Sama słodycz. Ciasta, torty i desery
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Zwierciadło
- Data wydania:
- 2021-11-24
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-11-24
- Liczba stron:
- 348
- Czas czytania
- 5 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381322829
Najsłodsza książką do czytania! Ponad 90 przepisów na: bezy, kremy, syropy, tarty, ciasta tradycyjne, serniki, torty, ptysie i eklery.
Proste i wykwintne przepisy dla początkujących i zaawansowanych w sztuce cukierniczej. Każdy znajdzie coś dla siebie. Joanna Matyjek, autorka bloga Odczaruj gary dzieli się swoimi przepisami przy okazji opowiadając historie rodzinnych wypieków, ale także inspiruje i zachęca do eksperymentowania. Pomiędzy przepisami opowieści o tym jak powstawały i skąd pochodzą słodkości. Czy wiecie, że pierwsze na świecie torty wyrabiane były z ciasta chlebowego? To były rarytasy na jakie nie wszyscy mogli sobie pozwolić a słynną wielbicielką tortów była królowa Francji Maria Antonina. Dlaczego karmel to wynalazek Arabów? Kim była Anna Pavlova na której cześć nazwano pewien rodzaj bezy? Skąd pochodzą tradycyjne mazurki? Czym różnią się faworki od chrustu?
Mnóstwo anegdot do czytania przy okazji pieczenia i delektowania się słodkimi potrawami.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 7
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
"Sama słodycz" Joanna Matyjek
"Smak słodyczy" to pierwsza książka kucharska którą miałam okazję recenzować. A, że uwielbiam nie tylko jeść słodycze ale i je piec to z wielką przyjemnością skorzystałam z przepisów w niej zawartych.
Ale nim o przepisach najpierw zacznę od tego, iż książka ta jest oprawiona w twardą okładkę co jest wielkim plusem. Nie zniszczy się podczas częstego korzystania z niej.
Książka podzielona jest na 9 rozdziałów w którym każdy zawiera inny rodzaj słodkości, między innymi takich jak: bezy, torty, tarty itp. Każdemu przepisówi towarzyszą piękne zdjęcia wykonanych przez autorkę przepisów. Bardzo lubię gdy mogę się wzorować na zdjęciu jak dany słodkości powinna wyglądać już po wykonaniu.
Jeśli chodzi o same przepisy to autorka postarała się aby sposób wykonania był napisany zrozumiałym również dla laików językiem. Każdy krok wykonania danej słodkości jest dokładnie opisany.
Składniki zawarte w przepisach są przystępne i łatwe do zdobycia co również uważam na plus gdyż nie lubię spędzać zbyt dużo czasu na poszukiwaniu wyszukanych, ciężko do zdobycia składników.
Co prawda jeszcze nie udało mi się wykonać wszystkich ciast, tortów i deserów, które były zawarte w tej książce jednak każda słodkość którą zrobiłam z przepisu zawartego w tej książce nie dość, że były pyszne to jeszcze pięknie wyglądały.
Wszyscy znajomi którzy mieli okazję razem ze mną testować wykonane ze mną słodkości byli zachwyceni ich smakiem. Zdecydowanie polecam tę książkę wszystkim uwielbiajacyn pięc ale i również tym którzy swoją przygodę z pieczenie dopiero zaczynają lub zamierzają zacząć. Za egzemplarz co recenzji dziękuję wydawnictwu Zwierciadło
"Sama słodycz" Joanna Matyjek
więcej Pokaż mimo to"Smak słodyczy" to pierwsza książka kucharska którą miałam okazję recenzować. A, że uwielbiam nie tylko jeść słodycze ale i je piec to z wielką przyjemnością skorzystałam z przepisów w niej zawartych.
Ale nim o przepisach najpierw zacznę od tego, iż książka ta jest oprawiona w twardą okładkę co jest wielkim plusem. Nie zniszczy się...
Kupiłem książkę po audycji radiowej w radio 357, gdzie rozmawiano z Autorką na temat tej pozycji i przepisów w niej zawartych. I muszę napisać, że jestem bardzo rozczarowany jej zawartością, dlatego książka nie wyląduje na mojej półce obok kilkunastu innych pozycji kucharskich, ale niestety wróci do sklepu. Joanna Matyjek w trakcie audycji opowiadała z jaką pieczołowitością przygotowywano poszczególne sesje i aranżacje fotografii oraz jaką ogromną wiedzę na ten temat zdobył. Niestety tego nie widać, bo zdjęcia nie porywają. To jeszcze mógłbym pominąć, ale sposobu w jaki ją napisano i sztucznie zapełniono treścią już nie. Jest to książka ( wyceniona przez wydawcę na 70zł),a nie blog kulinarny i o tym Autorka zdaje się, zapomniała. Przykładowo... Najczęstsze pytania o bezę. Na pytanie jakiego octu użyć, udzielono odpowiedzi "Zwykłego". Pytanie jaki to ocet jest zwykły dla Autorki :) Losowe cytaty : Nasączyć końcówką płynu; Natalia i Łukasz sami sprowadzają ziarno [kakao], prażą je i sami robią czekolady takie, że aż się drży z podniecenia. Nie chce mi się przepisywać i szukać więcej, ale generalnie każda strona "coś ma" , a grafomańskich historii i zdań jest mnóstwo. Podkreślam, to wydana książka, ma wydawcę, powinna mieć korektora, kogoś od składu i sprawdzenia języka, a nie blog kulinarny, na którym można wybaczyć więcej. Źle się to czyta i źle się to ogląda przez bardzo dziwny układ grafiki i czcionek, porozbijane przepisy na kilka stron... Każda książka kucharska z Lidla ( tak, te rozdawane za darmo przez kilka lat z rzędu) biją tę pozycję na przysłowiową głowę.
Kupiłem książkę po audycji radiowej w radio 357, gdzie rozmawiano z Autorką na temat tej pozycji i przepisów w niej zawartych. I muszę napisać, że jestem bardzo rozczarowany jej zawartością, dlatego książka nie wyląduje na mojej półce obok kilkunastu innych pozycji kucharskich, ale niestety wróci do sklepu. Joanna Matyjek w trakcie audycji opowiadała z jaką...
więcej Pokaż mimo toLubcie piec ciasta, słodkości? Ja uwielbiam. Bardzo lubię też książki kucharskie, szczególnie gdy są takie ładne i ciekawe jak ta.
Tutaj mamy dużą, twardą oprawa, wiele apetycznie wyglądających zdjęć, które zachęcają do czytania i pyszne przepisy w sam raz dla całej rodziny.
Całość podzielona jest tak, aby łatwo znaleźć to co akurat nas interesuje. Mamy bezy, wypieki tradycyjne, czekolady, kremy, ptysie, tarty, torty, serniki i świąteczne pysznośc.
Jeśli szukacie ładnej książki kucharskiej, z mnóstwem tradycyjnych jak i niebanalnych ciast, polecam.
Lubcie piec ciasta, słodkości? Ja uwielbiam. Bardzo lubię też książki kucharskie, szczególnie gdy są takie ładne i ciekawe jak ta.
więcej Pokaż mimo toTutaj mamy dużą, twardą oprawa, wiele apetycznie wyglądających zdjęć, które zachęcają do czytania i pyszne przepisy w sam raz dla całej rodziny.
Całość podzielona jest tak, aby łatwo znaleźć to co akurat nas interesuje. Mamy bezy, wypieki...