Cyrkówka Marianna

- powieść historyczna
- 2020-10-28
- 2020-10-28
Powojenna Polska i historia miłosna, jakiej nie znaliście.
Marianna, dziewczyna ze wsi, niegdyś warszawska służąca. Franciszek, przedwojenny atleta.
Przez 24 lata zjechali niemal całą – podnoszącą się po II wojnie światowej – Polskę, występując jako Cyrk światowej sławy Arnolda i Marisse Boticellisse.
Podróżowali pociągami i furmankami, sypiali w stodołach i kwaterach prywatnych. Występowali we wsiach i miasteczkach – w remizach, szkołach, na jarmarkach, odpustach, na rynkach i w więzieniach.
„Jest rok 1947, maj, i tak ciepło, że wcale nie trzeba nosić pończoch. Wysiadamy na tej stacji zupełnie nieoczekiwanie, bo przecież mieliśmy jechać dalej...”
A to dopiero początek. Marianna i jej mąż usiłują żyć i kochać w kraju, który próbuje podnieść się z wojennej pożogi.
Cyrkówka Marianna to pełnokrwista powieść o odważnej kobiecie z fantazją, która kochała na zabój sztukę oraz swojego męża atletę.
Anna Fryczkowska odwiedziła archiwa, rozmawiała z dziesiątkami osób, z detektywistyczną pasją studiowała również obrazy swojej bohaterki – akrobatki, żony atlety, czarodziejki jarmarków, wreszcie – malarki, jednej z najbarwniejszych artystek ludowych XX wieku.
Kup Cyrkówka Marianna w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Cyrkówka Marianna
Celebracja życia jest niewątpliwie sztuką. Nie znam zbyt wielu osób, które prawdziwie ją opanowały. W głębi duszy mam coraz większe wątpliwości, czy w naszych czasach to jeszcze w ogóle możliwe. Badając własne myśli dochodzę do smutnego wniosku, że z każdym krokiem postępu cywilizacji tracimy szansę na autentyczne przeżycie czegokolwiek. „Cyrkówka Marianna” uświadomiła mi to niezwykle boleśnie. To jedna z najpiękniejszych książek tego roku, wyjątkowa i oryginalna pod każdym względem. Niektórzy twierdzą, że to po prostu historia miłosna, ale w moim odczuciu to jednak coś znacznie więcej. Jeśli uczucie to z całą pewnością nie tylko do mężczyzny, ale i do każdej przeżytej chwili, spotkanego człowieka, widoku i smaku. Mowa o powojennej Polsce, złowrogich wspomnieniach wojny, biedzie i głodzie, a jednak z każdej strony wyziera pasja i wola działania. Anna Fryczkowska przypominając o Mariannie Razik, artystce cyrkowej i malarce ludowej, uczyniła rzecz wyjątkową- dała świadectwo temu, iż ostateczna interpretacja tego co nas spotyka zawsze zależy od nas samych. „Bo naprawdę można na różne sposoby opowiadać, na przykład na piękne sposoby. Co właśnie czynimy”. Afirmacja życia zawarta w treści zaklina rzeczywistość, przyćmiewa ból, smutki, a oświetla te skrawki dni, które warto zachować w pamięci. Główna bohaterka jest postacią realną, jednak przyjęta przez Autorkę konwencja sprawia, że odbieramy ją niczym pół boginię- czasami jest kobietą rybą chowającą się przed własną cielesnością, innym razem przeistacza się w kobietę gumę, której ciało doprowadzone do perfekcji potrafi wykonać najbardziej skomplikowane ekwilibrystki cyrkowe. Marianna obawiała się fizycznego kontaktu stóp z glebą, najchętniej spoglądałaby na świat z innej, ponadludzkiej perspektywy, jednak paradoksalnie jej dłonie doskonale radziły sobie z porządkowaniem pośmiertnej, powojennej materii. Pełna sprzeczności, skomplikowana natura, która zawierzyła swój czas najprostszym prawom. Hartując ciało, poznając siebie poprzez skomplikowane, wielogodzinne ćwiczenia fizyczne, relację z ukochanym mężem, uczyła się patrzeć przez pryzmat cierpliwości, życzliwości i pokory. Ustawiała priorytety tak, by codzienność miała realną wartość. Po latach przedstawia te same wydarzenia na różne sposoby, odtwarza je w zależności od nastroju i możliwości percepcyjnych słuchacza. Na co dzień borykała się, jak każdy, z trudami parszywej rzeczywistości, jednak wiedziała, że zawsze nadejdzie chwila, która wynagrodzi wszystko. Zaklinając los podczas cyrkowych występów, czy malując kolorowe obrazy ścigała się z tym na co nie mogła mieć wpływu. Życie Marianny Razik miało zostać ujęte w formie reportażu, ale bardzo szybko okazało się, że zamknięcie jej sensualności, wyobraźni i przede wszystkim odwagi w byciu sobą wymyka się temu zamierzeniu. Upłynęło już sporo czasu od śmierci artystki-świat zmienił się całkowicie, a ona i tak pozostała kolorowym motylem. Niewątpliwy artyzm i bezdyskusyjne walory literackie najnowszej powieści Anny Fryczkowskiej zaskakują osoby, które mają pierwszy raz kontakt z twórczością tej pisarki. To nie jest dobra powieść, to jest fantastyczne, bogate i przede wszystkim duchowe przeżycie. Jeśli możecie przeczytać tylko jedną książkę, wybierzcie tę. „Tak bywa, proszę pani, że czasem chwile są najważniejsze. W życiu niewiele można planować. Więc skupmy się na chwilach”.
Oceny książki Cyrkówka Marianna
2094 użytkowników ma tytuł Cyrkówka Marianna na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 607
- 2021 24
- 2024 13
- 2022 11
- Literatura polska 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyrkówka Marianna
Żyjemy po to, by się śmiać. To pięknie napisana historia Marianny Razik, dziewczyny ze wsi, która po wojennej traumie, rozpoczyna kolejne życie i ze swym świeżo poślubionym mężem Franciszkiem wyrusza w szaloną, trwającą ponad dwie dekady podróż. Razem stworzyli cyrk Razików zwanym także Cyrkiem Boticellisse. Ludziom dawali radość i szczęście w trudnym powojennym świecie. Zapewniali im rozrywkę występując na prowincjonalnych arenach cyrkowych na terenie całego Mazowsza i znacznej części Polski. Niczym niebieskie ptaki, żyli z tego co ludzie gotowi byli zapłacić za serwowaną im rozrywkę. Dodam też, że Marianna, poza tym, iż była artystką cyrkową, żoną atlety i czarodziejką w swoim kolejnym życiu była także malarką. Jedna z najbarwniejszych artystek ludowych poprzedniego wieku. Jej obraz istnieją naprawdę. Ona na zabój kochała sztukę i swojego męża atletę. Cudowna to książka o odwadze, determinacji, sile ducha i niezwykłej artystce, przy której zwyczajne sprawy stawały się magiczne, a życie pełne przygód.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozwolę sobie zamieścić jeszcze jedną recenzję książki, którą przeczytałam jakiś czas temu, ale nadal mam ją w pamięci i uważam, że jest godna polecenia i przeczytania.
"Cyrkówka Marianna" to powieść osadzona w powojennej Polsce. Przedstawia ona losy Marianny Razik – młodej wiejskiej dziewczyny, która, po wojennej traumie, staje się artystką cyrkową, a potem malarką ludową.
Z mężem, byłym atletą, wędruje po wsiach i miasteczkach, dając pokazy i niosąc radość mieszkańcom.
Marianna Razik jawi się jako postać silna, niepokorna, pełna pasji i radości życia. Przełamywała stereotypy swojej epoki i była prawdziwie sobą — artystką, cyrkową akrobatką, żoną podróżującą z cyrkiem, a później malarką ludową.
Jest to postać autentyczna, odtwarzana z czułością, ale bez taniego sentymentalizmu — czytelnik czuje, że ma do czynienia z realistyczną, barwną i prawdziwą bohaterką.
Autorka zrealizowała ten projekt z dużym zaangażowaniem badawczym — odwiedzała archiwa, rozmawiała ze świadkami, studiowała obrazy Marianny. Rezultatem tego research'u jest ta właśnie powieść.
Powieść oparta na faktach, choć przeplatana fikcją, która dodaje niezwykłego charakteru tej historii.
Anna Fryczkowska używa pięknego, sentymentalnego języka, a narracja jest pełna ciepła, odwagi i refleksji nad przeszłością i teraźniejszością.
Pasja i wnikliwość autorki sprawia, że czytelnik zostaje wciągnięty w tą historię od pierwszych stron.
Narracja idealnie balansuje między ciepłem a głębokimi tonami — jest miejscem na radość, ale też na wspomnienia wojny, biedy czy tęsknoty.
Jeśli lubisz opowieści osadzone w przeszłości, które niosą radość mimo bólu "Cyrkówka Marianna" będzie znakomitym wyborem. To historia o miłości, sztuce i odwadze, opowiedziana z sercem.
Pod tym linkiem znajdują się ciekawe informacje dot. Marianny Razik, tytułowej Cyrkówki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Cyrkówka Marianna" to powieść osadzona w powojennej Polsce. Przedstawia ona losy Marianny Razik – młodej wiejskiej dziewczyny, która, po wojennej traumie, staje się artystką cyrkową, a potem malarką...
To była droga przez mękę. Moją uwagę zwróciła piękna okładka i zachęcona pozytywnymi opiniami zdecydowałam się przeczytać książkę. Treść jednak mocno mnie rozczarowała. Ciężki język, przestarzała stylistyka, senna akcja, często kończyłam czytać po zaledwie dwóch stronach, bo fabuła mnie po prostu usypiała. Nie rozumiem skąd tak wysoka ocena.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy opis życia w powojennej Polsce z perspektywy cyrkowca i jego żony.
Ciekawy opis życia w powojennej Polsce z perspektywy cyrkowca i jego żony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko trafiam na książkę, która potrafi mnie zaskoczyć, a tutaj proszę - pomijając piękną okładkę to jeszcze książka traktuje o smutnych czasach, ale z bardzo specyficznego punktu widzenia. Naprawdę warto przeczytać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnny Fryczkowskiej**
Fryczkowska maluje barwne, pełne życia obrazy, które odtwarzają prawdziwy obraz odradzającego się kraju - z jego nowymi porządkami, ale także niepewnością i zmianami, które kształtują losy bohaterów. Tło historyczne, choć niezwykle istotne, staje się jednak przede wszystkim tłem dla osobistej historii Marianny Razik - artystki, malarki, poetki i cyrkówki, której życie pełne jest pasji, zmagań i dramatycznych zwrotów akcji.
Opowieść Fryczkowskiej to prawdziwa uczta dla zmysłów czytelnika. Jej wyjątkowa narracja potrafi chwytać za serce, wzruszać, a nawet momentami przerazić, tworząc spójną, wciągającą całość, z której nie sposób się wyrwać. Autorka umiejętnie balansuje pomiędzy emocjami, tworząc wielowymiarową, głęboko poruszającą historię.
Marianna, jako główna bohaterka, staje się symbolem walki o własne marzenia i tożsamość w obliczu trudnej rzeczywistości. Jej losy to nie tylko osobisty dramat, ale także refleksja nad rolą sztuki w procesie uzdrawiania i poszukiwania sensu życia.
"Cyrkówka Marianna" to nie tylko powieść o artystce, ale także o odwadze, determinacji i sile ludzkiego ducha. Anna Fryczkowska po raz kolejny udowadnia, że potrafi tworzyć literaturę, która nie tylko bawi, ale także skłania do głębokiej refleksji nad historią i naszą własną tożsamością. To książka, która na długo pozostanie w pamięci czytelnika, inspirując go do działania.
Anny Fryczkowskiej**
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAnna Fryczkowska po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią w kreowaniu literackich światów, które potrafią oczarować czytelnika. W swojej najnowszej powieści "Cyrkówka Marianna" autorka zabiera nas w fantazyjną, a zarazem niezwykle realistyczną podróż do powojennej Polski.
Fryczkowska maluje barwne, pełne życia obrazy, które odtwarzają prawdziwy...
Znowu nie wiem czemu nie da się dać 10/10, a książka jest zdecydowanie 10/10! Przepiękna historia, barwna postać Marianny, miłość Franciszka, ukazanie życia cyrkowego, a zarazem niekiedy smutne momenty opowiadające o wojnie, powojennych czasach, trudnościach, utracie bliskich i wiele więcej. Autorka książki zrobiła genialną robotę, nawet styl pisania - coś cudownie szykownego i maksymalnie kobiecego z klasą!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle to było wyśmienicie podane! Literatura, dla której warto zarywać noce!
Ale to było wyśmienicie podane! Literatura, dla której warto zarywać noce!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam książkę bo obecnie mam ciężki czas i myślałam ,że podniesie mnie na duchu ale tak nie było. Czasy Marianny i Franciszka (Arnolda) powojenne ,trudne , sama Marianna straciła dwoje dzieci co mnie bardzo smuciło. Bardzo podobały mi się relacje rodzinne Marianny ich rozmowy jak bardzo martwi się o siostry i rodziców i myśli o nich. Wiele opisów jak żyje się na wsi co także na plus.Książkę polecam ale czasy wojny są dla mnie okropnie smutne a Marianna żyła w tych czasach na szczęście,Polska podniosła się z porażki...nigdy więcej wojny!!! Trzeba czytać takie książki ale dla mnie to dobijające. Pozdrawiam
Kupiłam książkę bo obecnie mam ciężki czas i myślałam ,że podniesie mnie na duchu ale tak nie było. Czasy Marianny i Franciszka (Arnolda) powojenne ,trudne , sama Marianna straciła dwoje dzieci co mnie bardzo smuciło. Bardzo podobały mi się relacje rodzinne Marianny ich rozmowy jak bardzo martwi się o siostry i rodziców i myśli o nich. Wiele opisów jak żyje się na wsi co...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym wypadku określenie "literatura piękna" to strzał w dziesiątkę. Bardzo, bardzo polecam!