Odkrycie grobowca Tutanchamona

Okładka książki Odkrycie grobowca Tutanchamona autora Howard Carter, Arthur C. Mace, 9788324162017
Okładka książki Odkrycie grobowca Tutanchamona
Howard CarterArthur C. Mace Wydawnictwo: Amber Seria: Tajemnice przeszłości popularnonaukowa
popularnonaukowa
Bogdan Żurawski

Kup Odkrycie grobowca Tutanchamona w ulubionej księgarnii

Oceny książki Odkrycie grobowca Tutanchamona

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odkrycie grobowca Tutanchamona

Tutenchamon najbardziej znany obok Ramzesa II faraon, rządził krótko, zmarł w wieku około 19 lat, sławę zdobył po odkryciu jego grobowca przez Howarda Cartera. Oglądając na żywo, artefakty znalezione w jego grobowcu, przenosimy się kilka tysięcy lat wstecz do cywilizacji, która potrafiła wytwarzać cudowne przedmioty, wszystko ocieka złotem i szlachetnymi kamieniami. Jest ich ponad pięć tysięcy, a znajdują się w nowo otwartym Wielkim Muzeum Egipskiego w Gizie.
W tej książce sam odkrywca opowiada nam o znalezieniu grobowca, którego szukał przez sześć lat.
Determinacja i upór zostały uwieńczone sukcesem, Carter w emocjonujący sposób przedstawił przełomowe momenty odkrycia, znalezienie nienaruszonych pieczęci, otwarcie komory grobowej, skarbca, oraz innych pomieszczeń zapełnionych nieprawdopodobnymi skarbami. W książce znajduje się także ponad 100 zdjęć i rysunków.

Nie spodziewałem się, że ta książka aż tak przypadnie mi do gustu.

Starożytny Egipt fascynował mnie od dzieciństwa i była to moja ulubiona z antycznych cywilizacji, gdy jako kilkuletni chłopak zainteresowałem się historią. Pierwszym faraonem, o istnieniu którego się dowiedziałem, był oczywiście Tutanchamon. Jego legendarna złota maska to coś, co natychmiastowo przychodzi mi na myśl, gdy wspominam swoje pierwsze „spotkanie” z niezwykłą cywilizacją egipską.

Właśnie dlatego bardzo się ucieszyłem, gdy w ręce wpadła mi (trochę przypadkowo) książka opisująca odkrycie tego słynnego faraona przez duet niemniej słynnych odkrywców. Fakt, że autorem książki jest sam Howard Carter jeszcze bardziej wzmagał moją ciekawość.

Carter drobiazgowo, ale równie interesująco opowiada o tym, jak doszło do jednego z najsłynniejszych odkryć w dziejach archeologii. Dzięki lekturze tej książki można dowiedzieć się sporo o tym, czym w ogóle była i jest archeologia. Drobnym, choć ważnym atutem książki są piękne fotografie z epoki Cartera.

Osobiście oceniam tę opowieść bardzo wysoko, choć raczej nie każdemu przypadnie ona do gustu. Powinni sięgnąć po nią zwłaszcza miłośnicy Egiptu.

Nie spodziewałem się, że ta książka aż tak przypadnie mi do gustu.

Książka składająca się de facto z trzech części - krótkiej biografii Cartera, historii odkreycia grobowca Tutanchamona oraz opisu zabezpieczania artefaktów znalezionych w grobowcu.

Czyta się szybko, sporo zdjęć.

Polecam.

Czyta się szybko, sporo zdjęć.

Polecam.

186 użytkowników ma tytuł Odkrycie grobowca Tutanchamona na półkach głównych