Wąska droga między pragnieniami

Okładka książki Wąska droga między pragnieniami autora Patrick Rothfuss, 9788383381497
Okładka książki Wąska droga między pragnieniami
Patrick Rothfuss Wydawnictwo: Rebis Cykl: Kroniki królobójcy (tom 2.6) fantasy, science fiction
Kroniki królobójcy (tom 2.6)
The Narrow Road Between Desires
2024-02-27
2024-02-27
2023-11-14
Mirosław P. Jabłoński

Kup Wąska droga między pragnieniami w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wąska droga między pragnieniami

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wąska droga między pragnieniami

Niestety straszne rozczarowanie. Gdyby nie sentyment do "Kronik królobójcy" to nie skończył bym tego. Zwykła historia niczym nie wyróżniającą się.
Jedyne co zasługuje na uwagę to ilustracje - które zresztą stanowią 1/3 że 190 stronicowej książeczki.
Jeżeli jesteś fanem opowieści o Kvothe możesz to przeczytać choć i tak nie wnosi nic nowego do tego cyklu.

Nie będę ukrywać, że miałam nadzieję na trzeci tom i poczułam lekkie ukłucie zawodu, że to jednak nie jest to. Przełknęłam umiarkowanie gorzką pigułkę rozczarowania i zaczęłam czytać i… dobrze mi było z tym, że ponownie gościłam w świecie „Kronik Królobójcy”!

„Jego serce było jedynie harfą, która nie grała żadnej melodii poza czystym pragnieniem.”
Ooooo rozkoszny jest powrót w objęcia mistrza poetyckich zdań, które jednocześnie unoszą i osadzają nas twardo na ziemi. Skoncentrowane, celne, a jednocześnie takie baśniowe! Nooo dobra, trochę popływałam, a teraz bardziej konkretnie. 😉
Powieść to rozbudowana wersja opowiadania „The Lightning Tree”, które było opublikowane w antologii pod tytułem „Rogues”. Tytuł całkiem sensowny, bo faktycznie to drzewo jest istotnym, symbolicznym elementem książki. Treść powieści poprzedzona jest wstępem od autora, w którym tłumaczy, dla kogo jest rzeczona książka. Jest też posłowie, które, wydaje mi się, będzie smaczkiem dla fanów pisarza. Powieść jest bogato ilustrowana. Jest to historia jednego dnia z życia Basta, który pracuje jako pomocnik w karczmie. Postrzegany przez okolicznych mieszkańców jako miły, leniwy i lekko głupkowaty pomocnik karczmarza. Ale to tylko pozory, wizja dla dorosłych, wygodna dla samego Basta. 😉On sam siebie postrzega jako artystę!

„…Bast uznawał sukces za równie nieciekawy jak woda w rowie. Niech inni zadowolą się zwykłą doskonałością. On był artystą.”
Nasz bohater żongluje podstępami, handluje tajemnicami i w niezauważalny dla gawiedzi sposób wpływa na losy ludzi, których zna. Towarzyszymy głównej postaci od świtu aż po północ. Jak na jeden dzień poznajemy zadziwiająco dużo innych bohaterów. Zwłaszcza bardzo temperamentnych dziecięcych postaci. Uroczych i irytujących zarazem. Poznajemy piękną Embrelee, która „jest słodka jak śmietana i szeroka w biodrach”. 😉 Jest też oczywiście nasz człowiek-legenda - Kwothe, czyli główny bohater Kronik, choć tu raczej w roli skromnego karczmarza, zwanego przez naszego głównego bohatera Reshim.
Nie ma tu wartkiej akcji, powieść płynie jak leniwa rzeka, a ty razem z nią. Jest bardzo baśniowo, mamy świetne dialogi i możemy bliżej poznać postać Basta, który jest trochę jak mocno złośliwy dzieciak o wielkim, pomiestnym serduchu. Ale przecież dzieckiem już nie jest… to złożona postać, pełna sprzeczności. To nie jest żadna epicka książka - to prosta i kwiecista zarazem opowieść. Urokliwa, pełna wypełzającej ze wszystkich zakątków magii historia.
Patrząc z mojej perspektywy, czyli zakochanej w Kronikach czytelniczki, nie wiem, czy ktoś kto ich nie czytał, będzie mógł w pełni rozsmakować się w tej powieści. Tak, uczciwie polecam czytanie jej jako uzupełnienie.

Ooooo rozkoszny jest...

Motyw handlu wymiennego z dziećmi, przysługa lub informacja za kłamstwo itp 10/10

348 użytkowników ma tytuł Wąska droga między pragnieniami na półkach głównych
76 użytkowników ma tytuł Wąska droga między pragnieniami na półkach dodatkowych

Okładka książki Łotrzyki Joe Abercrombie, Daniel Abraham, David Ball, Paul Cornell, Bradley Denton, Gardner Dozois, Phyllis Eisenstein, Gillian Flynn, Neil Gaiman, Matthew Hughes, Joe R. Lansdale, Scott Lynch, George R.R. Martin, Garth Nix, Cherie Priest, Patrick Rothfuss, Steven Saylor, Michael Swanwick, Lisa Tuttle, Carrie Vaughn, Walter Jon Williams, Connie Willis
Okładka książki Epopeja. Legendy fantasy Paolo Bacigalupi, Trudi Canavan, Orson Scott Card, Kate Elliott, Robin Hobb, Nora K. Jemisin, Mary Robinette Kowal, Ursula K. Le Guin, Juliet Marillier, Melanie Rawn, Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson, Carrie Vaughn, Tad Williams, praca zbiorowa
Okładka książki Unfettered Peter V. Brett, Terry Brooks, Jacqueline Carey, David Anthony Durham, Robert Jordan, Mark Lawrence, Naomi Novik, Patrick Rothfuss, Robert Anthony Salvatore, Brandon Sanderson

Cytaty z książki Wąska droga między pragnieniami

Dodaj cytat z książki Wąska droga między pragnieniami