Kto nam podkłada świnię?
- Kategoria:
- poradniki
- Tytuł oryginału:
- Wer hat das Rind zur Sau gemacht? Wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden
- Wydawnictwo:
- Znak Literanova
- Data wydania:
- 2016-04-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-04-18
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324036219
- Tłumacz:
- Paulina Filippi-Lechowska
- Tagi:
- zdrowie dieta żywność
Pierwsza antydietetyczna książka w Polsce!
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka?
Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu?
Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy?
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie.
Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę.
To, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię – i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe.
Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek. A do tego uświadamia, że czasem lepiej i zdrowiej zjeść frytki z ketchupem, niż liść sałaty z eko upraw.
Bo nie ma nic złego w tym, że czasem zjemy coś, co lubimy!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 142
- 97
- 40
- 5
- 5
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
𝗣𝗥𝗔𝗪𝗗𝗔 𝗣𝗢𝗗𝗔𝗡𝗔 𝗪 𝗣𝗥𝗭𝗘𝗥𝗔Ż𝗔𝗝Ą𝗖𝗬 𝗦𝗣𝗢𝗦𝗢́𝗕 !
𝗪ŁĄ𝗖𝗭𝗔𝗠𝗬 𝗠𝗬Ś𝗟𝗘𝗡𝗜𝗘 ! 𝗖𝗭𝗬𝗧𝗔𝗠𝗬 𝗦𝗞Ł𝗔𝗗 𝗡𝗔 𝗘𝗧𝗬𝗞𝗜𝗘𝗧𝗔𝗖𝗛 !
𝗜 𝗪𝗬𝗕𝗜𝗘𝗥𝗔𝗠𝗬 𝗠Ą𝗗𝗥𝗭𝗘 ! 𝗦𝗭𝗖𝗭𝗘𝗥𝗭𝗘 𝗣𝗢𝗟𝗘𝗖𝗔𝗠 !
A dla ciekawski i chętnych uzupełnić swoją wiedzę GORĄCO POLECAM posłuchać tych kilku wykładów, do których linki pozostawiam poniżej, pani profesor Grażyny Cichosz, która jest ekspertem w dziedzinie żywności szeroko pojętej. Wspaniale przekazuje swoją wiedzę i rzuca ogrom światła na to jak jesteśmy podtruwaniu z prawie każdej strony, ale też potrafi doradzić jak tego unikać 😉👍
odcinek 1 "Rzekomo zdrowe tłuszcze roślinne" :
https://youtu.be/72xm-VOKqpA
odcinek 2 "Czy masło jest szkodliwe. Rzekomo niezdrowe tłuszcze zwierzęce" :
https://youtu.be/20mR-oUG3_I
odcinek 3 "Niebezpieczne mlekozastępcze preparaty"
https://youtu.be/18cd2PDHMHM
odcinek 4 "Szkodliwe dodatki do żywności!" :
https://youtu.be/Ran-w87K-yQ
𝗖𝘇𝘆 𝘄𝗶𝗲𝗱𝘇𝗶𝗲𝗹𝗶ś𝗰𝗶𝗲, ż𝗲 𝘁𝘆𝗹𝗸𝗼 𝘄 𝗱𝘄𝗼́𝗰𝗵 𝗯𝗹𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝗰𝗵 𝗰𝘇𝘆 𝗱𝗿𝗮ż𝗮𝗰𝗵 𝗴𝘂𝗺𝘆 𝗱𝗼 ż𝘂𝗰𝗶𝗮 𝗷𝗲𝘀𝘁 𝘁𝘆𝗹𝗲 𝘀𝗼𝗿𝗯𝗶𝘁𝗼𝗹𝘂, ż𝗲 𝗺𝗼ż𝗻𝗮 𝗯𝘆 𝗯𝘆ł𝗼 𝗴𝗼 𝘀𝗽𝗼ż𝘆𝘄𝗮ć 𝗽𝗿𝘇𝗲𝘇 𝗰𝗮ł𝗲 𝘀𝘄𝗼𝗷𝗲 ż𝘆𝗰𝗶𝗲 ?!?
Takich rewelacji możesz dowiedzieć się oglądając wykłady pani profesor Cichosz.
𝗭 𝗔 𝗖 𝗛 Ę 𝗖 𝗔 𝗠 𝗗 𝗢 𝗢 𝗕 𝗘 𝗝 𝗥 𝗭 𝗘 𝗡 𝗜 𝗔 !
Dla mnie #tylkoketoza zdroworozsądkowo oczywiście 😉👍
Przywróciła mi zdrowie i nie chcę przesadzać, ale śmiem twierdzić, że uratowała mi życie.
𝗣𝗥𝗔𝗪𝗗𝗔 𝗣𝗢𝗗𝗔𝗡𝗔 𝗪 𝗣𝗥𝗭𝗘𝗥𝗔Ż𝗔𝗝Ą𝗖𝗬 𝗦𝗣𝗢𝗦𝗢́𝗕 !
więcej Pokaż mimo to𝗪ŁĄ𝗖𝗭𝗔𝗠𝗬 𝗠𝗬Ś𝗟𝗘𝗡𝗜𝗘 ! 𝗖𝗭𝗬𝗧𝗔𝗠𝗬 𝗦𝗞Ł𝗔𝗗 𝗡𝗔 𝗘𝗧𝗬𝗞𝗜𝗘𝗧𝗔𝗖𝗛 !
𝗜 𝗪𝗬𝗕𝗜𝗘𝗥𝗔𝗠𝗬 𝗠Ą𝗗𝗥𝗭𝗘 ! 𝗦𝗭𝗖𝗭𝗘𝗥𝗭𝗘 𝗣𝗢𝗟𝗘𝗖𝗔𝗠 !
A dla ciekawski i chętnych uzupełnić swoją wiedzę GORĄCO POLECAM posłuchać tych kilku wykładów, do których linki pozostawiam poniżej, pani profesor Grażyny Cichosz, która jest ekspertem w dziedzinie żywności szeroko pojętej. Wspaniale...
Nie pozwólcie sobie odebrać przyjemności jedzenia smacznych, tradycyjnych potraw. Dopóki są one wytwarzane w sprawdzony od dawna sposób, na pewno są bezpieczne dla większości osób z naszego kręgu kulturowego. Doświadczenie w obchodzeniu się z naszą żywnością oferuj dużo większą pewności aniżeli testy na komórkach albo biochemiczne spekulacje. Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest używanie ognia i podgrzewanie pokarmu. Nasz organizm jest dostosowany do ludzkiego pożywienia, a nie do karmy dla zwierząt laboratoryjnych.
W uproszczeniu, smażyć można, nawet należy, a podstawowy problem to nie smażenie, ale ilość i to co żeśmy usmażyli, jak trampek zmielony, no to co za oczekiwania?
Nie pozwólcie sobie odebrać przyjemności jedzenia smacznych, tradycyjnych potraw. Dopóki są one wytwarzane w sprawdzony od dawna sposób, na pewno są bezpieczne dla większości osób z naszego kręgu kulturowego. Doświadczenie w obchodzeniu się z naszą żywnością oferuj dużo większą pewności aniżeli testy na komórkach albo biochemiczne spekulacje. Tym, co odróżnia nas od...
więcej Pokaż mimo toJestem z zawodu dietetykiem. Książkę polecił mi mój były Pan Profesor,który zawodowo zajmuje się technologią żywności. Powiedział, że tutaj pokazane są tylko niektóre z oszustw z jakimi miał styczność w pracy zawodowej.
Książka jest przerażająca - pokazuje nam, że nie mamy wpływu na to co jemy. Zdrowa sałata? Czy na pewno? Kurki z wolnego wybiegu? Bez stresu, ale czy na pewno? Na te i wiele pytań odpowie autor książki.
Czy polecam książkę? Myślę, że nie przeczytałbym jej drugi raz. O niektórych rzeczach wolałbym nie wiedzieć. Książka zmienia postrzeganie zdrowej diety.
Jestem z zawodu dietetykiem. Książkę polecił mi mój były Pan Profesor,który zawodowo zajmuje się technologią żywności. Powiedział, że tutaj pokazane są tylko niektóre z oszustw z jakimi miał styczność w pracy zawodowej.
więcej Pokaż mimo toKsiążka jest przerażająca - pokazuje nam, że nie mamy wpływu na to co jemy. Zdrowa sałata? Czy na pewno? Kurki z wolnego wybiegu? Bez stresu, ale czy na...
Aż się wierzyć nie chce w fakty opisane w tej książce, ale większość pewnie jest prawdą. Książka opisuje jak to przemysł wykorzystuje niewiedze ludzką i karmi nas niby "zdrową" żywnością. Po tej lekturze polubisz frytki, a znienawidzisz opiekane ziemniaczki i surowe warzywka.
Aż się wierzyć nie chce w fakty opisane w tej książce, ale większość pewnie jest prawdą. Książka opisuje jak to przemysł wykorzystuje niewiedze ludzką i karmi nas niby "zdrową" żywnością. Po tej lekturze polubisz frytki, a znienawidzisz opiekane ziemniaczki i surowe warzywka.
Pokaż mimo toNa zimno.. Książkę napisali dziennikarze zajmujący się od lat tematyką naukową, więc jest napisana dobrze, jednak według mnie ich poglądy miały silny wpływ na jej treść i to budzi moje zwątpienie. Twierdzenie, że kurom jest najlepiej w hodowli klatkowej jest sprzeczne z logiką. Autorzy są wyraźnie niechętni ekologom i organizacjom prozwierzęcym. Wyraźnie są zwolennikami GMO i to wpływa na ich ocenę tego zagadnienia. Moim zdaniem prezentacja poszczególnych zagadnień była zbyt powierzchowna, czemu trudno sie dziwić, skoro wiele tekstów źródłowych podanych w bibliografii to artykuły prasowe. Książka miała szokować i szokuje, ale tylko jeżeli uwierzy się autorom na słowo. Ja im nie uwierzyłam. Odłożyłam książkę na półkę i nikomu jej nie będę polecać.
Na zimno.. Książkę napisali dziennikarze zajmujący się od lat tematyką naukową, więc jest napisana dobrze, jednak według mnie ich poglądy miały silny wpływ na jej treść i to budzi moje zwątpienie. Twierdzenie, że kurom jest najlepiej w hodowli klatkowej jest sprzeczne z logiką. Autorzy są wyraźnie niechętni ekologom i organizacjom prozwierzęcym. Wyraźnie są zwolennikami GMO...
więcej Pokaż mimo toWiększość rozdziałów przeczytałam z zaciekawieniem.
Uważam, że nie należy bezkrytycznie przyjmować stanowiska autora, ponieważ może tak samo jak cała reszta wciskać nam bzdury, jednak książka pokazuje według mnie, że wiele tematów należy traktować szerzej, niż by się wydawało. Nawet zdając sobie sprawę z tego, że jesteśmy okłamywani, wielu opisanych sytuacji bym się nie spodziewała.
Czy ta książka wpłynęła na moje życie? Czy zmienię swój sposób odżywiania? Nie sądzę. Może nieznacznie. Jednak uważam, że warto było przeczytać tę książkę i otworzyc oczy na kolejne przekręty.
Większość rozdziałów przeczytałam z zaciekawieniem.
więcej Pokaż mimo toUważam, że nie należy bezkrytycznie przyjmować stanowiska autora, ponieważ może tak samo jak cała reszta wciskać nam bzdury, jednak książka pokazuje według mnie, że wiele tematów należy traktować szerzej, niż by się wydawało. Nawet zdając sobie sprawę z tego, że jesteśmy okłamywani, wielu opisanych sytuacji bym się nie...
Świetna pozycja - wszystko o czym piszą autorzy w książce jakos intuicyjnie mi pasuje... Nie znaczy to jednak, że jest to "miła lektura". Fakt - czyta się to bardzo dobrze, natomiast człowiek wcale się nie czuje szczęśliwszy z wyniesionymi informacjami. Autorzy mocno obnażają różne dziwne cuda dzisiejszych czasów - pseudo-ekologiczne hodowle czy wybiórcze informowanie o zagrożeniach, opisują różne mity (głupoty?) np. na temat inżynierii genetycznej czy zdrowej żywności. A gdzieś w tle da się doskonale wyczuć potężne lobby działające na rzecz tego czy innego (jednakże raczej nigdy dobrego dla konsumentów) celu. Nie weryfikowałem osobiście dalszej prawdziwości tych informacji ani nie studiowałem bibliografii - przyjmuję na wiarę...
Oryginalny tytuł książki jest w języku niemieckim - i tamten rynek jest też opisywany najszerzej, ale wszelakie paranoje zwykle dotyczą całej Unii, więc tym się nie należy przejmować (rynkiem oczywiście, nie paranojami...).
Moja kopia jest solidnie poznaczona czerwonymi markerami, także na pewno jeszcze nie raz do poszczególnych fragmentów wrócę. I szczerze polecam lekturę.
Świetna pozycja - wszystko o czym piszą autorzy w książce jakos intuicyjnie mi pasuje... Nie znaczy to jednak, że jest to "miła lektura". Fakt - czyta się to bardzo dobrze, natomiast człowiek wcale się nie czuje szczęśliwszy z wyniesionymi informacjami. Autorzy mocno obnażają różne dziwne cuda dzisiejszych czasów - pseudo-ekologiczne hodowle czy wybiórcze informowanie o...
więcej Pokaż mimo toAutorzy książki "Kto nam podkłada świnię" przedstawiają największe skandale żywnościowe ostatnich lat, analizując je i odkrywając ile prawdy i fałszu jest w każdym z nich m.in. ptasia grypa, świńska grypa, choroba wściekłych krów itd. Poruszają również kwestię rolnictwa biologicznego. Idealna książka dla osób interesujących się w/w problematyką. Dużo opisów i przykładów. Dla mnie ciężka w czytaniu.
Autorzy książki "Kto nam podkłada świnię" przedstawiają największe skandale żywnościowe ostatnich lat, analizując je i odkrywając ile prawdy i fałszu jest w każdym z nich m.in. ptasia grypa, świńska grypa, choroba wściekłych krów itd. Poruszają również kwestię rolnictwa biologicznego. Idealna książka dla osób interesujących się w/w problematyką. Dużo opisów i przykładów....
więcej Pokaż mimo toKsiazka ukazuje kulisy najwiekszych skandali żywnościowych. Czy wiedzieliście, ze skorka ziemniaka zawiera naturalne szkodliwe dla naszego zdrowia pestycydy, dlatego tak ważne jest obieranie ziemniaków jak najgrubiej oraz wycinanie wszystkich tzw. "oczek"? Tego oraz wiele wiecej szokujących informacji dowiecie sie z tej pozycji. Ksiazka wzbudza skrajne emocje. Szok i niedowierzanie na przemian z rozczarowaniem i obrzydzeniem. Ta pozycja sieje nie małe zwątpienie.. Szczególnie u fanów wegetarianizmu i ekozywnosci. Autor porównuje także skład chemiczny poszczególnych produktów żywnościowych i wysuwa bardzo zaskakujące wnioski! 😊 Mnie lektura bardzo sie podobała, poszerzyła moje horyzonty choć wiadomo - nie ze wszystkim sie zgadzam ale uważam ze autor w wielu kwestiach pisze sensownie i na pewno na wiele tematów jeszcze poszukam informacji w internecie. Nie jest to łatwa ani przyjemna ksiazka poniewaz jest w niej mnóstwo naukowego języka. Mimo wszystko zachęcam jednak do przeczytania wszystkich, aby nasze społeczeństwo posiadało wiecej świadomych konsumentów! 💪😉 Każdy powinien mieć wybór i sam umieć zadbać o własne zdrowie! Nie dajmy sie zmanipulować mediom, reklamom, sprzedawcom itp. Żyjmy świadomie! 😊
Ksiazka ukazuje kulisy najwiekszych skandali żywnościowych. Czy wiedzieliście, ze skorka ziemniaka zawiera naturalne szkodliwe dla naszego zdrowia pestycydy, dlatego tak ważne jest obieranie ziemniaków jak najgrubiej oraz wycinanie wszystkich tzw. "oczek"? Tego oraz wiele wiecej szokujących informacji dowiecie sie z tej pozycji. Ksiazka wzbudza skrajne emocje. Szok i...
więcej Pokaż mimo toWywrotowa, błyskotliwa, wnikliwa, odważnie szczera i przyjemnie zabawna. Mieszanka wybuchowa, o której nie da się zapomnieć!
Jedna z lepszych książek dotyczących kontrowersyjnego tematu żywienia.
Wywrotowa, błyskotliwa, wnikliwa, odważnie szczera i przyjemnie zabawna. Mieszanka wybuchowa, o której nie da się zapomnieć!
Pokaż mimo toJedna z lepszych książek dotyczących kontrowersyjnego tematu żywienia.