Koncepcje psychologiczne człowieka

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Biblioteka Myśli Współczesnej
- 1995-01-01
- 1995-01-01
Koncepcja behawiorystyczna, czyli człowiek zewnątrzsterowany- koncepcja psychodynamiczna, czyli człowiek niedoskonały- koncepcja poznawcza, czyli człowiek samodzielny- koncepcja humanistyczna, czyli dążenie do samorealizacji.
Kup Koncepcje psychologiczne człowieka w ulubionej księgarni
Oceny książki Koncepcje psychologiczne człowieka
756 użytkowników ma tytuł Koncepcje psychologiczne człowieka na półkach głównych- Przeczytane 509
- Psychologia 29
- Studia 14
- 2019 3
- Z biblioteki 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Koncepcje psychologiczne człowieka
Książka już nieco trąci myszką. Z paroma rzeczami się nie zgadzam: np. autor napisał, że psychologia humanistyczna jest rodzajem psychologii dynamicznej, gdzie obecnie humanistyczną uznaje się za odrębny nurt. Także kwestia wzmocnień w behawioryzmie budzi zastrzeżenia: wzmocnienia negatywne, to raczej usunięcie bodźca awersyjnego, a nie synonim kary (która może być pozytywna albo negatywna). Poza tym książkę dobrze się czyta, jest napisana przystępnym językiem i ciekawe jest to, że autor wskazuje, że już w tamtych czasach pojawiały się problemy cywilizacyjne, z którymi mierzymy się obecnie. Nie ma też komunistycznej propagandy (choć częste przytyki do USA budzą podejrzenia). Raczej polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyna książka ze studiów, którą naprawdę czyta się z ciekawością. Świetny, przystępny język. Mimo starzenia się pewnych elementów, wciąż świetna podstawa do nauki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze napisana książka, po którą mogą sięgnąć nie tylko osoby studiujące psychologię lub związane ze specjalizacją pedagogiczną, ale także zainteresowani ogólnie genezą postępowania człowieka. Kozielecki w łatwy sposób mówi o trzech (w nowszych wydaniach o czterech) koncepcjach, jakie ukuła psychologia, według których tłumaczy się osobę człowieka, jego osobowości. Szybko się czyta, a jeszcze szybciej zapamiętuje różne pojęcia użyte w książce.
Bardzo dobrze napisana książka, po którą mogą sięgnąć nie tylko osoby studiujące psychologię lub związane ze specjalizacją pedagogiczną, ale także zainteresowani ogólnie genezą postępowania człowieka. Kozielecki w łatwy sposób mówi o trzech (w nowszych wydaniach o czterech) koncepcjach, jakie ukuła psychologia, według których tłumaczy się osobę człowieka, jego osobowości....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny podręcznik zarówno dla studentów psychologii jak i osób zainteresowanych tym tematem. Autor w bardzo przystępny sposób opisuje 3 najważniejsze koncepcje dotyczące istoty człowieka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPsychologia behawioralna to głównie kary i nagrody, a także próba sterowania zachowaniem człowieka przez środowisko. Psychoanaliza to nieświadome popędy oraz pragnienia i konflikt pomiędzy nimi. W koncepcji poznawczej człowiek dużo myśli zarówno twórczo jak i analitycznie, zbiera informacje i je przetwarza, a to pcha go do przodu. Psychologia humanistyczna skupia się na mocnych stronach jednostki i ich rozwoju, tak aby żyć harmonijnie w zgodzie ze swoją prawdziwą naturą, a to na wstępie brzmi bardzo dobrze, bo pokazuje, że z kimś wszystko jest w porządku.
Mam nadzieję, że za niedługo na świecie nurt psychologi humanistycznej, która na chwilę obecną raczkuje, mocno się rozwinie. Przybędzie specjalistów, którzy dążą do wszechstronnego rozwoju potencjału jednostki. Kibicuję z całego serca, aby pacjencji gabinetów psychologicznych doszli na sam szczyt piramidy Maslowa, bo to jedyna słuszna droga do prawdziwego zdrowia psychicznego i szczęśliwego życia. Nie ma innej drogi i nigdy nie będzie.
"Jeśli człowiek chce urzeczywistnić humanistyczną wizję świata, jeśli chce rozwiązać gigantyczne problemy ekologiczne, demograficzne, edukacyjne i polityczne, które przed nim stoją, jeśli chce przystosować współczesną cywilizację do swoich potrzeb i aspiracji, musi postępować racjonalnie, musi umieć wykorzystać najbardziej skuteczne narzędzia osiągania celów, musi - jak ktoś powiedział trafnie działać z pozycji siły. Taką siłą jest bez wątpienia również wiedza psychologiczna; to ważny środek, za którego pomocą ludzie o humanistycznych horyzontach mogą tak wiele zrobić dla jednostki, społeczeństwa i kultury. Troska o rozwój nauki jest jednocześnie troską o człowieka."
Psychologia behawioralna to głównie kary i nagrody, a także próba sterowania zachowaniem człowieka przez środowisko. Psychoanaliza to nieświadome popędy oraz pragnienia i konflikt pomiędzy nimi. W koncepcji poznawczej człowiek dużo myśli zarówno twórczo jak i analitycznie, zbiera informacje i je przetwarza, a to pcha go do przodu. Psychologia humanistyczna skupia się na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka psychologiczna, nawet dla osób, które nie znają się na psychologii. Napisana przystępnym językiem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna pozycja, pomagająca zsyntetyzować wiedzę przed egzaminem. Książka zawiera wiadomości - w przystępny sposób opisane - o czterech najważniejszych nurtach psychologicznych. Zawiera wiele przykładów eksperymentów oraz ciekawostek psychologicznych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo trafne uzupełnienie materiału, dodatkowo koncepcje psychologiczne wartościowane są przez autora, co działa zachęcająco na czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzedstawia różne koncepcje człowieka, myślę że robi to dobrze, ale dla mnie osobiście (nie jestem psychologiem) trochę przy ciężka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka dla ludzi zainteresowanych psychologią, jednak nie zagłębionych w ciężkie definicje. W książce omówione są trzy główne koncepcje - psychodynamiczna, poznawcza, behawiorystyczna. Na końcu znaleźć można również zalążek opisu koncepcji humanistycznej. Idealna jako swoisty wstęp do tematu koncepcji psychologicznych.