Francuski szef kuchni
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- The French Chef
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2013-10-24
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-10-24
- Liczba stron:
- 520
- Czas czytania
- 8 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308052280
- Tłumacz:
- Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oficjalne recenzje
Kuchnia francuska bez tajemnic!
Codziennie miliony ludzi na świecie poświęcają czas na gotowanie. Jedni robią to z konieczności, inni dzięki przygotowywaniu posiłków zarabiają na życie, ale są i tacy, dla których gotowanie jest pasją i hobby. Właśnie ci ostatni czują się w swoich kuchniach jak ryby w wodzie. Pomieszczenie w którym pichcą jest dla nich niczym atelier dla malarza. Tu mogą eksperymentować, ulepszać, komponować dania. Dawniej przepisy kulinarne były pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicą i przekazywano je z pokolenia na pokolenie. Dziś jest wiele sposobów na osiągnięcie mistrzostwa wśród garnków i piekarników. Księgarskie półki uginają się od książek kucharskich, w Internecie istnieją setki stron poświęconych sztuce kulinarnej, a edukacyjne programy o gotowaniu emituje sporo telewizyjnych stacji. Wiele lat temu serca miłośników sztuki kulinarnej podbił reality show „Francuski szef kuchni”. Pierwszy pilotażowy odcinek wyemitowano w lutym 1963 roku. To był strzał w dziesiątkach. Przed szklanymi ekranami zasiadało miliony widzów. Zdobyta przez serię popularność doprowadziła do wznowień emisji i kręcenia kontynuacji. Prowadząca Julia Child została sławna i stała się dla wielu wzorem do naśladowania. Bo czyż nie jest prawdą, że „gotować każdy może?”
Nakładem Wydawnictwa Literackiego ukazała się książkowa wersja popularnego programu. To dość grube tomiszcze, które ma pomóc opanować sztukę kulinarną rodem z ojczyzny Napoleona. Kuchnia francuska jest sławna na całym globie. Słynie z wykwintnych dań, kojarzy się z potrawami z żabich udek i ślimaków. Kuchnia francuska jak się okazuje jest bardzo bogata w przeróżne receptury na wiele dań. Niektóre są dość popularne i gotuje się je w wielu zakątkach świata, ale są i przepisy mniej znane.
Książka Julii Child jest adresowana do bardzo szerokiego grona osób. Zawiera w sobie i receptury bardzo proste idealne dla początkujących, ale i przepisy dość skomplikowane wymagające już pewnych umiejętności oraz doświadczenia. Autorce zależy bowiem zarówno na przybliżeniu czytelnikom podstaw i prawideł obowiązujących kucharzy, ale i na pogłębieniu już posiadanej wiedzy. W publikacji znajdują się przepisy na rozmaite potrawy – są propozycje przekąsek, obiadów, kolacji i deserów. Od samego czytania leci ślinka i aż chce się wejść do kuchni i pogrążyć w wyczarowaniu czegoś smakowitego. Jest w czym wybierać! W lekturze zgromadzono przepisy z aż stu dziewiętnastu odcinków programu. Ale to nie wszystko. Oprócz receptur książka zawiera też cenne porady i wskazówki, które pomogą ułatwić gotowanie, ale też zapobiec katastrofom w kuchni.
Jak najlepiej przechowywać samodzielnie wykonane praliny? Jak elegancko, szybko i dokładnie nadziać kurczaka? Co zrobić, gdy majonez się rozwarstwił? Odpowiedzi na te i podobne pytania znajdziecie we „Francuskim szefie kuchni”. Nie powiem, że jestem kulinarnym laikiem, ale też i nie osiągnęłam w tej dziedzinie mistrzostwa. Przeglądałam wiele książek kucharskich, wiele kulinarnych poradników. Publikacja Child ujęła mnie prostotą, profesjonalizmem ale i udzieliła mi się z niej pasja autorki do gotowania. Jeszcze w trakcie lektury skusiłam się na wypróbowanie tego i owego. Efekt był znakomity. Po raz pierwszy wykonałam tort naleśnikowy, upiekłam wspaniałe brioszki i nakarmiłam rodzinę rosołem ze świeżymi pomidorami. Przede mną jeszcze wiele pomysłów, jeszcze wiele receptur do wypróbowania. Zatem szybko się z tą pozycją nie rozstanę. Cieszę się że dostarczyła mi ona ciekawych pomysłów które urozmaicają proponowane przeze mnie menu. Nie będę ukrywać, że odkryłam też nowe smaki i wreszcie upiekłam ciasto francuskie, które nie wydało mi się zbyt papierowe.
Gorąco polecam tę książkę spragnionym weny w kuchni, szukającym czegoś nowego do spróbowania na rodzinny obiad, imieniny czy zwyczajną kolację. Każdy posiłek może przecież okazać się wspaniałą i niezapomnianą ucztą.
Miłego gotowania i smacznego!
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Książka na półkach
- 196
- 79
- 60
- 12
- 9
- 5
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinia
Julia Child to prawdziwa ikona kulinarnego świata. Ukończyła jedną z najsłynniejszych na świecie paryskich szkół kulinarnych Le Cordon Bleu. Napisała kilka książek kucharskich, ale największą sławę przyniósł jej program kulinarny "Francuski Szef Kuchni", którego pierwszy odcinek został wyemitowany 11 lutego 1963 roku w Bostonie. Producentem i reżyserem programu był Russell Morash, a nad całością pracował zespół składający się z 24 osób. Na podstawie tego kulinarnego cyklu powstała książka pod tym samym tytułem, która na polskim rynku pojawiła się w październiku 2013 roku nakładem Wydawnictwa Literackiego. Zebrano w niej przepisy ze 119 odcinków. Książka rozpoczyna się od 14 odcinka, gdyż poprzednie 13 niestety się nie zachowały. Blisko połowę przepisów zamieszczonych w "Francuskim Szefie Kuchni" znajdziemy w innej książce autorki - "Mastering the Art of French Cooking".
W latach 60-tych kuchnię francuską uważano za zbyt skomplikowaną oraz elegancką, jak na możliwości przeciętnego amerykańskiego kucharza. Julia Child postanowiła udowodnić społeczeństwu, że wcale tak nie jest. W swym programie, poza przygotowywaniem najróżniejszych dań, prezentowała francuskie techniki kulinarne oraz przekonywała o tym, że oprócz wspaniałego smaku potraw liczy się również przestrzeganie jasnych reguł. Szerzej na ten temat można przeczytać w zamieszczonej na początku książki "Francuski Szef Kuchni" części traktującej o historii książki oraz o tym, jak Julia Child trafiła do telewizji.
Książka "Francuski Szef Kuchni" to prawdziwe kompendium wiedzy na temat francuskiej kuchni. W Wasze ręce trafia bowiem pozycja, która zawiera przebogatą ilość przepisów. Każdy z nich został omówiony w prosty i przystępny sposób, krok po kroku, dzięki czemu nawet kuchenny laik będzie mógł się pokusić o przygotowanie poszczególnych dań. Wiadomo jednak, że prawidłowe przygotowanie danej potrawy wymaga ćwiczeń i nikt nie oczekuje tego, że za pierwszym razem wszystko wyjdzie nam tak, jak należy. Sama Julia Child tłumaczy, że "Jednym z sekretów gotowania jest uświadomienie sobie, że trzeba wprowadzać poprawki, jeśli się da, lub pogodzić się z sytuacją, kiedy nie można nic zrobić" (s. 11). Wszystkie przepisy zostały zebrane w indeksie zamieszczonym na końcu książki, ale to nie wszystko. Dodatkowo znajdziemy również przydatny przewodnik tematyczny, w którym pogrupowano przepisy wg kategorii.
Jeśli ktoś lubi gotować, eksperymentować w kuchni, próbować nowych rzeczy, a nigdy dotąd nie przygotowywał francuskich dań, to książka Julii Child "Francuski Szef Kuchni" będzie idealnym wyborem. Jeśli natomiast mieliście już do czynienia z tą kuchnią, a chcielibyście pogłębić swoją wiedzę, poznać wiele nowych przepisów, to tym bardziej sięgnijcie po tę książkę. Jestem pewna, że będzie ona prawdziwą perełką wśród innych pozycji traktujących o kulinariach zebranych na Waszych domowych półkach.
Moja ocena: 6/6
recenzja z mojej strony: http://magicznyswiatksiazki.pl/francuski-szef-kuchni-julia-child-recenzja-359/
Julia Child to prawdziwa ikona kulinarnego świata. Ukończyła jedną z najsłynniejszych na świecie paryskich szkół kulinarnych Le Cordon Bleu. Napisała kilka książek kucharskich, ale największą sławę przyniósł jej program kulinarny "Francuski Szef Kuchni", którego pierwszy odcinek został wyemitowany 11 lutego 1963 roku w Bostonie. Producentem i reżyserem programu był Russell...
więcej Pokaż mimo to