Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia
- Kategoria:
- historia
- Tytuł oryginału:
- Obszczepit. Mikojan i sowietskaja kuchnia
- Wydawnictwo:
- Krytyka Polityczna
- Data wydania:
- 2012-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-01-01
- Liczba stron:
- 208
- Czas czytania
- 3 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788362467839
- Tłumacz:
- Mikołaj Przybylski
- Tagi:
- ZSRR związek sowiecki gastronomia przemysł spożywczy gospodarka żywnościowa komunizm XX wiek
Podobno rewolucja to nie proszona kolacja. Irina Głuszczenko pokazuje, że zmiana w tym, co i jak podaje się na kolację, może mieć równie rewolucyjne znaczenie jak zamach stanu. Bo gastronomia też jest polityczna.
W Sowietach od kuchni Irina Głuszczenko zabiera czytelników za kulisy radzieckiego imperium. Pokazuje „kuchenny” wymiar bolszewickiej rewolucji – często pomijany, a przy tym najbardziej dotykający na co dzień zwykłych ludzi. Ustanowienie nowej, kosmopolitycznej kuchni radzieckiej, w której ukraińskie pierożki spotykały się z gruzińskimi szaszłykami; stworzenie podstaw przemysłowej produkcji jedzenia i systemu zbiorowego żywienia opartego na instytucji stołówki – wszystko to dla radzieckich ludzi było równie ważne jak władza rad, elektryfikacja czy budowa pieców Magnitogorska. Nic dziwnego, że bohater książki, Anastas Mikojan, komisarz przemysłu spożywczego, zyskał miano „ulubionego komisarza ludu”. Głuszczenko, szeroko przytaczając dokumenty z epoki, tworzy barwną narrację z historii życia codziennego ZSRR, wymykającą się zużytym „sowietologicznym” kliszom.
Domowe jedzenie jest czymś staroreżimowym, zacofanym, burżuazyjnym. Należy z nim walczyć, tak samo jak z innymi przeżytkami starego świata. Zniszczenie idei domowego jedzenia jest konieczne, by wyswobodzić kobietę z kuchennej niewoli. Był nawet plakat ilustrujący, jak to kobieta wyrywa się na wolność, za próg kuchni. Precz z rondlami, patelniami, won z zatęchłego starego świata domowych trosk! Naprzód, ku świetlanej przyszłości pracy i działalności społecznej!
fragment książki
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 85
- 75
- 21
- 4
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
Opinia
Książka mówi o jednym z przywódców sowieckich, Anastasie Mikojanie, prawdziwym Matuzalemie politycznym, który zaczynał swoją karierę przy Leninie a kończył przy Breżniewie. To że przeżył (fizycznie) Stalina, i przeżył (politycznie) Chrusczowa świadczyło o jego dużym talencie politycznym i zwyczajnym szczęściu. Tematem książki jest kierowanie przez Mikojana radzieckim przemysłem spożywczym i jego różnych innowacjach w tej dziedzinie. Przy okazji mamy sporo przykładów ręcznego sterowania w gospodarce socjalistycznej, autorka nazywa to współcześnie: micromanagemant, ale to było wnikanie w drobnostki idące do absurdu: Mikojan osobiście decydował jakie winny być etykiety na konserwach mięsnych, zaś Stalin osobiście wybierał jakiego rodzaju mydłem będą się myć ludzie radzieccy. Ciekawe, że w ramach rewolucji komunistycznej, w latach trzydziestych postawiono na masowe wyżywienie, sieć stołówek, wydano walkę gotowaniu w domu, można to traktować jako jeszcze jeden element totalitarnej organizacji społeczeństwa, ale autorka widzi raczej pozytywne strony tego kroku, w ogóle książka brzmi b.pozytywnie. Bardzo dużo jest o kombinacie mięsnym im. Mikojana, olbrzymimi zakładzie będącym oczkiem w głowie tow. Anastasa, takim molochu na pokaz, gdzie rzeczywiście robione dobre rzeczy. Sporo też pisze się o „Książce o zdrowym i smacznym jedzeniu”, takiej sowieckiej „Kuchni polskiej”, książce mającej wiele wydań, i posiadanej przez każdą rodzinę sowiecką. Z tym że oczywiście to dzieło bardziej prymitywne i zideologizowane od naszej „Kuchni polskiej”, radzi się tam np. jak myć naczynia i tępić muchy.
Książka sprawia dziwne wrażenie że system sowieckiego żywienia nie był taki zły, a Mikojan starał się robić dobrze. To fałszywa perspektywa, system był okropny, ludzie jedli paskudztwa, często głodowali, autorka n.p. nic nie wspomina o wielkim głodzie po II wojnie światowej. Poza straszliwe niedobory prowadziły do olbrzymich kolejek. Bylvo tam dużo gorzej niż w komunistycznej Polsce, ale o tej nędzy nic się nie mówi; zamiast tego mamy budujące opowieści jak to Mikojan zaimportował do Rosji w latach 30tych hamburgery z Ameryki. Poza tym autorka koncentruje się na działalności Mikojana w latach 30tych, co robił potem, nie wiemy. W sumie rozczarowanie.
Książka mówi o jednym z przywódców sowieckich, Anastasie Mikojanie, prawdziwym Matuzalemie politycznym, który zaczynał swoją karierę przy Leninie a kończył przy Breżniewie. To że przeżył (fizycznie) Stalina, i przeżył (politycznie) Chrusczowa świadczyło o jego dużym talencie politycznym i zwyczajnym szczęściu. Tematem książki jest kierowanie przez Mikojana radzieckim...
więcej Pokaż mimo to