- Dzielnica cudów. Nasz PRL, lata 80
- literatura faktu
- lata 80 PRL przygoda wspomnienia dzielnica cudów dzielnica humor
Premiera ebooka - 1 grudnia 2020
Premiera publikacji papierowej - 6 grudnia 2020
Norbert Grzegorz Kościesza - autor niezależny, twórca takich publikacji, jak Psy Prewencji i Folwark komendanta, które jako bestsellery długo gościły na topkach księgarń i były entuzjastycznie przyjęte przez czytelników literatury faktu, dziś przedstawia swą nową książkę.
Publikacja „Dzielnica cudów”, której autorem jest Norbert Grzegorz Kościesza, odsłania przed czytelnikiem to, co dotąd znane było tylko tym, którzy żyli w latach 80, w czasach późnego PRL-u.
Prezentowana książka, przenosi i zabiera czytelnika w pełną niespodzianek podróż do tytułowej dzielnicy, świata pełnego kontrastów. Niebezpieczeństw, a zarazem dziecięcej beztroski, do świata mającego wywołać wiele emocji, tych wesołych i tych smutnych. Książka ma sprawić, że czytelnik będzie się śmiał, płakał lub wspominał miniony czas, jego młodości.
Autor przedstawia, jak funkcjonowała kiedyś młodzież, jak się bawiła, uczyła i co robiła. Opisuje wszystko prostym i zrozumiałym językiem, który jest przyswajalny tak dla osób, które pamiętają lata 80, jak i czytelników z młodszego pokolenia. Opisuje w zabawny sposób wybrane z życia dzielnicy historie, opowiadające o minionej epoce, która odeszła i została prawie zapomniana. W interesujący, niebanalny sposób autor ujawnia obraz życia pełnego barw, uwzględniając jego blaski i cienie.
Jeśli czujesz, że chcesz spojrzeć wstecz, zobaczyć dzielnicę, których za PRL-u były setki w Polsce, ta publikacja jest właśnie dla ciebie.
A jeśli jesteś zbyt młody, by pamiętać tamte minione lata, sprawdź z jakimi przeciwnościami mierzyli się twoi rodzice i dziadkowie, i zobacz co sprawiało im radość.
Opinie [16]
Super książka, napisana w bardzo zabawny sposób językiem , którym każdy zrozumie. jeżeli chcecie dowiedzieć się co takiego działo się w latach 80 to koniecznie musicie przeczytać tę książkę. Ja mimo iż nie żyłam w latach 80 czytałam ją z zapartym tchem . Polecam
Pokaż mimo toWięcej mojej opini na blogu : https://www.todoarmo.pl/2021/01/dzielnica-cudow-nasz-prl-lata-80.html
Dziś rano doczytanie do końca.
więcej"Dzielnica cudów", fabularyzowana literatura faktu, taka jak lubię, przeplatana śmiechem i łzami.
Śmiechem - bo wiele sytuacji autor opisał w zabawny, humorystyczny sposób.
Łzami - bo mój mąż pochodzi z takiej dzielnicy i co by nie było to wiele rzeczy załatwianych było siłowo, rodzice używali pasa, a żeby zjeść owoce, dzieciaki też chodziły...
Jestem starszą osobą,w latach 80, pracowałam w szkole w Gliwicach, ale pamiętam jakby to było dziś.
więcejTo co napisał autor jest fenomenalne, powrót do korzeni, do tamtej rzeczywistości.
Tę książkę powinien przeczytać każdy 30+ i więcej.
Młodszym także nie zaszkodzi, by zobaczyli jak to kiedyś było, bez tej całej elektroniki. Moi uczniowie rozrabiali identycznie jak...
Rewelacja. Przez chwilę znów byłam dzieckiem i przeżywałam na nowo dziecięce przygody. Książka przeczytana jednym tchem. Szczerze polecam
Pokaż mimo toKsiążka która przenosi cię do dzieciństwa która przypomina jak niewiele trzeba było do szczęścia chociaż wtedy tak się niemyslalo. Piękne dzieciństwo wiele szaleństw i dużo jak Grześ napisał tłuczenie rozumu do głowy od strony du... dużo śmiechu lektura naprawdę warta przeczytania. Ps. Poproszę o więcej ☺️
Pokaż mimo toDaleko mi do recenzenta książek ale o tej akurat słów kilka napiszę. Przeczytałam ją szybko bo po każdej stronie odgrzebywałam w zakamarkach pamięci własne dzieciństwo. I chciałam więcej i więcej. Czytałam jako sąsiadka Dzielnicy Cudów, niektórych postaci nie kojarzę ,innych nie podejrzewałabym o pewne zachowania. Refleksja jaka nasunęła mi się po przeczytaniu to:...
więcejIdealna książka dla tych, którzy z rozrzewnieniem wspominają czasy PRLu i dla tych, którzy go nie lubili też się coś znajdzie. A dla ciut młodszych, którzy PRLu nie znają będzie to dobra lekcja historii i tego jak to w zamierzchłych czasach bywało. Widziana jednak oczyma człowieka, któremu przyszło żyć w tamtym okresie a nie z nudnych podręczników historii. Zapraszam do...
więcejDzis zabralam się do przeczytania Twojej książki Norbert Grzegorz Kościesza , muszę przyznać, wciągnęła mnie tak,że przeczytalam ją jednym tchem"od deski do deski" ,cóż mogę powiedzieć, tak było...opisujesz po prostu fakty z dozą humoru, ktory i mnie się udzielił 🤭😁,jednego czego mogę pozazdrościć to ,to ,ze nie uczęstniczylam w większości "zabaw"na dzielnicy...
więcejCzekałam z niecierpliwością aż ukaże się książka. Z wypiekami na twarzy przeczytałam "jednym tchem". Mimo iż urodziłam się w 1981 roku i byłam małym "bajtlem" to sporo pamiętam aż tamtych czasów. Książka przeniosła mnie w najwspanialsze dziecięce lata. Do tego wywołała cudowne wspomnienia i tęsknotę za Dolnym Śląskiem gdzie się urodziłam i do 1992 roku mieszkalam. Potem...
więcejŚwietna książka, która zabrała mnie w czasy dzieciństwa. Nie raz czytając smialam się a nie raz wzdychalam z tęsknota za tym , o czym przypominał mi autor. Polecam szczególnie tym 35+