Opiekuńcze oblężenie

Okładka książki Opiekuńcze oblężenie autora Heinrich Böll, 837079193X
Okładka książki Opiekuńcze oblężenie
Heinrich Böll Wydawnictwo: Muza Seria: Biblioteka Bestsellerów literatura piękna
Biblioteka Bestsellerów
Fürsorgliche Belagerung
1993-01-01
1993-01-01
837079193X
Małgorzata Łukasiewicz

Kup Opiekuńcze oblężenie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opiekuńcze oblężenie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opiekuńcze oblężenie

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

„Nie można manifestować na rzecz życia śmiercią innych”

„Opiekuńcze oblężenie” to w jakimś sensie powieść składająca się ze zbioru powiązanych ze sobą i ujętych w rozdziały opowiadań relacjonowanych przez trzecioosobowego narratora. Narracja prowadzona jest zawsze z punktu widzenia jednej z kilku kluczowych postaci biorących udział w wydarzeniach.

Protagonistą, wokół którego ogniskuje się akcja, jest Fritz Tolm, sympatyczny mężczyzna po sześćdziesiątce, były historyk sztuki, który swego czasu niespodziewanie odziedziczył małą gazetę i dziwnym zrządzeniem losu, stał się potentatem prasowym. Prywatnie – szczęśliwy mąż, a ponadto ojciec córki i dwóch synów oraz dziadek kilkorga wnuków.

Opowieść zaczyna się w momencie, kiedy Tolm został wybrany na prezesa stowarzyszenia bardzo bogatych i bardzo wpływowych ludzi biznesu. Stanowisko przyjmuje z dużą niechęcią i traktuje je niczym dopust Boży. Wydarzenia dzieją się w ciągu jednego dnia, ale narrator często sięga też do retrospekcji.

W latach siedemdziesiątych XX wieku rakiem toczącym organizm Niemieckiej Republiki Federalnej, był terroryzm polityczny. Każdy, kto pamięta tamte czasy, z pewnością kojarzy krwawe zamachy przeprowadzane przez Frakcję Czerwonej Armii (RAF),czy grupę Baader-Meinhof. Niezależnie od poziomu wzmożenia terrorystów, skutki ich aktywności mocno przekładały się na jakość życia niemieckiego społeczeństwa oraz na funkcjonowanie niemieckich instytucji.

Właśnie te skutki Boll uczynił głównym tematem książki i to w ujęciu przede wszystkim prywatnym, głównie w obrębie najbliższej rodziny głównego bohatera, która z powodu eksponowanego stanowiska nestora rodu, została z dnia na dzień objęta szczelną ochroną policyjną i zaczyna żyć jak w wieży z kości słoniowej.

Historia toczy się powoli, ale nawet wtedy gdy dochodzi wreszcie do kulminacyjnego punktu - nie ma w niej napięcia, którego czytelnik mógłby oczekiwać po książce o tematyce terrorystycznej. Głównie dlatego, że terrorystów też w niej nie ma – wiedzę o nich czerpiemy z relacji i przemyśleń innych uczestników wydarzeń. „Opiekuńcze oblężenie” nie jest ani thrillerem, ani powieścią sensacyjną, jest studium zachowań rodziny, która nagle znalazła się w sytuacji zagrożenia życia oraz zespołu ludzi odpowiadających za jej bezpieczeństwo.

Lista postaci występujących w książce, zawiera prawie sto nazwisk, a są to biznesmeni, policjanci, księża, sąsiedzi i służący. Wielu czytelników uzna ją za przeładowaną wątkami pobocznymi, które autor mógł sobie darować, bo nie mają bezpośredniego związku z akcją. Moim zdaniem, Boll chciał w ten sposób wzbogacić fabułę powieści, zróżnicować jej perspektywę oraz ukazać powiązania między zwykłym, spokojnym życiem przyzwoitych ludzi a politycznym ekstremizmem, które temu życiu zagraża.

Mnie powieść wciągnęła i trzymała mocno od pierwszych zdań, do samego końca.

„Nie można manifestować na rzecz życia śmiercią innych”

Protagonistą, wokół...

to moja druga książka Heinricha Bolla. Podobnie jak poprzednią czytało się ją dość ciężko. Jakoś dużo rozpraszających szczegółów. Niestety nie jest to łatwa literatura.

204 użytkowników ma tytuł Opiekuńcze oblężenie na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Opiekuńcze oblężenie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Opiekuńcze oblężenie

Okładka książki 1989. Dziesięć opowiadań o burzeniu murów Elia Barceló, Heinrich Böll, Andrea Camilleri, Didier Daeninckx, Max Frisch, Jiří Kratochvil, Ludmiła Pietruszewska, Michael Reynolds, Ingo Schulze, Olga Tokarczuk, Miklós Vámos, Henning Wagenbreth
Heinrich Böll
Heinrich Böll
Niemiecki pisarz, członek Niemieckiego Centrum PEN, w latach 1971–1974 przewodniczący międzynarodowego PEN Clubu, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury (1972). Był ósmym dzieckiem Viktora Bölla i Marii Herrmann. W latach 1924–1928 chodził do szkoły katolickiej w Kolonii, później do państwowego, humanistycznego gimnazjum im. Cesarza Wilhelma w Kolonii, gdzie zdał maturę. Po maturze pracował jako praktykant w księgarni. W 1938 rozpoczął studia filologii klasycznej, a po pierwszym semestrze został powołany do wojska. Walczył w szeregach Wehrmachtu na wielu frontach i wiele razy był ranny. W latach 1939–1940 służył w Bydgoszczy, zamieszkiwał przy ul. Dworcowej. W marcu 1942 podczas urlopu ożenił się z miłością z lat młodzieńczych Annemarie Chech. Od kwietnia do września 1945 przebywał w niewoli amerykańskiej. Zadebiutował w 1947 opowiadaniami i drobnymi tekstami. W 1951 otrzymał nagrodę Grupy 47, której potem został członkiem. W latach 1971–1974 był przewodniczącym międzynarodowego Pen Clubu. Otrzymał Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1972. Heinricha Bölla łączyła przyjaźń z rosyjskim pisarzem Aleksandrem Sołżenicynem. W 1974 r., po deportacji ze Związku Sowieckiego, Sołżenicyn zatrzymał się w domu Bölla w Langenbroich na przedmieściach Bonn. Wyrazem zaufania Sołżenicyna do Bölla może być powierzenie temu niemieckiemu pisarzowi przewiezienia na Zachód w 1972 r. jego testamentu.

Cytaty z książki Opiekuńcze oblężenie

Dodaj cytat z książki Opiekuńcze oblężenie