Dom Holendrów

- rodzina strata rodzeństwo matka przeszłość dzieciństwo
- The Dutch House
- Anna Gralak
- rodzina strata rodzeństwo matka przeszłość dzieciństwo
Powieść nominowana do Nagrody Pulitzera, porównywana do twórczości F. Scotta Fitzgeralda
Jedna z najważniejszych książek 2019 roku według „New York Timesa” i „Time’a”
Nad Domem Holendrów zapada zmierzch. Jego ogromne okna kolejno rozjaśniają się ciepłym światłem. Danny i Maeve Conroyowie zaparkowali wysłużonego oldsmobile’a po drugiej stronie ulicy, by obserwować rozgrywający się spektakl cieni.
To dom, w którym dorastali. Spełnienie marzeń i ambicji ich ojca, a jednocześnie miejsce znienawidzone przez ich matkę. Dom, który stracili razem z rodzinnym majątkiem i którego dziedzictwo rzuciło cień na całe ich życie.
Dom Holendrów jest opowieścią o rodzinnych więziach, stracie, poświęceniu i przebaczeniu. Ann Patchett z mistrzowską precyzją rozbiera na części pierwsze amerykański mit o tym, że każdy może napisać swoją historię na nowo, odciąć się od korzeni i zapuścić własne. Jej najnowsza powieść to misternie utkane studium pamięci – pokazuje, jak bezustannie rezonuje w nas przeszłość i jak chcąc nie chcąc powtarzamy błędy naszych rodziców.
Nie ma w literaturze przypowieści o matce marnotrawnej – Ann Patchett tworzy więc własną: piękną, bolesną i przejmującą. Autorka jest mistrzynią dystyngowanej i wciągającej prozy, a Dom Holendrów to jeden z najlepszych portretów rodziny, jakie czytałem. Pod jej piórem całkiem zwyczajne życie zamienia się w opowieść, od której nie mogłem się oderwać.
- Marcin Meller
„Intymna i poruszająca powieść […]. Dom Holendrów to przepełniona bólem i czułością książka, w której talent Patchett do snucia opowieści ukazuje się w pełnej krasie […]. Wnikliwa, wybitnie chwytająca za serce powieść o rodzinie, poświęceniu i obsesji”.
– „The Sunday Times”
„Mistrzowska”.
– „The Times”
„Patchett w pełni zasługuje na reputację autorki fascynujących powieści, a Dom Holendrów to jej jak dotąd najbardziej urzekająca książka”.
– „Vogue”
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Opinie [4]
Ann Patchett wielbię od lat i z wielką niecierpliwością czekałam na tę powieść. Nie zwiodłam się. Piękny język, niesamowicie wykreowani bohaterowie i klimat, który potrafi stworzyć tylko Patchett! Wybitna proza i wielka pisarka, w Polsce wciąż w mojej opinii niedoceniona. Może po "Domu Holendrów" to się zmieni.
Pokaż mimo toPrzyznam, że spodziewałam się po tej książce nieco więcej. W zasadzie czyta się ją dość szybko i bez większego trudu, mimo że nie jest pisana jakimś bardzo prostym językiem. Jednak sama historia trochę męczy, bo tak za bardzo nie wiadomo ku czemu prowadzi, prócz tego że epicentrum świata wszyskich bohaterów jest dom - The Dutch House. Z opisów domu, mogę wywnioskować tyle,...
więcejMoja blogowa partnerka, Dominika Ciechanowicz napisała o tej książce: "Nie ukrywam, że dużo spodziewałam się po prozie Ann Patchett i chyba dlatego czuję się tą pozycją lekko rozczarowana. [...]The Dutch House nie jest, w moim odczuciu, powieścią ani wybitną ani porywającą. Jest niezłym czytadłem, dobrze skonstruowanym i sprawnie napisanym. Przyjemną lekturą, która jednak...
więcejWysłuchana w oryginale, czytana przez Toma Hanksa i może dlatego taka a nie inna ocena. Wciągająca opowieść z serii - życie z macochą. Z jednej strony można się przyczepić, że postać macochy, drugiej żony, jest troszkę stereotypowa, ale może dlatego ta książka tak mi się spodobała. Nie skupiamy się na tym dlaczego Angela była jaka było tylko jak na przestrzeni lat widzieli...