rozwiń zwiń

NIE JEDZ TEGO! Szkodliwe składniki "zdrowego jedzenia"

Okładka książki NIE JEDZ TEGO! Szkodliwe składniki "zdrowego jedzenia"
Hans-Ulrich Grimm Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii poradniki
280 str. 4 godz. 40 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii
Data wydania:
2013-07-10
Data 1. wyd. pol.:
2013-07-10
Liczba stron:
280
Czas czytania
4 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788373775961
Tagi:
zdrowie odżywianie dieta zdrowa żywność
Średnia ocen

                5,8 5,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
5,8 / 10
37 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
363
170

Na półkach: ,

Jeśli mamy za sobą lekturę książek Julity Bator, Katarzyny Bosackiej lub posiadamy jako takie pojęcie o zdrowym odżywianiu, z pewnością warto sięgnąć po tę książkę. Ale ostrzegam, nie jest to lektura bardzo przystępna, którą można poczytać do poduszki.

Autor pisze dosyć skomplikowanym, często naukowym językiem, dla odbiorcy niemieckiego i w niemieckim kontekście (stąd mnóstwo obco brzmiących nazw instytucji, marek, itp.), co znacznie utrudnia swobodne czytanie ze zrozumieniem - człowiek (zwłaszcza taki, co to ni w ząb niemieckiego nie rozumie) skupia się na rozszyfrowywaniu tych wszystkich nazw, zamiast na treści samej w sobie, więc radzę jak najmniej zwracać uwagę na te niemieckie wtrącenia, bo wtedy łatwiej się czyta. Swoją drogą, szkoda, że tłumacz nie pokusił się o choćby robocze przetłumaczenie tych nazw lub podanie polskiego odpowiednika, jeśli takowy jest.

Ale do rzeczy...Książka jest bardzo interesująca, momentami wręcz szokująca. Momentami miałam wrażenie, że sklepowe jedzenie proponowane przez wielkie koncerny (typu Nestle, Knorr) jest po prostu demonizowane przez autora, ale wiem, że niestety to, o czym pisze Hans-Ulrich Grimm w dużej części jest prawdą.

Jednakże, sięgając po tę książkę, postanowiłam podejść do niej zdrowowrozsądkowo, wychodząc z założenia, że i tak nie będę w stanie całkowicie zrezygnować z niezdrowego jedzenia, bo po pierwsze, często brak mi czasu na przygotowywanie super zdrowych posiłków, po drugie - niestety, to, co niezdrowe, jest zwykle pyszne...To oczywiste, że ciężko w dzisiejszych czasach uniknąć przetworzonego jedzenia i chemicznych dodatków - wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich szkodliwości, ale i tak kupujemy zupki w proszku, ciastka ze spulchniaczami, napoje gazowane i fast food.
Z takim racjonalnym nastawieniem, postanowiłam zapoznać się z przedstawionymi w książce teoriami i dowodami na szkodliwość różnych produktów. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że autor wcale nie skupia się na oczywistościach. Wręcz przeciwnie, przedstawia on raczej, jak bardzo koncerny szczycące się często tym, że wytwarzają produkty pełnowartościowe (zdrowe jogurty z pożytecznymi bakteriami, margaryny obniżające poziom cholesterolu, żywność funkcjonalną, suplementy diety) oszukują swoich konsumentów.

Dzięki tej książce, zupełnie inaczej spojrzałam na te wszystkie pozornie zdrowe, a przy okazji nie takie znowu tanie (!), produkty, które codziennie gościły na stołach moim i moich przyjaciół.
Nie twierdzę, że całkowicie je wyeliminowałam, ale naukowe podejście i twarde dowody przedstawione w książce naprawdę przekonują i skłaniają do refleksji. Polecam!

Jeśli mamy za sobą lekturę książek Julity Bator, Katarzyny Bosackiej lub posiadamy jako takie pojęcie o zdrowym odżywianiu, z pewnością warto sięgnąć po tę książkę. Ale ostrzegam, nie jest to lektura bardzo przystępna, którą można poczytać do poduszki.

Autor pisze dosyć skomplikowanym, często naukowym językiem, dla odbiorcy niemieckiego i w niemieckim kontekście (stąd...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    107
  • Przeczytane
    51
  • Posiadam
    17
  • Zdrowie
    4
  • Żywienie
    3
  • Poradniki
    3
  • Do kupienia
    3
  • Jedzenie
    2
  • 2014
    2
  • 2015
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki NIE JEDZ TEGO! Szkodliwe składniki "zdrowego jedzenia"


Podobne książki

Przeczytaj także