Czy zna pan Maronne?

Okładka książki Czy zna pan Maronne? autora Daniel Boulanger, 8305114929
Okładka książki Czy zna pan Maronne?
Daniel Boulanger Wydawnictwo: Książka i Wiedza Seria: Koliber kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Koliber
Connaissez-vous Maronne?
1986-01-01
1986-01-01
Ewa Fiszer

Kup Czy zna pan Maronne? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czy zna pan Maronne?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czy zna pan Maronne?

W tej książce nie chodzi o wątek kryminalny, tylko o dobrą prozę. Dla koneserów życia..

Nie miałam tej wątpliwej przyjemności bycia przesłuchiwaną jako podejrzana o morderstwo, jednak mam nieodparte wrażenie, że taka procedura wygląda zgoła inaczej niż opisana w tej książce. Ktoś, kto umieścił ją w dziale "kryminał, sensacja", chyba nie bardzo wiedział, co ma na myśli.

Istotnie, pojedynek na miny toczą komisarz policji i mężczyzna podejrzany o zabicie młodej dziewczyny. Sprawę protokołuje sekretarka w średnim wieku, która niejedno już w życiu widziała i która wydawała mi się najciekawszą postacią z tego kółka. Jej poglądy na temat podejrzanego tak pięknie się zmieniały zależnie od kierunku rozmowy, że chwilami nie byłam pewna kto kim manipuluje...

Trudno jest trafić do ukrytych uczuć i intencji zabójcy. Ten, któremu się to udaje jest godny najwyższego podziwu. Ale jeszcze trudniej było mi uwierzyć w całkiem opustoszałe nadmorskie miasteczka, w których nie ma ANI JEDNEJ osoby mogącej być świadkiem zdarzeń i policjantów, którzy "filozują" przy przesłuchaniu i wdają się z podejrzanym w towarzyskie pogaduchy o żonach, nadmorskich spacerach i jakości pasztetu.

To chyba miał być dialog filozoficzno - egzystencjalny na miarę Dostojewskiego z dolewką Sartre'a i Camusa. Wyszedł jakby blady cień kawiarnianej dostojewszczyzny.

Autor dostaje ode mnie 6 gwiazdek ze względu na to, że podjął się rozkładu na czynniki pierwsze i analizy umysłu seryjnego mordercy. Jest to temat trudny i skomplikowany, być może dlatego książka też jest bardzo chaotyczna. Czytanie jej było dla mnie męczarnią, było to bardzo nudne. Pozbawione akcji. Bardziej oparte na filozofowania i zagłębianiu się w myślenie zarówno policjanta, jak i podejrzanego. Mimo to, książka ma sens bo ukazuje sposób myślenia zdemoralizowanej osoby, która swoją zbrodnie odbiera w zupełnie inny sposób, usprawiedliwia ją, a winę zrzuca na ofiarę. Zbrodnia może być dla takiej osoby jakby poezja czy przyjemnością. Za tematykę i próbę rozwikłania umysłu mordercy ocena 6. Nie mogę dać więcej bo czytało się tragicznie.

167 użytkowników ma tytuł Czy zna pan Maronne? na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Czy zna pan Maronne? na półkach dodatkowych

Okładka książki Short Stories in French René Belletto, Daniel Boulanger, Louise Cotnoir, Richard Coward, Jean-Paul Daoust, Jean Echenoz, Gloria Escomel, Frédéric Fajardie, Alain Gerber, Sylvie Germain, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Sylvie Massicotte

Cytaty z książki Czy zna pan Maronne?

Daniel Boulanger Czy zna pan Maronne? Zobacz więcej
Daniel Boulanger Czy zna pan Maronne? Zobacz więcej