Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia

Okładka książki Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia
Irina Głuszczenko Wydawnictwo: Krytyka Polityczna historia
208 str. 3 godz. 28 min.
Kategoria:
historia
Tytuł oryginału:
Obszczepit. Mikojan i sowietskaja kuchnia
Wydawnictwo:
Krytyka Polityczna
Data wydania:
2012-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2012-01-01
Liczba stron:
208
Czas czytania
3 godz. 28 min.
Język:
polski
ISBN:
9788362467839
Tłumacz:
Mikołaj Przybylski
Tagi:
ZSRR związek sowiecki gastronomia przemysł spożywczy gospodarka żywnościowa komunizm XX wiek
Średnia ocen

                6,2 6,2 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,2 / 10
60 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1858
1510

Na półkach: , , , , ,

Książka mówi o jednym z przywódców sowieckich, Anastasie Mikojanie, prawdziwym Matuzalemie politycznym, który zaczynał swoją karierę przy Leninie a kończył przy Breżniewie. To że przeżył (fizycznie) Stalina, i przeżył (politycznie) Chrusczowa świadczyło o jego dużym talencie politycznym i zwyczajnym szczęściu. Tematem książki jest kierowanie przez Mikojana radzieckim przemysłem spożywczym i jego różnych innowacjach w tej dziedzinie. Przy okazji mamy sporo przykładów ręcznego sterowania w gospodarce socjalistycznej, autorka nazywa to współcześnie: micromanagemant, ale to było wnikanie w drobnostki idące do absurdu: Mikojan osobiście decydował jakie winny być etykiety na konserwach mięsnych, zaś Stalin osobiście wybierał jakiego rodzaju mydłem będą się myć ludzie radzieccy. Ciekawe, że w ramach rewolucji komunistycznej, w latach trzydziestych postawiono na masowe wyżywienie, sieć stołówek, wydano walkę gotowaniu w domu, można to traktować jako jeszcze jeden element totalitarnej organizacji społeczeństwa, ale autorka widzi raczej pozytywne strony tego kroku, w ogóle książka brzmi b.pozytywnie. Bardzo dużo jest o kombinacie mięsnym im. Mikojana, olbrzymimi zakładzie będącym oczkiem w głowie tow. Anastasa, takim molochu na pokaz, gdzie rzeczywiście robione dobre rzeczy. Sporo też pisze się o „Książce o zdrowym i smacznym jedzeniu”, takiej sowieckiej „Kuchni polskiej”, książce mającej wiele wydań, i posiadanej przez każdą rodzinę sowiecką. Z tym że oczywiście to dzieło bardziej prymitywne i zideologizowane od naszej „Kuchni polskiej”, radzi się tam np. jak myć naczynia i tępić muchy.
Książka sprawia dziwne wrażenie że system sowieckiego żywienia nie był taki zły, a Mikojan starał się robić dobrze. To fałszywa perspektywa, system był okropny, ludzie jedli paskudztwa, często głodowali, autorka n.p. nic nie wspomina o wielkim głodzie po II wojnie światowej. Poza straszliwe niedobory prowadziły do olbrzymich kolejek. Bylvo tam dużo gorzej niż w komunistycznej Polsce, ale o tej nędzy nic się nie mówi; zamiast tego mamy budujące opowieści jak to Mikojan zaimportował do Rosji w latach 30tych hamburgery z Ameryki. Poza tym autorka koncentruje się na działalności Mikojana w latach 30tych, co robił potem, nie wiemy. W sumie rozczarowanie.

Książka mówi o jednym z przywódców sowieckich, Anastasie Mikojanie, prawdziwym Matuzalemie politycznym, który zaczynał swoją karierę przy Leninie a kończył przy Breżniewie. To że przeżył (fizycznie) Stalina, i przeżył (politycznie) Chrusczowa świadczyło o jego dużym talencie politycznym i zwyczajnym szczęściu. Tematem książki jest kierowanie przez Mikojana radzieckim...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    85
  • Przeczytane
    75
  • Posiadam
    21
  • Rosja
    4
  • Historia
    4
  • Komunizm
    3
  • E-book
    2
  • Ulubione
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • Do kupienia
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia


Podobne książki

Przeczytaj także

Ciekawostki historyczne