Kobiety z obrazów. Nowe historie

- sztuka
- Kobiety z obrazów (tom 2)
- Marginesy
- 2021-11-11
- 2021-11-11
- 9788367022088
- literatura polska biografia wspomnienia sztuka obrazy kobiety
Ambitne, utalentowane, zdeterminowane – artystki, muzy, modelki, inspiratorki i protektorki twórców. Długo czekały, by zaistnieć w świecie sztuki zdominowanym przez mężczyzn. Wreszcie nadszedł ich czas.
Suzanne Valadon, ulubiona modelka Renoira i Toulouse-Lautreca, porzuciła pozowanie mistrzom, żeby malować i zyskać sławę artystki. Berthe Morisot, choć zakochana w Éduardzie Manecie i zafascynowana jego sztuką, ze wszystkich sił starała się go nie naśladować. Komplementy, w których porównywano jej obrazy do jego dzieł, uznawała wręcz za zniewagę. Piękna Kiki, najsłynniejsza modelka dwudziestolecia, zawładnęła wyobraźnią i zmysłami paryskich artystów. Królowa Montparnasse’u nigdy nie nosiła bielizny, a sukienkę imitowała falbaną doszytą do rąbka płaszcza, żeby raz-dwa pozować nago. Vanessa Bell od dzieciństwa wiedziała, że pragnie być malarką. Sławy zazdrościła jej młodsza siostra, Virginia Woolf, która w utworach literackich wielokrotnie sięgała do fenomenu postaci siostry – pięknej, zmysłowej, utalentowanej. Nie wyobrażała sobie, żeby ktoś inny projektował okładki jej książek i malował portrety. Bella Chagall wtopiła się w malarską wizję swojego męża tak mocno, że pisał do niej: „Kiedy Ci się długo przyglądam, wydaje mi się, że jesteś moim dziełem”.
Fascynujące opowieści o kobietach z obrazów dopisują ważny rozdział do historii sztuki i emancypacji. Ich wkład do światowej kultury jest nie do przecenienia.
Jeśli szukacie książki do pochłonięcia w chwilę i z olbrzymią przyjemnością to właśnie jest ona.
Możliwe, że o nich słyszeliście (lub też nie),może nawet znacie ich obrazy lub obrazy do których pozowały. Dla tych co je znają i nie znają, pasjonatów sztuki lub amatorów dopiero raczkujących w tym fascynującym świecie, jest to pozycja obowiązkowa.
Małgorzata Czyńska w swojej książce "Kobiety z obrazów. Nowe historie" prezentuj grono artystek, modelek i miłośniczek sztuki, które odcisnęły swoje piętno na historii sztuki.
Przed Wami 10 znakomitych biograficznych esejów uzupełnionych ciekawymi wspomnieniami i pięknymi obrazami 😍 Poznajcie nie tyle twórczość, ile życie wspaniałych artystek, ich miłości, rozterki, porażki i drogę do ich wielkiego sukcesu.
więcej Pokaż mimo toLiteracko-artystyczna uczta we wspaniałym towarzystwie takich dam jak: Suzanne Valadon, Kiki z Montparnasse'u, Dagny Przybyszewska, Vanessa Bell, Bella Chagall czy Berthe Morisot.
38/180/2023
Wyzwanie kwiecień 203 - Biografia
Bardzo, bardzo! Dobrze się czyta, reprodukcje są! Nie mam się do czego przyczepić i będę łapać poprzednie z tej serii.
Podobnie jak w powieści o Łempickiej, tutaj też autorka nie raportuje pełnej biografii bohaterek. Dla mnie bardzo dobrze. Nudne by było. A tak mamy wycinki, fragmenty. Impresje takie.
A tu moje notatki, ku pamięci:
Alma Mahler: opiekunka geniuszy.
Bella Chagall: żona i wielka muza.
Berthe Morisot: całe życie z Manetami.
Sofinisba Anguissola: w XVII wieku kobiety też malowały!
Elizabeth Siddal: modelka prerafaelitów.
Kiki z Montparnasse'u: ze szczytu na dno.
Marie Laurencin: umiarkowana kubistka (to plus: kreska jak u Picassa ale na szczęście oczy na właściwym miejscu!)
Suzanne Valadon: ruda ukochana impresjonistów.
Vanessa Bell: siostra Wirginii Woolf. Postacie z jej obrazów często nie mają wyraźnych oczu.
Dagny Juell-Przybyszewska: nieszczęsna norweska żona Przybyszewskiego. Ukochana lub znienawidzona przez Muncha, Strindberga, Boya-Żeleńskiego.
38/180/2023
więcej Pokaż mimo toWyzwanie kwiecień 203 - Biografia
A tu moje notatki, ku...
Bardziej mi się podobała niż pierwsza część, głównie dlatego, że dołączono więcej zdjęć i obrazów i nareszcie zostały podpisane (moim zdaniem, brak podpisów i skąpe reprodukcje to spore niedociągnięcia pierwszej książki z tej serii). Mam nadzieję, że kolejna część będzie równie ciekawie napisana i będzie w niej więcej zdjęć i reprodukcji. Polecam całą serię osobom zainteresowanym sztuką.
więcej Pokaż mimo toTo niezwykłe ile można dowiedzieć się z takich opowieści o tym cóż za tajemnicze postacie, w tym wypadku kobiece znajdują się często na największych dziełach znamienitych malarzy. Pikantne szczegóły z artystycznego życia codziennego malarzy i ich modelek-też niekiedy malarek.
Polecam
Pokaż mimo toO wielkich miłościach, złamanych sercach i rozczarowaniach oraz o płci pięknej obecnej sztuce....
Moja druga styczność z Czyńską.
Nie będę się rozpisywać, bo wiem, że jeśli ktoś będzie ciekawy to na pewno sięgnie po tę książkę. Polecam zdecydowanie laikom i osobom, które cenią sobie lekkość w książkach.
Moja druga styczność z Czyńską.
więcej Pokaż mimo toPowiem szczerze, że nie jestem znawcą sztuki. Owszem znam popularne obrazy jak Mona Lisa czy Dama z perłą, ale na tym koniec.
Jakie były kobiety uwiecznione na obrazach? W tej książce znajdziecie życiorysy kobiet, które były modelkami pozującymi do obrazami, albo malarkami. Dowiecie się też o romansach pomiędzy modelkami a malarzami....
Trzecia książka Pani Czyńskiej i również chaotyczna. Pewne akapity musiałabym czytać kilkukrotnie aby je zrozumieć - kto jest kim, kto z kim itd.
Wbrew temu czekam na dalsze historie kobiet w malarstwie
Pokaż mimo toWbrew temu czekam na dalsze historie kobiet w malarstwie
Zdecydowanie polecam przeczytać. Książka składa się z esejów, które przedstawiają kobiety, które miały wpływ na rozwój sztuki. Ponadto książka jest wzbogacona o rysunki i zdjęcia.
Pokaż mimo toBardzo rozkoszna lektura. Superprzyjemna i lekka, maślana wręcz, z krótkimi rozdziałami i zgrabną narracją. Pocztówkowa: sylwetki kobiet tylko zarysowuje, raczej niż opowiedzieć ich całe życia próbuje snuć opowieści tyle, by nas zachęcić do sięgnięcia po więcej. Wiele ciekawych informacji definitywnie pomija (wiedziałam dużo więcej o Vanessie Bell czy Suzanne Valadon i to byłyby historie czy cytaty zdecydowanie interesujące i pasujące!). Pozostaje jednak pozycją nader przyjemną, do pochłonięcia w chwileczkę i z wielką przyjemnością. Z chęcią sięgnę po pierwszy tom.
Bardzo rozkoszna lektura. Superprzyjemna i lekka, maślana wręcz, z krótkimi rozdziałami i zgrabną narracją. Pocztówkowa: sylwetki kobiet tylko zarysowuje, raczej niż opowiedzieć ich całe życia próbuje snuć opowieści tyle, by nas zachęcić do sięgnięcia po więcej. Wiele ciekawych informacji definitywnie pomija (wiedziałam dużo więcej o Vanessie Bell czy Suzanne Valadon i to...
więcej Pokaż mimo toNie czytałam pierwszej części więc nie porównam. Chciałam najpierw zapoznać się ze stylem autorki. Miałam obawy, że po "Polkach na Montparnassie" trudno będzie mnie zachwycić. Jednak książkę odebrałam bardzo pozytywnie. Napisana prostym dla raczej powierzchownego, raczkującego miłośnika sztuki, językiem ale bardzo interesująco. Przedstawia sylwetki kobiet, które postanowiły zawalczyć o siebie i choć, niejednokrotnie walczyły w cieniu facetów, to często z pozytywnym skutkiem. Mnóstwo ciekawych informacji, często okraszonych pikantnymi szczegółami, fajnie, dzięki tej książce, składają mi się zdobyte wcześniej informacje w całość. To taka lektura, że chce się sięgnąć po więcej. Dla mnie wartościowa.
Nie czytałam pierwszej części więc nie porównam. Chciałam najpierw zapoznać się ze stylem autorki. Miałam obawy, że po "Polkach na Montparnassie" trudno będzie mnie zachwycić. Jednak książkę odebrałam bardzo pozytywnie. Napisana prostym dla raczej powierzchownego, raczkującego miłośnika sztuki, językiem ale bardzo interesująco. Przedstawia sylwetki kobiet, które...
więcej Pokaż mimo toLepsza niż pierwsza cześć, w końcu o samych kobietach, a nie o artystach którzy im towarzyszyli! Duży plus za tę zmianę.