Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Mięsa - najlepsze potrawy i marynaty

Tłumaczenie: Natalia Wiśniewska
Książka jest przypisana do serii/cyklu "Klasa mistrzów". Edytuj książkę, aby zweryfikować serię/cykl.
Wydawnictwo: Świat Książki
7 (4 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
0
7
1
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
MEAT & GAME
data wydania
ISBN
9788327300812
liczba stron
192
słowa kluczowe
kulinaria, mięsa, gotowanie
język
polski
dodała
Lilien

Grillowane czy pieczone? Na pewno dobrze przyrządzone! I naprawdę, wcale nie trzeba się natrudzić. Nawet wykwintne danie można przygotować w prosty sposób, trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić. Tajemnicą udanej potrawy jest właściwa marynata, dostosowana do gatunku i jakości mięsa, właściwe sprawienie mięsa, dobór sosów i innych dodatków. Ponad 100 różnorodnych przepisów na dania mięsne ze...

Grillowane czy pieczone? Na pewno dobrze przyrządzone! I naprawdę, wcale nie trzeba się natrudzić. Nawet wykwintne danie można przygotować w prosty sposób, trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić. Tajemnicą udanej potrawy jest właściwa marynata, dostosowana do gatunku i jakości mięsa, właściwe sprawienie mięsa, dobór sosów i innych dodatków. Ponad 100 różnorodnych przepisów na dania mięsne ze wszystkich zakątków świata. Przekonaj się jak smakuje: tajlandzka sałatka z wołowiną, greckie kotlety jagnięce, zupa grochowa z szynką, wołowina w piwnej kąpieli, placki z mięsem, pieczona szynka oraz sosy: musztardowy, z burbonem, kremowy pieczarkowy czy pomarańczowo-miodowy.

 

źródło opisu: http://www.weltbild.pl/miesa-najlepsze-potrawy-i-m...(?)

źródło okładki: http://www.weltbild.pl/miesa-najlepsze-potrawy-i-m...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 32
Joanna | 2013-01-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 21 grudnia 2012

Kiedy dostałam do zrecenzowania książkę „Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” Anneki Manning bardzo się ucieszyłam, bo dobrych pomysłów na mięso nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, że można przyrządzać je na mnóstwo wspaniałych sposobów, nie tylko ograniczając się do grillowania lub pieczenia.
Treść książki podzielona jest na 5 rozdziałów, każdy poświęcony innemu sposobowi przyrządzania mięsa. I tak poznajemy przepisy na potrawy smażone, potrawy pieczone, potrawy duszone, a także gulasze, zapiekanki i potrawy z curry. Oprócz ponad 85 przepisów można znaleźć tu wiele ciekawych wskazówek np. o tym jak rozpoznawać mięso dobrej jakości, o podziale tusz zwierzęcych oraz dotyczących technik obróbki mięsa, czyli „jak oczyszczać żeberka jagnięce, wiązać wołowinę, kroić udziec jagnięcy i gotować bulion wołowy” (str. 7). Warto też wiedzieć jaki kawałek tuszki wykorzystać do danej potrawy.
„Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” to zbiór przepisów na dania codzienne i odświętne. Od burgerów, przez klopsiki, gulasze, sałatki po wykwintne pieczyste i dziczyznę. To przepisy na dania z kuchni orientalnej, afrykańskiej i naszej polskiej. To także przepisy na doskonałe marynaty, z których jedną wykorzystałam do przygotowania dania w garnku rzymskim.
Kuszące zdjęcia, przejrzyste opisy technik wykonania sprawiają, że przygotowywanie potraw mięsnych (nawet tych bardziej skomplikowanych) stanie się łatwiejsze.
Książka inspiruje do tworzenia i komponowania własnych potraw, z własnymi dodatkami. Nie ogranicza nas przepisem, choć na początku na pewno warto przygotować mięso zgodnie z podanymi wytycznymi. Brakuje mi w tej książce większej ilości dań z wieprzowiną, która jednak w naszym kraju jest najbardziej rozpowszechniona i najłatwiej dostępna. Ale tak jak napisałam wyżej każdy przepis można zmodyfikować według własnych potrzeb i uznania.
Bardzo ciekawa pozycja, pięknie wydana, opatrzona apetycznymi zdjęciami autorstwa Julie Renouf – zaprasza na wspaniałą podróż przez mięsną krainę smaku.
Zapraszam!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Nic zwyczajnego. O Wisławie Szymborskiej

Postać Pani Wisławy Szymborskiej jest mi znana od dawna, ale dzięki tej książce mogłam zobaczyć kawałek świata, w którym żyła przez ostatnie 15 lat. Z...

zgłoś błąd zgłoś błąd