Oneiron

Okładka książki Oneiron autora Laura Lindstedt, 9788366839007
Okładka książki Oneiron
Laura Lindstedt Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Seria: Seria Dzieł Pisarzy Skandynawskich literatura piękna
Seria Dzieł Pisarzy Skandynawskich
Oneiron
2021-05-05
2021-05-05
Sebastian Musielak

Kup Oneiron w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oneiron

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oneiron

Bałam się tej książki przez długie miesiące, aż pomyślałam „raz kozie śmierć”. I było to bardzo a propos powiedziane, bowiem „Oneiron” to książka o akcie śmierci, o chwilach tuż przed i tuż po, najogólniej mówiąc o zaświatach.
Karkołomne przedsięwzięcie. Ambitny pomysł.
I jestem pod wielkim wrażeniem odwagi i brawury autorki, Laury Lindstedt. Po przeczytaniu zbieram emocje. Dlatego, że ta książka jest tak oryginalna i tak do niczego niepodobna, że poruszyła jednocześnie wiele strun we mnie, wiele emocji.
„Zaświaty”, „tamten świat” - rozmaite kultury i religie malują nam te krainę inaczej. Lindstedt tworzy swoją wizję. Wpuszcza nas do krainy swojej wyobraźni.
W „Oneironie” mamy kilka bohaterek, każda z innej kultury, innego kraju, o innym kolorze skóry, z inną opowieścią. Łączy je jedno, każda mierzy się z faktem, że nie żyje.
Na historię opowiadaną w „Oneironie” składają się jednostkowe historie poszczególnych kobiet. Daje to dziwną i niepokojącą mieszankę, elementy pozornie nie przystają do siebie, płaszczyzna metafizyczna miesza się z konkretem, groza z humorem. Autorka sięga do rozmaitych konwencji, a książka jest napisana wartko, często z dystansem i sporym wyczuciem komizmu. Ma też wielka moc wzbudzania empatii. Bo kiedy obserwujemy człowieka z perspektywy jego śmierci nie oceniamy, ale współodczuwamy. To jest wielka siła „Oneironu”.
Jest jeszcze coś bardzo ważnego przy czytaniu tej książki, otóż jakby się nie dystansować od opowiadanej historii, konfrontujemy się, w czasie lektury, z własną śmiercią. Nie wierzę, że istnieje czytelniczka lub czytelnik, którzy w trakcie lektury nie zastanowili się choćby przez moment, jak będzie wygladała ich własna śmierć.
Jest to trochę strasznie, ale także trochę wyzwalające. Każdego z nas to czeka. Śmierć jest częścią życia, czy nam się to podoba czy nie. Odczuwam wielki szacunek dla Laury Lindstedt, że podjęła ten trudny temat, tworząc monumentalną powieść, zahaczającą o wiele dziedzin i tematów, przepełnioną splatającymi się, nieoczywistymi emocjami.
Ciekawe doświadczenie czytelnicze.

Karkołomne przedsięwzięcie. Ambitny pomysł.

Oniryczna opowieść o siedmiu kobietach, które poznajemy w przejściu między życiem a śmiercią. Kobiety różni niemal wszystko: narodowość, język, życiowe doświadczenie. Rodzą się między nimi zarówno sympatie jak i antypatie, ale mimo wszelkich animozji wspierają się wzajemnie w najtrudniejszej chwili czyli w momencie śmierci każdej z nich.

Jest to historia pełna chaosu a jednak bez problemu się w niej odnalazłam. Prawdziwa mozaika narracji. Ta niejednolitość zdawaje się pogłębiać wspomniany chaos, a jednak idealnie wpisuje się w całą konwencję. Podoba mi się również sposób w jaki autorka wprowadza nas w historie bohaterek. Jak urywa opowieść w kulminacyjnym momencie, myląc niekiedy czytelnika, by powrócić do niej w grupowym pożegnaniu, wyjawiając prawdziwy powód śmierci. Nie robi tego jednak tanim zabiegiem rodem z Final Destination czy seriali Netflixa o 10ciu sezonach.

Nie do końca rozumiem dlaczego jednej z siedmiu bohaterek autorka poświęciła znacznie więcej uwagi niż pozostałym, ale dochodzę do wsnioku, że niepotrzebna mi odpowiedź na to pytanie a w ostatecznym rozrachunku nie ma to nawet większego znaczenia. Na koniec i tak każda z kobiet zostaje zepchnięta na margines. Autorka pokazuje tym samym jak mężczyźni determinują kobiece losy, jakie role im przypisują.

Po zajrzeniu do kilku norweskich książek w polskim przekładzie (doprawy nie byłam w stanie ich czytać!) doszłam do wniosku, że nie potrafię ocenić kunsztu literackiego pisarza czytając jego dzieło w tłumaczeniu. Zachwyca mnie jednak mnogość i finezja porównań, którymi Lindstedt się posługuje.

Nie powiem aby ta opowieść była kontrowersyjna, szokująca czy zaskakująca. Ja poczułam się w niej jak ryba w wodzie. To był mój rodzaj dziwności i "odklejenia".
Mimo, że sama idea wykreowanej przez autorkę przestrzeni wzbudza niepokój, ja się w tym ciasnym świecie zadomowiłam. Razem z Shlomith, Poliną, Niną, Wlbigs, Rosą Imaculadą, Ulrike i Maimuną. Przeżywałam ich tragedie i bolałam nad zrządzeniem ich losów. Żadna z nich nie stała mi się szczególnie bliska, ale naprawdę wygodnie poczułam się w ich mikrokosmosie.

Jest to historia pełna chaosu a...

Niesamowita opowieść o siedmiu kobietach, które trafiły do jakiegoś rodzaju limbo między życiem a śmiercią. Poznajemy nieco historii z życia każdej z tych kobiet oraz chwile tuż przed ich śmiercią. Magiczny klimat, piękna proza, nietypowy temat. Dla mnie książka absolutnie wyjątkowa.

655 użytkowników ma tytuł Oneiron na półkach głównych
118 użytkowników ma tytuł Oneiron na półkach dodatkowych