Kozeta

- Nasza Księgarnia
- 1982-01-01
- 1954-01-01
- Hanna Szumańska-Grossowa
- literatura młodzieżowa literatura francuska
Fragment powieści "Nędznicy" w formie opowiadania. Tytułowa bohaterka znajduje się pod opieką Tenardierów. Matka zobowiązuje się płacić rodzinie za dobrą opiekę nad córką, ci jednak nie wywiązują się z umowy.
sparafrazowana opowieść o Kopciuszku
sparafrazowana opowieść o Kopciuszku
Pokaż mimo toMatka pozostawia dziecko o żony oberżysty, po które ma wrócić za jakiś czas.
Matka pozostawia dziecko o żony oberżysty, po które ma wrócić za jakiś czas.
Pokaż mimo toGdy zaczynałam czytać Kozetę nie wiedziałam, że jest częścią „Nędzników”. Zapewne dlatego, że czytałam to osławione dzieło już dawno temu i niestety niewiele pamiętam.
Niemniej jednak opowieść o małej Kozecie bardzo mnie poruszyła i muszę przyznać, że niezależnie, czy czyta ją małe dziecko, czy dorosła osoba, z pewnością poruszy niejedno serce. Dużo emocji i wzruszenia zapewnił nam Wictor Hugo tym opowiadaniem. Po przeczytaniu od razu człowiek widzi świat inaczej, jest bardziej troskliwy i wrażliwy na dziecięcy los. To, w jaki sposób nazywana jest ta mała istota: „mysz służąca u słonia”, czy też „biedny skowronek”, już rusza za serce, a mówimy o kilkuletniej dziewczynce, która zostawiona przez matkę u właścicieli oberży, zostaje potraktowana jako człowiek najniższej kategorii, jako służąca i „dziewczynka do bicia”. Jest to smutna historia, która zmusza do refleksji i której przeczytanie uważam za obowiązek.
więcej Pokaż mimo toNiemniej jednak opowieść o małej Kozecie bardzo mnie poruszyła i muszę przyznać, że niezależnie, czy czyta ją małe dziecko, czy dorosła osoba, z pewnością poruszy niejedno serce. Dużo emocji i wzruszenia...
Uważam Viktora Hugo za geniusza! "Nędznicy" to utwór numer jeden w mojej biblioteczce. Po latach, kiedy na ekranach kin pojawił sie musical-interpretacja dzieła Hugo, obejrzałam go raczej z ciekawości, niż z potrzeby. Osobiście wolę książkę. Polecam każdemu jeśli nie cąły utwór to choćby jego fragmenty, wydane w postaci opowiadań takich jak "Kozeta" czy "Gavroche".
więcej Pokaż mimo toCzytałam jako dziecko i płakałam, nie wiedziałam, że to wielka literatura i wielki Victor Hugo, a jednak czułam ,że to coś pięknego...
Pokaż mimo toPiękna książka, poważna, wzruszająca. Fragment "Nędzników". Opowiadanie o Cosette (po polsku Kozeta) zaczyna się, gdy dziewczynka ma 3 lata. Książkę kończy porzucenie domu Tenardierów przez tytułową bohaterkę. Dziewczynka odchodzi wraz z tajemniczym opiekunem, który nie chce zdradzić Tenardierom swojej tożsamości.
Pokaż mimo toZ tą książką wiąże się wspomnienie mojej Babci która mi ją czytała i do dziś pamiętam emocje jakie mi wtedy towarzyszyły.
Pokaż mimo tomój faworyt, choć smutna to opowieść polecam aby każdy ją przeczytał!
mój faworyt, choć smutna to opowieść polecam aby każdy ją przeczytał!
Pokaż mimo toFragment Nędzników...... może to dobry pomysł aby zarówno tą książką, jak i Gavrochem, zachęcić kogoś do przeczytania całej powieści.