NIE JEDZ TEGO! Szkodliwe składniki "zdrowego jedzenia"
- Kategoria:
- poradniki
- Wydawnictwo:
- Studio Astropsychologii
- Data wydania:
- 2013-07-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-07-10
- Liczba stron:
- 280
- Czas czytania
- 4 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788373775961
- Tagi:
- zdrowie odżywianie dieta zdrowa żywność
A co, jeśli wszystko, co wiesz o zdrowym jedzeniu to... kłamstwo? Takie pytanie zadał sobie światowej sławy specjalista od odżywiania. Szokujące efekty jego skrupulatnych i w pełni niezależnych od koncernów spożywczych badań znajdziesz w tej łamiącej stereotypy i obnażającej szokujące praktyki książce. Dr Hans-Ulrich Grimm mieszka w Stuttgarcie i jest dziennikarzem oraz autorem światowych bestsellerów. Przez lata prowadził badania, które sprawiły, że wiele wynalazków spożywczych takich firm jak Nestle, Knorr&Co i innych potentatów nie zostało wprowadzonych do masowej dystrybucji. Dowiedz się, dlaczego...
Choć może Ci się to wydawać niewiarygodne, produkty polecane przez sieci handlowe mogą spowodować choroby, a nawet skrócić Twoje życie. Lekarze ostrzegają przed konsumpcją rzekomo zdrowych środków spożywczych, ale ich głos sprzeciwu nie może się równać sile działań marketingowych potężnych konsorcjów.
Tymczasem, jak udowadnia Autor, dodatkowe dawki witamin mogą prowadzić do przedwczesnego zgonu, a margaryna, która ma chronić serce może powodować jego schorzenia. Co więcej, jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu mogą być przyczyną otyłości, upośledzać psychicznie oraz prowadzić do problemów z płodnością lub nawet do bezpłodności. A to dopiero garstka z szokujących faktów, które znajdziesz w tej publikacji. Zastosuj porady Autora i zacznij unikać pokarmów, które mogą skrócić życie - zarówno Twoje, jak i Twoich bliskich. Czas przestać się truć.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 107
- 51
- 17
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki NIE JEDZ TEGO! Szkodliwe składniki "zdrowego jedzenia"
Dodaj cytat
Opinia
Jeśli mamy za sobą lekturę książek Julity Bator, Katarzyny Bosackiej lub posiadamy jako takie pojęcie o zdrowym odżywianiu, z pewnością warto sięgnąć po tę książkę. Ale ostrzegam, nie jest to lektura bardzo przystępna, którą można poczytać do poduszki.
Autor pisze dosyć skomplikowanym, często naukowym językiem, dla odbiorcy niemieckiego i w niemieckim kontekście (stąd mnóstwo obco brzmiących nazw instytucji, marek, itp.), co znacznie utrudnia swobodne czytanie ze zrozumieniem - człowiek (zwłaszcza taki, co to ni w ząb niemieckiego nie rozumie) skupia się na rozszyfrowywaniu tych wszystkich nazw, zamiast na treści samej w sobie, więc radzę jak najmniej zwracać uwagę na te niemieckie wtrącenia, bo wtedy łatwiej się czyta. Swoją drogą, szkoda, że tłumacz nie pokusił się o choćby robocze przetłumaczenie tych nazw lub podanie polskiego odpowiednika, jeśli takowy jest.
Ale do rzeczy...Książka jest bardzo interesująca, momentami wręcz szokująca. Momentami miałam wrażenie, że sklepowe jedzenie proponowane przez wielkie koncerny (typu Nestle, Knorr) jest po prostu demonizowane przez autora, ale wiem, że niestety to, o czym pisze Hans-Ulrich Grimm w dużej części jest prawdą.
Jednakże, sięgając po tę książkę, postanowiłam podejść do niej zdrowowrozsądkowo, wychodząc z założenia, że i tak nie będę w stanie całkowicie zrezygnować z niezdrowego jedzenia, bo po pierwsze, często brak mi czasu na przygotowywanie super zdrowych posiłków, po drugie - niestety, to, co niezdrowe, jest zwykle pyszne...To oczywiste, że ciężko w dzisiejszych czasach uniknąć przetworzonego jedzenia i chemicznych dodatków - wszyscy zdajemy sobie sprawę z ich szkodliwości, ale i tak kupujemy zupki w proszku, ciastka ze spulchniaczami, napoje gazowane i fast food.
Z takim racjonalnym nastawieniem, postanowiłam zapoznać się z przedstawionymi w książce teoriami i dowodami na szkodliwość różnych produktów. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że autor wcale nie skupia się na oczywistościach. Wręcz przeciwnie, przedstawia on raczej, jak bardzo koncerny szczycące się często tym, że wytwarzają produkty pełnowartościowe (zdrowe jogurty z pożytecznymi bakteriami, margaryny obniżające poziom cholesterolu, żywność funkcjonalną, suplementy diety) oszukują swoich konsumentów.
Dzięki tej książce, zupełnie inaczej spojrzałam na te wszystkie pozornie zdrowe, a przy okazji nie takie znowu tanie (!), produkty, które codziennie gościły na stołach moim i moich przyjaciół.
Nie twierdzę, że całkowicie je wyeliminowałam, ale naukowe podejście i twarde dowody przedstawione w książce naprawdę przekonują i skłaniają do refleksji. Polecam!
Jeśli mamy za sobą lekturę książek Julity Bator, Katarzyny Bosackiej lub posiadamy jako takie pojęcie o zdrowym odżywianiu, z pewnością warto sięgnąć po tę książkę. Ale ostrzegam, nie jest to lektura bardzo przystępna, którą można poczytać do poduszki.
więcej Pokaż mimo toAutor pisze dosyć skomplikowanym, często naukowym językiem, dla odbiorcy niemieckiego i w niemieckim kontekście (stąd...