Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1

Okładka książki Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1 autorstwa Bruno Bettelheim
Bruno Bettelheim Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Biblioteka Myśli Współczesnej nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Biblioteka Myśli Współczesnej
2023-10-26
1985-01-01
1980-01-01
9788381966221
Danuta Danek
Ta niezwykła książka o cudownym świecie starych, opowiadanych przez wieki baśni i o głębokich prawdach ludzkich, jakie nam ów świat przekazuje, urzekła już niejednego czytelnika. Każdy, kto ją czyta, przekonuje się, jak głęboki jest jej osobisty oddźwięk, i nieraz do niej wraca. Bo emanuje urokiem baśniowych opowieści znanych nam z dzieciństwa, a zarazem wprowadza nas w coś zupełnie nowego, nieoczekiwanego.
Książka Bettelheima to pełen konkretnych treści, czerpanych z różnych opowieści baśniowych, żywy, a nie akademicki, swoisty elementarz psychoanalityczny dla wszystkich. Osobiście poruszający, bo mimo że postacie są baśniowe, to jednak, dla naszej wyobraźni, są z ciała i krwi, dzięki czemu łatwiej też owe pojęcia i twierdzenia odnieść do siebie, powiązać z własnymi przeżyciami, zwłaszcza z wczesnych, najważniejszych i zarazem najtrudniejszych okresów życia.

Fragment „Wprowadzenia” Danuty Danek

Kup Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1

567 537

Oceny książki Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1

Opinie i dyskusje o książce Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1

Świetne ujęcie znaczenia baśni pod kątem analizy psychologicznej. Omawiane są w niej różne aspekty i baśnie. Została napisana dość prostym językiem, zrozumiałym dla laika (potwierdzam z autopsji)

Klasyk. Baśnie, psychoanaliza, psychika dziecięca.
Treść trochę się powtarza w ciągu książki, ale można potraktować jako podsumowania, powtórki ku utrwaleniu.

Klasyk. Baśnie, psychoanaliza, psychika dziecięca.

Druga część mogłaby nie istnieć, ale i tak myślę, że dla wielu osób jest to lektura zarówno cudowna, jak i pożyteczna.

Monika Karolina

Monika Karolina

1402 użytkowników ma tytuł Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1 na półkach głównych
178 użytkowników ma tytuł Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1 na półkach dodatkowych

Bruno Bettelheim
Bruno Bettelheim
Żydowsko-amerykański psychoanalityk, psycholog, psychiatra i pedagog pochodzenia austriackiego. Był przedstawicielem psychologii humanistycznej. Swoje zainteresowania naukowe i praktyczne koncentrował na leczeniu i przywracaniu społeczeństwu dzieci, młodzieży i dorosłych z poważnymi zaburzeniami w funkcjonowaniu osobowości. Badał te zaburzenia oraz udzielał pomocy w integrowaniu osobowości.

Czytelnicy Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1 przeczytali również

Dzieje zachodniej filozofii Bertrand Russell
Dzieje zachodniej filozofii
Bertrand Russell
bezkompromisowy, konstelacyjny element historii filozofii - angielska wyniosłość, socjalne odbrązowienie, pacyfistyczne odbicie... oczywiście do wielokrotnego czytania, eseje o ludziach, ideach i dziejach namysłu mądrościowego... Księga pierwsza. Filozofia starożytna Część 1. Presokratycy Rozdział I. Narodziny cywilizacji greckiej Rozdział II. Szkoła milezyjska Rozdział III. Pitagoras Rozdział IV. Heraklit Rozdział V. Parmenides Rozdział VI. Empedokles Rozdział VII. Znaczenie Aten dla kultury Rozdział VIII. Anaksagoras Rozdział IX. Atomiści Rozdział X. Protagoras Część 2. Sokrates, Platon i Arystoteles Rozdział XI. Sokrates Rozdział XII. Wpływ Sparty Rozdział XIII. Źródła poglądów Platona Rozdział XIV. Platońska utopia Rozdział XV. Teoria idei Rozdział XVI. Platońska teoria nieśmiertelności Rozdział XVII. Platońska kosmogonia Rozdział XVIII. Wiedza i percepcja u Platona Rozdział XIX. Metafizyka Arystotelesa Rozdział XX. Etyka Arystotelesa Rozdział XXI. Polityka Arystotelesa Rozdział XXII. Logika Arystotelesa Rozdział XXIII. Fizyka Arystotelesa Rozdział XXIV. Wczesnogrecka matematyka i astronomia Część 3. Filozofia starożytna po Arystotelesie Rozdział XXV. Świat hellenistyczny Rozdział XXVI. Cynicy i sceptycy Rozdział XXVII. Epikurejczycy Rozdział XXVIII. Stoicyzm Rozdział XXIX. Kulturowe znacznie Imperium Rzymskiego Rozdział XXX. Plotyn Księga druga. Filozofia katolicka Część 1. Ojcowie Kościoła Rozdział I. Rozwój religii żydowskiej Rozdział II. Cztery pierwsze stulecia chrześcijaństwa Rozdział III. Trzej Doktorowie Kościoła Rozdział IV. Filozofia i teologia świętego Augustyna Rozdział V. Stulecie V i VI Rozdział VI. Święty Benedykt i Grzegorz Wielki Część 2. Scholastycy Rozdział VII. Papiestwo w ciemnych wiekach Rozdział VIII. Jan Szkot Rozdział IX. Reformy kościelne XI wieku Rozdział X. Kultura i filozofia muzułmanów Rozdział XI. Wiek XII Rozdział XII. Wiek XIII Rozdział XIII. Święty Tomasz z Akwinu Rozdział XIV. Scholastycy franciszkańscy Rozdział XV. Zmierzch potęgi papiestwa Księga trzecia. Filozofia nowożytna Część 1. Od Renesansu do Hume’a Rozdział I. Najważniejsze cechy charakterystyczne epoki Rozdział II. Renesans włoski Rozdział III. Machiavelli Rozdział IV. Erazm i More Rozdział V. Reformacja i kontrreformacja Rozdział VI. Początki nauk przyrodniczych Rozdział VII. Francis Bacon Rozdział VIII. Lewiatan Hobbesa Rozdział IX. Kartezjusz Rozdział X. Spinoza Rozdział XI. Leibniz Rozdział XII. Liberalizm filozoficzny Rozdział XIII. Locke’owska teoria poznania Rozdział XIV. Locke’owska filozofia polityki Rozdział XV. Wpływ Locke’a Rozdział XVI. Berkeley Rozdział XVII. Hume Część 2. Od Rousseau do dzisiaj Rozdział XVIII. Ruch romantyczny Rozdział XIX. Rousseau Rozdział XX. Kant Rozdział XXI. Prądy umysłowe w XIX wieku Rozdział XXII. Hegel Rozdział XXIII. Byron Rozdział XXIV. Schopenhauer Rozdział XXV. Nietzsche Rozdział XXVI. Utylitaryści Rozdział XXVII. Karol Marks Rozdział XXVIII. Bergson Rozdział XXIX. William James Rozdział XXX. John Dewey Rozdział XXXI. Filozofia analizy logicznej
MrOrinow - awatar MrOrinow
Jak rozmawiać o książkach, których się nie czytało? Pierre Bayard
Jak rozmawiać o książkach, których się nie czytało?
Pierre Bayard
Opinię o tej książce możecie sobie wyrobić czytając dosłownie kilkanaście opinii tutaj. Zgadzam się z większością, nawet z tymi, które sobie przeczą. Bo tę książkę warto przeczytać, ale nie trzeba jej czytać, jest zabawna i poważna, obnaża prawdę, ale gdy się głębiej nad tym zastanowić, to w zasadzie nie odkrywa niczego nowego. Osobiście nawet nie jestem pewien w jakim stopniu była pisana na poważnie. Z niektórymi tezami zdecydowanie się nie zgadzam, np. uważam że autor przeszarżował z tezą że warto w ogóle przestać czytać (co nie jest równoznaczne z tym by w ogóle nie interesować się książkami). Niby w ostatecznym życiowym rozrachunku to prawie wszystko jedno czy nie przeczytamy 150 mln książek czy tylko 149.990.000 (jeśli jesteśmy bardzo aktywnymi czytelnikami). Ale ostatecznie autor trochę zapomina o tym, że czytanie to nie tylko wiedzą i mądrość ale też rozrywka. Ciekawym smaczkiem jest analiza "Imienia Róży". Bayard uświadamia, że Wilhelm z Baskerville prowadzi śledztwo wyciągając wnioski z książki której nawet nie widział na oczy. Co więcej, bardzo często są to złe wnioski, a mimo to prowadzą do rozwiązania sprawy! I tak można by tę książkę podsumować, ze streszczeniem zapoznać się na Wikipedii i z powodzeniem rozmawiać o niej ze znajomymi, ale bez jej lektury stracilibyśmy kilka przyjemnych wieczorów. "Jak rozmawiać o książkach, których się nie czytało?" także polecam przeczytać w całości.
Michał Gołębiewicz - awatar Michał Gołębiewicz
Ja, Michał z Montaigne Józef Hen
Ja, Michał z Montaigne
Józef Hen
Mamy tutaj "próbę" myślenia renesansowego humanisty o silnych korzeniach umysłowych. Inspiracji i natchnienia szuka w twórcach antycznych i myślicielach politycznych oraz sztandarowych dziełach literackich.Możemy tutaj spotkać przekazy stoików, Platona, Machiavelliego i wielu innych oraz sporo cytatów z Prób. Montaigne poddawany był spartańskiemu wychowaniu umysłowemu co stworzyło go tak niepowtarzalnym światłym człowiekiem, wyprzedzającym swoje czasy. W swym realizmie i daleko posuniętym racjonalizmie spotyka się z wieloma myślicielami m.in. filozofią Barucha de Spinozy ( Etyka, Traktat polityczny). Zamyka się w wieży aby odsunąć się od zgiełku a tam niczym antyczny filozof studiować, tworzyć i w dalszym ciągu pracować nad sobą. Tytułowy Michał za swoje zasługi został "Saint". Całe życie walczył o człowieka, wartości i prawa, również reformacje sądownictwa w dobie inkwizycji. Mamy tutaj cały przekrój, biografia jest też pretekstem aby odsłonić kawałek historii odległych dziejów Francji i szerzej. Język profesora jest niespotykany, piękny i kwiecisty a książka niczym dialog z samym sobą zmusza do myślenia. Wymagający, nieśpieszny, potrzeba czasu i spokoju aby się wgryźć w meandry wykładu profesora. Książka jest lekturą obowiązkową dla każdego humanisty. Jeżeli ktoś będzie kiedyś we Francji :-) to bardzo polecam zwiedzić wyspę Saint-Michel. O Mont-Saint-Michel mówi się, że to granitowa i tajemnicza wyspa na Atlantyku, wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jej tajemniczość przypisuje się występującej tu gęstej szarej mgle, która otacza gotycką budowlę dawnego opactwa benedyktynów.
Scarlett - awatar Scarlett

Cytaty z książki Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1

Aby zakochać się w kimś wystarczy przypadek, leczy aby kogoś kochać, trzeba o wiele więcej.

Bruno Bettelheim Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1 Zobacz więcej

Człowiek wtedy przemieni się w pełną istotę ludzką i urzeczywistnia wszystkie swoje możliwości, gdy nie tylko staje się sobą, ale nadto zdolny jest pozostać sobą i być szczęśliwy w więzi z drugim człowiekiem.

Rozwiń

Jedynie dzięki naszej wewnętrznej autentyczności może w końcu dokonać się w naszym życiu zmiana na lepsze.