Wołyńska gra

- 2021-06-21
- 2021-06-21
Zbrodnie nie dają o sobie zapomnieć, a nienawiść nigdy się nie kończy.
Kogo dziś obchodzi Wołyń? Na pewno nie współczesnych trzydziestokilkulatków, a już najmniej tych, którzy już się o nim nasłuchali w dzieciństwie: Jagodę i Olega. Dla obojga Wołyń to tylko historia.
A przynajmniej tak im się wydawało.
Jagoda spędza dnie i noce w warszawskiej korporacji, gdzie walczy z asapami, projektami i romansem z żonatym kolegą.
Oleg kończy swój krótki pobyt w rodzinnych stronach na Ukrainie i planuje kolejny służbowy wyjazd za granicę. 11 lipca, w rocznicę rzezi wołyńskiej, na warszawskiej Ochocie umiera student. Można by tę śmierć uznać za przypadek, gdyby nie dziwna karta, którą znajduje przy nim przyjaciel.
I to za sprawą tej karty Jagoda i Oleg nie będą mogli dłużej udawać, że Wołyń ich nie dotyczy.
Ruszają w śmiertelnie niebezpieczną podróż, po której już nigdy nie będą tacy sami.
Najmocniejszy debiut roku!
Kup Wołyńska gra w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Wołyńska gra
"Wołyńska gra" to książka, która dała mi zupełnie nowe spojrzenie na sprawy polsko-ukraińskie. Jest to powieść bardzo specyficzna, zakręcona, nieco sensacyjna, częściowo zabawna, częściowo poważna ale przede wszystkim wyjątkowa! Porusza ważne współczesne kwestie oraz tematy historyczno-polityczne. Czuć w niej słowiański klimat i polską mentalność. To bardzo konkretna lektura, a gdy już zacznie się ją czytać to nie ma odwrotu. W trakcie czytania nasuwają się pytania, mnóstwo pytań! Pojawia się chęć zrozumienia i wyjaśnienia tego, co dręczy Polaków od lat. "Jedni stawiają pomniki, a drudzy je niszczą. Po obu stronach granic. Przecież wiesz, jak jest." Cała historia opowiadana jest głosem Jagody oraz kilku barwnych postaci m.in. policjanta Maćka czy Ukraińców: Dimki i Olega. Podobał mi się ten zabieg ponieważ losy głównej bohaterki sprawnie łączyły się z innymi wątkami. Autorce udało się stworzyć ciekawych i różnych bohaterów, świetnie scharakteryzowanych i opisanych, którzy uwikłani są w dopracowaną i przemyślaną fabułę. Osobiście, uwielbiam Jagodę! Polubiłam ją już od samego początku. Jest nieustępliwa i zawziętą ale przechodzi też pewną przemianę. "Wołyńska gra" to ponad 600 stron czytelniczej przygody. Znalazłam w tej książce świetne dialogi, burzliwe dyskusje, różne racje i wersje. Bohaterowie miewają wewnętrzne konflikty, walczą z uczuciami, urazami, żalem, odkrywają moc przebaczenia i miłości. Zaś samo zakończenie sprawia, że robi się ciepło na sercu. Przesyłam szczere gratulacje dla autorki Justyny Białowąs za świeże spojrzenie, angażujący styl i pomysł na książkę ❤️.
Oceny książki Wołyńska gra
- 2023 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wołyńska gra
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w porządku,początek był bardzo obiecujący ale cała fabuła trochę za bardzo rozwleczona,jak na mój gust. Co do wątku historycznego drażnił mnie symetryzm w odniesieniu do ludobójstwa na Kresach. W żaden sposób nie można tu relatywizować,tak właśnie teraz próbują postępować władze ukraińskie. Mówią,że ok,mordowaliśmy,pozwolimy na ekshumacje jak wy przyznacie się, że robiliście to samo i nam też zadośćuczynicie. Nie jestem w stanie zaakceptować takiego podejścia.
Książka w porządku,początek był bardzo obiecujący ale cała fabuła trochę za bardzo rozwleczona,jak na mój gust. Co do wątku historycznego drażnił mnie symetryzm w odniesieniu do ludobójstwa na Kresach. W żaden sposób nie można tu relatywizować,tak właśnie teraz próbują postępować władze ukraińskie. Mówią,że ok,mordowaliśmy,pozwolimy na ekshumacje jak wy przyznacie się, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Wołyńska gra" napisana jest ciekawym i niespotykanym stylem literackim. Fabuła mimo zagłębiania się w historię i czytania kolejnych stron, nie do przewidzenia. Akcja jednak toczyła się zbyt długo i rozciągała w nieskończoność, co sprawiało, że książka trochę zaczynała męczyć lecz mimo to chciało się poznać jej koniec. Jestem jednak ciekawa kolejnych książek autorki gdyż to był jej debiut.😊
Książka "Wołyńska gra" napisana jest ciekawym i niespotykanym stylem literackim. Fabuła mimo zagłębiania się w historię i czytania kolejnych stron, nie do przewidzenia. Akcja jednak toczyła się zbyt długo i rozciągała w nieskończoność, co sprawiało, że książka trochę zaczynała męczyć lecz mimo to chciało się poznać jej koniec. Jestem jednak ciekawa kolejnych książek autorki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka @justyna.bialowas.ioa_autorka to majstersztyk 👌 Pełen zwrotów akcji Thriller który trzyma napięcie do samego końca 📖
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująco dobra książka, jak na kryminał, po którym poza settingiem niewiele oczekiwałem. Sama fabuła może nie porywa (takie max. 6/10, ocenę ciągnie w górę humor i wartka akcja),ale dodatkowo autorka bardzo zgrabnie wplotła w nią kwestię relacji polsko-ukraińskich, na czele z Rzezią Wołyńską, ale także innymi mniej znanymi (lub mniej pamiętanymi po polskiej stronie) wydarzeniami. Warto przeczytać choćby dlatego, by poznać ukraiński punkt widzenia na historię i zrozumieć, że tu nie ma czarno-białych bohaterów i na przestrzeni dziejów obie strony miały swoje na sumieniu.
Zaskakująco dobra książka, jak na kryminał, po którym poza settingiem niewiele oczekiwałem. Sama fabuła może nie porywa (takie max. 6/10, ocenę ciągnie w górę humor i wartka akcja),ale dodatkowo autorka bardzo zgrabnie wplotła w nią kwestię relacji polsko-ukraińskich, na czele z Rzezią Wołyńską, ale także innymi mniej znanymi (lub mniej pamiętanymi po polskiej stronie)...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiedziałabym, że polecam wszystkim sebiksom, ale oni pewnie nie gustują w czytaniu. W takim razie polecam wszystkim, którzy z jakiegokolwiek powodu potrzebują wysłuchać obu wersji tej historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest ogólnie "dobra", ale mogłaby być lepsza (w końcu ją zmęczyłam - inaczej nie mogę tego ująć).
Tematyka relacji polsko-ukraińskich, ukraińsko-polskich oraz niezabliźnionych ran jest jak najbardziej niezwykle interesująca. Podobnie opis wydarzeń z perspektywy głównych bohaterów jest bardzo ciekawym zabiegiem. Jednak brakuje tego czegoś co spinałoby w jedną, sensowną całość historii. Nie deprecjonuje pracy jaką niewątpliwie autorka włożyła w przygotowanie się pod kątem wydarzeń historycznych, ale niestety warsztat pisarski wymaga zdobycia jeszcze pewnych szlifów.
Głównym zarzutem jest rozwleczona treść oraz przy tej ilości szczegółów pewne nieusystematyzowanie treści (brakowało mi jakichś części czy rozdziałów, itp.).
Niemniej jednak treści poruszone w książce dały mi do myślenia i pozwoliły "otworzyć" głowę na pewne kwestie. Poza tym, poszukam innych publikacji w tej tematyce, aby uzyskać szersze spojrzenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTematyka relacji polsko-ukraińskich, ukraińsko-polskich oraz niezabliźnionych ran jest jak najbardziej niezwykle interesująca. Podobnie opis wydarzeń z perspektywy głównych bohaterów jest bardzo ciekawym zabiegiem. Jednak brakuje tego czegoś co spinałoby w jedną,...
Tło historyczne, odwieczny konflikt Polsko - Ukraiński ze szczególnym naciskiem na wydarzenia Rzezi Wołyńskiej i współczesne stosunki sąsiedzkie na naszej południowo-wschodniej granicy autorka przedstawiła bardzo rzetelnie. Widać, że włożyła w to dużo pracy. I tyle na plus. Fabuła bardzo rozwleczona. Niby tylko trzy dni, a podczas czytania wydaje się że wieki minęły. Takie trochę pomieszanie z poplątaniem. Według mnie książka trochę "przekombinowana", ale udało mi się dobrnąć do końca. Uff.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJagoda to pracownica korporacji. Oleg natomiast przebywa na Ukrainie u krewnych. Tymczasem w rocznicę rzezi wołyńskiej umiera student. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie dziwna karta, która znajduje przy nim przyjaciel. To właśnie od niej rozpocznie się gra, a Jagoda i Oleg nie będą mogli dłużej udawać, że historia Wołynia ich nie dotyczy.
"Wołyńska gra" to lektura dość trudna w czytaniu. Każda z książek dotykająca najnowszej historii jest trudna. Trzeba znaleźć dużo siły, aby zmierzyć się wydarzeniami pełnymi bólu rzutującego na otaczający nas świat. Duża ilość ran w każdym narodzie, niewyjaśnione sprawy oraz rodzinna pamięć. Sami nie zdajemy sobie sprawy, jak to może w nas głęboko siedzieć i definiować nasze przekonania oraz zachowanie.
Autorka bardzo dużo pisze o historii, konflikcie polsko- ukraińskim, rzezi wołyńskiej i stosunkach między tymi krajami. Dalej dawkuje nam już historię i świetnie wplata w sensacyjne wydarzenia. Uważam, że książka powinna być lekturą obowiązkową w szkole. Mnie się podobało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Wołyńska gra" to lektura...
Książkę czytałam na siłę. Nie podobało mi się rzucanie krótkimi zdaniami przez autorkę. To styl pisania który mi nie odpowiada. Poza tym coś mi przeszkadzało i denerwowało w samej fabule i bohaterach.