Trzeci klucz

- Sorgenfri
- Harry Hole (tom 4)
- Iwona Zimnicka
- literatura norweska Harry Hole
Norweska prasa szeroko rozpisuje się o tajemniczym Ekspedytorze obrabowującym banki. Do akcji ponownie wkraczają komisarz Harry Hole i jego obiecująca nowa partnerka. Energicznie poszukują bezwzględnego przestępcy, który z zimną krwią zastrzelił młodą kasjerkę. Śledztwo zatacza coraz szersze kręgi, poszlaki wiodą także daleko poza granice Norwegii. Dochodzi do kolejnych zbrodni. Mieszkańców Oslo ogarnia trwoga. Jednocześnie Hole usiłuje prowadzić własne, prywatne śledztwo w sprawie śmierci Anny, ekstrawaganckiej cygańskiej artystki, a zarazem swej byłej kochanki. Szantażowany dziwaczną e-mailową korespondencją, z myśliwego zmienia się w zwierzynę, a policja depcze mu po piętach. Sceny powieści, pełne szybkich zwrotów akcji i kolejnych zagadkowych wątków, przewijają się błyskawicznie, jak w świetnie skonstruowanym i trzymającym w napięciu sensacyjnym filmie..
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
- Jestem Cyganem. Mój świat może być odwróconym światem. Wiesz, jak jest Bóg w języku romani?
- Nie.
- Devel. Dziwne, prawda? ...
Uświadomił sobie wtedy, jak niewiele zainteresowań dzieli z przeciętnym norweskim mężczyzną. Czy to dlatego, że właściwie nie miał już zaint...
RozwińBo utrata życia nie jest wcale najgorszą rzeczą, jaka może spotkać człowieka. Najgorsza jest utrata tego, po co się żyje.
Opinie [570]
Właściwie to mam problem , gdzie umieścić Jo Nesbo to nie jest pisarz kryminałów, to wrażliwy psychoanalityk, ukryty romantyk, w swoich książkach przemyca ogrom różnych ciekawostek i wiadomości naukowych.
Pokaż mimo toJo Nesbo nie zawodzi! Ciekawa wielowątkowa fabuła, skandynawskie klimaty i Harry Hole, którego bardzo lubię. Polecam!
Pokaż mimo toNiesamowita fabuła. Mnóstwo wątków. Zawila akcja. Mistrz Nesbo 👍
Pokaż mimo toCzy Hole jest genialnym detektywem czy amatorem, który jest tylko zabawką w rękach prawdziwych przestępców? Dość powiedzieć że Hole nie jest Sherlockiem, detektywem Poirot'em, czy porucznikiem Columbo... A sprawy zarysowane przez Nesbo nie są tak prostolinijne jakbyśmy sobie tego życzyli. Być może we krwi Hola płynie za dużo alko, co zaciemnia mu horyzont.
Pokaż mimo toPoczątkowo nie mogłem się doczekać rozwoju wątku Waalera - z wiadomych powodów. Znowu spocił mu się rów przez inteligencję Harry'ego :D
więcejDo czasu wylotu do Brazylii trochę wolno się czytało, ale jak zwykle Harry nie usiedzi w Oslo, dzięki czemu książka znacznie przyspieszyła na tempie akcji. Coraz więcej rzekomo rzetelnych informacji, trochę nie mogłem uwierzyć, ze serio...
Każda książka tego autora z tomu na tom nabiera tempa. Jest wymagająca sporej uwagi, co za tym idzie wciąga w treść i inspiruje do myślenia analitycznego. Niejednokrotnie zaskakuje i wprowadza w nieznane obszary kryminalnej rzeczywistości.
Pokaż mimo toJedna z lepszych książek w serii o Harrym.
Pokaż mimo toCzwarta część z serii o Harrym Hole. Czytam serię po kolei tomami. Po przeczytaniu trzech części, czwarta w moim odczuciu trochę słabsza od pozostałych.
więcejŚledztwo dotyczące napadu na bank i zabójstwa wciągające, do końca nie było jasne kto tego dokonał. Natomiast sprawa z samobójstwem przyjaciółki Harrego i wmieszania jego w tą sprawę mniej mi podobało się. Trochę to...
Póki co najlepsza z przeczytanych przeze mnie książek z Harrym. Wciągająca do samego końca. Pisarski majstersztykt. Śmiało polecam każdemu,nie jest konieczne czytanie poprzedniej części, aczkolwiek na pewno będzie się przyjemniej i ciekawiej czytało !