Kuchnia średniowieczna. 125 przepisów

Wydawnictwo: Oficyna Naukowa
7 (2 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
0
6
1
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
ISBN
9788364363054
język
polski
dodał
LubimyCzytać

Drodzy Smakosze! Przedstawiając wam te średniowieczne przepisy kuchenne, zapraszamy do odbycia podroży w czasie w poszukiwaniu naszych korzeni. Nasi przodkowie używali obficie przypraw korzennych, gotowali wielobarwne potrawy o smakach budzących dziś czasem zaskoczenie. Nie znali pomidorów,...


Drodzy Smakosze!





Przedstawiając wam te średniowieczne przepisy kuchenne, zapraszamy do
odbycia podroży w czasie w poszukiwaniu naszych korzeni.





Nasi przodkowie używali obficie przypraw korzennych, gotowali
wielobarwne potrawy o smakach budzących dziś czasem zaskoczenie. Nie
znali pomidorów, ziemniaków ani papryki, które miały się pojawić
znacznie później. Nie mieli talerzy ani widelców, posługiwali się tylko
łyżkami i nożami. Jedli palcami, a jedzenie nakładali na drewnianą
deseczkę albo kromkę chleba, zwaną po francuski souppe, a po włosku
zuppa.





Niewiele znamy średniowiecznych dzieł kulinarnych, dopiero na początku
XIV stulecia skrybowie i kuchmistrze zaczęli spisywać na pergaminie
traktaty, kopiowane ręczne, a potem wielokrotnie przedrukowywane. W tych
książkach kucharskich zawarte jest dziedzictwo kuchni rzymskiej,
wrażenia z podroży na Wschód i smakołyki szykowane przez kuchmistrzów z
najznamienitszych dworów europejskich. Dzięki wprowadzeniu przypraw
korzennych, rozwojowi hodowli, karczowaniu lasów pod nowe uprawy mogła
się pojawić kuchnia bardziej zróżnicowana i dostępna nie tylko dla
wybrańców. Wykorzystuje ona produkty sezonowe, zapoczątkowuje łączenie
rozmaitych składników i smaków. Kuchnia średniowieczna to rozkosz dla
oka i podniebienia; kucharz wprowadza w życie słynne zalecenie greckiego
lekarza Hipokratesa:





„Niech twoje pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
Autorzy średniowiecznej literatury kulinarnej dbają, by dostosować
przepisy do ówczesnych zaleceń zdrowotnych. Niezastąpiony hipokras –
średniowieczne wino z przyprawami korzennymi – przypomina o przywiązaniu
tamtej epoki do Hipokratesa. Średniowieczni lekarze i kuchmistrze, choć
nie znali dokładnego składu rozmaitych potraw, dostrzegali już wówczas
ich dobroczynny wpływ na zdrowie. Kasztany jadalne, śledzie, cebulę,
pory i inne produkty zaleca się dziś jako źródło kwasów omega 3, mikro-
i makroelementów oraz przeciwutleniaczy.





Życzymy wam więc wybornych potrawek, polewek, pasztetów, placuszków...,
którym smaku dodaje kulinarna podroż w głąb dziejów!

 

źródło opisu: Matras

źródło okładki: Matras

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (0)
 Pokaż tylko oceny z treścią
Brak opinii. Napisz pierwszą opinię!
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd