W co grał De Niro

- De Niro's Game
- Państwowy Instytut Wydawniczy
- 2009-10-01
- 2009-10-01
- Agnieszka Wilga (Lakatos)
- wojna rosyjska ruletka Liban Bejrut przyjaciele Robert De Niro
Uhonorowana prestiżową międzynarodową nagrodą literacką IMPAC 2008 poruszająca opowieść o przyjaźni i zdradzie.
Bassam i George dorastają w ogarniętym wojną domową Bejrucie. Bassam marzy o wyjeździe do Rzymu, „gdzie nawet gołębie są szczęśliwe i syte”. George buduje swoją przyszłość w podziemiu, na lewych interesach. Wciąga w nie przyjaciela, który zrobiłby wszystko, aby zebrać pieniądze na podróż. George zostaje wcielony do wojska; w kokainie zaczyna szukać ucieczki od przemocy codzienności. Wówczas drogi przyjaciół się rozchodzą. Bassamowi udaje się opuścić Liban, nie uda mu się jednak uciec od wojny. Będzie musiał zmierzyć się z przeszłością, odkryć prawdę o przyjacielu.
Nawiązanie do kluczowej sceny Łowcy jeleni, w której Robert De Niro gra w rosyjską ruletkę, uwypukla koszmar wojny wyciskający piętno na bohaterach.
Jest w tej powieści coś hipnotyzującego - na pewno egzotyczność Bejrutu, choć ani geograficznie, ani czasowo, powieść ta nie jest aż tak bardzo od nas oddalona. Jest w niej tajemnica i oniryzm i prawdziwa krew. Pierwsza część powieści (do momentu wyjazdu głównego bohatera) właściwie nie ma wad. Doskonale oddaje pustkę w mieście pełnym ludzi i bomb. W moim odczuciu część druga trochę się rozjeżdża, ale to i tak bardzo dobra literatura.
więcej Pokaż mimo toGdy kupiłem tę powieść za drobne pieniądze, nie wiedziałem czego dotyczy, o czym jest, czy mój wybór ma jakiś sens. Nazwiska autora wcześniej nie znałem, nie jest zapewne znany, tak myślę, polskim czytelnikom. Moją uwagę przykuło tylko nazwisko Roberta De Niro w tytule i seria wydawnicza PIW-u.
Nie zawiodłem się, otrzymałem emocjonującą opowieść o wojnie w Libanie i chęci ucieczki od jej piekła. O walce z tym, do czego jesteśmy przymuszeni, ponadto też o uporczywym dążeniu do realizacji swoich marzeń. Nie muszę podkreślać, że książka się spodobała. Ma ona moc jak huragan.
więcej Pokaż mimo toNie zawiodłem się, otrzymałem emocjonującą opowieść o wojnie w Libanie i chęci...