Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia

Irina Głuszczenko Wydawnictwo: Krytyka Polityczna historia
208 str.
Tytuł oryginału:
Obszczepit. Mikojan i sowietskaja kuchnia
Data wydania:
2012-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2012-01-01
Liczba stron:
208
Język:
polski
ISBN:
978-83-62467-83-9
Tłumacz:
Mikołaj Przybylski
Wydawnictwo:
Krytyka Polityczna
Tagi:
związek sowiecki gastronomia przemysł spożywczy gospodarka żywnościowa
Tytuł oryginału:
Obszczepit. Mikojan i sowietskaja kuchnia
Kategoria:
historia
Data wydania:
2012-01-01
Liczba stron:
208
Język:
polski
ISBN:
978-83-62467-83-9
Tłumacz:
Mikołaj Przybylski
Tagi:
związek sowiecki gastronomia przemysł spożywczy gospodarka żywnościowa
Średnia ocen
6,1 / 10
48 ocen 7 opinii

Oceń przeczytaną książkę
i
Dodaj książkę do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama

Książki autora

Reklama

Podobne książki

Więcej
więcej

Oceny

Średnia ocen
6,1 / 10
48 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinie [7]

Sortuj:
601
4

Na półkach: ,

Nie wiem czy to byl swiadomy zamysl by tak wychwalac ustroj zsrr czy po prostu nostalgia autorki, ale strasznie sie to rzuca w oczy.

Pokaż mimo to

276
255

Na półkach: ,

Książka niezwykle nostalgiczna, pełna sprzeczności. Z jednej strony autorka pisze o zaletach wprowadzenia żywienia zbiorowego by kilka stron dalej stwierdzić, że stołówki były strasznie brudne, jedzenie trudne do zidentyfikowania. Wydaje mi się, że to klasyczny problem socjalizmu/komunizmu. Praktyka nijak się ma do teorii, i to niemal w każdej dziedzinie życia. Duża część...

więcej Pokaż mimo to

1130
227

Na półkach: , ,

Fantastyczna i wyjątkowa na rynku w tej tematyce. Podziwiam autorkę, że zdecydowała się podjąć wyzwanie prześledzenia i przelania na papier tej tematyki. W dodatku w Takim kraju i w Takim okresie. Wyszło super!!!!
Ta książka to nie tylko opowieść-wspomnienia rosyjskiej kuchni i żywieniowych zwyczajów jej mieszkańców tuz przed i po II wojnie światowej. Książka że doskonale...

więcej Pokaż mimo to

Reklama
4233
310

Na półkach: , , ,

Fascynujące opracowanie! Po pierwsze zadziwia jak Mikojan mógł przez tyle lat, mimo czystek, mimo zawirowań historii utrzymywać się na swoim stanowisku. Po drugie, ta książka tłumaczy wiele zjawisk rynkowych charakterystycznych dla tzw. demoludów. Po cóż miałyby funkcjonować jakiekolwiek badania przedrynkowe, jeśli do sprzedaży z założenia trafiały wyłącznie produkty...

więcej Pokaż mimo to

196
59

Na półkach:

Szkoda.
Fenomenalny temat: jak system radziecki próbował radzić sobie z fundamentalnym problemem jakim jest wyżywienie dziesiątek milionów obywateli wychowanych w bardzo zróżnicowanych tradycjach kulinarnych, został w moim odczuciu zmarnowany. Książka ma dosyć chaotyczną, niekonsekwentną konstrukcję i mimo obfitej faktografii nie daje ani czytelniczej przyjemności, ani...

więcej Pokaż mimo to

1544
1080

Na półkach: , , , , ,

Książka mówi o jednym z przywódców sowieckich, Anastasie Mikojanie, prawdziwym Matuzalemie politycznym, który zaczynał swoją karierę przy Leninie a kończył przy Breżniewie. To że przeżył (fizycznie) Stalina, i przeżył (politycznie) Chrusczowa świadczyło o jego dużym talencie politycznym i zwyczajnym szczęściu. Tematem książki jest kierowanie przez Mikojana radzieckim...

więcej Pokaż mimo to

4
4

Na półkach:

"My z imperium kiełbasy wystąpimy przed masy" , czyli jak kotlet stał się polityczny.

W ostatnim czasie sztuka kulinarna niewątpliwie nabrała medialnego rozgłosu. Nic więc dziwnego, że temat cieszący się dużym zainteresowaniem zwykłego zjadacza chleba stał się zaczynem książki historycznej.
"Sowiety od kuchni…" to praca niewątpliwie zasługująca na nasze zainteresowanie,...

więcej Pokaż mimo to

Dyskusje

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    65
  • Przeczytane
    55
  • Posiadam
    21
  • Historia
    4
  • Komunizm
    3
  • E-book
    2
  • Chcę w prezencie
    2
  • Do kupienia
    2
  • Europa Wschodnia
    2
  • Rosja
    2


Reklama
Reklama

Tu pojawią się rekomendacje dla ciebie

Aby zobaczyć rekomendacje oceń 20 książek w serwisie

Oceń

Wypożycz z biblioteki

Reklama

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Sowiety od kuchni. Mikojan i radziecka gastronomia


Mogą Cię również zainteresować

Reklama

Przeczytaj także

zgłoś błąd