Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Oficyna Naukowa
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364363054
Drodzy Smakosze!
Przedstawiając wam te średniowieczne przepisy kuchenne, zapraszamy do
odbycia podroży w czasie w poszukiwaniu naszych korzeni.
Nasi przodkowie używali obficie przypraw korzennych, gotowali
wielobarwne potrawy o smakach budzących dziś czasem zaskoczenie. Nie
znali pomidorów, ziemniaków ani papryki, które miały się pojawić
znacznie później. Nie mieli talerzy ani widelców, posługiwali się tylko
łyżkami i nożami. Jedli palcami, a jedzenie nakładali na drewnianą
deseczkę albo kromkę chleba, zwaną po francuski souppe, a po włosku
zuppa.
Niewiele znamy średniowiecznych dzieł kulinarnych, dopiero na początku
XIV stulecia skrybowie i kuchmistrze zaczęli spisywać na pergaminie
traktaty, kopiowane ręczne, a potem wielokrotnie przedrukowywane. W tych
książkach kucharskich zawarte jest dziedzictwo kuchni rzymskiej,
wrażenia z podroży na Wschód i smakołyki szykowane przez kuchmistrzów z
najznamienitszych dworów europejskich. Dzięki wprowadzeniu przypraw
korzennych, rozwojowi hodowli, karczowaniu lasów pod nowe uprawy mogła
się pojawić kuchnia bardziej zróżnicowana i dostępna nie tylko dla
wybrańców. Wykorzystuje ona produkty sezonowe, zapoczątkowuje łączenie
rozmaitych składników i smaków. Kuchnia średniowieczna to rozkosz dla
oka i podniebienia; kucharz wprowadza w życie słynne zalecenie greckiego
lekarza Hipokratesa:
„Niech twoje pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
Autorzy średniowiecznej literatury kulinarnej dbają, by dostosować
przepisy do ówczesnych zaleceń zdrowotnych. Niezastąpiony hipokras –
średniowieczne wino z przyprawami korzennymi – przypomina o przywiązaniu
tamtej epoki do Hipokratesa. Średniowieczni lekarze i kuchmistrze, choć
nie znali dokładnego składu rozmaitych potraw, dostrzegali już wówczas
ich dobroczynny wpływ na zdrowie. Kasztany jadalne, śledzie, cebulę,
pory i inne produkty zaleca się dziś jako źródło kwasów omega 3, mikro-
i makroelementów oraz przeciwutleniaczy.
Życzymy wam więc wybornych potrawek, polewek, pasztetów, placuszków...,
którym smaku dodaje kulinarna podroż w głąb dziejów!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 24
- 7
- 6
- 3
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Książka pisana z myślą o miłośnikach dobrej wyżerki z historycznym zacięciem. Na przykład o tych, którym marzyła się od zawsze żołnierska, a właściwie rycerska, grochówka spożywana przed bitwą pod Grunwaldem. Oczywiście z Grunwaldem mogą być kłopoty, ale grochówka, albo jej francuski odpowiednik jak najbardziej.
Książka to przepisy ( ale też niezbędne porady kulinarne)zaczerpnięte z książek i traktatów kucharskich pochodzących z XIV i XV wieku drukow... oczywiście nie drukowanych, bo Gutenberga jeszcze w planach nie było...pisanych na potrzeby francuskich dworów, ale i nie tylko. Niektóre przepisy pisane z myślą o mieszkańcu wsi i średniozamożnym mieszczaninie.
Nazwy niektórych potraw robią wrażenie. Na przykład arbulastra jajeczna, czy łosoś w sosie szafranowym
A deser w postaci gębolepek spożywanych w towarzystwie hipokrasa z wina gotowanego.
Książka pisana z myślą o miłośnikach dobrej wyżerki z historycznym zacięciem. Na przykład o tych, którym marzyła się od zawsze żołnierska, a właściwie rycerska, grochówka spożywana przed bitwą pod Grunwaldem. Oczywiście z Grunwaldem mogą być kłopoty, ale grochówka, albo jej francuski odpowiednik jak najbardziej.
więcej Pokaż mimo toKsiążka to przepisy ( ale też niezbędne porady...