Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella

Okładka książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
Erol MuzuzDavid Shalleck Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie literatura podróżnicza
421 str. 7 godz. 1 min.
Kategoria:
literatura podróżnicza
Tytuł oryginału:
Mediterranean Summer
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2012-04-19
Data 1. wyd. pol.:
2012-04-19
Liczba stron:
421
Czas czytania
7 godz. 1 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308048627
Tłumacz:
Sylwia Trzaska
Tagi:
Morze Śródziemne Lazurowe Wybrzeże kulinaria kuchnia włoska gotowanie rejs Włochy Sardynia Korsyka
Średnia ocen

                6,5 6,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,5 / 10
57 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1285
178

Na półkach: ,

Gotowanie, podróżowanie, wspomnienia, pasja – oto co znajdziemy w tej książce. Taka lista elementów składających się na tę książkę jest jednak zbyt ogólna. Tak naprawdę jest w niej dużo, dużo więcej.

David – jeden z autorów – jest jednocześnie głównym bohaterem książki. Przyjechał do Europy jako młody, niedoświadczony kucharz, który chciał rozwijać i udoskonalać swoje umiejętności. Początkowe doświadczenia nie były optymistyczne, lecz David wytrwale trwał w swym postanowieniu, aby zgłębić tajniki kuchni europejskiej, zwłaszcza śródziemnomorskiej. Pracował w niedużych rodzinnych knajpkach, pytał lokalnych sprzedawców o sposoby przyrządzania różnych dań, dowiadywał się, gdzie i kiedy najlepiej kupować składniki charakterystyczne dla danego regionu. Zdobytą wiedzę miał okazję wykorzystać na jachcie Serenity, na którym został zatrudniony przez bogate włoskie małżeństwo jako pokładowy kucharz, którego zadaniem było nie tylko przyrządzanie wyszukanych potraw dla swoich pracodawców, ale i wyżywienie załogi jachtu. Właściciele Serenity mieli wobec Davida niezwykle wysokie wymagania – dania nie mogły się powtarzać, miały być przygotowywane ze świeżych składników charakterystycznych dla rejonu, do którego przybijała Serenity. Jeśli dodać do tego niezapowiadanych gości, przyjęcie na ponad sto osób, zobowiązanie się do niepowtarzania tego samego dania, gotowanie ze świeżo zakupionych produktów, a do tego włączanie się w prace związane z obsługą jachtu, czy nawet dodatkowe szkolenia, to robi się tego sporo. Nie każdy by podołał...

Relacje międzyludzkie, własne odczucia i emocje, trudy codzienności oraz chwile radości i przyjemności to elementy, które sprawiają, że książka ta nie jest suchą relacją z dwumiesięcznego rejsu na jachcie bogatych Włochów, ale ciepłą, niepozbawioną humoru opowieścią o ambitnym człowieku poszukującym swojej drogi, o przyjaźni, o tęsknocie, o budowaniu poczucia własnej wartości.

Cudowna sceneria – Lazurowe Wybrzeże, wybrzeża Korsyki i Sardynii, Costa Bella – plus niecodzienne smaki powstałe z kompozycji dostępnych na wybrzeżu składników wywołują zarówno głód podróży, jak i głód w znaczeniu dosłownym. Co ciekawe, autor podzielił się wybranymi przepisami, które zebrano w ostatniej części ksiażki. Co więcej, zapewnił nawet nazwy wina, które pasuje do poszczególnych potraw.

Polecam.

Gotowanie, podróżowanie, wspomnienia, pasja – oto co znajdziemy w tej książce. Taka lista elementów składających się na tę książkę jest jednak zbyt ogólna. Tak naprawdę jest w niej dużo, dużo więcej.

David – jeden z autorów – jest jednocześnie głównym bohaterem książki. Przyjechał do Europy jako młody, niedoświadczony kucharz, który chciał rozwijać i udoskonalać swoje...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    100
  • Przeczytane
    86
  • Posiadam
    30
  • Teraz czytam
    5
  • Podróżnicze
    4
  • 2013
    3
  • Chcę w prezencie
    3
  • 2014
    3
  • 2012
    2
  • Ulubione
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella


Video

Video

Podobne książki

Przeczytaj także