Rzeczy, które spadają z nieba

Okładka książki Rzeczy, które spadają z nieba autora Selja Ahava, 9788366577329
Okładka książki Rzeczy, które spadają z nieba
Selja Ahava Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Relacja literatura piękna
Taivaalta tippuvat asiat
2021-03-10
2021-03-10
Justyna Polanowska

Kup Rzeczy, które spadają z nieba w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rzeczy, które spadają z nieba

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rzeczy, które spadają z nieba

1949

Fiński pisarz - Antti Tuomainen - gościł już w mojej biblioteczce i było to dziwne spotkane.
Teraz nadszedł czas na fińską pisarkę. Selja Ahava to już nagradzana pisarka. Jej proza jest dość minimalistyczna zarówno w objętości jak i w środkach stylistycznych, a jednak zapada w pamięć.
Narratorem większej części jest mała dziewczynka, której matka ginie zabita przez przypadkowo oderwaną bryłę lodu z samolotu.
To tłumaczy prostotę języka. I to zdumienie i niezrozumienie świata, a czasem ciekawe spostrzeżenia i rozumowanie dostępne jedyne dzieciom, które nieraz tak zaskakuje dorosłych.

Książka opowiada o trzech różnych, ale powiązanych ze sobą osobowo historiach o ludziach, którym "coś spadło z nieba".
Czasem oznacza to nadmiar szczęścia, który staje się zgryzotą (wygrana na loterii),czasem śmierć, czasem igranie ze śmiercią.

Jest to studium przypadkowości i próby pogodzenia się z tym, że niektóre rzeczy się po prostu wydarzają. Na wiele rzeczy w życiu nie mamy jednak wpływu i pozostaje nam się z nimi pogodzić.
Wydaje mi się, że wprowadzenie dziecięcego narratora i jego sposobu myślenia dobrze przysłużyło się tej książce.
Drugie moje spotkanie z literaturą fińską zaliczam do bardziej udanych, choć w dalszym ciągu jest to dla mnie specyficzna literatura.

Raczej mi się podobała... Wciągnęły mnie losy bohaterów, których życie ułożył jakiś przypadek. Ułożył lub je zabrał. Chyba każdy z nas choć raz stwierdził, że jakby nie przypadek, to ... (wpisać dowolnie). Może nie były to zdarzenia tak spektakularne, jak opisane w książce, ale jednak... Sama często powtarzam, że jakby ten autobus któregoś lipcowego dnia się nie spóźnił, to moje życie wyglądałoby całkiem inaczej:)
Chyba trzeba się pogodzić z tym, że nasz los nie zależy tak całkowicie od nas, że życie nam może zafundować takie sytuacje, o jakich nam się nie śni. Czy damy sobie z nimi radę? Bohaterowie książki radzą sobie lepiej lub gorzej, ale wyciągają wnioski i zmieniają swoje życie, jak potrafią.

Audiobook.
Bardzo mi przypadł do gustu styl w jakim napisał tą powieść autor, dotąd mi nieznany ale wybór pana Selja to był genialny strzał.
Przecudowna lekkość w odbiorze towarzyszyła mi od początku do końca odsłuchu także polecam, piękna forma i rewelacyjna lektorka.

Audiobook.

1163 użytkowników ma tytuł Rzeczy, które spadają z nieba na półkach głównych
168 użytkowników ma tytuł Rzeczy, które spadają z nieba na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rzeczy, które spadają z nieba

Selja Ahava
Selja Ahava
Selja Ahava jest fińską pisarką. Studiowała scenariusz w Helsinkach i jest autorką scenariuszy dla kina, telewizji i radia. Mieszka w Londynie. Jej debiutancka powieść „The Day the Whale Swam through London” (2010) była nominowana do Helsingin Sanomat Literary Prize, i otrzymała nagrodę Laura Hirvisaari Prize ((The Bookseller’s Literary Prize) w 2010 roku. Jej druga powieść, Things that Fall from the Sky (2015),otrzymała w 2016 r. European Union Prize for Literature oraz nominację do Finlandia Prize i The Torch-bearer Prize. Do tej pory prawa został sprzedany do 24 krajów.

Cytaty z książki Rzeczy, które spadają z nieba