Seksualne życie Polaków

Okładka książki Seksualne życie Polaków autora Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik, 9788328088917
Okładka książki Seksualne życie Polaków
Piotr MieśnikMagda Mieśnik Wydawnictwo: W.A.B. reportaż
reportaż
2021-06-02
2021-06-02

Kup Seksualne życie Polaków w ulubionej księgarnii

Seksualne życie Polaków

Oceny książki Seksualne życie Polaków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Seksualne życie Polaków

Drugie spotkanie z duetem Magdy i Piotra Mieśników. Tym razem odbiór wyraźnie lepszy, choć wciąż daleki od zachwytu.

Autorzy sprawnie prowadzą przez szerokie spektrum aktywności seksualnej Polaków. Widać wyraźnie, jak w ostatnich dwóch dekadach – wraz z rozwojem technologii i łatwiejszym dostępem do treści – zmieniły się normy oraz podejście młodszych pokoleń. Dzisiejsze rozumienie monogamii coraz częściej odbiega od modelu znanego naszym rodzicom i dziadkom.

Książka zagląda do świata kamerek, forów internetowych, klubów swingerskich, relacji otwartych, praktyk opartych na podglądaniu, seksu w przestrzeni publicznej czy obszarów takich jak BDSM i Shibari. Jako przegląd – działa poprawnie i daje przekrój zjawiska. Pozostaje jednak pytanie o klucz doboru historii. Wiele z nich budziło raczej dystans, momentami nawet niechęć.

Największy niedosyt pojawia się w warstwie psychologicznej. Brakuje pogłębionych rozmów, szczególnie z osobami funkcjonującymi w niestandardowych relacjach, oraz komentarza specjalistów. W efekcie całość sprawia wrażenie opisu zjawisk bez próby ich głębszego zrozumienia.

Uwaga! Przed lekturą warto zapoznać się z podstawowymi pojęciami, takimi jak BDSM, swingers czy cuckold. W przeciwnym razie książka może wywołać poznawczy dysonans, chwilowy wstrząs światopoglądowy i inne nieprzewidziane reakcje.

Tytuł powinien brzmieć: Seksualne (wymyślone) historie Polaków... To nie jest reportaż, to jest zlepek scenek seksualnych. Odpuśćcie sobie czytanie tego.

Okropna książka. Państwo Mieśnik lubią szokować dla samego szokowania. Ja niestety nie ufam tym książkom. Papier zniesie wszystko. Natomiast na ile opisane historie odzwierciedlają jakiś rzeczywisty stan? O jakiej skali mowa?
To znaczy nie podważam, że opisane historie są autentyczne (choć w Noskach miałam wątpliwości),tego typu historie nie brzmią nierealistycznie czy szokująco (wbrew intencjom). Ludzie mają różne upodobania i fajnie. Tyle że książka nie spełnia obietnic. Nie mówi nic o seksualności Polaków, a jedynie o jakichś grupach, które są obecne w wielu innych kulturach. Nie ma w tych historiach po prostu nic wyjątkowego. Na dodatek jak mam ufać autorom, którzy powołują się na tłumaczenie tekstowo.pl?
Niestety książka jest też szkodliwa. Po pierwsze dlatego, że próbuje uogólniać. Po drugie, bo bez mrugnięcia okiem, tym samym tonem opisuje zarówno czyjeś upodobania, jak i zachowania naganne (np. wrzucanie czyichś zdjęć do sieci bez ich zgody). Moim zdaniem coś takiego normalizuje patologie.
Nie znajduję w tej książce nic. Nie szokuje mnie, nic nie wnosi, natomiast jednak trochę brzydzi. Gdybym chciała poczytać długie opisy aktów seksualnych, sięgnęłabym po jakiś erotyk.

830 użytkowników ma tytuł Seksualne życie Polaków na półkach głównych
194 użytkowników ma tytuł Seksualne życie Polaków na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Seksualne życie Polaków

Okładka książki Wszystkie nasze strrrachy! Bajki wspierające Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik, Paulina Nachman
Okładka książki Poznaj zwierzaka słodziaka Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Poznaj zwierzaka słodziaka Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Noski. Tak ćpają polskie dzieci Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Noski. Tak ćpają polskie dzieci Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Poznaj robala Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Poznaj robala Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Kwaśne jabłka. O przemocy wobec dzieci Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Kwaśne jabłka. O przemocy wobec dzieci Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Poprawione. Jak operacje plastyczne zmieniają Polaków Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Okładka książki Śmierć all-inclusive. Jak Polacy umierają na wakacjach Magda Mieśnik, Piotr Mieśnik
Piotr Mieśnik
Piotr Mieśnik
Piotr Mieśnik – polski dziennikarz, autor książek, studiował dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Pracował dla „Faktu” i „Trybuny”, a także w w grupie Agora i serwisie TVN24.pl. W latach 2020–2023 redaktor naczelny Wirtualnej Polski i członek zespołu zarządzającego grupy Wirtualna Polska Media.

Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb Marianna Fijewska
Policjantki. Kobiece oblicze polskich służb
Marianna Fijewska
Wart przeczytania reportaż, poruszający wiele kwestii związanych z służbą kobiet w policji. Choć ta siódemka trochę naciągana. Zabrakło mi tu trochę obiektywności i kontaktu "z drugą stroną mocy". Rozumiem i szanuję przekaz książki - wyliczyć wyzwania i trudności, jakim stawiają czoła kobiety w policji, dać im głos. Ale nie chodzi chyba też o wystawianie laurki? Czy nie można było porozmawiać również ze stroną męską? Zapytać policjantów skąd ich sceptycyzm do służby kobiet w terenie? Może nie zawsze to seksizm, ale po prostu czysta niechęć do wyjazdu na interwencję z kobietą ważącą 50kg? Niechęć do zmiany klimatu rodem z męskiej szatni? Albo pisząc mocny rozdział o ustawie dezubekizacyjnej - podejść do tematu z troszkę większą subtelnością? Bo skoro ja mogę przyjąć, że wiele osób pracujących swego czasu w milicji nie było sługami systemu i zostało autentycznie pokrzywdzonych ustawą dezubekizacyjną, to czy autorka nie może z kolei napomknąć, że część policjantek niekoniecznie była bohaterskimi aniołami prowadzonymi poczuciem misji albo "tylko sekretarkami"? Wiem, że trudno pozostać zdystansowanym po odbyciu tylu rozmów i poznaniu tylu ludzkich historii. Niemniej w tych najlepszych reportażach furtka do interpretacji pozostawiona czytelnikom jest zawsze troszkę szersza. Aha, no i nie ma takiej miejscowości pod Poznaniem jak SwarzĄdz. Tak przynajmniej było w audiobooku...
Rosenblaetter - awatar Rosenblaetter
Adwokaci. Ich najważniejsze sprawy Dorota Kowalska
Adwokaci. Ich najważniejsze sprawy
Dorota Kowalska
Dorota Kowalska w reportażu „Adwokaci. Ich najważniejsze sprawy” tym razem zabiera czytelnika do świata palestry. Świata spraw niegdyś z pierwszych stron gazet, tajemniczych, nierozwiązanych, nawet przewodem sądowym czy niedopowiedzianych. Dla mnie przede wszystkim taką sprawą jest zabójstwo generała Papały czy uprowadzenie i zabójstwo, po dwóch latach przetrzymywania, Krzysztofa Olewnika. Okoliczności śmierci Iwony Cygan. Sprawy kryminalne, które zmieniły polaryzację naszej sceny politycznej jak „afera Lwa Rywina” czy „podsłuchy Marka Falenty”. Reportaż poraża skalą nieudolności państwa a przede wszystkim jej organów wobec funkcjonariuszy różnych służb tak jak w przypadku w porwania i zabójstwa Krzysztofa Olewnika czy okoliczności, które doprowadziły do skazania Tomasza Komendy. Poraża bezkompromisowością mediów w informowaniu społeczeństwa, które w swoim przekazie już wydają wyroki. W reportażu też znajdziemy wrażliwą panią, która pomagała w adopcji dzieci, w tym bardzo często niepełnosprawnych. Wzruszenie mnie ogarnęło na ogrom zaangażowania tej pani w dobro dzieci, często porzuconych i niechcianych przez biologicznych rodziców. Powyższe sprawy znałem z wypowiedzi prowadzących postępowania, relacji świadków, wyroków sądowy czy z przekazów medialnych. Po tym reportażu stwierdziłem, że warto poznać także obrończy punkt widzenia.
Trojan - awatar Trojan
Skruszony gangster czyli jak się zostaje świadkiem koronnym Gabriela Jatkowska
Skruszony gangster czyli jak się zostaje świadkiem koronnym
Gabriela Jatkowska
Mam mieszane uczucia odnośnie tej książki. Podzielona jest na parę części, rozmowy z policjantami, pracownikami ZOŚK, ochraniającymi koronnych. No i wisienka na torcie, rozmowy z bandziorami, którzy zostali świadkami koronnymi. Po których to rozmowach chyba skłaniam się do Pani Piwnik, mającej zdecydowanie negatywne zdanie. Otóż, świadkiem koronnym (dużym) może zostać osoba, która nie zabiła ale oczywiście mogła współuczestniczyć w zabójstwie... Świadek dostaje nowe życie, nie pracuje, jest ochraniany, dostaje też pieniądze. Rozmówcy w książce, totalnie zdemoralizowani bez krzty skruchy, niestety przyzwyczaili się do znacznie większych sum uzyskanych z przestępstw, którymi parali się prawie całe swoje życie, i cztery tysiące złotych, jak to ujął jeden ze świadków, zdecydowanie nie wystarczają. Serio serio? Za siedzenie w domu, za udział w przestępstwach, za rozboje, za uczestnictwo w brutalnych wymuszeniach cztery tysiące złotych to jałmużna za którą nie da sie żyć bo pan gangster jest przyzwyczajony do "luksusowego życia", grubych milionów? Nie, ten program hoduje pasożytów i pozwala żyć ludziom, którzy dzięki statusowi świadka koronnego unikają słusznej kary. Nie, i jeszcze raz nie. Nawet, jeśli z drugiej strony pomógł wyłapać innych przestępców. Decyzja o zostaniu świadkiem nie zmienia tych ludzi, jest podyktowana czystym pragmatyzmem I wyrachowaniem. A książka w miarę dobrze napisana ze względu na kontrowersyjny temat choć nieco sucha, język zwłaszcza początkowo nieco odstręczał. Jednak polecam.
awek - awatar awek
Chłopaki z Dubaju Piotr Krysiak
Chłopaki z Dubaju
Piotr Krysiak
Kolejny reportaż Piotr Krysiak, z którym miałam styczność. Owszem -ciekawy, jednak nie nazwałabym go ani szczególnie zaskakującym, ani mocno wciągającym. Dużym plusem jest dla mnie to, że autor rzeczywiście stara się z bliska poznać świat, który opisuje. Na tym przecież polega reportaż. Myślę jednak, że nie każdy zdecydowałby się zamieszkać w hotelu Axel Hotels w Niemczech, założyć konto na portalu Grindr i umawiać się z męskimi prostytutkami tylko po to, by zdobyć jak najwięcej informacji- płacąc przy tym niemałe kwoty (w dodatku w euro). Przez całą lekturę zastanawiało mnie, skąd autor miał na to wszystko środki -ale to już na marginesie, pół żartem, pół serio. W reportażu Krysiak w dużej mierze koncentruje się na historii Alexa-jednego z escortów, z którym nawiązał najbliższą i najdłuższą relację. Poprzez losy tego bohatera oraz sposób, w jaki potraktował on autora, można wysnuć raczej negatywne wnioski na temat nieuczciwości i egoizmu osób wykonujących ten „zawód”. Choć w narracji nie pojawia się bezpośredni osąd, sposób prowadzenia opowieści wyraźnie ukierunkowuje interpretację czytelnika. Z drugiej strony książka skłania do refleksji nad granicami dziennikarskiego zaangażowania – nad tym, jak cienka bywa linia między obserwatorem a uczestnikiem opisywanych wydarzeń. Momentami miałam wrażenie, że autor bardziej staje się częścią tej historii niż jej kronikarzem, co z jednej strony nadaje reportażowi autentyczności, z drugiej zaś budzi pytania o obiektywizm i etykę. To właśnie ten aspekt wydał mi się najbardziej intrygujący- nie tyle same kulisy świata escortingu, ile mechanizmy relacji, zależności i manipulacji, które ujawniają się między bohaterami. Mimo pewnych zastrzeżeń tematyka jest interesująca i uważam, że warto sięgnąć po ten reportaż- choćby po to, by wyrobić sobie własne zdanie na temat przedstawionego świata i sposobu jego ukazania.
Olivia99 - awatar Olivia99
ocenił na61 miesiąc temu
Magda. Autobiografia Magdy Gessler Magda Gessler
Magda. Autobiografia Magdy Gessler
Magda Gessler Dominik Linowski
Bardzo ciekawa, barwna autobiografia. Bardzo lubię ten gatunek książek, i ta pozycja mnie nie zawiodła. Dużo historii Pani Magdy, sięgnięcie do korzeni, opisy życia jej najbliższych. Pokazane etapy jakie Pani Magda w życiu przechodziła i jak się jej osobowość przez to kształtowała. Dużo też gorzkiej prawdy. Burzliwe, wesołe przygody przeplatane też smutnymi chwilami czy wydarzeniami. Mam wrażenie że do czasu śmierci pierwszej córeczki i męża, pani Magda żyła bsrdziej w zgodzie ze sobą i w takiej harmonii równowadze. Lepiej dało się jej łączyć pasje, swoje potrzeby, życie rodzinne z własnym rozwojem, życiem zawodowym. Później małżeństwo z jednym z braci Gesslerow bardziej było wypadkową kalkulacji, powrotu do kraju, szansy na biznes. I tak było, mimo powiększenia rodziny to ta walka o biznesy, utrzymaniu tego i osiągnięciu nawet czegoś więcej nie dało się pogodzić z życiem matki i żony. Nie było mowy nawet o sobie i odpoczynku. Nie raz się zastanawiałam czy nie wolałabym zostać na miejscu Pani Magdy w Madrycie z willa basenem i czekać co przyniesie jej los w tamtym kraju. Albo zaplanować powrót na spokojnie. Czasem miałam mieszane uczucia z tym jak Pani Magda traktowała facetow. Z reguły podziwiam za fajne podejście, otwartość, dobre rady wynikające z dużego bagażu doświadczeń ale były momenty że jak każdy człowiek i nawet Ci najlepsi (też Pani Magda) popełniają błędy i głupie decyzje. Książka godna polecenia. Bardzo dobrze się ją czyta.
krawiec93 - awatar krawiec93
ocenił na81 miesiąc temu
Seksoholicy Wiktor Krajewski
Seksoholicy
Wiktor Krajewski
Na plus należy zaliczyć, że „Seksoholicy” Wiktora Krajewskiego to mocny, bezkompromisowy reportaż, oparty na autentycznych rozmowach z osobami dotkniętymi tym nałogiem. Moja ocena to rzetelne 6/10 – to dokument ważny społecznie, który rzuca światło na tabuizowane zjawisko, choć konstrukcyjnie bywa nieco zbyt powtarzalny. Krajewski jako reporter oddaje głos ludziom, którzy na co dzień funkcjonują wśród nas – to odnoszący sukcesy biznesmeni, przykładne matki, studenci czy pracownicy korporacji. Ich wspólny mianownik to niszczycielska siła popędu, który przestał być źródłem przyjemności, a stał się przymusem. Reportaż skupia się na demaskowaniu mechanizmu „podwójnego życia”. Autor prowadzi czytelnika przez mroczne zakamarki ludzkiej psychiki, gdzie seks jest traktowany jako środek znieczulający na ból istnienia, samotność czy niskie poczucie własnej wartości. Mocną stroną tego reportażu jest brak moralizatorstwa. Krajewski nie ocenia swoich rozmówców, nawet gdy ich zachowania budzą sprzeciw. Pozwala im mówić, dzięki czemu otrzymujemy surowy, nieprzefiltrowany obraz cierpienia ukrytego pod maską hedonizmu. Czytelnik dowiaduje się, jak łatwo w dobie aplikacji randkowych i powszechnej pornografii przekroczyć granicę, za którą kończy się wolność, a zaczyna niewola. Zamiast fabularnych zwrotów akcji, autor stawia na konfrontację z faktami. Napięcie w tekście wynika z brutalnej szczerości wyznań – często są to historie o utracie rodzin, majątków i godności. Styl Krajewskiego jest oszczędny, niemal suchy, co w przypadku reportażu o tak gorącej tematyce jest dobrym zabiegiem, bo chroni tekst przed popadnięciem w tanią pornografię. Niestety, w miarę czytania kolejne historie zaczynają powielać te same schematy, co sprawia, że narracja traci początkowy impet. Najważniejsze wnioski płynące z lektury to: Nałóg nie ma twarzy: Reportaż udowadnia, że seksoholizm dotyka każdą grupę społeczną, niezależnie od wieku czy statusu. Wstyd jest największą barierą: Najważniejszą radą, jaką można wyczytać między wierszami, jest konieczność profesjonalnej terapii – siła woli w starciu z nałogiem chemicznym mózgu często okazuje się niewystarczająca. Erozja bliskości: Krajewski pokazuje, że kompulsywny seks zabija zdolność do budowania autentycznych relacji, zastępując drugiego człowieka przedmiotem do rozładowania napięcia. Jako reportaż książka zasługuje na uznanie za odwagę i rzetelne zgłębienie tematu. Brakujące cztery punkty wynikają jednak z braku szerszego komentarza ekspertów (seksuologów, terapeutów),który nadałby historiom głębszy kontekst naukowy. Momentami ma się wrażenie, że to jedynie zbiór sensacyjnych wyznań, którym brakuje spójnej klamry analitycznej. Ponadto, niektóre rozdziały wydają się zbyt krótkie, by w pełni zrozumieć drogę bohatera do uzdrowienia. „Seksoholicy” to lustro postawione przed współczesnym społeczeństwem. Wiktor Krajewski stworzył reportaż, który jest ostrzeżeniem: w świecie, gdzie wszystko jest na sprzedaż, najłatwiej jest zgubić samego siebie.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na61 miesiąc temu
Dlaczego nikt nie widzi, że umieram. Historie ofiar przemocy psychicznej Renata Kim
Dlaczego nikt nie widzi, że umieram. Historie ofiar przemocy psychicznej
Renata Kim
Renata Kim, znana z rzetelnego podejścia do tematów społecznych, tym razem bierze na warsztat zjawisko skrajnie trudne do uchwycenia: przemoc psychiczną. Książka jest zbiorem reportaży i wywiadów z osobami, które przeżyły piekło we własnych domach, nie nosząc przy tym żadnych fizycznych śladów walki. To lektura, która ma ambicję otwierania oczu na subtelne mechanizmy manipulacji, gaslightingu i emocjonalnego szantażu. Największą wartością tej pozycji są autentyczne historie. Autorka oddaje głos ofiarom – kobietom i mężczyznom, którzy latami żyli w poczuciu winy, izolacji i stopniowo traconej godności. Czytelnik dowiaduje się, jak oprawcy budują swoją dominację: od niewinnych uwag, przez kontrolę finansową, aż po całkowitą degradację psychiczną partnera. Te relacje są wstrząsające i stanowią mocne ostrzeżenie przed toksycznymi relacjami. Kim nie tylko opisuje fakty, ale stara się również nakreślić portret psychologiczny sprawcy, często czarującego na zewnątrz, a despotycznego w czterech ścianach. Choć temat jest niezwykle istotny, sama konstrukcja książki i sposób narracji budzą pewne zastrzeżenia: Chaos kompozycyjny: Książka sprawia wrażenie zbioru tekstów pisanych na przestrzeni czasu, które nie zawsze tworzą spójną całość. Przejścia między historiami a komentarzami ekspertów bywają gwałtowne, co utrudnia pełne zaangażowanie się w lekturę. Powtarzalność: Wiele historii opiera się na bardzo podobnym schemacie. O ile w rzeczywistości przemoc często tak właśnie wygląda, o tyle w formie książkowej prowadzi to do znużenia materiałem. Czytelnik po kilku rozdziałach ma poczucie, że poznał już mechanizm, a kolejne opowieści nie wnoszą nowej perspektywy. Brak pogłębionej analizy systemowej: Choć tytuł sugeruje pytanie „dlaczego nikt nie widzi?”, książka tylko powierzchownie dotyka kwestii niewydolności instytucji czy braku wsparcia społecznego. Skupia się głównie na jednostkowych dramatach, co czyni ją bardziej zbiorem wyznań niż kompleksowym reportażem śledczym. „Dlaczego nikt nie widzi, że umieram” to pozycja potrzebna jako element edukacji społecznej. Pomaga nazwać zło, które często bywa mylone z trudnym charakterem partnera. Jako literatura faktu wypada jednak przeciętnie – brakuje jej szlifu edytorskiego i głębi, która pozwoliłaby wyjść poza sferę czystego współczucia w stronę systemowej zmiany. To lektura dla tych, którzy potrzebują potwierdzenia, że ich cierpienie jest realne, jednak wymagający czytelnik reportaży może poczuć niedosyt formy.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na616 dni temu

Cytaty z książki Seksualne życie Polaków