Kto nam podkłada świnię?

Okładka książki Kto nam podkłada świnię?
Andrea FockJutta Muth Wydawnictwo: Znak Literanova poradniki
288 str. 4 godz. 48 min.
Kategoria:
poradniki
Tytuł oryginału:
Wer hat das Rind zur Sau gemacht? Wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden
Wydawnictwo:
Znak Literanova
Data wydania:
2016-04-18
Data 1. wyd. pol.:
2016-04-18
Liczba stron:
288
Czas czytania
4 godz. 48 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324036219
Tłumacz:
Paulina Filippi-Lechowska
Tagi:
zdrowie dieta żywność
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Reklama
Reklama

Książki autora

Okładka książki Smacznego. Chorzy z powodu zdrowego jedzenia Andrea Fock, Ulrike Gonder, Karin Haug, Udo Pollmer
Ocena 6,6
Smacznego. Cho... Andrea Fock, Ulrike...

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
6,2 / 10
77 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
75
75

Na półkach:

Nie pozwólcie sobie odebrać przyjemności jedzenia smacznych, tradycyjnych potraw. Dopóki są one wytwarzane w sprawdzony od dawna sposób, na pewno są bezpieczne dla większości osób z naszego kręgu kulturowego. Doświadczenie w obchodzeniu się z naszą żywnością oferuj dużo większą pewności aniżeli testy na komórkach albo biochemiczne spekulacje. Tym, co odróżnia nas od zwierząt, jest używanie ognia i podgrzewanie pokarmu. Nasz organizm jest dostosowany do ludzkiego pożywienia, a nie do karmy dla zwierząt laboratoryjnych.
W uproszczeniu, smażyć można, nawet należy, a podstawowy problem to nie smażenie, ale ilość i to co żeśmy usmażyli, jak trampek zmielony, no to co za oczekiwania?

Nie pozwólcie sobie odebrać przyjemności jedzenia smacznych, tradycyjnych potraw. Dopóki są one wytwarzane w sprawdzony od dawna sposób, na pewno są bezpieczne dla większości osób z naszego kręgu kulturowego. Doświadczenie w obchodzeniu się z naszą żywnością oferuj dużo większą pewności aniżeli testy na komórkach albo biochemiczne spekulacje. Tym, co odróżnia nas od...

więcej Pokaż mimo to

avatar
745
606

Na półkach: , ,

Jestem z zawodu dietetykiem. Książkę polecił mi mój były Pan Profesor,który zawodowo zajmuje się technologią żywności. Powiedział, że tutaj pokazane są tylko niektóre z oszustw z jakimi miał styczność w pracy zawodowej.
Książka jest przerażająca - pokazuje nam, że nie mamy wpływu na to co jemy. Zdrowa sałata? Czy na pewno? Kurki z wolnego wybiegu? Bez stresu, ale czy na pewno? Na te i wiele pytań odpowie autor książki.
Czy polecam książkę? Myślę, że nie przeczytałbym jej drugi raz. O niektórych rzeczach wolałbym nie wiedzieć. Książka zmienia postrzeganie zdrowej diety.

Jestem z zawodu dietetykiem. Książkę polecił mi mój były Pan Profesor,który zawodowo zajmuje się technologią żywności. Powiedział, że tutaj pokazane są tylko niektóre z oszustw z jakimi miał styczność w pracy zawodowej.
Książka jest przerażająca - pokazuje nam, że nie mamy wpływu na to co jemy. Zdrowa sałata? Czy na pewno? Kurki z wolnego wybiegu? Bez stresu, ale czy na...

więcej Pokaż mimo to

avatar
179
178

Na półkach:

Aż się wierzyć nie chce w fakty opisane w tej książce, ale większość pewnie jest prawdą. Książka opisuje jak to przemysł wykorzystuje niewiedze ludzką i karmi nas niby "zdrową" żywnością. Po tej lekturze polubisz frytki, a znienawidzisz opiekane ziemniaczki i surowe warzywka.

Aż się wierzyć nie chce w fakty opisane w tej książce, ale większość pewnie jest prawdą. Książka opisuje jak to przemysł wykorzystuje niewiedze ludzką i karmi nas niby "zdrową" żywnością. Po tej lekturze polubisz frytki, a znienawidzisz opiekane ziemniaczki i surowe warzywka.

Pokaż mimo to

Reklama
avatar
66
57

Na półkach:

Na zimno.. Książkę napisali dziennikarze zajmujący się od lat tematyką naukową, więc jest napisana dobrze, jednak według mnie ich poglądy miały silny wpływ na jej treść i to budzi moje zwątpienie. Twierdzenie, że kurom jest najlepiej w hodowli klatkowej jest sprzeczne z logiką. Autorzy są wyraźnie niechętni ekologom i organizacjom prozwierzęcym. Wyraźnie są zwolennikami GMO i to wpływa na ich ocenę tego zagadnienia. Moim zdaniem prezentacja poszczególnych zagadnień była zbyt powierzchowna, czemu trudno sie dziwić, skoro wiele tekstów źródłowych podanych w bibliografii to artykuły prasowe. Książka miała szokować i szokuje, ale tylko jeżeli uwierzy się autorom na słowo. Ja im nie uwierzyłam. Odłożyłam książkę na półkę i nikomu jej nie będę polecać.

Na zimno.. Książkę napisali dziennikarze zajmujący się od lat tematyką naukową, więc jest napisana dobrze, jednak według mnie ich poglądy miały silny wpływ na jej treść i to budzi moje zwątpienie. Twierdzenie, że kurom jest najlepiej w hodowli klatkowej jest sprzeczne z logiką. Autorzy są wyraźnie niechętni ekologom i organizacjom prozwierzęcym. Wyraźnie są zwolennikami GMO...

więcej Pokaż mimo to

avatar
184
62

Na półkach:

Większość rozdziałów przeczytałam z zaciekawieniem.
Uważam, że nie należy bezkrytycznie przyjmować stanowiska autora, ponieważ może tak samo jak cała reszta wciskać nam bzdury, jednak książka pokazuje według mnie, że wiele tematów należy traktować szerzej, niż by się wydawało. Nawet zdając sobie sprawę z tego, że jesteśmy okłamywani, wielu opisanych sytuacji bym się nie spodziewała.
Czy ta książka wpłynęła na moje życie? Czy zmienię swój sposób odżywiania? Nie sądzę. Może nieznacznie. Jednak uważam, że warto było przeczytać tę książkę i otworzyc oczy na kolejne przekręty.

Większość rozdziałów przeczytałam z zaciekawieniem.
Uważam, że nie należy bezkrytycznie przyjmować stanowiska autora, ponieważ może tak samo jak cała reszta wciskać nam bzdury, jednak książka pokazuje według mnie, że wiele tematów należy traktować szerzej, niż by się wydawało. Nawet zdając sobie sprawę z tego, że jesteśmy okłamywani, wielu opisanych sytuacji bym się nie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
203
84

Na półkach: , ,

Świetna pozycja - wszystko o czym piszą autorzy w książce jakos intuicyjnie mi pasuje... Nie znaczy to jednak, że jest to "miła lektura". Fakt - czyta się to bardzo dobrze, natomiast człowiek wcale się nie czuje szczęśliwszy z wyniesionymi informacjami. Autorzy mocno obnażają różne dziwne cuda dzisiejszych czasów - pseudo-ekologiczne hodowle czy wybiórcze informowanie o zagrożeniach, opisują różne mity (głupoty?) np. na temat inżynierii genetycznej czy zdrowej żywności. A gdzieś w tle da się doskonale wyczuć potężne lobby działające na rzecz tego czy innego (jednakże raczej nigdy dobrego dla konsumentów) celu. Nie weryfikowałem osobiście dalszej prawdziwości tych informacji ani nie studiowałem bibliografii - przyjmuję na wiarę...

Oryginalny tytuł książki jest w języku niemieckim - i tamten rynek jest też opisywany najszerzej, ale wszelakie paranoje zwykle dotyczą całej Unii, więc tym się nie należy przejmować (rynkiem oczywiście, nie paranojami...).

Moja kopia jest solidnie poznaczona czerwonymi markerami, także na pewno jeszcze nie raz do poszczególnych fragmentów wrócę. I szczerze polecam lekturę.

Świetna pozycja - wszystko o czym piszą autorzy w książce jakos intuicyjnie mi pasuje... Nie znaczy to jednak, że jest to "miła lektura". Fakt - czyta się to bardzo dobrze, natomiast człowiek wcale się nie czuje szczęśliwszy z wyniesionymi informacjami. Autorzy mocno obnażają różne dziwne cuda dzisiejszych czasów - pseudo-ekologiczne hodowle czy wybiórcze informowanie o...

więcej Pokaż mimo to

avatar
25
25

Na półkach:

Autorzy książki "Kto nam podkłada świnię" przedstawiają największe skandale żywnościowe ostatnich lat, analizując je i odkrywając ile prawdy i fałszu jest w każdym z nich m.in. ptasia grypa, świńska grypa, choroba wściekłych krów itd. Poruszają również kwestię rolnictwa biologicznego. Idealna książka dla osób interesujących się w/w problematyką. Dużo opisów i przykładów. Dla mnie ciężka w czytaniu.

Autorzy książki "Kto nam podkłada świnię" przedstawiają największe skandale żywnościowe ostatnich lat, analizując je i odkrywając ile prawdy i fałszu jest w każdym z nich m.in. ptasia grypa, świńska grypa, choroba wściekłych krów itd. Poruszają również kwestię rolnictwa biologicznego. Idealna książka dla osób interesujących się w/w problematyką. Dużo opisów i przykładów....

więcej Pokaż mimo to

avatar
54
53

Na półkach:

Ksiazka ukazuje kulisy najwiekszych skandali żywnościowych. Czy wiedzieliście, ze skorka ziemniaka zawiera naturalne szkodliwe dla naszego zdrowia pestycydy, dlatego tak ważne jest obieranie ziemniaków jak najgrubiej oraz wycinanie wszystkich tzw. "oczek"? Tego oraz wiele wiecej szokujących informacji dowiecie sie z tej pozycji. Ksiazka wzbudza skrajne emocje. Szok i niedowierzanie na przemian z rozczarowaniem i obrzydzeniem. Ta pozycja sieje nie małe zwątpienie.. Szczególnie u fanów wegetarianizmu i ekozywnosci. Autor porównuje także skład chemiczny poszczególnych produktów żywnościowych i wysuwa bardzo zaskakujące wnioski! 😊 Mnie lektura bardzo sie podobała, poszerzyła moje horyzonty choć wiadomo - nie ze wszystkim sie zgadzam ale uważam ze autor w wielu kwestiach pisze sensownie i na pewno na wiele tematów jeszcze poszukam informacji w internecie. Nie jest to łatwa ani przyjemna ksiazka poniewaz jest w niej mnóstwo naukowego języka. Mimo wszystko zachęcam jednak do przeczytania wszystkich, aby nasze społeczeństwo posiadało wiecej świadomych konsumentów! 💪😉 Każdy powinien mieć wybór i sam umieć zadbać o własne zdrowie! Nie dajmy sie zmanipulować mediom, reklamom, sprzedawcom itp. Żyjmy świadomie! 😊

Ksiazka ukazuje kulisy najwiekszych skandali żywnościowych. Czy wiedzieliście, ze skorka ziemniaka zawiera naturalne szkodliwe dla naszego zdrowia pestycydy, dlatego tak ważne jest obieranie ziemniaków jak najgrubiej oraz wycinanie wszystkich tzw. "oczek"? Tego oraz wiele wiecej szokujących informacji dowiecie sie z tej pozycji. Ksiazka wzbudza skrajne emocje. Szok i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
61
11

Na półkach:

Wywrotowa, błyskotliwa, wnikliwa, odważnie szczera i przyjemnie zabawna. Mieszanka wybuchowa, o której nie da się zapomnieć!
Jedna z lepszych książek dotyczących kontrowersyjnego tematu żywienia.

Wywrotowa, błyskotliwa, wnikliwa, odważnie szczera i przyjemnie zabawna. Mieszanka wybuchowa, o której nie da się zapomnieć!
Jedna z lepszych książek dotyczących kontrowersyjnego tematu żywienia.

Pokaż mimo to

avatar

Pogubiłam się, więc jeśli nie chcesz się pogubić, nie czytaj.
Namieszał mi w głowie autor tej książki tak bardzo, że nie mogę siebie odnaleźć i już nic nie wiem. Nie wiem nawet, czy mi z tą wiedzą, pozyskaną podczas lektury, lepiej czy gorzej.

Pogubiłam się, więc jeśli nie chcesz się pogubić, nie czytaj.
Namieszał mi w głowie autor tej książki tak bardzo, że nie mogę siebie odnaleźć i już nic nie wiem. Nie wiem nawet, czy mi z tą wiedzą, pozyskaną podczas lektury, lepiej czy gorzej.

Pokaż mimo to


Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kto nam podkłada świnię?


Reklama
zgłoś błąd