Poczet faraonów

- historia
- Wydawnictwo Iskry
- 2021-10-29
- 1998-01-01
- egipt starożytność faraon nil
"Poczet faraonów" przedstawia w porządku chronologicznym ponad 200 postaci, czyli zdecydowaną większość znanych władców starożytnego Egiptu, zarówno panujących nad całością ziem egipskich, jak i tych uznawanych na części terytorium. Galerię faraonów otwiera portret Menesa, który – zgodnie z tradycją – zjednoczył cały Egipt, a zamyka sylwetka Kleopatry VII, uważanej za ostatnią władczynię egipską w pełnym tego słowa znaczeniu. Autor nie skupia się tylko na sylwetkach faraonów, których, tam gdzie jest to możliwe, stara się przedstawiać jako ludzi z krwi i kości. Uzupełnia także treść, omawiając niejako przy okazji ważne elementy kultury egipskiej (piramidy, mumie),nierozerwalnie związane z bohaterami książki. Publikacja o charakterze popularnonaukowym, oparta na źródłach starożytnych i najnowszych badaniach, jest lekturą dla każdego, kto interesuje się historią.
Z prezentowanych biogramów, napisanych barwnie, tonem opowieści, wyłaniają się pasjonujące dzieje starożytnego Egiptu, a także jego sztuki i kultury materialnej. Żywą narracją książki autor pragnie zachęcić Czytelników – którzy nie przepadają za historią w podręcznikowym wydaniu – do dalszego zgłębiania wiedzy o starożytnym Egipcie.
Drugie wydanie książki zostało przejrzane, poprawione i uzupełnione przez autora.
Wielka szkoda, że jeszcze jest tak mało danych na temat poszczególnych władców starożytnego Egiptu. Jednak mimo wszystko w tej książce jest wiele ciekawych informacji i każdy miłośnik tego zagadnienia znajdzie coś ciekawego dla siebie.
Pokaż mimo toOd zawsze uwielbiałam historię, a najmilej poznawało mi się dzieje starożytnego Egiptu - ale nigdy nie miałam w rękach tak przejrzystej, tak interesującej i tak prosto i zrozumiale napisanej książki, w której znalazłam wszystkich władców Egiptu! POCZET FARAONÓW Bogusława Kwiatkowskiego, to gargantuiczna opowieść o świecie, którego już nie ma i o ludziach, po których zostały legendy, piramidy, skarby... i grobowce.
Znajdziecie tu życiorysy wszystkich władców panujących nad ziemiami egipskimi. To skarbnica postaci, których egzystencja bywa trudna do wyobrażenia dla współczesnego człowieka. Zdarzenia, o których przeczytacie z tej księgi, będą wywoływać w was pewien dyskomfort, ale i podziw. Ta cywilizacja była prawdziwie wspaniała, zrodziła wielkie rzeczy, ale i... jak niestety to bywa w przypadku ludzkiego gatunku - miała krew na rękach.
Jak oni się tam mordowali! W rodzinie, w śród znajomych, zaufanych i niezaufanych... można rzecz: wszystkie chwyty dozwolone. Moralność znaczyła co innego, a może nie znaczyła nic. Władza, władcy, szli po trupach do celu, a cele zdobywali spektakularne. Ja jestem absolutnie zachwycona tą książką.
POCZET FARAONÓW zbiera najważniejsze fakty o władcach Egiptu. Pokazuje nam ich oblicze - dosłownie, ponieważ niemal zawsze mamy podobiznę władcy, jak i w przenośni, w wymiarze historycznym, patrząc na czyny danej jednostki. Bez wątpienia to pozycja obowiązkowa dla każdego fana starożytnego Egiptu, ale i dla każdego, kto kocha historię i dla tych, którzy lubią czytać biografie.
Cała gama osobowości, ich determinacji, sposobu rządzenia, ale i wgląd w życie codzienne Egipcjan, w ich historyczne pojedynki, w ich relacje, w ich sposób patrzenia na tamtejszy, miniony świat. Ludzie zawsze muszą sobie jakoś tę rzeczywistość poukładać - warto zerknąć, jak układali ją sobie daaaaaaawno temu.... i czy człowiek się zmienił? Czy może tylko zmienił się jego słownik i narzędzia?
Przepięknie wydana książka, z której jestem niesamowicie zadowolona i którą podczytuję... po jednej biografii, po dwie... na wyrywki. Raz szukam Kleopatry, raz Dżesera - jest w czym wybierać, bo stron mamy tu 1155 - sporo, prawda? I jeszcze raz podkreślę, KSIĄŻKA JEST WYDANA WSPANIALE! I napisana w bardzo przystępny sposób - każdego zaciekawią te kryminalno-miłosno-dramatyczno-wojowniczo-mordercze puzzle historii. To lepsze niż thriller, niż horror, niż obyczajówka, niż erotyk - to było naprawdę!
życie do życia i tworzy się opowieść
9/10
Wydawnictwo ISKRY
Od zawsze uwielbiałam historię, a najmilej poznawało mi się dzieje starożytnego Egiptu - ale nigdy nie miałam w rękach tak przejrzystej, tak interesującej i tak prosto i zrozumiale napisanej książki, w której znalazłam wszystkich władców Egiptu! POCZET FARAONÓW Bogusława Kwiatkowskiego, to gargantuiczna opowieść o świecie, którego już nie ma i o ludziach, po których zostały...
więcej Pokaż mimo toProblem z Pocztem mam taki, że już w jednym z pierwszych rozdziałów autor, który się naprawdę napracował, bo książka jest dość gruba i ciężka, porównuje faraonów do Mieszka I... Jestem prostym czytelnikiem, jednak kilka książek przeczytałem na ten temat... Niestety oczekiwałem, opisu źródła w którym dany faraon występuje, hieroglifów z nim związanych, no i konkretnych danych z jego życia... Jeśli, oczywiście istnieją źródła... Szkoda...
Problem z Pocztem mam taki, że już w jednym z pierwszych rozdziałów autor, który się naprawdę napracował, bo książka jest dość gruba i ciężka, porównuje faraonów do Mieszka I... Jestem prostym czytelnikiem, jednak kilka książek przeczytałem na ten temat... Niestety oczekiwałem, opisu źródła w którym dany faraon występuje, hieroglifów z nim związanych, no i konkretnych...
więcej Pokaż mimo toTo już kolejne wydanie "Pocztu faraonów". Podróż przez wieki zaczynamy z Menesem uznawanym za pierwszego władcę Egiptu, a kończymy z Kleopatrą z rodu Ptolemeuszy, zaś wędrować będziemy przez ponad tysiąc stron.
Przygoda zaczyna się ponad 3000 lat p.n.e. - to szmat czasu, więc nic dziwnego, że wiele biogramów władców jest dość skąpych. Wiedza o tym, czego dokonali i jak wyglądał Egipt za ich panowania, w jakich okolicznościach zeszli z tego świata i gdzie zostali pochowani, nierzadko opiera się jedynie na zachowanych artefaktach i domysłach badaczy. Im bliżej naszej ery, tym więcej pojawia się szczegółów...
(cd recenzji na fb)
więcej Pokaż mimo toPrzygoda zaczyna się ponad 3000 lat p.n.e. - to szmat czasu, więc nic dziwnego, że wiele biogramów władców jest dość skąpych. Wiedza o tym, czego dokonali i jak...
Tytuł jest nieco mylący, ponieważ jest to bardziej książka przedstawiająca dzieje starożytnego Egiptu, niż zbiór biografii władców. W rozdziałach poświęconym faraonom, o których praktycznie nie ma danych historycznych autor rozpisuje się na temat budowy piramid, sposobów mumifikowania, sytuacji politycznej innych państw i tego typu rzeczy. Bardzo przystępnie napisana, z wyjaśnieniami większości nowo wprowadzanych pojęć. Polecam wszystkim chcącym się zapoznać z historią Egiptu i okolic.
więcej Pokaż mimo toKsiążkę tę poleciłbym raczej ludziom którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z cywilizacją dawnego Egiptu. Jest bowiem problem związany z tym dziełem. Gdyby autor chciał pisać biografie faraonów zgodnie z tym co podają źródła, to dzieło to byłoby o wiele krótsze, niż jest ta książka. Pasjonująca historia Starożytnego Egiptu znana jest bowiem w stopniu dość fragmentarycznym. O ile istnieli tacy faraonowie jak Ramzes II o którego życiu i czynach oraz osobowości da się napisać dość wyczerpującą biografię o tyle są władcy a nawet całe dynastie egipskie o których nie da się powiedzieć praktycznie niczego bo przetrwał o nich tylko zapis potwierdzający że istniały lub w najlepszym wypadku niewiele więcej. Sam Kwiatkowski zresztą też o tym pisze. Dotyczy to nie tylko efemerycznych królów panujących nad częścią Starożytnego Egiptu w czasach chaosu ale nawet wielkich i znanych faraonów o życiu których niekiedy wiadomo bardzo mało. Np o czynach i życiu faraona Cheopsa wiemy tylko tyle że zbudował swoją piramidę oraz odbył kilka ekspedycji wojskowych o szczegółach których nic jednak nie ma informacji. W tej sytuacji autor pisząc o niektórych władcach nie mógł podawać faktów o życiu królów, o których niczego nie wiemy. Niestety Kwiatkowski w tej sytuacji uciekł się kolokwialnie mówiąc do tzw lania wody co dość obniża wartość tej książki.
Książkę tę poleciłbym raczej ludziom którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z cywilizacją dawnego Egiptu. Jest bowiem problem związany z tym dziełem. Gdyby autor chciał pisać biografie faraonów zgodnie z tym co podają źródła, to dzieło to byłoby o wiele krótsze, niż jest ta książka. Pasjonująca historia Starożytnego Egiptu znana jest bowiem w stopniu dość fragmentarycznym....
więcej Pokaż mimo tociekawa, wspaniała książka
ciekawa, wspaniała książka
Pokaż mimo toMoim zdaniem badzo rzetelnie napisana książka, jeśli kogoś intersuje historia Egiptu można się dowiedzieć wiele ciekawostek. Pisana także w bardzo prosty dostępny nie nudny sposób.