Pożegnanie z Berlinem

Okładka książki Pożegnanie z Berlinem autora Christopher Isherwood, 9788324706112
Okładka książki Pożegnanie z Berlinem
1977-01-01

Kup Pożegnanie z Berlinem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pożegnanie z Berlinem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pożegnanie z Berlinem

Kobiety pokroju Sally Bowles – głównej bohaterki filmu, pobocznej bohaterki książki – zawsze budziły we mnie, jako człowieku pełnym życia, popłoch. Nie tylko bowiem wprowadzają one zamęt w życie mężczyzny, nie tylko doprowadzają go do szału, nie tylko odbierają wiarę w człowieka jako takiego, ale do tego wszystkiego nie można ich za to winić. Więcej, nie tylko nie można ich za to winić, ale im się to wybacza, lubi się je, szanuje, a nawet kocha – a wszystko to bodajże z tych samych powodów!

W konsekwencji czytający o Sally Bowles lub oglądający Lizę Minnelli mężczyzna – zwłaszcza taki, który odnajduje ich odpowiedniki we własnym doświadczeniu – zaczyna obwiniać sam siebie. Za to że lubi, szanuje, a nawet kocha, chociaż zdrowy rozsądek podpowiada mu co innego. A to nie jest przyjemne uczucie, nie tylko dla mężczyzny, nie tylko dla człowieka inteligentnego i nie tylko dla takiego, który lubi być w porządku wobec samego siebie. To jest w ogóle nieprzyjemne uczucie dla każdego.

Nie muszę dodawać, że zarówno Kabaret, jak i Pożegnanie z Berlinem są to rzeczy tyleż wspaniałe, co przygnębiające także z innych względów – mianowicie ze względu na swoją bezwzględność.

Cała recenzja tutaj 👇

Lata 1930-1933. Berlin.

"Jestem jak aparat fotograficzny z otwartą migawką, aparat całkiem bierny, taki, który nie myśli, tylko rejestruje."

I takie jest dzieło Isherwooda - nieśpieszne, ukazujące urywki życia, postacie z różnych klas społecznych o różnorakich osobowościach i temperamentach. O świecie, który zmienia się na oczach mieszkańców i jest zwiastunem najkrwawszwej wojny w dziejach ludzkości.

Lata 1930-1933. Berlin.

Na półkach: , , , ,

"Pożegnanie z Berlinem" to intymna podróż młodego mężczyzny przez miasto i jego mieszkańców.
Isherwood z niesamowitą czułością dokumentuje ostatnie chwile wolności, dekadencji i chaosu w Berlinie lat
30-tych, nim wszystko znajdzie się pod nazistowskim butem.
W książce pojawia się plejada ekscentrycznych, świetnie wykreowanych postaci. W większości to biedacy, którzy starają się znaleźć sposób na zdobycie wystarczającej ilości pieniędzy, by pożegnać raz na zawsze życie z dnia na dzień. W większości to ludzie, którzy nie zdają sobie sprawy, że ich świat wkrótce przestanie istnieć. Isherwood opisuje to co widzi szczerze, prosto i pięknie.
I bez osądzania.
Nie mogę nie porównać książki Isherwooda z filmem Boba Fosse. Film skupia się przede wszystkim na postaci Sally Bowles, podczas gdy książka jest bardziej złożonym, wielowarstwowym portretem Berlina tamtych czasów. Uwielbiam "Kabaret" i rolę Lizy Minnelli, ale po przeczytaniu "Pożegnania..." widzę, że nie był w stanie oddać mistrzowsko i subtelnie skonstruowanych momentów obserwacji, gdzie bohater pozostaje na uboczu, a mimo to jego wewnętrzne przemyślenia nadają opisywanym wydarzeniom głębię czy nieuchwytnej, melancholijnej magii, która przebija się z kart książki.
#wyzwanieLC2024

30-tych, nim wszystko znajdzie się pod nazistowskim butem.

726 użytkowników ma tytuł Pożegnanie z Berlinem na półkach głównych
102 użytkowników ma tytuł Pożegnanie z Berlinem na półkach dodatkowych