Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Seria z Wagą
- The Uses of Enchantment
- W.A.B.
- 1996-01-01
- 1985-01-01
- Danuta Danek
- baśnie bajki mity psychoanaliza
Dokonując psychologicznej interpretacji wielu baśni, Bettelheim dostarcza rodzicom i wychowawcom doskonałego narzędzia pomagającego dziecku przejść od etapu emocjonalnej niedojrzałości ku dorosłości. Autor dzieli baśnie na te które zachowują cudowną moc oswajania dziecka ze światem dorosłych (baśnie braci Grimm),i te, które są w rzeczywistości literaturą tej mocy pozbawioną. Baśń, zdaniem Bettelheima, jest podstawowym i pierwszym narzędziem na drodze do samopoznania.
[opis wydawcy]
Bardzo przydatna książka przy analizie baśni w literaturze dziecięcej. Pomogła mi bardzo przy licencjacie, wydaje mi się, że może posłużyć jako bazowa lektura przy temacie baśniowości.
Pokaż mimo toWarta przeczytania i przeanalizowania. Choć z perspektywy czasu, czytałem ja bardzo dawno, później wracałem kilkukrotnie, przeinterpretowana i z naciąganymi na siłę wnioskami i analizami. Warto czytać krytycznie. W żadnym razie na kolanach. Ma sporo wniosków z którymi się nie zgadzam. Jako podstawa wiedzy o baśniach, niezbędna. Wole stare wydanie 2 tomowe, łatwiej się czyta.
Pokaż mimo toWartość książki Bettelheima polega głównie na tym, że zrehabilitowała baśń, gdy była ona na cenzurowanym. Z gatunku co najmniej podejrzanego stała się skarbnicą psychologicznej mądrości i pokarmem niezbędnym do duchowego rozwoju.
Problem w tym, że rehabilitacja dokonała się przez naiwną miejscami interpretację freudowską: żaba to genitalia, pantofelek Kopciuszka to wagina itp. itd. Co więcej, Bettelheim stawia wiele tez właściwie nie wiadomo na jakiej podstawie, bo powołuje się na teksty baśni nieobecne w bibliografii albo też, powołując się np. na baśnie Perraulta, robi to błędnie i wyraźnie ze złą wolą. Stanowczo nazbyt mocne jest w tej książce uwielbienie dla rzekomo pierwotnych i "autentycznych" baśni Grimmów, i odtrącenie wszystkiego, co do Grimmowskich schematów nie pasuje. Wiąże się z tym zresztą całkowita nieświadomość co do rzeczywistej historii gatunku baśni (tak jest, historii! Baśń nie jest ahistorycznym monolitem, który sobie trwał niezmieniony od tysiącleci).
Jest i więcej problemów metodologicznych i merytorycznych z tą książką, ale po cóż tu się rozpisywać. Krótko mówiąc: książka ważna w kulturze, ale do zawartych w niej stwierdzeń należy podchodzić BARDZO ostrożnie.
więcej Pokaż mimo toProblem w tym, że rehabilitacja dokonała się przez naiwną miejscami interpretację freudowską: żaba to genitalia, pantofelek Kopciuszka to wagina...
Podobałoby mi się bardziej, gdyby nie swoiste opętanie erotyczne autora. Na studiach (lektura obowiązkowa) zgłosiłam ten zarzut i profesorka zniesmaczona, przy cichym chichocie studenckiej braci udała, że nie słyszała, co mówię, i zakończyła moje protesty tym, że nie mamy czasu na dogłębne rozważania 🙄 Ta, dogłębne...
Ocenę końcową mi obniżyła, bo okazało się że ona tą książkę ubóstwia 😁
No cóż, ja nie. Początkowy zachwyt zastąpiło szybko znudzenie, irytacja ilością kuta*ów w nadinterpretacji autora (cóż, niektórym się wszystko kojarzy z seksem 🤷♀️),oraz przesyt rozważań nad każdym elementem bajki...
Oceńcie sami.
Mi pozostał niesmak.
więcej Pokaż mimo toOcenę końcową mi obniżyła, bo okazało się że ona tą...
Fantastycznie opisuje wpływ baśni na ksztaltowanie się osobowości dziecka. Tłumaczy ukryte schematy i pozwala odkrywać na nowo znane nam już światy. Warto mieć ją na półce, gdyż sama wielokrotnie do niej wracałam - ilość informacji jest zbyt duża, aby przyswoić ją za jednym razem.
Pokaż mimo toCo tu dużo mówić. Cudowna i pożyteczna. Wspaniała interpretacji popularnych baśni, przefiltrowanych przez aspekty psychologiczne.
Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja, napisana pięknym językiem. Warto jednak podkreślić, że wiele tez postawionych w książce, nie zostało potwierdzonych naukowo. Ponadto - szczerze wątpię, czy dzieci mają aż tak cudowny i rozbudowany świat tj. myślę, że autor przecenia mózg dziecka. Dorośli kojarzą dzieciństwo dobrze i poprzez sentyment przypisują temu okresowi zbyt wiele magicznych cech.
Pokaż mimo toPo wielu nocach spędzonych na podczytywaniu tej książki (bo zdecydowanie nie jest to coś od czego nie można się oderwać ;) ) mogę z dumą stwierdzić, że ją skończyłam i mam zamiar wynieść z niej jak najwięcej. Na pewno jest to bardzo cenna pozycja, z którą powinien zapoznać się nie tylko czytelnik zainteresowany tematem baśni, ale także rodzic (chociaż nie oszukujmy się, wersja dla rodzica mogłaby być "wersją demo" i zawierać tylko te najważniejsze informacje),ponieważ możemy znaleźć tu wiedzę dotyczącą wpływu baśni na dziecko, oraz odpowiedź na pytanie dlaczego nie można odbierać dzieciom przyjemności z czytania/słuchania baśni (na przykład pod pretekstem: "bo to fikcja, a ja nie będę karmić dziecka bzdurami").
Oczywiście dla czytelnika zainteresowanego tematem (czyli mnie, bo do tej kategorii się zaliczam) jest to prawdziwa skarbnica wiedzy i ciekawostek. Sama bibliografia na końcu robi wrażenie.
Jednakże, żeby nie było tak wesoło, chcę dodać, że autor ewidentnie miał jakiś problem ze sobą: wszędzie, w każdej baśni, w każdej scenie widzi kompleksy i pragnienia edypalne, falliczne kształty itd. I o ile z niektórymi tezami byłam się w stanie zgodzić, to wiele z nich była co najmniej naciągana dla mnie. Koniec końców, już nigdy nie spojrzę tak samo na ulubione baśnie z mojego dzieciństwa (co niekoniecznie postrzegam jako plus).
Zainteresowanym lekturą polecam przypomnienie sobie wcześniej przynajmniej kilku baśni (tak na rozgrzewkę),oczywiście pamiętając o tym, że istnieje więcej niż jedna ich wersja, patrz: Perrault i bracia Grimm.
Po wielu nocach spędzonych na podczytywaniu tej książki (bo zdecydowanie nie jest to coś od czego nie można się oderwać ;) ) mogę z dumą stwierdzić, że ją skończyłam i mam zamiar wynieść z niej jak najwięcej. Na pewno jest to bardzo cenna pozycja, z którą powinien zapoznać się nie tylko czytelnik zainteresowany tematem baśni, ale także rodzic (chociaż nie oszukujmy się,...
więcej Pokaż mimo toDo przeczytania książki "zmusiły" mnie studia, chociaż nie żałuję tego doświadczenia. Na początku czytało mi się książkę bardzo dobrze, faktycznie dowiadywałam się nowych rzeczy, podnosiło moją świadomość o roli baśni w życiu dziecka. Jednak im dalej czytałam, a autor bardziej zagłębiał się w interpretację baśni zaczęło mnie to nużyć. Zarówno pod względem ciągle tych samych powtarzanych wątków, jak i pojęć. W pewnych momentach, moim zdaniem, autor dopuszczał się nawet nadinterpretacji i wyolbrzymiania niektórych reakcji, co nie do końca faktycznie odzwierciedlało się w baśni. Jestem skłonna stwierdzić, że niektóre baśnie autor mi obrzydził swoją zbyt erotyczną czy edypalną interpretacją. Jednak zdecydowanie nie żałuję przeczytania powieści. Z takimi pozycjami również trzeba się zapoznawać. Jest to książka warta przeczytania, aby poznać inne spojrzenie na świat, chociaż nie do końca należy się tym spojrzeniem dzielić, szczególnie wśród dzieci. :)
Do przeczytania książki "zmusiły" mnie studia, chociaż nie żałuję tego doświadczenia. Na początku czytało mi się książkę bardzo dobrze, faktycznie dowiadywałam się nowych rzeczy, podnosiło moją świadomość o roli baśni w życiu dziecka. Jednak im dalej czytałam, a autor bardziej zagłębiał się w interpretację baśni zaczęło mnie to nużyć. Zarówno pod względem ciągle tych samych...
więcej Pokaż mimo toZacne i pożyteczne. Książka zwraca uwagę, jak ważnym okresem jest dzieciństwo i opowiadanie dzieciom historii, a przede wszystkim baśni. Dzięki baśniom dzieci uczą się radzić sobie ze swoimi lękami i demonami.
Przyjemna lektura.
Pokaż mimo toPrzyjemna lektura.