Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Biblioteka Myśli Współczesnej
- 2023-10-26
- 1985-01-01
- 1980-01-01
- 9788381966221
- Danuta Danek
Ta niezwykła książka o cudownym świecie starych, opowiadanych przez wieki baśni i o głębokich prawdach ludzkich, jakie nam ów świat przekazuje, urzekła już niejednego czytelnika. Każdy, kto ją czyta, przekonuje się, jak głęboki jest jej osobisty oddźwięk, i nieraz do niej wraca. Bo emanuje urokiem baśniowych opowieści znanych nam z dzieciństwa, a zarazem wprowadza nas w coś zupełnie nowego, nieoczekiwanego.
Książka Bettelheima to pełen konkretnych treści, czerpanych z różnych opowieści baśniowych, żywy, a nie akademicki, swoisty elementarz psychoanalityczny dla wszystkich. Osobiście poruszający, bo mimo że postacie są baśniowe, to jednak, dla naszej wyobraźni, są z ciała i krwi, dzięki czemu łatwiej też owe pojęcia i twierdzenia odnieść do siebie, powiązać z własnymi przeżyciami, zwłaszcza z wczesnych, najważniejszych i zarazem najtrudniejszych okresów życia.
Fragment „Wprowadzenia” Danuty Danek
Fragment „Wprowadzenia” Danuty Danek
Kup Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1 w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1
Oceny książki Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1
1402 użytkowników ma tytuł Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1 na półkach głównych- Chcę przeczytać 927
- Psychologia 17
- Studia 6
- Popularnonaukowe 5
- Do kupienia 5

Opinie i dyskusje o książce Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Tom 1
Świetne ujęcie znaczenia baśni pod kątem analizy psychologicznej. Omawiane są w niej różne aspekty i baśnie. Została napisana dość prostym językiem, zrozumiałym dla laika (potwierdzam z autopsji)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyk. Baśnie, psychoanaliza, psychika dziecięca.
Klasyk. Baśnie, psychoanaliza, psychika dziecięca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść trochę się powtarza w ciągu książki, ale można potraktować jako podsumowania, powtórki ku utrwaleniu.
Druga część mogłaby nie istnieć, ale i tak myślę, że dla wielu osób jest to lektura zarówno cudowna, jak i pożyteczna.
Monika Karolina
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonika Karolina
Bardzo przydatna książka przy analizie baśni w literaturze dziecięcej. Pomogła mi bardzo przy licencjacie, wydaje mi się, że może posłużyć jako bazowa lektura przy temacie baśniowości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarta przeczytania i przeanalizowania. Choć z perspektywy czasu, czytałem ja bardzo dawno, później wracałem kilkukrotnie, przeinterpretowana i z naciąganymi na siłę wnioskami i analizami. Warto czytać krytycznie. W żadnym razie na kolanach. Ma sporo wniosków z którymi się nie zgadzam. Jako podstawa wiedzy o baśniach, niezbędna. Wole stare wydanie 2 tomowe, łatwiej się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartość książki Bettelheima polega głównie na tym, że zrehabilitowała baśń, gdy była ona na cenzurowanym. Z gatunku co najmniej podejrzanego stała się skarbnicą psychologicznej mądrości i pokarmem niezbędnym do duchowego rozwoju.
Problem w tym, że rehabilitacja dokonała się przez naiwną miejscami interpretację freudowską: żaba to genitalia, pantofelek Kopciuszka to wagina itp. itd. Co więcej, Bettelheim stawia wiele tez właściwie nie wiadomo na jakiej podstawie, bo powołuje się na teksty baśni nieobecne w bibliografii albo też, powołując się np. na baśnie Perraulta, robi to błędnie i wyraźnie ze złą wolą. Stanowczo nazbyt mocne jest w tej książce uwielbienie dla rzekomo pierwotnych i "autentycznych" baśni Grimmów, i odtrącenie wszystkiego, co do Grimmowskich schematów nie pasuje. Wiąże się z tym zresztą całkowita nieświadomość co do rzeczywistej historii gatunku baśni (tak jest, historii! Baśń nie jest ahistorycznym monolitem, który sobie trwał niezmieniony od tysiącleci).
Jest i więcej problemów metodologicznych i merytorycznych z tą książką, ale po cóż tu się rozpisywać. Krótko mówiąc: książka ważna w kulturze, ale do zawartych w niej stwierdzeń należy podchodzić BARDZO ostrożnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProblem w tym, że rehabilitacja dokonała się przez naiwną miejscami interpretację freudowską: żaba to genitalia, pantofelek Kopciuszka to wagina...
Podobałoby mi się bardziej, gdyby nie swoiste opętanie erotyczne autora. Na studiach (lektura obowiązkowa) zgłosiłam ten zarzut i profesorka zniesmaczona, przy cichym chichocie studenckiej braci udała, że nie usłyszała, co mówię, i zakończyła moje protesty tym, że nie mamy czasu na dogłębne rozważania 🙄 Ta, dogłębne...
Ocenę końcową mi obniżyła, bo okazało się że ona tą książkę ubóstwia 😁
No cóż, ja nie. Początkowy zachwyt zastąpiło szybko znudzenie, irytacja ilością kuta*ów w nadinterpretacji autora (cóż, niektórym się wszystko kojarzy z seksem 🤷♀️),oraz przesyt rozważań nad każdym elementem bajki...
Oceńcie sami.
Mi pozostał niesmak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOcenę końcową mi obniżyła, bo okazało się że ona tą...
Fantastycznie opisuje wpływ baśni na ksztaltowanie się osobowości dziecka. Tłumaczy ukryte schematy i pozwala odkrywać na nowo znane nam już światy. Warto mieć ją na półce, gdyż sama wielokrotnie do niej wracałam - ilość informacji jest zbyt duża, aby przyswoić ją za jednym razem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo tu dużo mówić. Cudowna i pożyteczna. Wspaniała interpretacji popularnych baśni, przefiltrowanych przez aspekty psychologiczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja, napisana pięknym językiem. Warto jednak podkreślić, że wiele tez postawionych w książce, nie zostało potwierdzonych naukowo. Ponadto - szczerze wątpię, czy dzieci mają aż tak cudowny i rozbudowany świat tj. myślę, że autor przecenia mózg dziecka. Dorośli kojarzą dzieciństwo dobrze i poprzez sentyment przypisują temu okresowi zbyt wiele magicznych cech.