Dziewiąty dom

- 2020-11-25
- 2015-10-08
- 9788366712010
- Małgorzata Strzelec
- fantasy magia tajnestowarzyszenia czarnamagia duchy kampus uniwersytet władza morderstwo śledztwo
- Inne
Hipnotyzujący debiut w powieściach dla dorosłych Leigh Bardugo.
Opowieść o władzy, przywilejach, mrocznej magii i morderstwie pośród elity z Ivy League. Alex Stern to ostatnia dziewczyna, jaka mogłaby znaleźć się na pierwszym roku w Yale. Rzuciła szkołę i jako jedyna przeżyła potworną, niewyjaśnioną zbrodnię. Ostatnie, czego chce, to sprawiać kłopoty, zwłaszcza kiedy Yale może być dla niej nowym początkiem. Jednak darmowa nauka na jednym z najbardziej prestiżowych uniwersytetów wiąże się z pewnym haczykiem. Alex ma za zadanie monitorować tajemnicze poczynania tajnych stowarzyszeń w Yale, stowarzyszeń, z których wywodzi się wielu najsłynniejszych i najbardziej wpływowych ludzi świata. Teraz na kampusie znaleziono martwą dziewczynę i wydaje się, że tylko Alex nie akceptuje sposobu, w jaki policja i uniwersytecka administracja wyjaśniły jej śmierć. Alex wie, że tajne stowarzyszenia są o wiele bardziej złowieszcze i nadzwyczajne, niż ktokolwiek sobie wyobraża. Tajne stowarzyszenia parają się zakazaną magią. Wskrzeszają umarłych. A czasem żerują na żywych…
Wyróżniona opinia
Dziewiąty dom
Alex Stern ma za sobą okrutną i nieciekawą przeszłość, jako jedyna przeżyła makabryczną i niewyjaśnioną zbrodnię, jednak mimo wszystko los się do niej uśmiecha i dostaje szansę uczenia się na prestiżowym uniwersytecie Yale. Jednakże darmowa nauka zawiera pewien haczyk – dziewczyna ma za zadanie monitorować poczynania tajnych stowarzyszeń w Yale, z których wywodzi się wielu najsłynniejszych i najbardziej wpływowych ludzi świata. Alex próbuje nie rzucać się w oczy i trzymać się z dala od kłopotów, niestety one znajdują ją same. Podczas pierwszego roku szkolnego dochodzi do koszmarnego morderstwa, w którym niełatwo ustalić zarówno motyw, jak i sprawcę. Dziewczynie nie podoba się, w jaki sposób policja i uniwersytecka administracja przyciszyły sprawę, więc na własną rękę zamierza zagłębić się w tajemnicę owego zabójstwa. Wie jednak, że takie grupy są o wiele bardziej niebezpieczne, niż można sobie wyobrazić, dlatego przez czas trwania śledztwa, będzie musiała mieć się na baczności. Po nieudanym spotkaniu z „Królem z bliznami” przyszedł czas na „Dziewiąty dom”, do którego żywiłam wielkie nadzieje, ale nie obeszło się także bez drobnych obaw. Do tej pory prawie wszystkie książki Leigh Bardugo mi się podobały, dlatego byłam ogromnie ciekawa, jak autorka poradzi sobie i tym razem. Książka skierowana jest do starszej grupy czytelników, oznakowana została jako lektura dla dorosłych, co mnie dodatkowo zaintrygowało i skusiło do jej przeczytania. „Dziewiąty dom” jest prawie dokładnie tym, czego oczekiwałam: złożone i fascynujące postacie, które nie jedno w życiu przeszły, mroczna i niebezpieczna magia, mocne i mrożące w żyłach sceny niczym z horrorów, trudne i poplątane zagadki, nieśpiesząca się z wyjaśnieniem tajemnica i pełno nieoczekiwanych zwrotów akcji. Nie mniej jednak lektura nie chwyciła mnie od samego początku. Początkowo nie mogłam wgryźć się w historię i wkręcić w jej klimat, ale na całe szczęście akcja powieści w późniejszych rozdziałach jest o wiele lepsza. Leigh Bardugo nie oszczędza żadnego bohatera, brutalnie przedstawia nam realia świata i jego układy, ukazuje zarówno przemoc fizyczną, jak i psychiczną, które zostawiają trwałe blizny. Przedstawia nam tajemnicze, ale równie niebezpieczne stowarzyszenia, które nie cofną się przed niczym, aby tylko osiągnąć swoje cele i być na szczycie. Narracja toczy się wokół dwóch linii czasowych: zimy, kiedy Alex zajmuje się sprawą morderstwa tuż po zniknięciu Darlingtona i wiosny, kiedy to zostaje przyjęta do Yale i rozpoczyna nauki pod okiem owego młodzieńca. Spodobał mi się sposób wykreowania postaci, gdyż Alex nie jest idealna i ma mnóstwo mankamentów. Popełnia błędy i nie żałuje swoich (często okropnych) czynów. Robi wszystko, żeby przetrwać i nie pozwoli na to, aby ktoś stanął jej na głowie. Nic w tej powieści nie jest oczywiste, nie wiemy, gdzie dokładnie leży granica między dobrem a złem, a napięcie sięga zenitu! Cóż mogłabym więcej dodać, „Dziewiąty dom” jest bardzo dobrą lekturą ze świetnie przeprowadzonym wątkiem kryminalnym, fantastycznym i thrillerowym. Autorka kolejny raz pokazała, że potrafi fantastycznie pisać i zachęcić czytelnika do zagłębienia się w jej świat. Chciałabym ujrzeć więcej takich pozycji spod jej pióra! Wciąż jeszcze dużo przed nami, dlatego szczerze nie mogę doczekać się kolejnych tomów!
- 2 194
- 1 004
Książka wciągnęła mnie od pierwszych stron. Pierwszy rozdział sprawił, że chciałam się dowiedzieć jak doszło do sytuacji, w której bohaterka się znajduje. Nie jest to jednak lekka książka i nie wszystkim może się spodobać, ponieważ Alex Stern jest tylko zwyczajną zagubioną dziewczyną ze swoją mocą. W książce podobało mi się, przeplatanie teraźniejszości z przeszłością, które pełniły rolę wprowadzenia do każdego nowego rozdziału, zamiast wciskania opisów w aktualną akcję. Dzięki temu, że rozdziały były podpisane ZIMA, lub ZESZŁA JESIEŃ łatwo potrafiłam rozpoznać, które wydarzenia działy się przed, a które w teraźniejszości. Postacie są dobrze napisane. Główna bohaterka jest barwna, ma swoją przeszłość i doświadczenia które oddziałują na jej decyzje, widać przemianę. Darlington chłopak, który oczarował mnie od pierwszych stron (mimo, że nie występował w aktualnych wydarzeniach cały czas czuć było jego obecność),kochana i cicha Daves, a nawet Turner był ciekawy.
więcej Pokaż mimo toJako kolejną książkę do przeczytania wybrałam ‘Dziewiąty Dom’ z trzech powodów.
1. Bardzo chcę polubić Leigh Bardugo (to już moje 3 podejście)
2. Dark Academia
3. Yale (i Rory z Gilmore Girls) ❤️
Historia opowiada o studentce I roku – Galaxy ‘Alex’ Stern. Nasza bohaterka przynależy do bractwa Lete, które ma za zadanie nadzorowanie innych bractw i używanej przez nich magii. Niespodziewanie ginie dziewczyna z miasta. Alex interesuje się sprawą, mimo że władze Uniwersytetu uważają, że nie ma to nic wspólnego z Yale. Śledztwo prowadzi ją w niespodziewane miejsca.
Mimo że książka mi się dłużyła – podobała mi się. Oprócz głównej fabuły, dowiadywaliśmy się o przeszłości Alex, ale też jej opiekuna Darringtona. Atmosfera była gęsta i, mimo że brakowało mi w tle więcej Yale to czułam się, jakbym tam była. Podobało mi się również to, jak specyficzny i dobrze zbudowany jest system magiczny. Nie bazuje on na umiejętnościach, ale na majętności oraz prestiżowości. Ponadto charakterystyka Szarych jest cudownie przerażająca.
Czytając recenzje tej książki spotykałam się z zarzutem, że pewne fragmenty są zbyt obrazowe oraz że brutalność została wprowadzona tylko po to szokować. Według mnie wszystkie te potworne sceny mają dobre wytłumaczenie fabularne. Budują postacie, których one dotyczą. Jest jedna scena, która mnie totalnie obrzydziła, ale nie uważam, żeby była niepotrzebna. Dobrze zgrała się z wydarzeniami przed i po.
Reasumując, polecam ‘Dziewiąty dom’, że wglądu na kreację świata, estetykę dark academia, fabułę i kreację postaci. Nie mogę się doczekać kontynuacji.
PS. Żal tylko tych pięknych amerykańskich okładek. Ale rozumem, że różnica w słowach ‘ninth’ i ‘dziewiąty’ nie pozwoliła na odwzorowanie oryginalnej okładki.
TW: przemoc seksualna, koprofagia, narkotyki, śmierć, przemoc fizyczna.
Jako kolejną książkę do przeczytania wybrałam ‘Dziewiąty Dom’ z trzech powodów.
więcej Pokaż mimo to1. Bardzo chcę polubić Leigh Bardugo (to już moje 3 podejście)
2. Dark Academia
3. Yale (i Rory z Gilmore Girls) ❤️
DNF 20%
Każdy dosłownie najdrobniejszy okruch akcji przeszyty jest informacjami dotyczącymi miejsca, historii budynków, elementów magii, zamierzchłych wydarzeń, postaci wymienionych tylko z imienia i innych pierdół, przez co zapomniałam po co to w ogóle czytam.
Alex wchodzi do pomieszczenia jak z Hogwartu, dopiero na kolejnej stronie dostajemy informację, że jest to sala operacyjna, a jeszcze na kolejnej że jest pokryta drewnianymi panelami. No ludzie święci, żeby prostego opisu miejsca nie można było zrobić w jednym ciągu bez przerywania tego setką innych wstawek??
DNF 20%
więcej Pokaż mimo toCzytanie tej książki, tak jak ktoś napisał w innej recenzji, jest jak chodzenie po szkle. Męczy, boli, a od nadmiaru nieistotnych wtrąceń i retrospekcji pęka głowa.
Fajny koncept, ciekawa fabuła, a jednak zupełnie nie mogłam się wkręcić. Męczyłam się z tą książką. Wydaje mi się, że głównie zawiniło nierówne tempo i wysoki próg wejścia.
Pokaż mimo toPomysł ciekawy - wykonanie raczej takie sobie.
Największym problemem tej książki jest dla mnie narracja. Podzielona w sposób dosyć niejasny, nie wiadomo kiedy mamy do czynienia z przeszłymi wydarzeniami, a kiedy czytamy o czymś, co ma mieć miejsce w teraźniejszości. Powoduje to zamęt i utrudnia zagłębienie się w historii. Przedstawiony świat jest interesujący i wydaje się dosyć oryginalny, jednak brakuje tu prawdziwego zagłębienia się w każdy z domów. Tajne stowarzyszenia są przedstawione raczej ogólnie i pomimo posiadania charakterystycznych cech, które wyróżniają je na tle innych, wciąż sprawiają wrażenie mało konkretnych i tak naprawdę niewiele o nich wiadomo. Główna bohaterka jest niezwykle irytująca, co samo w sobie nie byłoby takie złe, gdyby posiadała cechy, za które można by ją polubić. Jej trauma zostaje wykorzystana do nadania bohaterce tragicznej przeszłości, ale nie wydaje się pełnić żadnej innej funkcji poza informowaniem czytelnika dlaczego Alex jest taka jaka jest. Brakuje mi tu trochę głębszej refleksji nad jej stanem emocjonalnym i jak jej trauma wpływa na jej działania oraz łączy się z życiem, które obecnie prowadzi. Trauma jej współlokatorki również jest w dużej mierze pominięta. Po tym jak Alex dokonuje zemsty za to co przydarzyło się jej koleżance, dziewczyna nagle czuje się lepiej, a jej stan psychiczny nie jest już więcej wspominany. Największym rozczarowaniem tej książki było jej zakończenie. W bardzo oklepanym stylu złoczyńcy snują swoje monologi na tyle długo, by Alex znalazła sposób na to jak się uratować. Końcowy plot twist według mnie był nie tylko niepotrzebny, ale poniekąd trochę zniweczył szansę na komentarz społeczny dotyczący traktowania kobiet oraz tuszowania zbrodni przez osoby najbardziej wpływowe i posiadające władzę. Po przeczytaniu całości poczułam się jakbym zmarnowała niepotrzebnie swój czas. Książka ma wiele ciekawych pomysłów oraz wątków, jednak przy takim nagromadzeniu żaden z nich nie jest tak naprawdę dobrze rozwinięty i zgłębiony.
Pomysł ciekawy - wykonanie raczej takie sobie.
więcej Pokaż mimo toNajwiększym problemem tej książki jest dla mnie narracja. Podzielona w sposób dosyć niejasny, nie wiadomo kiedy mamy do czynienia z przeszłymi wydarzeniami, a kiedy czytamy o czymś, co ma mieć miejsce w teraźniejszości. Powoduje to zamęt i utrudnia zagłębienie się w historii. Przedstawiony świat jest interesujący i wydaje się...
+ fajny klimat- stowarzyszenia, magia, tajemnicze morderstwo
+ postać Daniela Arlingtona
+ wciągająca akcja
+ ciekawy koncept
- chaotyczne, niezrozumiałe wątki
- w pewnych momentach kwestionuje się świat przedstawiony, motywy niektórych postaci
- momenty, w których książka jest wulgarna
+ fajny klimat- stowarzyszenia, magia, tajemnicze morderstwo
Pokaż mimo to+ postać Daniela Arlingtona
+ wciągająca akcja
+ ciekawy koncept
- chaotyczne, niezrozumiałe wątki
- momenty, w których książka jest wulgarna
Ta książka po prostu mnie wciągnęła. Nie mogę doczekać się drugiej części. Czy ktoś/ktosia może polecić powieść w podobnym klimacie? Znany uniwersytet+bractwo studenckie+magia?
Pokaż mimo toNie mogłam czytać. Bo innych książkach - Wronach i Griszach, wydała mi się zupełnie nieciekawa.
DNF 38%
Pokaż mimo toJest to typ książki, w której od samego początku nie wiesz kto jest kim, gdzie jest, dlaczego i co się właściwie dzieje. Może gdy ktoś przebrnie przez tą fazę książka ,,zaskoczy", ale jak dla mnie była totalnie słaba, niezrozumiała i nudna. Dodatkowo rytuały, ofiary z ludzi i jakaś niezrozumiana (i niewyjaśniona, bo autorka zakłada, że z czasem do czytelnika wszystko dotrze). Została przeze mnie porzucona po dwustu stronach i trochę mi żal tego poświęconego czasu.
Jest to typ książki, w której od samego początku nie wiesz kto jest kim, gdzie jest, dlaczego i co się właściwie dzieje. Może gdy ktoś przebrnie przez tą fazę książka ,,zaskoczy", ale jak dla mnie była totalnie słaba, niezrozumiała i nudna. Dodatkowo rytuały, ofiary z ludzi i jakaś niezrozumiana (i niewyjaśniona, bo autorka zakłada, że z czasem do czytelnika wszystko...
więcej Pokaż mimo to