Smacznego. Chorzy z powodu zdrowego jedzenia
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Wydawnictwo:
- Państwowy Instytut Wydawniczy
- Data wydania:
- 2010-02-09
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-02-09
- Liczba stron:
- 400
- Czas czytania
- 6 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788306032406
- Tagi:
- odżywianie dieta
Książka wybitnego niemieckiego dietetyka Udo Pollmera, nazywanego enfent terrible nauki o odżywianiu, i jego współpracowników łamie niejedno tabu związane z jedzeniem i dietami. Jej główne przesłanie głosi: zdrowe odżywianie jeszcze nikogo nie uczyniło zdrowym, za to niejednego pozbawiło zdrowia. Autorzy dokładają starań, by ową paradoksalną tezę przekonująco uzasadnić, i trzeba przyznać, że udaje im się zasiać ziarno zwątpienia. Wiele utartych przekonań zostaje przez nich zdemaskowanych jako przesądy żywieniowe, w tym wyjątkowe znaczenie witamin, błogosławieństwo soli jodowanej i pieczywa pełnoziarnistego albo szkodliwość cholesterolu. Ta jasno napisana książka wprowadza porządek w potoczne myślenie o odżywianiu i zmusza do zastanowienia nad często bezkrytycznie stosowanymi dietami.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 76
- 35
- 8
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Nie potrafię sporządzić metaanalizy wiadomości zawartych w tej książce. Tchnie ona jednak zdrowym rozsądkiem, zaciekawia i wyjaśnia.
Nie potrafię sporządzić metaanalizy wiadomości zawartych w tej książce. Tchnie ona jednak zdrowym rozsądkiem, zaciekawia i wyjaśnia.
Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja, potwierdzająca moje spostrzeżenia i wnioski dotyczące współczesnego żywienia. Moje - czyli subiektywne, zdroworozsądkowe, smakowe, ewentualnie oparte na paru innych krytycznych artykułach tego typu.
Książka traktuje i rozwala poszczególne podwaliny i założenia współczesnego dietetycznego jedzenia: tabele i liczenie kalorii (nikt nie wie dokładnie ile co ma kalorii w kontekście zapotrzebowania organizmu); witaminy (nikt nie wie ile pożeramy witaminy C i dlaczego jej nadmiar obniża odporność); sole mineralne (a ile spożywamy jodu? jak niebezpieczne jest żelazo?); produkty light, zastępniki, słodziki (pośrednio tuczą); używki (po co są nam potrzebne, a są i to bardzo); cholesterol (zawsze dobry, oksycholesterol szkodzi - a tego nikt nie bada); musli i surowe ziarna zboża (szkodzą),itd... Generalnie wniosek jest prosty - spożywaj to co ci smakuje, unikaj sztucznych produktów z fabryk, obrabiaj produkty tak jak to zostało wypracowane przez setki lat.
Całość jest pozycją raczej popularnonaukową, niemniej popartą literaturą w liczbie prawie 900 pozycji. Dla mnie to świadczy o tym, że autor się przyłożył. Można sobie pogrzebać w sieci i bibliotekach i samemu zobaczyć czy rzeczywiście to co zostało napisane jest napisane jeszcze gdzie indziej. Parę rzeczy sprawdziłem (np. oksycholesterol czy przyczyny beri-beri) i jest coś na rzeczy.
Minusy 3:
- jako że jest to książka popularnonaukowa, pewne rzeczy są potraktowane powierzchownie (ale ze wskazaniem na literaturę),pomieszane są fakty, wnioski, opinie - łatwo się w tym pogubić i odsiać przypuszczenia od rzeczywistości. Niektóre wnioski nie są wypowiedziane klarownie, a np. były najważniejsze;
- tłumaczenie i redakcja pozostawiają sporo do życzenia, może to wina autora, ale czasem miałem wrażenie, że niektóre zdania są po prostu źle przetłumaczone, momentami kiepska składnia zmusza do kilkukrotnego przeczytania, do tego sporo literówek;
- momentami autor za bardzo skupia się na argumentacji w rodzaju "robią nas w balona" - mi się zawsze zapala czerwona lampka, kiedy ktoś za często powtarza tego typu wypowiedzi.
Podsumowując, warto i trzeba tę książkę przeczytać, bo takich jest mało, ale w miarę świadomie (czyli oprzeć się na własnych wnioskach a nie tylko wnioskach autora).
Aha, nie dziwię się pani dietetyk (Boisfarine),że dała słabą ocenę - autor książki atakuje bezpośrednio dietetyków, producentów żywności i media za zaburzenia żywienia w obecnych czasach, ba wręcz oskarża ich o spowodowanie całego problemu na początku lat 50. Natomiast ta jedna gwiazdka jest krzywdząca, bo może zniechęcić do sięgnięcia po tę pozycję.
Bardzo dobra pozycja, potwierdzająca moje spostrzeżenia i wnioski dotyczące współczesnego żywienia. Moje - czyli subiektywne, zdroworozsądkowe, smakowe, ewentualnie oparte na paru innych krytycznych artykułach tego typu.
więcej Pokaż mimo toKsiążka traktuje i rozwala poszczególne podwaliny i założenia współczesnego dietetycznego jedzenia: tabele i liczenie kalorii (nikt nie wie dokładnie ile...
Kolejna z książek, które mają obalić powszechnie znane opinie na temat odżywiania. Niestety pełna nieprawdziwych informacji. Autorzy skupiają się za bardzo na udowodnieniu, że lekarzy i dietetycy nie mają racji każąc nam się zdrowo odżywiać a za mało uwagi poświęcają prawdziwym informacjom dotyczącym żywności i odżywiania. Szkoda, bo wiele się po tej książce spodziewałam.
Kolejna z książek, które mają obalić powszechnie znane opinie na temat odżywiania. Niestety pełna nieprawdziwych informacji. Autorzy skupiają się za bardzo na udowodnieniu, że lekarzy i dietetycy nie mają racji każąc nam się zdrowo odżywiać a za mało uwagi poświęcają prawdziwym informacjom dotyczącym żywności i odżywiania. Szkoda, bo wiele się po tej książce spodziewałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to