Suknia. Opowieść o królewskim ślubie

Okładka książki Suknia. Opowieść o królewskim ślubie autora Jennifer Robson, 9788308074077
Okładka książki Suknia. Opowieść o królewskim ślubie
Katarzyna Makaruk

Kup Suknia. Opowieść o królewskim ślubie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Suknia. Opowieść o królewskim ślubie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Suknia. Opowieść o królewskim ślubie

W 1947 roku londyńczycy muszą mierzyć się z mrozami, brakami żywności i opału. W domu mody Hartnella przecinają się drogi Ann i Miriam. Obie straciły wszystkich bliski w czasie wojny. Ann po wyjeździe bratowej zostaje w Anglii zupełnie sama. Miriam próbuje w nowym kraju zacząć życie od nowa, pozostawić za sobą traumy Holokaustu. Bohaterki wspólnie pracują nad tytułową suknią ślubną księżniczki Elżbiety, ale przede wszystkim zaprzyjaźniają się. Obie próbują mierzyć się z własnym życiem, uporać się z traumami, ułożyć wszystko od nowa…

Drugi plan czasowy zabiera nas do współczesnego Toronto, gdzie poznajemy Heather. Kobieta traci babcię, a w jej ręce trafiają próbki haftu. Zdaje sobie wówczas sprawę, jak mało wiedziała o Ann.

W tytule znalazła się suknia, ale to nie ona jest bohaterką tej historii. Tak samo istotą powieści nie jest królewski ślub, na który patrzymy oczami głównych bohaterek z właściwego ich pozycji rzędu. To opowieść o nich samych. Z jednej strony ciepła, pełna wsparcia i lekkiej jak najcieńszy tiul nadziei na nowe życie, a z drugiej pełna bólu, cierpienia…

Jennifer Robson bohaterkami swojej powieści nie czyni kobiet silnych, wierzących w siebie, dążących do celu. Ann i Miriam to „zwyczajne” dziewczyny, na które los zrzucił zbyt wiele, a jednak nie dały się złamać. To historia o zaczynaniu wszystkiego od nowa, zostawianiu za sobą przeszłości, ale też próbie jej przepracowania…

Heather sama w sobie nie daje tej historii wiele. Jej własna historia jest po prostu przyjemna, ale niewyszukana. Jednak to jej obecność i próba rozwikłania tajemnic, o których Ann całe życie milczała, pozwala nam poznać historię przyjaciółek pełniej – zwłaszcza Miriam. Chociaż jako pierwszą poznaliśmy Ann i była ona jakby wysuwana na przód, a współcześnie podążamy za jej wnuczką, to jednak istotniejszą bohaterką jest Miriam i jej historia. To, że możemy ją zobaczyć w całości, jest niezwykle ważne…

1925
1916

To historia przedstawiona w dwóch ramach czasowych: w 1947 roku w Londynie, oraz w 2016 w Toronto i Londynie.
Opowieść ta osnuta jest wokół ślubnej sukni księżniczki Elżbiety...wtedy księżniczki oraz atelier, które ją stworzyło.
Anne i Miriam, dwie hafciarki, pracujące w domu mody Hartnella, połączyła przyjaźń, która stała się ich opoką.
A 2016 rok stał się początkiem zmian dotykających Heather, wnuczki Anne. I miało to związek z jej ukochaną babunią.
Dziewczyna wyrusza w podróż by odkryć tajemnice babci i poznać tę przeszłość, którą trzymała w ukryciu. Czego się dowie i jak wpłynie to na nią i jej życie, to już sami sprawdźcie.
Ależ to piękna, filmowa wręcz historia. I jest napisana w tak obrazowy sposób, że wręcz widzi się przed oczyma, to co czytamy w książce. Ja jestem zachwycona tą historią, choć nie brak tu trudnych i bolesnych momentów. Ale są i te wzruszające i radosne. A te fragmenty dotyczące prac nad suknią ślubną...wręcz trudno się od nich oderwać.
Autorka tak pięknie splotła przeszłość z teraźniejszością, fikcję z wiadomościami historycznymi, że powstała całość zachwycająca niczym najpiękniejszy haft, bogata w blask pereł i błysk cekinów.
Tu radość przeplata się ze smutkiem, duma ze wstydem a miłość z odrazą.
Ja jestem oczarowana tą książką, bezapelacyjnie oczarowana.

A 2016 rok stał się początkiem...

Suknia. Opowieść o królewskim ślubie.
Podtytuł wprowadza w błąd. Opowieść o trzech kobietach, ich życiu i pracy przy szyciu sukni ślubnej.

Suknia. Opowieść o królewskim ślubie.

263 użytkowników ma tytuł Suknia. Opowieść o królewskim ślubie na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Suknia. Opowieść o królewskim ślubie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Suknia. Opowieść o królewskim ślubie

Jennifer Robson
Jennifer Robson
Studiowała literaturę francuską i historię współczesną jako licencjat w King's University College, a następnie uczęszczała do Saint Antony's College na Uniwersytecie Oksfordzkim, gdzie zrobiła doktorat z brytyjskiej historii gospodarczej i społecznej. Podczas pobytu w Oksfordzie była stypendystą Wspólnoty Narodów i doktorantką SSHRC. Kilka lat pracowała w branży wydawniczej, teraz w pełni koncentruje się na pisaniu powieści. Mieszka w Toronto z rodziną i dzieli swoje domowe biuro z owczarkiem niemieckim i dwoma kotami.

Cytaty z książki Suknia. Opowieść o królewskim ślubie

Dodaj cytat z książki Suknia. Opowieść o królewskim ślubie