Lato, gdy mama miała zielone oczy

- Rumuńskie Klimaty
- Vara în care mama a avut ochii verzi
- 2021-08-05
- 2021-08-05
- Dominik Małecki
Aleksy, kipiący gniewem nastolatek, po ukończeniu szkoły zamierza pojechać z kolegami do Amsterdamu, zamiast tego jednak udaje się z matką na wieś do Francji. Mają spędzić razem lato. Ich trudna relacja powoli się odmienia, aż w końcu – na krótko – przechodzi w autentyczną bliskość.
Po latach, już jako uznany artysta, Aleksy powraca pamięcią do dni spędzonych z mamą i w swoim wściekło-lirycznym monologu stopniowo – w serii retrospekcji i narkotycznych malarskich wizji – dociera do istoty tego, co wówczas przeżywał i czuł.
Kup Lato, gdy mama miała zielone oczy w ulubionej księgarni
Oceny książki Lato, gdy mama miała zielone oczy
4447 użytkowników ma tytuł Lato, gdy mama miała zielone oczy na półkach głównych- Przeczytane 2 744
- Chcę przeczytać 1 703
- 2022 107
- 2024 76
- 2025 76
- 2021 64
- 2023 64
- Legimi 54

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lato, gdy mama miała zielone oczy
Była to niezmiernie męcząca i ciągnąca się lektura.
Pisana poetyckim językiem, nie dla każdego zrozumiałym.
Nie dostrzegam w niej dostatecznej głębi.
Ani mnie nie dziwi, ani nie boli, ani nie zachwyca.
Nie wystawię jednak oceny, żeby nie zaniżać.
Po prostu nie dla mnie.
Była to niezmiernie męcząca i ciągnąca się lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPisana poetyckim językiem, nie dla każdego zrozumiałym.
Nie dostrzegam w niej dostatecznej głębi.
Ani mnie nie dziwi, ani nie boli, ani nie zachwyca.
Nie wystawię jednak oceny, żeby nie zaniżać.
Po prostu nie dla mnie.
Książka, mimo niewielkiej objętości, jest niesamowicie 'treściwa'. Ma w sobie bardzo poetycki wydźwięk, który zrobił na mnie ogromne wrażenie. Metafory, opisy myśli i emocji są zachwycające i przerażające jednocześnie. Choć książka pozostawia pewien niedosyt, paradoksalnie właśnie to bardzo mi się w niej podoba — sprawia, że staje się jeszcze bardziej ciekawsza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciężka książka, pełna nienawiści, żalu i smutku. Rozdzierająca serce momentami. Czułam duży dyskomfort czytając ją. Widzimy przemianę relacji przez pewną sytuację, co jest mimo wszystko okropnie smutne. Mocna, ale czegoś mi brakowało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlimat trochę przypominał mi książkę: "Melodia mgieł dziennych". Bardzo dobrze zbudowanych świat głównych bohaterów, dzięki czemu nie było ciężko zrozumieć ich emocji. Zostawia niedosyt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, krótka ale za to jaka treściwa...
Kolejna książka, która potwierdza fakt, że zaczynamy doceniać, dopiero po stracie.
Lekka, krótka ale za to jaka treściwa...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczęło się śmiechem wywołanym przez czarny humor, a skończyło pojedynczą łzą ze względu na reflekcje Aleksa.
To jest tak bardzo smutna książka... Nie każdy rodzic umie pokazać dziecku swoją miłość... a choroba i śmierć potrafią wszystko zweryfikować.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bez wartkiej akcji, szybko zmieniającej się atmosfery, bez spektakularnych zwrotów akcji. Książka o życiu, a tak naprawdę o malutkim jego wycinku. Alex opisuje swoje niełatwe i nie usłane różami życie. Jest to opis trudnych przeżyć związanych z tragedią, samotnością, brakiem odnalezienia swojego miejsca. Psychiatra w ramach terapii proponuje by główny bohater opisał lato, które znacząco wpłynęło na jego życie. Nie jest to dziennik, ponieważ bohater wraca wielokrotnie do przeszłości, ale opisuje też prozaiczną, nieraz wkurzające, niekiedy dołującą, ale też zabawną, satysfakcjonującą codzienność. Pomimo nieznaczne objętości, Książka mocno naładowana treścią.
W wersji audio również świetnie zrealizowana.
Polecam
Książka bez wartkiej akcji, szybko zmieniającej się atmosfery, bez spektakularnych zwrotów akcji. Książka o życiu, a tak naprawdę o malutkim jego wycinku. Alex opisuje swoje niełatwe i nie usłane różami życie. Jest to opis trudnych przeżyć związanych z tragedią, samotnością, brakiem odnalezienia swojego miejsca. Psychiatra w ramach terapii proponuje by główny bohater opisał...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojakie to jest okropnie smutne
jakie to jest okropnie smutne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutna książka, skłania do myślenia o rzeczach, o których nie chcemy myśleć; podobał mi się vibe spokojnego lata na francuskiej wsi
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka do uważnego, spokojnego czytania. Za jakiś czas do niej wrócę.
Książka do uważnego, spokojnego czytania. Za jakiś czas do niej wrócę.