
Trzeba przeczytać!
Pokaż mimo toGameau odkrywa brzydką prawdę, skrywaną przez branżę spożywczą, agencje PR-owskie, koncerny farmaceutyczne, większość firm profitujących z miłości człowieka do jedzenia. Głównym wrogiem Twojej talii i stałej wagi jest... CUKIER. Tłuszcz został zdetronizowany, nie zasługuje na pierwsze miejsce haniebnego piedestału.
Białe kryształki, owocowe smoothie, czekoladki czy cola - opakowanie nie ma znaczenia, jak zwykle chodzi o wnętrze. Autor przeprowadził na sobie eksperyment: przez 60 dni włączył do swojej diety równowartość cukru spożywanego przez statystycznego Australijczyka. Spożywał pokarmy "light", przeznaczone dla osób (pozornie) dbających o swoją linię. Nie zmieniał również kaloryczności swoich posiłków. Czy nowe menu mogło mieć wpływ na jego zdrowie? I owszem, fatalne.
Dzięki tej historii cukier okazał się czarnym charakterem. Udowodniono mu: stłuszczenie wątroby, przyrost masy ciała, przyrost obwodu w talii i tłuszczu trzewnego, labilność emocjonalną, zaburzenie ośrodka łaknienia, uzależnienie, wczesne objawy cukrzycy typu II, pogorszenie wyglądu cery, próchnicę oraz wiele wiele innych.
Jest jednak światełko w tunelu (lodówce) dla wszystkich łakomczuchów. Autor zamieszcza przepisy, które mają ułatwić okres detoksykacji z cukru w organizmie. Opowiada, w jaki sposób czytać zawiłe etykiety i co podjadać w chwilach słabości. Polecam dodatkowo obejrzeć film "That Sugar Film".
Gameau odkrywa brzydką prawdę, skrywaną przez branżę spożywczą, agencje PR-owskie, koncerny farmaceutyczne, większość firm profitujących z miłości człowieka do jedzenia. Głównym wrogiem Twojej talii i stałej wagi jest... CUKIER. Tłuszcz został zdetronizowany, nie zasługuje na pierwsze miejsce haniebnego piedestału.
więcej Pokaż mimo toBiałe kryształki, owocowe smoothie, czekoladki czy cola -...
Fajna jest ta książka, przeczytałam z zaciekawieniem. Dodam, że nie widziałam filmu, więc nie potrafię ocenić, które treści się pokrywają. Bardzo przypadły mi do gustu przypisy redakcyjne. Ponadto, chyba każdy się zdziwi otwierając tę książkę - tyle kolorów i grafik :) duży plus za to! W czwartej części jest kilka przepisów, które mnie się całkiem podobały. Myślę, że warto przeczytać, może kogoś zainspiruje przynajmniej do ograniczenia cukrów w diecie.
Fajna jest ta książka, przeczytałam z zaciekawieniem. Dodam, że nie widziałam filmu, więc nie potrafię ocenić, które treści się pokrywają. Bardzo przypadły mi do gustu przypisy redakcyjne. Ponadto, chyba każdy się zdziwi otwierając tę książkę - tyle kolorów i grafik :) duży plus za to! W czwartej części jest kilka przepisów, które mnie się całkiem podobały. Myślę, że warto...
więcej Pokaż mimo to