Wszystko o jazzie

- 1991-01-01
- 83-224-0411-5
- Stanisław Haraschin, Irena Panek
- jazz historia
Należy do najbardziej znanych na świecie książek o jazzie. Od 1958 roku opracował autor pięć jej wersji, wydanych w 18 językach, w nakładzie ponad milion egzemplarzy. Na wcześniejszych wersjach oparte były polskie przekłady z roku 1969 i 1979. Za każdym razem autor przerabiał gruntownie, rozbudowywał i aktualizował swoją pracę; dotyczy to również wersji z 1981, będącej podstawą niniejszej polskiej edycji. I tym razem powstała właściwie nowa książka. Ale nie zmienił się jej charakter i adresat. Pozostała ona nadal, jak pisał wybitny muzyk i teoretyk jazzu, Andrzej Trzaskowski - "pozycją popularyzatorską, przeznaczoną nie dla fachowców, lecz dla szerokiego grona melomanów, także tych, którzy z jazzem i w ogóle z muzyką stykają się tylko od święta. Odznacza się wartką narracją, łatwym, potocznym językiem, nie stroni od anegdoty, opowiada o czołowych postaciach jazzu w sposób żywy i bezpośredni. Wiele spostrzeżeń i wniosków uderza swoją trafnością, świadcząc o dużej intuicji autora i rzetelnej znajomości przedmiotu".
Polecam
Polecam
Pokaż mimo toŚwietnie poszufladkowane wiadomości, celne analogie, szeroki jazzowy horyzont, dobry gust autora, głębokość spostrzeżeń świadcząca o prawdziwej pasji i kilka innych pozapominanych walorów. Joachim Ernst Berendt wpisuje się swoim dziełem w tradycję niemieckich "analów" (od analizy),intelektualistów z duszą artysty. Solidna niemiecka robota!